Search
Филтрирай по...

Шум в ушите


Това състояние се характеризира с бучене или шушнене в ушите. Понякога справянето с това състояние може да бъде изключително трудно. Част от сложността на проблема се крие в това, че само в 5% от случаите се открива някакво по-сложно заболяване. Всеки десети човек има проблеми със слуха, 85% от тези хора страдат от шум в ушите. Най-често заболяването се среща при възрастни хора, но може да се появи на всякаква възраст. Най-честите причина са увреждане на вътрешното ухо причинено от шум или загуба на слуха при възрастни хора. Факторите, които допринасят за появата на шума в ушите са тютюнопушенето, кофеинът, аспиринът, някои лекарства и стресът.

Шумът в ушите може да бъде признак на заболявания като Мениеров синдром и загуба на слух. Може да бъде признак на проблеми с циркулацията на вътрешното ухо, високо кръвно налягане, увеличена щитовидна жлеза, висок холестерол.

Следните билкови средства и хранителни добавки се използват за лечение на шума в ушите:

  • екстракт от гинко билоба – подобрява кръвообръщението на вътрешното ухо;
  • витамин В12 – 1 000 микрограма дневно, приемани с 400 микрограма фолиева киселина;
  • цинк – 50 мг три пъти дневно в продължение на 12 до 24 часа.

Препоръчва се промяна в хранителния режим. Трябва да се намалят наситените мастни киселини от червено месо и млечни продукти. Препоръчително е намаляване на приема на сол. Трябва да се ограничи приемането на захар и прости въглехидрати. За регулиране на метаболизма се препоръчва по-честото хранене на малки порции, с увеличен прием на протеини и сложни въглехидрати.

Установено е, че съществува връзка между стреса и шума в ушите. Намаляването на стреса чрез медитация и йога помага за премахването на шума в ушите в дългосрочен план.

Ревита Ви препоръчва:

Гинко, 460 mg

Готу кола (билка), 475 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top