Search
Филтрирай по...

Холецистит

Холециститът представлява възпаление на жлъчния мехур. Това е малък крушовиден орган разположен в дясната част на корема, точно под черния дроб. В него се съхранява жлъчния сок, който се отделя в тънките черва и подпомага храносмилането.

Най-често холециститът е резултат от камъни в жлъчката, които блокират канала, който отвежда жлъчния сок. В резултат от това се задържа жлъчка, която може да причини възпаление. Съществуват две форми на заболяването – остра и хронична. Ако не се лекува, холециститът може да доведе до сериозни усложнения като увреждане на тъканите, разкъсване на жлъчния мехур и инфектиране на други части от тялото. В много случаи лечението на холецистита е свързано с оперативно отстраняване на жлъчката.

Основните признаци на холецистита са свързани с болка, която започва от корема и отива към дясното рамо или гърба, болезненост на корема при допир, изпотяване, гадене, повръщане, загуба на апетит, висока температура, втрисане, подуване на корема. Тези симптоми обикновено се проявяват след хранене, особено ако то е свързано с мазни храни или приема на голямо количество храна.

Освен камъни в жлъчката, това заболяване може да е резултат и от инфекция, нараняване (в резултат от хирургическа намеса или травма) или тумори. Съществуват и рискови фактори, които увеличават шанса за поява на холецистит като продължително раждане, диабет, травма.

Ако ви бъде поставена диагноза холецистит, ще бъдете подложени на болнично лечение. Това е свързано с интравенозни вливания на течности, прием на антибиотици и болкоуспокояващи лекарства. Поради повторната поява на холецистита в повечето случаи се налага оперативно отстраняване на жлъчния мехур. Най-добрият метод за това е лапароскопският или така наречената безкръвна операция.

Превенцията на това заболяване е свързана с ограничаване на риска от поява на камъни в жлъчката. Това от своя страна означава редовно хранене, никакви диети, ежедневни физически упражнения, постепенно смъкване на излишните килограми, поддържане на здравословно тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top