×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Инсект-алергията е изострена реакция на имунната система, възникваща при контакт с насекоми: докосване, вдишване на частици от техните тела или продукти от тяхната жизнена дейност, ухапвания или ужилвания. Съществуват над 1 милион вида насекоми, което обуславя широкия спектър на сенсибилизация към тях и многообразието на клиничните проявления на инсект-алергията: контактни дерматити, инхалационна алергия (ринити, конюнктивити) и разнообразни системни проявления на остра алергична реакция при парентерално проникване на отрова на жилещо насекомо в организма.

Алергия към жилещи насекоми (оси, стършели, пчели и др.)

Отровата на жилещите насекоми съдържа мелитин, апанин, фосфолипаза, хиалуронидаза, кинини, хистамин, серотонин и други биогенни амини, способни да предизвикват разширяване на кръвоносните съдове и болка. Фосфолипазата притежава токсични свойства, а ферментите и пептидите обуславят развитието на алергичните реакции. Биологичното въздействие на отровата на жилещите насекоми може да се определи като сумарен ефект от 4 типа токсично действие - хеморагично, хемолитично, невротоксично, хистаминоподобно.

Алергичните реакции след ужилване могат да бъдат местни или системни. При първото ужилване обикновено не се наблюдава алергична реакция. Сериозността на реакцията се увеличава с всяко следващо ужилване. Местната алергична реакция се характеризира със силен сърбеж, оток и зачервяване с диаметър около 10 см. Ако се развие в областта на устата и гърлото може да доведе до асфикция (задушаване). Системните алергични реакции се срещат при 0,8-5% от пациентите катомогат да бъдат с лека, средна и тежка степен на поражение. При реакциите с лека степен се наблюдава генерализиран обрив, сърбеж, чувство на слабост и тревожност. В случай, че посочените симптоми са придружени от ангионевротичен оток, световъртеж или болки в сърцето и корема, реакцията се смята за средно тежка. При тежката степен на поражение, освен изброените признаци се наблюдават още дисфагия (затруднено гълтане), пресипнал глас, оток на ларинкса, бронхоспазъм и чувство на безпокойство.

Скоростта на проявление и развитие на симптомите служи като индикатор за сериозността на състоянието. Реакциите, които се развиват 1-2 минути след ужилването обикновено са най-тежки. Няколко секунди или минути след ужилването е възможно развитие на анафилактичен шок - наблюдава се задушаване, гадене, повръщане, понижаване на артериалното налягане, колапс, цианоза, загуба на съзнание и др.

Специфичната хипосенсибилизация е най-ефективният  начин за лечение на алергия към жилещи насекоми. Този метод има 91-95% успеваемост. Той се прилага при наличие на общи алергични реакции без значение от степента на поражение, възникнали след ужилване от насекомо и положителни кожни резултати от проведен тест за алергии. В качеството на алерген се използва екстракт от тялото или отровата на насекомото. Изходният разтвор е с концентрация 10 000 PNU/ml. Началната доза се разрежда на степени (титруване), които обикновено съответстват на 01-0,001 PNU/ml. Лечението се провежда в периода от месец декември до месец май; инжекциите се назначават 2 пъти седмично. При добра поносимост, лечението завършва с доза 1000 PNU/ml, след което се назначават инжекции с поддържащи дози алерген през летния период (веднъж на 3 седмици).

Лечението на местните алергични реакции включва:

  • При ужилване от пчела - да се отстрани жилото с пинцета, без да се притиска торбичката с отрова.

  • Поразената област да се почисти с памучен тампон, напоен във водороден прекис (кислородна вода).

  • Върху ужиленото място да се приложи лед. Това ще забави всмукването на отровата, за сметка на спазъма на повърхностните съдове.

  • При изразена местна реакция в областта на главата - кратък курс с глюкокортикостероиди и мочегонни препарати.


Лечението на системните реакции включва:

  • Незабавна хоспитализация.

  • Отстраняване на жилото.

  • Над мястото на ужилване се налага турникет, който се отслабва през няколко минути.

  • Около ужиленото място се поставят 5-6 инжекции адреналин разтворен в натриев хлорид.

  • Дексаметазон 8-16 мг.

  • Антихистаминови препарати: Димедрол, Супрастин, Тавежил.

  • При наличие на респираторни симптоми - адреналин венозно. При бронхоспазъм - салбутамол (инхалационно). При обструкция на дихателните пътища - интубация, трахеотомия или крикотиреотомия.

  • При развитие на анафилактичен шок се извършват противошокови мероприятия.


Алергия към кръвосмучещи насекоми

Кръвосмучещите насекоми (кърлежи, комари, бълхи, кръвосмучещи мухи, папатациеви мушици и др.) са широко разпространени, а от ухапване са застрашени дори жителите на големите индустриални градове.

Кръвосмучещите насекоми са преносители и възбудители на множество инфекциозни заболявания:

  • комари - малария, жълта треска, японски енцефалит, енцефаломиелит;

  • мокреци - японски енцефалит, конски енцефаломиелит;

  • мухи - дизентерия, холера, туберкулоза, коремен тиф;

  • папатациеви мушици - висцерална лайшманиоза, папатациева треска.


Слюнката на кръвосмучещите насекоми съдържа токсични, анестезиращи и противосъсирващи вещества.

За разлика от алергията към жилещи насекоми, в клиничната картина на алергията към кръвосмучещи преобладават местните реакции от имунокомплексен и забавен тип. Местни реакции от реагинов тип се срещат рядко. Възникват непосредствено след ухапването (във вид на нарастващ плътен оток, съпроводен от интензивен сърбеж) и отшумяват след 7-10 дни. Често алергичните реакции към ухапване от кръвосмучещи насекоми възникват след 6-12 часа и се усилват през следващите 48. Имат рецидивиращ (в някои случаи до 2 месеца) характер, с пъпковиден, по-рядко везикуларен или булозен обрив. Такива реакции се наблюдават след ухапване от комари, папатациеви мушици и дървеници.

Общите алергични реакции към кръвосмучещи насекоми обикновено не са тежки. Проявяват се под формата на генерализиран уртикариен обрив, оток на Квинке или бронхоспазъм. Най-често се наблюдават след ухапване от комари и дървеници. Изразените местни реакции могат да бъдат съпроводени от явления от общ характер, като главоболие, гадене, хиперхидроза (повишено потоотделяне), сухота в устата и безсъние. Тези проявления могат

Лечението на местните алергични реакции след ухапване от кръвосмучещи насекоми е идентично с това, което се прилага след ужилване. Поради честотата на реакциите от забавен тип, при тази форма на алергия се назначават също така препарати, съдържащи калций и рутин за намаляване проницаемостта на кръвоносните съдове, а глюкокортикоидната терапия се усилва. Дозите на въвежданите препарати зависят от тежестта на алергичната реакция. Специфичната хипосенсибилизация при този вид алергия се провежда по същия принцип както при алергията към жилещи насекоми.

Респираторни и контактни алергии към насекоми

Респираторна и контактна сенсибилизация могат да предизвикат различни видове насекоми: пеперуди, ручейници, молци, пчели, хлебарки, скакалци и др. Класически пример за респираторна алергия е астмата при пчеларите. Установено е, че 2% от хората, занимаващи се с пчеларство повече от 1 година, вместо имунитет развиват алергия към този вид насекоми. Най-честите симптоми, които се наблюдават при тях са пристъпи на задушаване (при бронхиална астма), ринорея и конюнктивит. Симптомите обикновено възникват при работа с пчели, носене на замърсени от пчели дрехи и контакт с пчелни продукти - най-вече прополис.

Ефективен метод за лечение на този вид алергия е специфичната хипосенсибилизация, която се провежда по аналогична схема с тази, която се използва при лечението на полиноза. Пример за контактна алергия към насекоми е дерматитът по ръцете, който пчеларите развиват по време на работа с пчели или пчелни продукти. За профилактика се препоръчва носене на ръкавици и миене на ръцете и лицето след всеки контакт с пчели. За лечение се прилага специфична имунотерапия с алерген, извлечен от тялото или отровата на тези насекоми.

Респираторната алергия към хлебарки се проявява под формата на астма и алергичен ринит и се наблюдава при хора, живеещи на места с наличие на хлебарки и продукти от тяхната жизнена дейност (слюнка, фекалии и частици от техните тела). След ликвидиране на насекомите и почистване на жилището, симптомите постепенно отшумяват.

Профилактиката на инсект-алергията се състои в избягване на контактите с насекоми, предизвикващи алергични реакции.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.