×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Витамин С или аскорбиновата киселина, позната още като L-аскорбинова киселина, е водно разтворим витамин, който е с първостепенно значение за живота. През 1937г. Нобеловата награда за медицина се присъжда на Алберт Сент-Дьорди за неговите проучвания свързани с биологичната роля на витамин С: той подпомага множество функции в тялото включително и имунната система. Въпреки огромната му важност, тялото не произвежда витамин С и той е водно-разтворим. В резултат на това, витамин С не се съхранява в организма и трябва постоянно да се набавя чрез консумацията на свежи храни или чрез приема на добавки. Всички плодове и зеленчуци съдържат витамин С. Богати източници на този витамин са цитрусовите плодове, чушките, ягодите, малините, къпините, доматите, броколите, листните зеленчуци, картофите и пъпешите.

Витамин С е може би най-известната хранителна съставка или биохимично вещество. Веднага след приема му той се абсорбира от червата и продължава пътя си през течната среда в организма, като подпомага изграждането на колагенов протеин и по пътя си играе ролята на антиоксидант. Аскорбиновата киселина заедно с натрия, калия и калциевите соли са типично използвани като антиоксидантни хранителни добавки. Комерсиалният витамин С често е комбинация от аскорбинова киселина, натриев аскорбат и/или други аскорбати.

Витамин С подпомага подмяната на увредени тъкани, поддържа колагена в добро състояние и повишава здравината на зъбите и костите. Заедно с флавоноидите, полифенолите и водно-неразтворимите съставки (като витамин Е), L-аскорбиновата киселина подпомага другите антиоксиданти да бъдат по-ефективни и успешни в тяхната работа.

Ползи за здравето от аскорбиновата киселина (витамин С)


Витамин С има няколко функции едновременно като коензим и като кофактор. Витамин С отговаря за изграждането и поддържането на тъканите и подсилване на имунната система. Тялото се нуждае от него, за да синтезира карнитин, който е жизненоважен за транспорта на енергия до митохондриите и за производството на допамин в нервната система и надбъбречните жлези. Аскорбиновата киселина е необходима за синтеза на колаген и играе структурна роля в костите, хрущялите и зъбите. Освен това е жизнено необходима за окислението на фенилаланина и тирозина и за превръщането на фолацина в тетрахидрофолиева киселина.

Витамин С е антиоксидант – той е един от многото антиоксиданти, които компенсират вредите, нанесени от свободните радикали, вторичните продукти в нашето тяло, образувани при превръщането на храната в енергия. Витамин С неутрализира потенциално вредните реакции в течните среди на тялото, като кръвта и течността в клетките и около тях.

Витамин С и съединителната тъкан – като участник в хидроксилацията на пролина, витамин С е необходим за производството на колаген, протеин, от който зависи целостта на всички фиброзни тъкани. Тези фибри се срещат по цялото тяло, като образуват здрави, но подвижни структури. Колагенът е „лепилото”, което подсилва много части на тялото като мускулите и кръвоносните съдове. То е необходимо за развитието и поддържането на здрави зъби, кости, лигавици, хрущяли, прешленните дискове, ставните повърхности, кожата и кръвоносните съдове. Чрез подпомагане производството на колаген, витамин С е жизнено важен за зарастване на раните и за подмяна на тъканите.

Витамин С и имунната система – витамин С е полезен като имунен стимулатор и модулатор в определени ситуации. Витамин С  повишава устойчивостта към инфекции чрез имунологичната активност на левкоцитите, производството на интерферон и поддържането на лигавичните мембрани.

Биодостъпност, смесване и разтворимост на витамин С


L-аскорбиновата киселина, химическото название на витамин С, е най-биодостъпната форма на аскорбинова киселина (повече от D-аскорбиновата киселина) и често се добавя като съставка в комерсиалните храни и напитки. Този продукт представлява бял или жълтеникав фин гранулиран прах, който се разтваря бързо във вода и има кисел вкус. Той може да бъде смесен с вода или плодов сок или друга напитка. Нормално е кристалите на аскорбиновата киселина да се обезцветят леко при излагане на въздух или влага.

Имайте предвид, че аскорбиновата киселина има сравнително крехка молекула и може да изчезне от храната при приготвяне, готвене и/ или съхранение. Аскорбиновата киселина се разрушава лесно при окисление, особено при загряване и в алкална среда.

Revita Ви препоръчва:







 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.