Search
Филтрирай по...

Хиперкалциемия

ХиперкалциемияКалцият е минерал, който има огромно значение за регулирането и нормалното протичане на много процеси в организма, включително образуването на костна тъкан, освобождаването на хормони, мускулните контракции, функционирането на нервите и мозъка. Хиперкалцемията е свързана с увеличени нива на калций в кръвта.

Нивата на калций в организма се регулират по няколко начина – чрез паратироидния хормон, чрез витамин D и чрез калцитонина, който се образува в щитовидната жлеза. Тези три вещества въздействат върху бъбреците, костите и храносмилателния тракт, като по този начин регулират нивата на калций в кръвта.

Причините за хиперкалцемията са различни. Често това е свързано с повишени нива на хормона на паращитовидните жлези, което е свързано със заболявания на жлезата. Други причини са ракови образувания (особено тези в белите дробове и гърдата), продължително обездвижване, не добро функциониране на бъбреците, хипертироидизмът, прекомерна употреба на хормони на щитовидната жлеза, употреба на определени лекарства (например диуретици), наследствени заболявания на бъбреците, прекомерният прием на добавки, съдържащи витамин D или калций.

При повечето хора, страдащи от хиперкалцемия, симптомите са почти недоловими. Те включват запек, гадене, повишен апетит, пептична язвена болест, камъни в бъбреците, често уриниране, болки в слабините. Болестта може да причини психологически отклонения (деменция, депресия, чувство на объркване), болки в костите, фрактури и изкривяване на гръбначния стълб.

Диагностицирането на хиперкалцемията се осъществява с помощта на кръвни тестове. Лечението на заболяването зависи от лежащите в основата му причини. Ако симптомите са сериозни или нивата на калций са значително повишени, се налага хоспитализация и прилагането на хидратация, стероиди и дори диализа. При наличието на раково заболяване прогнозите не са оптимистични. Във всички останали случай заболяването е лечимо при навременно взети мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top