Search
Филтрирай по...

Хламидия

Хламидията е бактериална инфекция на гениталния тракт, която се предава лесно при сексуален контакт. Възможно е дори да не предполагате, че сте заразени, тъй като симптомите не се проявяват веднага или такива изобщо не се наблюдават.

Това е една от най-често срещаните болести, предавани по полов път, която засяга както жените, така и мъжете. Лечението й не е сложно, но ако не е навременно може да доведе до сериозни усложнения.

Симптомите на хламидия може да се проявят до третата седмица след заразяването или изобщо да не се проявят. Те са следните:

  • болезнено уриниране
  • болки ниско долу в корема
  • вагинални секрети при жените
  • секрет от пениса при мъжете
  • болки в тестисите при мъжете
  • болезненост при сексуални контакти при жените

Възможно е майката да предаде заболяването на бебето по време на раждането, което води до пневмония и сериозна инфекция на очите при бебето. Хламидията се асоциира и с други здравословни проблеми като предразположеност към други болести, предавани по полов път, възпаление на матката и фалопиевите тръби, хронични болки в таза, безплодие, епидидимит при мъжете (възпаление на придатъка на тестисите), възпаление на простатата при мъжете, възпаление на ректума, възпаление на очите.

Препоръчва се редовно изследване за хламидии особено при хора на възраст под 24 години, при честа смяна на половите партньори, както и при бременност.

Диагностицирането на хламидията е свързано с вземането на секрет или изследване на урината. Лечението изисква приема на антибиотици. Обикновено инфекцията изчезва за една до две седмици. През този период трябва да се въздържате от сексуални контакти. Независимо дали при вашия сексуален партньор се наблюдават признаци на хламидия или не, той или тя също трябва да се подложи на лечение. В противен случай инфекцията ще продължава да се предава между партньорите.

Превенцията на хламидията е свързана с използването на кондоми при сексуални контакти, ограничаване на сексуалните партньори, редовни изследвания за болести предавани по полов път. Важно е жените да не си правят промивки, защото по този начин унищожават полезните бактерии във влагалището, което увеличава риска от инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top