×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Варикозата е заболяване на вените, водещо до образуване на възли и изтъняване на венозните стени. Варикозната болест (варикоза, варикозно разширени вени) е широко разпространено заболяване. От варикоза страдат 47% от жените и 30% от мъжете в България. Най-често варикозно разширените вени се появяват в областта на прасците, но могат да засегнат целите долни крайници.

Визуално заболяването може да се характеризира с наличие на нагънати и разширени вени в долната част на краката и бедрата. Когато вените се разширят, те се разтягат и губят своята еластичност. Често това води до образуване на така наречените „венозни възли", които лесно могат да се разкъсат. Кожата в поразените участъци става суха, тънка и лесно ранима. Появяват се хиперпигментации, ранички и малки язви. Състоянието често е придружено от силни болки.

Съществуват различни причини за варикозно разширени вени:

  • вродена или придобита недостатъчност на венозните клапи;

  • вродена или придобита слабост на венозните стени;

  • интоксикации, травми, тежки физически натоварвания, бременност;

  • прием на хормонални и противозачатъчни средства;

  • наднормено тегло и неправилен хранителен режим;

  • работа, изискваща продължително стоене в седнало или изправено положение.


Американските учени смятат, че варикозната болест може да бъде предавана по наследство. Според статистическите данни от разширени вени страда почти 40% от възрастното население на планетата, което превръща варикозата в едно от най-разпространените заболявания на долните крайници.

Бъдещите майки са изложени на висок риск от развитие на варикоза. По време на бременността нивото на хормоните в организма се увеличава, предизвиквайки отслабване на тъканите и понижаване нивото на колаген. За отслабените тъкани става все по-трудно да се борят с увеличеното по време на бременността количество кръв и в резултат се развива варикоза, която често отшумява след раждането.

За диагностициране на варикозно разширени вени са необходими преглед от специалист флеболог и ултразвуково изследване.

За профилактика на варикозно разширени вени се препоръчват:

  • редовни занимания със спорт (ходене пеш, плуване, гимнастика);

  • масаж на краката;

  • ограничаване на консумацията на сол и тестени храни;

  • избор на свободни дрехи, които не стягат и не притискат краката;

  • носене на ортопедични стелки.


Съществуват различни методи за лечение на варикоза, сред които:

  1.  Медикаментозно лечение. Провежда се за намаляване на отоците и неприятните усещания в поразените участъци на долните крайници, а също така за повишаване на устойчивостта към статичните натоварвания.

  2. Компресионни чорапи. Намаляват отоците и предотвратяват венозния застой. Използват се както за профилактика на варикозно разширени вени, така и в качеството на допълнително средство към оперативното лечение.

  3.  Флебектомия (оперативно отстраняване на варикозните вени). Прилага се при напреднал стадий на заболяването. Операцията се извършва с интравенозна анестезия и продължава между 20 и 40 минути. Приблизително 2 часа след операцията, пациентът може да ходи самостоятелно.

  4.  Склеротерапия. Най-разпространеният метод за лечение на варикоза. Представлява инжектиране на склерозиращо вещество във вената. Под въздействие на склерозанта, увредената вена се свива и спира да работи, а кръвта започва да тече по съседните здрави вени. За извършване на склеротерапия се използват специални тънки игли и микрокатетри. Процедурата е безопасна и практически безболезнена. Склеротерапията се провежда амбулаторно и дава добри лечебни и козметични резултати. Продължителността на лечението зависи от стадия и формата на заболяването.


Ефективен вид склеротерапия е така наречената „пеносклеротерапия", която позволява да се отстранят както големите, така и малките варикозно разширени вени. Към настоящия момент това е един от най-използваните методи за третиране на разширени вени и трофични язви и често замества оперативното лечение.

Оптималният метод за лечение на варикоза може да бъде определен единствено от специалист флеболог след обстойно изследване на пациента.

Коментари (7)

    • Петя
    • 2012-05-14 09:06:42
    Здравейте ,кои от всички продукти са най-подходящи за свиване на разширени вени с възли. Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-05-15 08:47:47
    Здравейте, Петя, Ако заболяването Ви е в напреднал стадий, хранителните добавки могат да бъдат само допълнение към основната терапия. Имате ли консултация с хирург? В начален етап специалните физически упражнения и добавки с див кестен или бодлив залист могат да стабилизират състоянието, ако се приемат продължително, а упражненията се правят всекидневно. Дивият кестен не се препоръчва при хора, страдащи от заболявания на бъбреците и черния дроб. Понякога се наблюдават странични ефекти като стомашно-чревни разстройства, сърбеж, гадене, замаяност. Подължителната употреба на Бодлив залист се понася спокойно, но разбира се индивидуалната реакция на организма ще е тази, която ще определи подходящия за Вас продукт. Започнете с Бодлив залист. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Николина Ефтимова
    • 2013-07-17 22:42:09
    Имам болки в прасците. Трудно се движа навън, в къщи нямам проблеми. Краката ми са нормални, не се забелязват разширени вени ! Краката ми не са деформирани малко по мускулести. Какво ми препоръчвате ? Бани , слънце или предписаните хр. добавки ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-07-19 14:31:21
    Здравейте, Ако сте с фамилна обремененост, наднормено тегло и в менопауза, вероятността да сте с разширени вени е голяма. Добре е да направите консултация при флеболог или съдов хирург, но дотогава може да правите упражненията за разширени вени, ако работата ви е свързана с продължително седене, на всеки час да се раздвижвате по 5 мин., да ходите вместо да се возите винаги когато е възможно. Обикновено се изписва Детралекс – венотоник, който укрепва съдовата стена. Може да ползвате и тези, които се препоръчват в страницата на Ревита, ефектът е подобен. Слънцето и топлата вода не са подходящи при проблем с вените. Може да обливате краката със студена вода и да намазвате с крем или гел за разширени вени, независимо че такива не се виждат. Симптомите от дълбоките разширени вени също се повлияват. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Симона
    • 2015-02-01 15:59:36
    Здравейте. Имам разширени вени на десния прасец и този крак много ме боли и ми оттича. По принцип имам и плоскостъпие. Мога ли да облекча вените с народна медицина или някакъв вид спорт? Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-02-09 16:45:10
    Здравейте, За най-ефиксната хранителна добавка при разширени вени се счита Детралекс. Пие се продължително, 3 и повече месеци, от късна пролет, когато времето се затопли, до есента, когато захладнее.Има и специални упражнения за вените, които се правят всекидневно, както и ходене пеша. Препоръчваме Ви да прочетете и тази статия, кликнете тук д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Жасмина
    • 2022-07-26 01:03:32
    Здравейте, искам да, Ви попитам как да намаля отока в краката, защото чувствам тежест? Имам вътрешни разширени вени и две тромбчета на десния крак беше към 11-12 мл, а на левия 13-14, който е по - подут. Казаха ми, че имам и лимфидем, което така и не разбрах какво означава. А работата ми е в офис на стол . На моменти имам усещането, че краката ми изтръпват най - вече левия крак, който е с плоскостъпие. Тромбчетата ми ги откри сърдечно - съдов хирург преди 2 години и от тогава не съм ходила на преглед, а трябва ли да отида? Благодаря, Ви предварително.

    Здравейте,

    Необходима е консултация с флеболог или съдов хирург. При наличие на тромботичен процес, лимфедем и слаба физическа активност, в горещите летни дни рискът от усложнения на варикозната болест силно нараства.

    Лимфедемът е хронично заболяване, при което има застой на лимфа в лимфните пътища, поради нарушение на движението на лимфната течност и преминаване на част от течността през съдовата стена към междуклетъчното пространство, с последващ оток.

    Застоят на лимфа и венозна кръв нарушават сърдечно-съдовия кръговрат /кръвообръщението/ и са предпоставки за възможно влошаване на състоянието Ви.

    д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.