Search
Филтрирай по...

Херния

Херния

Хернията представлява образуването на отвор или слабостта на мускулните структури в коремната стена. Това води до нейното издуване. Всяка дейност свързана с увеличаване на вътрекоремното налягане може да влоши хернията, например вдигане на тежки предмети, кашляне и дори напъни при ходене до тоалетна. Сериозните усложнения от хернията са свързани с преминаване на тъкани през хернията (инкарцерация). Ако се наруши кръвоснабдяването на тези тъкани, може да настъпи тяхната смърт. Обикновено лечението на инкарцерацията е свързано с хирургическа намеса.

Най-често херниите се наблюдават в областта на слабините. В зависимост от мястото на възникване на отвора спрямо коремната стена те се разделят на директна, индиректна и феморална. Често срещана е и пъпната херния. Естествено съществуват и много други видове хернии.

Симптомите на хернията са свързани с болка, дискомфорт и локален оток на повърхността на корема или в областта на слабините. Лечението на хернията е свързано с хирургическа намеса с цел зашиване на отвора. Все по-често се прилага лапароскопията (оперативен метод, при който през малък отвор на коремната стена се въвежда тънка камера, с която се оглежда коремната кухина, а през няколко други отвора в корема се въвеждат инструменти, с които се оперира). Това позволява минимално нарушаване целостта на кожата в коремната област. Извършва се под обща упойка.

По-голяма част от факторите, които водят до появата на херния не подлежат на контрол. Някои от тези фактори са наследствени и се проявяват с напредване на възрастта. Дебелината и издръжливостта на околните тъкани значително повлияват развитието на хернията.

Обикновено херниите се появяват и в двете половини на тялото. Това вероятно се дължи на факта, че структурните елементи се развиват симетрично, както и на еднаквия натиск в двете половини на тялото. Ако пациентът се оплаква от херния в едната половина на тялото, при подробен медицински преглед се установява наличието на херния и в другата половина.

Естествено не всяка бучка или всяко подуване на коремната стена е свързано с наличието на херния. Възможно е това да са увеличени лимфни възли, доброкачествени или злокачествени тумори. По тази причина е необходимо да се консултирате със специалист, който да установи какъв е проблемът и да назначи съответното лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top