×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Хранителното отравяне (хранителна интоксикация) представлява остро състояние, възникващо след консумация на продукти, съдържащи токсини от биологичен или небиологичен произход.

Най-разпространените видове хранителни интоксикации са:

1. Микробни интоксикации (хранителни токсикоинфекции)

2. Отравяния, свързани с консумацията на отровни растения

3. Интоксикации с химически вещества от различни категории

Микробните интоксикации са най-разпространената група хранителни отравяния. Този тип отравяния е свързан с употребата на продукти, заразени с патогенни микроорганизми и техните токсини.

Възбудители на хранителните токсикоинфекции могат да бъдат бактериите: протеус, клебсиела, стафилокок, цитробактер, клостридиум, ентеротоксигенни токсини на E.coli и др. Източници могат да бъдат хора (болни и здрави носители на инфекцията) или животни.

Заразяването се осъществява посредством микробите и техните токсини. Те попадат в организма посредством храната, в която се осъществява предварително размножаване на бактериите и образуване на токсични вещества. Основното условие, благоприятстващо заразяването на храната е нарушението на санитарно-хигиенните норми при приготвянето, съхранението и сервирането на храната (например продължителен престой на храната на открито или в топло помещение). Токсините на някои микроби (стафилокок) са устойчиви при кипене. Това означава, че рискът от развитие на хранително отравяне е висок, дори след термична обработка на продуктите.

Най-честите причинители на хранителни отравяния са неизмитите плодове, гъбите и развалените храни от крайпътни заведения. В повечето случаи заразената храна изглежда развалена (неприятна миризма, вкус, промяна в консистенцията и цвета). Един от явните признаци за непригодност на храната (особено течната) е появата на балончета газ. Лошият вид на продуктите все пак не е задължително условие. Възможно е развитие на хранително отравяне дори след консумация на храни с нормални органолептични качества.

Характерните особености и симптоми на хранителните токсикоинфекции са следните:

  • Развитие на отравянето от 2 до 24 часа след консумация на разваления хранителен продукт.

  • Начални симптоми на остър гастроентерит: повтарящо се повръщане, гадене, стомашно разстройство, висока температура, болки в стомаха, обща слабост.

  • Усещане за тежест, неприятен вкус в устата, главоболие, втрисане, в редки случаи кожни раздразнения.

  • Болестта продължава от 1 до 3 дни; симптомите постепенно регресират. Известно време след отравянето са възможни коремни болки, слабост и метеоризъм (газове в червата).


Лечението на хранителните токсикоинфекции включва:

  • Незабавно промиване на стомаха след появата на симптомите. При промивката се използва 2% разтвор сода бикарбонат или топла вода.

  • Обилно пиене на вода. Препоръчва се добавянето във водата на малко количество готварска сол - 1 ч.л. на 1 литър вода, сода бикарбонат - 1 ч.л. на литър вода и захар 2 с.л. на литър вода или разтворими прахчета за възстановяване на хидратацията. Общото количество консумирана течност трябва да бъде минимум 2-3 литра на ден.

  • Изключване от менюто на дразнещи стомаха и трудно смилаеми продукти.

  • Противомикробни средства се приемат само в случай на тежка токсикоинфекция, задължително под лекарски контрол.

  • При наличие на диария се приема Лоперамид.

  • При възникване на хранителна токсикоинфекция при деца или бременни жени е необходима незабавна хоспитализация.

  • След преболедуване е възможно развитие на дисбактериоза на червата, изискваща допълнително лечение.


Внимание! Лекарска намеса е необходима при:

  • Внезапно нарушение на дишането и мускулна слабост.

  • Кървава диария, висока температура и изразени признаци на интоксикация на организма.

  • Влошаване на зрението, разширяване на зениците, спазми на мускулите на езика.

  • Обезводняване на организма вследствие на силна диария.

  • При интоксикация на деца и бременни жени.

Коментари (1)

    • йоана
    • 2013-03-13 18:55:55
    благодаря свърши ми работа

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.