×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
   
генитална кандидоза
Гъбични инфекции при жените - вижте съветите на д-р Шефкетова


Д-р Шефкетова е защитила специалностите акушерство и гинекология, и репродуктивна медицина. Повече от 10 години е фокусирана предимно върху репродуктивната медицина. Към момента оглавява Центъра за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда. Участвала е в редица национални и международни конгреси и семинари на тема репродуктивна медицина.

Съществуват десетки видове гъбички от рода Candida, способни да провокират развитие на кандидоза, като всеки от тях влиза в състава на нормалната микрофлора на устната кухина, влагалището и червата. 

През последното десетилетие се наблюдава значителен ръст на заболеваемостта от кандидоза, свързан с широката употреба на антибиотици, отслабването на имунната система и други фактори, провокиращи свръхрастеж на Candida.

В този материал д-р Мефтуне Шефкетова ще разкаже за една често срещана вагинална гъбична инфекция, която познаваме като генитална кандидоза.


Какво е генитална кандидоза 

Често срещана инфекция, която се отразява върху качеството на живот и самочувствието на много жени. Спада към неполово предаваните инфекции.  

Засяга най-често жени в репродуктивна възраст, това са дейни жени, ангажирани в своята професия и семейство. Рядко се наблюдава при жени преди полова зрялост и жени в менопауза, което се обяснява с хормоналните промени.

За съжаление тази инфекция често се повтаря, рецидивира. От друга страна понякога диагнозата на това състояние се забавя и може да предизвика допълнителни усложнения.


Симптоми при генитална кандидоза

Сърбеж в гениталната област, зачервяване и лек оток в областта, засилено, с гъста консистенция течение, което често се сравняват с извара, то може да бъде бяло или жълтеникаво. Често  гениталните инфекции се усложняват в урогенитални и усещанията от дискомфорт се засилват.

Оплакванията могат да се появяват след посещение на басейни, след употреба на презервативи, след медикаментозна терапия от вида на кортикостероиди, антибиотици, при придружаващи заболявания като диабет, затлъстяване, при HIV позитивни болни.

Като цяло хора с имунни заболявания, захарен диабет са по-податливи и при тях е много важна превенцията.


Лечение

За ефективно лечение на кандидоза е необходимо да се изключат съпътстващи заболявания на организма, да се изключат съпътстващи полови инфекции, да се уточни точната диагноза (посявка и определяне на чувствителността на пациента към противогъбичния препарат за конкретната разновидност на Candida).

Съществуват различни видове лекарствени средства за лечение на кандидоза. Някои от тях са с локално приложение (мехлеми, вагинални таблетки, свещички), а други се приемат вътрешно (капсули и таблетки).

При лека форма на кандидозен вулвовагинит (инфекция на влагалището и външните полови органи) се назначава местно лечение или еднократен прием на флуконазол (Медофлукон, Дифлазон, Дифлукан, Микосист),150 мг вътрешно. От препаратите за местно лечение най-често се прилагат: клотримазол, изоконазол, миконазол, натамицин и нистатин.

Нистатин влиза в състава на някои препарати и се смята за остаряло и не достатъчно ефективно средство. Назначаването на вагинални таблетки и свещички с широк спектър на действие при кандидоза е нецелесъобразно, тъй като тези препарати предразполагат към развитие на гарднерелоза (бактериална вагиноза). В състава на тези препарати влизат широкоспектърни антибактериални средства, нарушаващи нормалната микрофлора на влагалището. В някои случаи се назначава лечение, допълващо противогъбичните препарати (имунотерапия, физиотерапия и др.).

При наличие на рецидивираща кандидоза са възможни следните варианти на лечение: свещички или вагинални таблетки с клотримазол (Канестен, Клотримазил) – веднъж седмично в продължение на няколко месеца; флуконазол (Медофлукон, Дифлазон, Дифлукан, Микосист) – 100 мг вътрешно, веднъж седмично в продължение на няколко месеца.


Пробиотиците и ролята им в третирането на генитална кандидоза

Нормалната вагинална флора играе защитна роля срещу урогениталните инфекции. Тя е съставена от различни микроорганизми, бактерии, като доминиращите са лактобацилите, които имат ключова роля в защитата срещу различни инфекции. Те осигуряват защита както срещу микроорганизми от външната среда, така и от такива, които се намират нормално във влагалището, чрез колонизация и образуване на млечна киселина и водороден прекис.

Млечната киселина спомага за поддържане на здравословно рН и флора на влагалището. Водородният пероксид потиска растежа на т.нар. „лоши” бактерии и микроорганизми, които причиняват инфекции. Проучвания сочат, че развитието на вагиналната кандидоза е асоциирано с пониженото количество на лактобацили във влагалището или повишеното количество на Н2О2 непродуциращи лактобацили. Балансът между т.нар. полезни и вредни бактерии във влагалището е много крехък, като дисбалансът настъпва, ако вагиналното рН не е достатъчно киселинно.

Пробиотиците често се препоръчват за дисбаланс на вагиналната флора. Те спомагат за възстановяване на здравословното ниво на лактобацилите. Поддържането на здравословен баланс на вагиналната флора възстановява защитата на организма срещу инфекции.

Пробиотиците могат да се използват и като превенция на рецидивиращите кандидози. Трябва да се имат предвид при пациентки, които имат контраиндикации за противогъбично лечение.


Women’s Multi Probiotic / Мултипробиотик за жени - един от най-иновативните естествени продукти за поддържане на интимното женско здраве

Women’s Multi Probiotic на канадската компания Natural Factors, е висококачествен натурален продукт, източник на 12 млрд. активни пробиотици от 10 специално култивирани пробиотични щамове (лактобацили и бифидобактерии).

Ползите от Women’s Multi Probiotic обхващат цялостно интимното женско здраве – в състава на продукта е включен и патентован концентрат от червена боровинка CranRich®, осигуряващ превенция срещу цистит.

Тази комбинирана 2 в 1 формула е създадена да поддържа както вагиналното, така и уринарното здраве, и може да се приема с превантивна цел или да се комбинира с конвенционалното лечение. В случай, че проблемът е с рецидивиращ характер, е препоръчително Women’s Multi Probiotic да се приема не по-малко от 3 месеца.

Дозировка: приемайте по 1 капсула 1-2 пъти дневно с храна. При прием на антибиотици приемайте 2-3 часа по-рано или по- късно.

Natural Factors е най-големият производител на природни продукти в Северна Америка! Компанията има 50 години опит в индустрията на хранителните добавки. 

  

Прочетете още полезна информация по темата:

Коментари (310)

    • vili
    • 2011-04-25 12:38:06
    ZDRAVEITE.MNOGO MI HARESA STATIQTA -TUK E EDNO OT MALKOTO MESTA, V KOITO E SPOMENATO 4E ZA HRONI4NI GUBI4KI SE PRILAGA PRODULJITELNO LE4ENIE- ORALNO I VAGINALNO. aZ STRADAM OT HRONI4NI GUBI VE4E 3-TA GODINA. SHEMATA KOQTO IZPOLZVAM OT 3 MESECA NASAM E VSQKA SEDMICA PO 1 TABL. MEDAFLUCON 200 MG I PREDI I SLED CIKUL PO 1 VAGINALNA SVE6TI4KA KLOTRIMAZOL.OPREDELENO IMA EFEKT.OTDELNO PRAVQ I PROMIVKI VEDNUJ MESE4NO S PREPARAT SADURJA6T LAKTOACILI.ISKAM DA POPITAM DALI SHEMATA MI NA LE4ENIE SPORED VAS E DOBRA.
    • Maria
    • 2011-04-26 08:33:10
    Здравейте Вили, Когато става дума за тясно специализирани области като геникология, пулмология и др., не мога да се ангажирам със съвет за лекарства. Щом има ефект и се лекува по двата начина, би трябвало да е добра. Но отново ви казвам, че не бих се ангажирала с мнение. Поздрави, Мария Радоева Ревита ООД www.revita.bg
    • galq
    • 2011-11-29 10:26:29
    Здравейте, Гинеколожката ми откри кандидоза и ми назначи лечение. Интересувах се доста за заболяването и прочетох на много места, че успоредно с лечението трябва да се проведе и диета, която изключва тестени продукти(заради маята) и захарни продукти, за да "уморим от глад" гъбичките. Вие какво ще ме посъветвате, защото лекарката ми не спомена нищо за хранителен режим. Благоаря предварително! Поздрави, Галя
    • д-р Аелита Петрова
    • 2011-11-29 15:33:56
    Здравейте, Галя, При всяко заболяване има нарушаване на баланса във вътрешната среда на тялото, намаляване или повишаване концентрацията на определени метаболити, поява на токсични метаболити. С подходяща промяна в хранителния режим, този дисбаланс може да се коригира до известна степен. Диетологията е постоянно променяща и разрастваща се наука, но не за всяко заболяване има строго научно доказани влияния на хранителните режими. Поради това запазната медицинската наука приема около 15 основни диети, а другите са модификации и разработки, доказали своите ползи в практиката. При гъбични заболявания се препоръчва ограничаване на въглехидратните храни, прясно мляко и млечни продукти. Препоръчват се киселото мляко, чесън и лук, моркови, зеленчуците с тъмнозелени листа, ядки и семена, кафяв ориз, просо. Витамините и веществата, които тези храни съдържат, повлияват метаболизма така, че той успешно да се справи с гъбичната инфекция. Като хранителни добавки са подходящи алое вера, пробиотици, чесън. Д-р Аелита Петрова Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик Учител по рейки
    • Emo
    • 2014-02-13 01:54:36
    Chetoh predo vreme tsitiram""Tsitrosept e lekarstvoto ""Zadaljitelno dieta lesno shte nauchite kakvaot po gore komentari plius G R E I P P F U R T .Med pchelen preporacvat sashto i za tretiranae direktno i SODA bikarbonat proverete GOOGLE.
    • izabell
    • 2011-12-07 00:47:11
    zdraveite,ot izvestno vreme imam te4enie,xodix na lekar,izpisa mi trixomonacid,no ne pomogna,pix flagyl i toi ne pomogna,kajete kakvo da vzema...
    • д-р Аелита Петрова
    • 2011-12-12 10:51:22
    Здравейте, За да бъде лечението адекватно, е необходима да се направи микробиологичен анализ на вагинален секрет, за да се определи точно на какво лечение са чувствителни причинителите на бялото течение. Лечението е общо и локално. Локалното се прилага и при двамата партньори. На http://bialotechenie.net/lechenie-byalo-techenie/, може да прочетете доста за бялото течение и да вземете правилното за Вас решение. Д-р Аелита Петрова Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик Учител по рейки
    • Петя
    • 2012-05-18 16:06:55
    Здравейте!Преди 2-3 седмици бях болна от гнойна ангина и се лекувах с антибеотик Дурацеф, при уриниране усещах парене, който престана след приема на лекарството, но пък се появи сърбеж и зачервяване около влагалището.Проверих листовката и като страничен ефект бяха оказани гъбичките, но менструацията ми настъпи и ще изчакам преди да отида на лекар.Бихте ли ме посъветвали какво мога да направя през това време, за да не се влоша? Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-05-21 08:42:40
    Здравейте, Петя, Външно - измиване 2 пъти дневно с бледорозов разтвор на калиев перманганат и вътрешно - Шийтаке д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Pavka
    • 2012-06-22 13:40:27
    Здравейте, при преглед след аборт ми казаха, че имам течение. Резултатите от микробиологията са: Резултат от посявка: Няма растеж на бактерии и гъбички. Микроскопски резултат: Микроскопски данни за кандидоза, която не се доказа културелно. Моля за Вашия коментар, тъй като не мога да се свържа с лекуващият ме лекар, а имам час след 5 дена. Благодаря Ви предварително за отделеното време.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-06-26 10:16:03
    Здравейте, Проблемът ви не изисква спешно решение и е добре да изчакате консултацията с вашия лекар, тъй като той е най-запознат с общото ви състояние и ще направи най-точната преценка за лечението. Но при всички случаи, може да допълните лечението с подходящи хранителни добавки. Пишете ни отново след консулта, за да го обсъдим, ако желаете. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Nelly
    • 2012-08-02 16:00:44
    Здравейте, бременна съм в 34 г.с. и изследванията ми показаха наличие на Candida spp. Ликарят който ме следи ми изписа Полижинакс глобули за вагинално приложение които да слагам в продължение на 12 дни. Някъде обаче срещнах инфо, че тези глобули можело да доведат до спукване на околоплодния мехур. Мит ли е това, че се притесних
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-08-03 11:20:40
    Здравейте, В листовката на полижинакс изрично е отбелязано да не се употребява по време на бременност. Консултирайте се с друг гинеколог за адекватно лечение. Добрите специалисти са в поликлиниките към университетските болници. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Silvi
    • 2012-10-24 17:19:16
    Здравйте! От няколко дена насам имам сърбеж, но не е силен, а се проявява от време на време дори понякога минава от самосебе си. Усещам и дискомфорт при уриниране, но не е парене. В момента съм в цикъл и не мога да отида на лекар. Бихте ли ме посъветвали какво да направя, за да не стане по сериозно? Блгаодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-10-26 14:24:46
    Здравейте, Silvi, Мийте се с отвара от смрадлика или бледорозов разтвор на калиев перманганат – 3 пъти дневно – имат противовъзпалителен ефект. От продуктите на ревита Червена боровинка е подходяща при проблеми в пикочо-половата система, но след цикъла трябва да направите изследване на кръв и урина и да се консултирате с нефролог. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Sisi
    • 2012-11-18 03:23:50
    Zdraveite az ne jiveq vav Bg or dosta vreme no vav tazi darjava v koqto Sam nemoga da se doberq na lekari, ot Edna sedmica imam parene I leki surbeji no nai lo6oto e che imam I tova techenie koeto e kato sasireno mlqko:(((!! Neznaq kakvo da pravq az Sam maniqk na tema chistota I higiena polzvam intimna pompichka pravq si promivki chesto nikoga ne Sam izpadala vav takava situaciq I se nijdaq ot savet kakvo da pravq?!???
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-11-21 17:28:44
    Здравейте, Сиси, Най-вероятно е гъбична инфекция – най-често се причинява от нормални обитатели на влагалището /кандида/, като предразполагащи фактори са лечението с антибиотици, недобре контролирания диабет, имунодефицитни състояния, включително и HIV, лечение с имуносупресанти, с кортикостероиди, хормонална контрацепция, бременност. Най-често причинителят е от род а Candida (C. Albicans, C. Tropicalis, C.Krusei) – нормален обитател на стомашно чревния тракт. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Петя
    • 2012-12-07 23:29:38
    Здравейте ,днес излезе микробиологичното ми изследване и се оказа , че имам кандида и E.coli , лекарят ми назначи ципрофлоксацин за E.coli и нистатин хапчета и полиджинакс глобули за гъбичките , но и в момента съм в цикъл и той ми каза да започна лечението след като ми свърши цикъла . Но да ви кажа симптомите ми вече отшумяха - говоря за сърбежа , паренето , течението и т.н. Та искам да ви питам дали да вземам всички тези лекарства , моля кажете какво да правя ! А между другото до като чаках резултата от микробиологията си правих промивки с тетра и за това симптомите изчезнаха . Благодаря предварително !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-12-12 11:59:58
    Здравейте, Петя, Е. коли са нормални обитатели на дебелото черво и се появяват във влагалището при замърсяване. Най-вероятно промивките са решили въпроса с Е. коли, но гъбичките са доста упорити.Според мен не трябва да приемате ципрофлоксацина, защото има вероятност гъбичната инфекция да се усложни, но е добре да поставяте глобулите. 1 седмица след приключване на лечението отново направете микробиологично изследване на влагалищен секрет. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • swetli
    • 2012-12-29 14:41:27
    zdraweite :) imam pr0blem .. i ako ne se luja e gubichna infekciq . Imam silno bqlo techenie sus stranna mirizma ... p0nqkoga predi i sled mesechniq mi cikul . poluchavam ponqkoga ili v povecheto sluchai i bolki pri polov kontakt . Imam dobra higiena , vinagi sum s dnevna prevruzka , smqna na belio i t.n.t. i ne znam kak da se spravq s problema , no v momenta nqmam vuzmojnost da posetq ginekolog . Mojete li da mi pomognete po nqkakuv nachin :) shte sum vi mnogo blagodarna :)
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-01-04 11:44:30
    Здравейте, Може би инфекцията е гъбична, но има вероятност да е и бактериална. Необходимо е микробиологично изследване и консултация с гинеколог. Дотогава може да се използва за измиване отвара от смрадлика/тетра/. Ако имате специален съд/леген/ само за тази цел, може да правите и седящи вани с тетра. Хранителна добавка Ябълков оцет или чесън. Може би можете да направите поне микробиологичното изследване, за да определим подходящи вагинални глобули? д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • zehra
    • 2013-01-24 23:08:48
    Zdraveyte! Predi sedmica bqh na ginekolog pregleda me na vaginalen 4d ehograf,i se ustanovi che imAm polikistozni yaycnici,i gabichna infekciq. Bqha mi izpisani slednite lekarstva: Gynalgin vag. Tabletki, Clotrimasol vag. Tabletki, Ciprofloxacin 500 mg, Mycomax 150 , Flagyl 250. Kato kaza i da si pravq damski dush s Gynelacta . Pochnah s ciprofoxacin i sled kato svarshat mi kaza da primam flgyl. Molq vi za mnenie za lechenieto koeto mi e postaveno.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-02-12 14:06:49
    Здравейте, Cici, Възможно е да е кандидоза/гъбички/, но не пийте ципрофлоксацин, защото няма ефект при гъбични инфекции. Направете микробиологично изследване на влагалищен секрет с антибиограма, която ще покаже какъв е причинителят и към какъв антибиотик са чувствителни. Важно е такива инфекции да се лекуват точно и до край, защото неправилното лечение може да има сериозни последици. Партньорът ви също трябва да се лекува, дори да няма оплаквания. След лечението се прави контролно микробиологично изследване. Всичко това ще ви каже гинекологът, който ще ви прегледа и ще вземе секрета. Някои колеги, осланяйки се на богатия си опит, предпочитат да не забавят лечението и веднага изписват лечение по своя преценка, но и в медицината има правила и е добре, когато не се изисква спешна намеса, те да бъдат спазвани. Всъщност, има правила и за спешната помощ. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Cici
    • 2013-02-08 18:48:04
    Здравейте,от един ден насам имам странно изтичане от влагалището.Има вид на натрошено сирене и е на парченца,кажете ми това гъбичките ли и мога ли да пия Ципрофлоксацин ,за да се изчистят?
    • Мариянка
    • 2017-07-30 12:25:17
    Здравейте др.Петрова, Бих искала да се посветвам ,,относно вагинални гъбички . От дълго време насам ,посточнно ме мъчат гъбички -вагиналният секрет е като пресечено мляко . След посещения при гинеколог и изписване на различни вагинални глобули и хапчета за перорален прием има подобряване но само временно Лекарката каза ,че имам кисела сред а. Ползвам различни лактацидни глобули или гелове , но и те не могат да ме предпазят от по-следваща инфекция . Общо взето нещата се повтарят и се въртя в омагосян кръг .
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-04 14:23:00
    Здравейте, Добре е да спазвате нисковъглехидратна диета, без захар и храни правени с тесто. Стриктна хигиена, подходящо бельо. Мулти пробиотик за жени 12 млрд. активни пробиотици. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Aysi
    • 2013-02-21 21:36:26
    Здравейте, бременна съм в 22г.с.(5месец) приемах антибиотик АГУМЕНТИН и ми се получи сърбеж днеска бя х при гинеколожката и ми предписа клотримазол крем, клотримазол вагинални таблетки и Дифлукан 150 - 1 капсула. Взех си кремчето и вагиналните таблетки но се чудя за хапчето:( Пих много антибиотици преди да пия Агументин 1000, бях на Доумах 1000 :( ако може за съвет...
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-02-26 17:12:36
    Здравейте, Еднократна доза Дифлукан не може да навреди на бебето, докато гъбичната инфекция би могла. Според мен, вземете си и хапчето. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ина
    • 2013-03-05 20:12:41
    Здравейте д-р Петрова, Имах гъбична инфекция (микробиологията показа гъбична инфекция със значително количество Candida Albicans). Лечението ми беше в продължение на 2 седмици и включваше: GynoDactarin – 3 глобула последвани от 2 таблетки Микосист 150, приети през 7 дни. След като приложих лечението оплакванията отшумяха, но разбрах, че съм бременна (в 5-та седмица) – нещо, което акушер-гинекологът не беше установил при първоначалния преглед (имам и нередовна менструация, т.е. и забавянето на цикъла изглеждаше „в реда на нещата”). Какви са последствията, които това лечение може да има върху плода? Изключително съм притеснена. Имали ли сте и други подобни случаи на моя и какви са били последствията при тях? Много ви благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-03-11 16:46:41
    Здравейте, Най-вероятно няма да има проблем. Бременността ще се следи внимателно, вкл. ултразвуково, ще се направи биохимичен скрининг в първия и втория триместър. За повече информация направете генетична консултация в Национална генетична лаборатория. http://www.maichindom.com/bg/laboratories/view/6/ д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Милена
    • 2013-04-13 09:31:40
    Здравейте, вчера разбрах че съм бременна, но зачеването на плода се е случило по време на лечение с флажил и макмирор.Искам да попитам дали в такъв ранен период от бременността има риск за детето и ако има какъв е? Поздрави, Милена
    • д-р Петрова
    • 2013-04-16 13:38:01
    Здравейте, Обикновено, ако има увреждания в този период, те водят до аборт, плодът е нежизнеспособен. Може да направите безплатна консултация в Национална генетична лаборатория – по телефона, лично или със запитване в сайта. http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/ д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • mar4eto112
    • 2013-04-19 06:55:15
    Здравейте,и аз имам един много странен въпрос, с приятелят ми правим опити за бебенце,но е много рано да си правя тест,и в тези две седмици в които чакам ми се появи нещо като цистит и си взех уринал дринк,за два дни вече можех спокойно да ходя до тоалетна,но започна едно чувство за сърбеж след тях! Та въпроса ми е какво да правя? Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-05-08 13:25:56
    Здравейте, Ако все още не сте решили проблема, направете микробиологично изследване и гинекологична консултация. Възможна е гъбична инфекция. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Руми
    • 2013-04-28 00:31:37
    Начинът, който открих за себе си, беше този, да спра всичко сладко,бисквити, баници, тлъсти меса, никакви белтъчини. Започнах да ям повече кисело мляко, пиле, риба, зеленчуци и много чесън. Започнах да прилагам чесъна и на местата с кандида, мажех се с чесън долу и положителния резултат не закъсня. Поне 2-3 месеца ще продължа по този начин, защото е по ефективен от лекарствата, които се оказаха временно решение
    • Mariyana Marinova
    • 2014-07-01 06:38:55
    Здравей, Руми! И аз имам проблем с гъбички от 4 пълни месеца. Искам да обменя опит с някой, който открих много случайно, че се е лекувал, по същия начин, както и аз. И аз се мажа с пресован чесън отдолу. Невероятно изтезание, но носи голямо облекчение след това. Само едно се чудя: с течение на времето бялото течение изчезна, но не и сърбежа. След като обтрия отдолу с чесън, настъпва облекчение, но за около 5-6 часа, и то относително. Зависи после с какъв крем ще се намажа. Забелязах също и две папулки, които много сърбят. Дали, ако се пукнат ще спрат? Но също, ако се пукнат, после ще станат ранички. Много ми се иска да знам дали при теб е било същото, и кога и как е свършило при теб това мазане. След чесъна вероятно си мазала с нещо? И какво? Много ще ти бъда благодарна, да споделиш твоя опит. Аз също ограничих сладки храни, хляб. Наблягам на салати и протеини. Пия също и чесън на хапчета след всяко ядене.
    • Илияна
    • 2014-09-11 20:06:25
    Руми, здравей! Интересува ме както казваш че има ефект ходила ли си да провериш с микробиология дали са изчезнали гъбичките. На мен ми откриха Кандида Глабрата и не мога да се оправя от повече от година вече. За това те питам.
    • Диди
    • 2015-01-08 12:44:40
    Здравейте на всички страдащи жени - и аз като вас съм страдала 3 пъти в живота си - с тези гъбари ! От баба си знам - една страхотна нейна рецепта - която я правих щом получа сърбежи ! Ефекта е страхотен -прави се 14 дни и промивки с тетра - лайка и сода ! Тя е - 1 тампон според кг на жената - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 капки тампони - мед и хл сода -- 7 части мед ч - лъж - 1ч - лъж - час сода ! По просто - 7 дни по - 1 лъж мед - плюс 1 лъжичка сода в тези 7 лъжички мед - това е дозата за 7 дни - прави се 14 дни ! Аз - си правя разтвора за 14 дни - и в банята ми седи - сутрин и вечер по 1 тампон - намазан със сместа след измиване от долу - през другото време - сутрин и вечер след измиване с Лактацид - душ гел никакви сапуни ! !! Купете си СЪЩО и чаено дърво - цялото семейство го ползваме - той е за всичко - омекотява и облекчава болките - лекува изгоряло - пъпки - гъбички на всякъде по - тялото ! КОЛИЧЕСВОТО е според обема на гъбичките ! Аз - си слагах и топчета от чаено дърво - вагинално - бавно но сигурно - иска се търпение и той е анти бактериален и анти алергичен ! Вечер задължително се поливайте - само със сода и топла вода - 500 гр топла вода 1 лъж сода и не се бършете веднага ! 14 дни нищо тестяно и сиропирано - наблегнете на рибата - пилето - плодове и зеленчуци - мляко най ниско процентово -защото гъбата е млечница - обича сладкото и млякото ! Вътрешно си правете за избиване на гъбите 1 ч лъж - РАВНА сода с топла вода 200 гр - сутрин и вечер преди храна се пие 4 - 5 дни минимум ! Надявам се да съм ви била полезна - с моите знания за проклетите млечници - убийци -гъби в човешкото тяло !
    • М.И.
    • 2015-01-23 01:34:05
    Моля Ви, бихте ли ми казали как се мажете с чесън долу? И аз опитвам, но ми е много трудно. Иначе и аз се лекувам като Вас. Друг начин няма. С кремчетата нищо трайно не се постига. Благодаря Ви! Поздрави!
    • Dida
    • 2013-05-06 12:22:19
    Здравейте, Имам сериозна кандидоза с външно проявление. ДОпускам, че е недоизлекувана такава след прием на антибиотици по време на бременността ми. Сега кърмя бебе, а трябва да взема спешни мерки, тъй като е съпътствано с остро шарене при уруниране и общ дискомфорт във вагиналната област. МОля ви, посъветвайте ме какво лечение да предприема и какви имуностимулатори са подходящи за кърмачки. Предварително благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-05-13 15:56:27
    Здравейте, Добре е да направите консултация с гинеколог и микробиологично изследване, за да се избегне неправилното лечение и хронифицирането на инфекцията. Клотримазол е разрешен за употреба по време на кърмене, както и други антимикотици, но е добре лекар да прецени тежестта на инфекцията и ако прецени, да назначи комбинирана терапия. Някои бебета са твърде чувствителни към състава на кърмата и всяка добавка крие известен риск. Но може да опитате с Коластра Вагизан интимен лосион за измиване подпомага възстановяването на нормално рН и бактериална флора във влагалището. Опитайте да се храните здравословно, с много зеленчуци и от плодовете не сладките, ограничете до минимум захарните изделия и сладките храни. Има 10 минутен лесен за изпълнение йога комплекс, който също ще ви помогне да укрепите имунитета си и ще ви направи по-жизнена. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Vesi
    • 2013-05-25 00:06:03
    Здрвейте, Имам проблем от няколко години и все не мога да попадна на подходящия лекар. Първия симптом на инфекцията е често ходене до тоалетна и парене. После преминава в адски сърбеж и става непоносимо. отивам на лекар изписват ми глобули, антибиотик, кремче..оправям се за няколко месеца и пак се започва.Веднъж ми взеха микробиология и ми предписаха Faminela Vagi C, да слагам глобулите няколко пъти седмично профилактично....но за жалост няма ефект. Не сa ми правени други изследвания и никой не ми казва от какво се получава и какво е точно. Последните два случая са вънщно възпаление, адски сърбеж и дискомфорт, лекуваха ме последния път с флажил хапчета и клотримазол крем, минаха 3 месеца и в момента пак съм така. Кажете ми, моля Ви към кого да се обърна, какви изследвания са необходими, и кога се правят тези изследвания-по време на лечението, преди използването на каквито и да е лекарства или може и след лечението. Ако се подложа в момента на лечение и отида след като премине лечението резултата от изследването точен ли ще е? Моля Ви дайте ми светлинa?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-06-05 16:32:38
    Здравейте, Предполагам, че сте се консултирала с гинеколог, но честото уриниране и парене при уриниране може да са и симптоми на цистит, който пък може да хронифицира и да се усложни с инфекция на горните пикочни пътища и бъбреците. Необходима ви е консултация с нефролог, който ще назначи точните изслидвания – кръв, урина, стерилна урина с микробиология, ултразвук и ще се лекува според антибиограмата. Ако инфекцията е само локална, ще се направи вагинална натривка /гинеколог/ и съответното лечение според резултата. Добре е да се консултирате в специализирано здравно заведение, ако сте от София, в Александровска болница, Военна болница, ИСУЛ и др., където има поликлиники и специалистите, работещи в поликлиниките, са тези, които работят и в клиниките и имат богат опит. Ако проблемът е сериозен, може да постъпите и за болнично уточняване на диагнозата и лечение. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • tomova
    • 2013-06-03 21:07:39
    Здравеите ,имам въпрос и ще моля за бърз птговор. Бременна съм в 8 седмица и ми откриха тези вагинални гъбички.Изписаха ми клотримазол,ехно хапче.Въпроса ми е,къде трябва да го поставя навътре както по принцип или по навън.Благодаря ви предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-06-10 11:02:51
    Здравейте, Поставя се, както обикновено, но по-внимателно. Клотримазол е противопоказан в първите 3 месеца от бременността. Има други препарати, напр. Макмирор 500 комплекс, които се считат за безвредни за бременността. Може би е добре да се допитате отново до гинеколога или да потърсите друг, за да ви назначи посходящия за вас, но безвреден препарат. Надявам се, направено е микробиологично изследване. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Joana Antonova
    • 2013-07-11 14:15:41
    Zdraveite, predi 2 dni razbrah che sam bremenna. Imam ujasen sarbej, a chasat mi za lekar e chak drugata sedmica. Molq kajete s kakvo da se maja i promivam? Klotrimazol krem uda4en li e. Po vreme na zachevaneto sam piela antibiotik Makropen, bez da znam , che sam bremenna, tova opasno li e za ploda?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-07-12 15:53:15
    Здравейте, Мийте с вода и сода /1 л.вода 1 чаена лъжичка сода/, отвара от лайка. Може да мажете и с клотримазол – изписва се от гинеколози в крайни случаи, но не прекалявайте, 1 -2 пъти дневно.Вечерта преди прегледа не мажете. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Радост
    • 2013-09-13 16:31:30
    Здравейте, направих си редица изследвания и се оказа, че имам липса на цинк, желязо, витамин а и е. Тях си ги накупих да ги пия. Имах и бяло течение, направих си микробиология изолира се candida spp , антибиограмата е празна. Още не съм ходила при лекаря си, чета тук и там и имам директен въпрос - възможно ли е гъбичките да ме атакуват заради това, че последната една година незнайно защо изключих киселото мляко и сиренцето от менюто си? Не съм го направила разбира се нарочно, по-скоро е нехание от моя страна.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-09-18 13:37:05
    Здравейте, Както знаете, кандидозата често се причинена от замърсяване и лоша хигиена, слаба имунна система, прием на антибиотици, използване на интимни душ-гелове и парфюми. Предразположени към заболяването са и хората, страдащи от захарен диабет, бременните и тези, които използват контрацептиви, и водят интензивен полов живот. Може да бъде предадена и чрез полов контакт, като при мъжете това заболяване обикновено протича безсимптомно, което често е причина да не се взимат предпазни мерки и болестта бързо да се предаде на сексуалния партньор. Хиповитаминозата и недостатъчното количество необходими за метаболизма минерали и микроелементи със сигурност понижават имунитета и всички условно патогенни микроорганизми, на които нашето тяло е носител, „надигат глава” и се развива съответната болест. За да укрепите имунитета си, освен да попълните липсващите запаси от витамини, минерали и микроелементи, е необходимо да спортувате и да правите всекидневни общоукрепващи физически упражнения – йога, чигун, фитнес, каланетика, гимнастика и др. Рейки също е подходящ метод за укрепване на имунната система. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ина
    • 2013-09-29 10:03:55
    Здравейте, бременна съм в 24 г.с. и микробиология показа, че имам грам позитивни коки. Предписаха ми Полижинакс.Въпросите ми към Вас са, опасна ли е тази инфекция за плода и има ли значителен риск при лечението с този препарат? Предварително благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-10-03 11:07:53
    Здравейте, Както знаете, тази инфекция може да се предаде на плода, ако остане нелекувана. По принцип Полижинакс не се препоръчва по време на бременност, но вероятно вашият лекар е преценил, че във вашия случай инфекцията е по-опасна за бременността, отколкото евентуалната вреда от полижинакса. Наблюденията от опита в гинекологичната практика показват, че употребата му в последните месеци на бременността и преди раждането е приемлив риск, като се има предвид опасността от стрептококовата инфекция. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Лилия Иванова
    • 2013-11-21 14:23:49
    Здравейте, Бях на годишен гинекологичен преглед. Нямах оплаквания.Прегледаха ме,направиха ми цитонамазка и за мой ужас установиха, че имам вирусна инфекция /група III d/. Назначиха ми лечение с Полижинакс и Арилин рапид. Рецептата и изследванията ми бяха връчени от сестрата и така и не можах да разговарям с лекаря. Но на въпроса ми не трябва ли и съпруга ми да се лекува? Отговор беше - не! Казаха ме след курса да отида отново на преглед! Моля, обясне те ми това така ли е? Аз не съм специалист, но ако вируса се предава само по полов път / както пише в интернет/, то тогава не трябва ли да се проведе лечение и на 2-та партньори? С уважение, Лилия Иванова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-11-25 17:09:24
    Здравейте, Щамовете на човешкия папилома вирус, свързани с появата на рак на шийката на матката, обикновено не създават здравословни проблеми на хетеросексуалните мъже при секс с партньорки, носители на вируса, поради което не се подлагат на лечение. При резултат от цитонамазка група PAP III D се прави нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на 3 месеца. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Veselina
    • 2013-12-17 19:34:49
    Zdraveite, dnes bqh na ginekolog I mi predpisaha vaginalni kapsuli Polygynax. Vaprosat mi e ako zapochna tazi vecher lechenieto I mi doide cikala, trqbva li da spra s lechenieto. Blagodarq ;)
    • Ревита
    • 2013-12-21 11:49:43
    Да и продължете веднага след цикъла. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Betina
    • 2014-01-31 11:51:03
    Zdraweite! Ot godina i polowina imam problem s E.coli wuw wlagalishteto,koeto e lekuwano nqkolko puti bez rezultatno po antibiograma.Ediniq put s ciprofloxacin,sled towa s globuli ginalgin,sled towa e levofloxacin,koito mi beshe izpisan po polowin hapche na den,koeto spored men e mn niska doza i ne pomogna. W momenta se lekuwam s ospexin za 6 dni na 8 chasa i flagyl waginalni tabletki za 10 dni.Sled towa mi beshe preporuchano da slagam 4-5 dni globuli florajin,za da mi se pooprawi ssredata wuw wlagalishteto. Spored was towa adekwatno lechenie li e? Kakwo da prawq,ako otnowo ne pomogne? Blagodarq Wi predwaritelno!
    • Ивеана
    • 2014-02-05 17:16:52
    Здравейте, Понякога имам дискомфорт и леко бяло течение, но не постоянно, това обаче е от доста време. Появява се и отшумява. Аз съм с диабет тип 1 и понякога контролът му не е много добър - кръвната захар често варира. Освен това не съм имала полови контакти. Възможно ли е да имам някаква инфекция и изобщо при диабетици възможно ли е този проблем да се реши за постоянно, какво трябва да предприема?
    • д-р Маламова
    • 2014-02-11 17:30:13
    Здравейте! По принцип диабетиците са склонни към чести инфекции, което се дължи на нарушенията в микроциркулацията. Това включва и по-чести вагинални инфекции. При възникнала и доказана с влагалищен секрет инфекция,тя трябва да бъде лекувана. Като профилактика може да използвате вагинални пробиотици за възтановяване на естествената влагалищна флора, която има защитна фукция спрямо различните болестотворни микроорганизми.Най-добрата профилактика е добрият контрол на кръвната захар. Ревита има специализирана серия за диабетици Алфа Бетик, която успешно допълва лечението за диабета. Може да използвате Алфа Бетик витамини, който съдържа всички необходими витамини и минерали за диабетика, и Алфа Бетик с канела, хром и биотин, който регулира нивата на кръвната захар, подпомага функцията на панкреаса и е силен антиоксидант. д-р Маргарита Маламова
    • д-р Маламова
    • 2014-02-11 17:35:10
    Здравейте! Правилното лечение на бактериалните вагинози е след взимане на влагалище секрет и според антибиограмата. Прилага се както системно лечение (прием на медикамент през устата), така и локално лечение с вагинални глобули. За профилактика е правилно да се използват и вагинални пробиотици. По принцип E. coli не е най-типичния причинител на бактериални вагинози, възможно е инфекцията да е възникнало по съседство, тъй като тази бактерия е най-честия прицинител на цистити. Съветвам Ви да изследвате и стерилна урина и при наличие на E. coli, да се лекувате според антибиограмата, като може да добавите към лечението и CranRich- екстракт от червена боровинка, който е доказано ефективен при уринарни инфекции. Понякога инфекциите с E. coli се дължата на високорезистентни щамове и са трудни за лечение, така че трябва да се лекувате според антибиограмата. д-р Маламова
    • Краси
    • 2014-02-21 13:30:38
    Здравейте,имам жълтеникаво течение от около две седмици,бременна съм в 26г.с.,навсичкото отгоре водещата ЖК е в отпуск с изключен телефон.Може ли на този етап това нещо каквото да е там да навреди на бебето? Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-02-25 16:11:59
    Здравейте, Необходимо е да се консултирате с гинеколог и да се направят изследвания. Не чакайте ЖК. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ива
    • 2014-02-21 22:18:11
    Здравейте! Бременна съм в 35 г.с. и тази седмица, след рутинен преглед и взимане на влагалищен секрет, се установи, че имам гъбична инфекция. Докторът ми изписа Macmiror за вагинално приложение по една таблетка през 3 дни - общо 12 таблетки, за да се излекувам на първо време и да се покрие периода до края на бременността с цел да се избегне нова инфекция преди раждането. Бихте ли ми казали дали това лечение ви се струва адекватно за състоянието ми и дали Macmiror е подходящ препарат за приложение при бременност, защото на няколко места четох, че не е. Много благодаря предварително!
    • Д-р Маламова
    • 2014-02-27 17:44:10
    Здравейте! Важно е по време на бременност да се лекуват влагалищните инфекции. Лечението се изписва според изолирания причинител от влагалищния секрет. В този срок от бременността плацентата играе роля на филтър за някои лекарства. По-добре е да се използват вагинални глобули, които се прилагат локално и не попадат в системното кръвообращение. Предполагам, че са Ви изписали Макмирор комплекс, който също е добър вариант за лечение на вагинална кандидоза. д-р Маламова
    • Даниела С.
    • 2014-04-09 23:34:27
    Здравейте, Аз също имам проблем с гъбичките от няколко години. След обстойни изледания (вземане на секрет от влагаалището и изслване на стерилна урина - моя и на партньора ми) ми беше предписано лечение в продължение на 6 месеца - по една таблетка седмично микомакс + през три дни гинопеварил и гинодектарин. По време на лечението симптомите изчезнаха, но няколко седмици след проведеното лечение, гъбичките отново се появиха. След повторни изследвания ми бяха предписани няколко вида вагинални таблетки и кремове (флоражин, полижинакс и др.) които трябваше да поставям при ситуации, които предполагат промяна на влагалищната флора. След няколко месеца в опити и на това лечение, симптомите продължиха... Смених гинеколога (по-горе казаното беше обстойно предадено) и ми се предписа лечение отново с микомакс, по същата схема, но в продължение на 2 месеца + еднократно гиназол. И след това лечение, сърбенето отново се появи. Моля за вашия съвет и/или препоръка за подходящ гинеколког в Софиа. Благодаря.
    • Ревита
    • 2014-04-28 09:10:29
    Здравейте, Изпращаме Ви отговор на запитването Ви по имейл. Хубав ден, Весела Такучева www.revita.bg
    • Kristina
    • 2014-05-01 17:20:36
    Здравейте, имам въпрос . Преди една седмица получих силен сърбеж и парене в областа на гениталиите . Отидох на лекар и след Цитонамазката се оказа Candida . Изписаха ми Гиназол и флукорик . Симптомите не изчезнаха , след няколко дни ми изписа Макмирор вагинални глобули . Все още не съм ги взела , та въпроса ми е дали ще имам по-голям успех с въпросните Макмирор глобули ?
    • Asya
    • 2014-04-14 12:08:31
    Здравейте, Бременна съм в 6 седмица, а микробиологията ми показа наличие на кандида. Задължително ли е да се проведе лечение на такъв ранен етап от бременността, тъй като съм чела, че локалното лечение е безопасно след 1ви триместър? Могат ли гъбичките да навредят на развиващия се ембрион при ранна бременност? Благодаря!
    • д-р Маргарита Маламова
    • 2014-04-17 14:54:02
    Здравейте! Препоръчително е да изчакате с лечението до 12 гестационна седмица. Важно е, особено по време на бременност, да лекувате вагиналните инфекции. д-р Маргарита Маламова
    • Malina
    • 2014-05-12 22:42:06
    Здравейте, бременна съм в 5 месец. На микробиология резултатъ ми е положителен за стриптококи- количество значително, приложена е антибиограма. Отдолу пише "candida sp. количество (-) отр. Това означава ли, че имам кандида или точно обратното- отрицателно?? Моята гинеколожка тогава беше в отпуск и ходих при нейна заместничка, която ми предписа аугментин за стриптококите. Днес си ходих при моята си лекарка и тя казва, че аугментинът не е подходящ и правим нови микробиология, кръв и стерилна урина. Въпросът ми е колко опасни са тези инфекции за бременността ми? Какво означава candida sp.? Може ли да се увреди плода? Налага ли се евентуално секцио за избягване на риска при раждане? Партньорът ми трябва ли да се лекува? Благодаря предварително!
    • Ревита
    • 2014-05-16 14:55:14
    Здравейте, изпращаме отговора на въпроса Ви по имейл! Хубав ден, Весела Такучева www.revita.bg
    • Svetla
    • 2014-06-03 09:29:09
    Здравейте, Имам въпросните вагинални гъбички. Лошото е, че мъжа ми също ги има и е доста серизно при него. Към какъв лекар може да се обърне той за лечение, профилактика и изследване дали са точно гъбички? Благодаря Ви!
    • д-р Маргарита Маламова
    • 2014-06-12 08:35:26
    Здравейте! Обикновено гинеколога изписва противогъбичен препарат и за партньора. При по сериозни проблеми се обърнете и към уролог. д-р Маргарита Маламова
    • Биляна Бориславова
    • 2014-06-23 19:02:17
    Здравейте! Имам следното питане! След направено микробиологично изследване се установи че имам Кандида, влияеща се от Нистатин! Предписаха ми схема, по която да приемам хапчетата, но като се прибрах и установих, че е дошъл месечният ми цикъл. Сега ли да започна приема на лекарството или трябва да изчакам цикълът ми да приключи?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-06-27 14:18:06
    Здравейте, Вагиналните таблетки се прилагат след приключване на цикъла, а тези през устата може да започнете веднага. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Петя Иванова
    • 2014-06-28 21:34:29
    Здравейте! Притеснена съм и много се надявам да получа съвет и помощ от вас! Миналото лято бях бременна и при микробиологично изследване ми беше открита Candida albicans.Последва лечение с Макмирор вагинално и Нистатин на таблетки през устата,и явно лечението е имало резултат,тъй като след профилактичен преглед всички резултати бяха отрицателни.Отскоро получих оплаквания като сърбеж,зачервяване и дискомфорт.Това се случи като се възобнови месечния ми цикъл.Посетих гинеколог,след ново микробиологично изследване,резултата показа,че се изолира Кандида Глабрата,което много ме притесни,че отново се е появила,и в различен вид.Гинеколожката ми е нова ,не ми даде никакви насоки и обяснения.Изписа Intraconazol Fungizol,за съпруга ми,доколкото разбрах 3 пъти през 12
    • Петя Иванова
    • 2014-06-28 21:42:00
    Itraconazol Fungizol 100 mg,3 пъти през 12 часа по 1 таблетка,ако може да потвърдите дали това е правилно.А за мен предписа единствено Макмирор вагинално,и каза да не пия нищо през устата,понеже в момента кърмя.Въпроса ми е,може ли да включа отново Нистатин,понеже първото лечение ми се беше отразило добре и с месеци наред нямах никави оплаквания и се чувствах добре.Подходящ ли е Нистатин по време на кърмене,пила съм го по време на бременност? Може ли съпруга ми да ползва Клотримазол външно? Ще бъда много благодарна ако ми дадете съвет какви други добавки и пробиотици подмогат успешно лечението! Сърдечно благодаря предварително!
    • д-р Маргарита Маламова
    • 2014-07-04 14:59:31
    Здравейте! Нистатина не е подходящ по време на кърмене,в макмирор също има нистатин,но той се прилага само локално. Докато по време на бременност плацентата играе роля и на "филтър" за много медикаменти,то при кърмене ограниченията са по-големи,защото много медикаменти се екскретират с кърмата. Ако съпруга Ви има оплаквания, може спокойно да ползва и клотримазол крем. След като приключите лечението,ако все още имате оплаквания може да изследвате контролно секрет. д-р Маргарита Маламова
    • Петя Иваноа
    • 2014-07-30 16:41:20
    Здравейте! Преди време бях писала в темата свързана с Кандидоза.Благодаря за отговора,който ми изпратихте! Искам пак да се обърна към вас с питане и молба за съвет.. Случаят ми е следния:Преди година по време на втората ми бременност при микробиологично изследване ми беше открита Кандида албиканс.След проведено лечение с Макмирор и Нистатин,след раждането имах отрицателни резултати от изследването.Почти година по-късно след възобновяването на месечния цикъл получих оплаквания като дискомфорт,парене,сърбеж.Направих си ново изледване,при което се установи,че имам Кандида Глабрата.Отново ползвах Макмирор,само вагинално лечение,понеже в момента още кърмя.След приключването,по съвет на гинеколожката продължих с Лактажин,но ми причини отново голям дискомфорт,и успях да го ползвам само 4-5 дни.След приключването ми на този месечен цикъл,ще повторя микробиологичното изследване,но лекарката ми не ми даде големи надежди,като ми обясни,че К.глабрата е резистентна на почти всички антимикотични средства и трудно се лекува.Прочетох много статии по въпроса,и съм доста притеснена и шокирана,понеже съм с две съвсем малки деца,които отглеждам сама без съпруга си.Доколкото разбирам това,което наричаме Рак,е нараснали колонии на гъбички Кандида...Понеже в момента кърмя,започнах да се интересувам от алтернативни методи на лечение,но не съм сигурна до колко са подходящи и се нуждая от лекарски съвет.Подходящ ли е методът с джинджифил и мед-два корена се настъргват и смесват с половин килограм мед и се приема 30 мин.преди хранене.Интересувам се също от метода със сода бикарбонат,как точно се приема содата,и не е ли колкото полезен,толкова и вреден,в смисъл,ако содата унищожава гъбичките,не нанася ли вреда и на здравите клетки и храносмилателната система? Искам да попитам д-р Аелита Петрова,която е рейки мастер:Възможно ли е да се лекува Кандида чрез Рейки практики,ако е необходимо да потърся Рейки център,в града в който живея? Също,помага ли Фунготерапията при Кандида и бихте ли препоръчали терапевт? Бихте ли ми дали надежда,има ли шанс това заболяване да се излекува или ще прерастне в нещо злокачествено? Предварително сърдечно благодаря ако може да ми дадете насоки и съвети свързани с моя проблем! С уважение, Иванова
    • Ревита
    • 2014-08-05 11:24:08
    Здравейте, Изпращаме отговора от лекаря на личния Ви имейл. Хубав ден! Весела Такучева www.revita.bg
    • Poison Ivy
    • 2014-08-12 16:38:24
    Здравейте! Бременна съм в 9 г.с. и имам течение, бяло, кремообразно, без мирис, без неприятни усещания. Поради вероятност за гъбички ми изписаха Макмирор комплекс без изследване на секрет. Въпросът ми е дали е безопасно това лечение през 1 триместър?
    • д-р Маламова
    • 2014-08-14 12:46:33
    Здравейте! Преди да лекувате каквото и да е течение, е препоръчително да изследвате влагалищен секрет. д-р Маламова
    • МИЛЕНА ПЕТРОВА
    • 2014-08-14 11:52:02
    Здравейте,при микробиологично изследване ми откриха кандидоза и 3 група цитонамазка изписаха ми само противогъбични препарати вагинално.Притесняваме тази 3та група може ли да е от гъбичките?
    • д-р Маламова
    • 2014-08-15 15:26:10
    Здравейте! Възможно е при инфекция цитонамазката да е по-голяма група. Изследвайте контролна цитонамазка един месец след като приключите с лечението. д-р Маламова
    • Milena
    • 2014-09-04 20:46:12
    Здравейте, взеха ми влагалищен секрет за преглед. Записано е: На препарат по грам се видяха 1,2 левкоцита на поле, пл. еп. клетки, масово дрожди кандида, лактобацили - запазено количество. Където е антибиограмата - не е записано нищо - отдолу е посочено Fluconazole - S, Itraconazole - S Ketoconazole - S, Clotrimazole - S, Nystatin -S, Micronazole -S отдолу е написано: Микроорганизми - кандида албиканс - масово количество, не се изолира патогенна аеробна бактериална флора. Не се изолира анаеробна флора. Отидох на преглед защото кандидозата я карам без някакви симптоми /зачервяване и сърбеж/, а по това време ме хвана и летен грип, та си помислих да не са се активизирали гъбичките заради спадналия имунитет.Като дете съм била алергична към антибиотици, затова се боя да ги пия. Вие какво бихте ми препоръчали? Поздрави, Милена
    • Ревита
    • 2014-09-10 14:23:52
    Здравейте! Според секрета имате гъбички, можете да ги лекувате с всеки един от препаратите, срещу който е написано S. Това не са антибиотици, а антимикотици (лекарства срещу гъбички). Поздрави, д-р Маламова гинеколог
    • Илияна
    • 2014-09-11 20:16:41
    МОЛЯ ВИ, ДАЙТЕ МИ СЪВЕТ ВЕЧЕ НЕ ИЗДЪРЖАМ И СЕ ПОДТИСКАМ АДСКИ МНОГО ОТ ФАКТА ЧЕ НЕ МОГАТ ДА МЕ ИЗЛЕКУВАТ. Откриха ми Кандида Глабрата. Малко повече от година се лекувам и нямам никакво подобрение. Имам чувството че вече няма светлина в тунела и се въртя в омагъосан кръг. Лекарката ми вече се чуди какво да ми изписва след: Макмирор, Нискатин, Силвержин и какво ли още не. Последното ми микробиологично е: Без данни на бактериална вагиноза. Лактобациликус SPP в норма.Наличие на 3-4 левкоцити/поле(х1000). Не се изолират патогенни аеробни бактерии. Изолира се Кандида Глабрата в голямо количество. Nystatim S, Fluconazole,Itraconasole,Ketonazole, Clotrimazole са R. КАКВО ДА ПРАВЯ?
    • д-р Маламова
    • 2014-09-15 13:52:43
    Здравейте! Според секрета имате кандида и тя е чувствителна само на Нистатин,така че трябва да я лекувате с глобули с нистатин (може да са приготвени в аптека, за да съдържат необходимото количество нистатин) и таблетки нистатин през устата. Поздрави, д-р Маламова гинеколог
    • Петя Иваноа
    • 2014-09-15 16:03:26
    Зравейте Д-р Маламова! Обръщам се към вас отново с молба за помощ.Последните ни кореспонденции бяха относно Кандида глабрата,която третирах с Макмирор вагинални глобули,след това Лактажин,от който получих дискомфорт и наред с това витамини Аlive за подсилване на имунитета. Последното микробиологично изследване което направих показва,че няма Кандида,но е на границата между норма и Бактериална вагиноза,наличие на анаеробна флора.Прилагам снимка на резултата,за да може да прочетете всичко което е описано.Лечението което беше изписано беше Fluomizin,вагинално 6 дни и Лактажин след това за 2 дена,наред с това Биозин мама ,тъй като още кърмя.След лечението почувствах подобрение,но отново след един единствен полов акт със съпруга ми съм в неописуем дискомфорт отновос парене,сърбеж,течение.Много е отчайващо и притеснително,особено след приложени лечения,всичко започва отначало.Бихте ли ме посъветвали отново как да постъпя.Лекуващата лекарка искаше да минат поне два менструални цикъла от последното лечение за да се направи пак контролно изследване,а от тогава не е минал дори месец.Снощи след цяла нощ дискомфорт използвах Клотримазол крем,но не съм сигурна да продължавам ли,и колко време трябва да мине от използването му,за да се направи ново изследване. Ще Ви бъда много благодарна ако може скоро да ми отговорите,за да знам как да постъпя. Благодаря предварително! С уважение, Иванова
    • Sonia
    • 2014-09-17 08:36:35
    Здравейте! За да може д-р Маламова да Ви отговори по-конкретно, моля изпратете снимка на изследванията на имейл site@revita.bg Благодарим Ви! Поздрави, Моника Христова www.revita.bg
    • моника
    • 2014-09-29 20:08:58
    Здравейте. Може ли по време на лечение за кандида да ползвам и глобули Лактофем за нормализиране на флората?
    • Надка Ляскова
    • 2014-10-01 22:33:29
    Здравейте! Преживях спонтанен аборт в 6 г.седмица. Възможно ли е причина него да е хронична кандида, която лекувам поне без ефект от никакви лекарства. Забравих да спомена че имам една бременност безпроблемна пред 8 години.
    • д-р Маламова
    • 2014-10-07 16:30:43
    Здравейте! Най-често спонтанните аборти в тази ранна седмица се дължат на генетични дефекти на ембриона, друга причина могат да бъдат и инфекциите,но обикновено се касае за остри инфекции. С какво лекувате кандидозата? Ако искате пратете последния Ви микробиологичен резултат! д-р Маламова
    • M. Ivanova
    • 2014-10-11 16:56:04
    Zdraveite, i az imam problem s Kandida Albicans. Otkriha mi q i ot okolo mesec se lekuvam. Simptomite mi bqha slednite: Strashno silni bolki pri seksualen kontakt. Postoqnni bolki vyv vlagalishteto - pro dopir vutre, pri hodene, pri sqdane... neprekysnato. Zachervqvane, parene, shtipene, poduvane i kakvo li ne. Izpih 3 blistera nistatin i napravih 2 kursa na lechenie s vaginalni tabletki klotrimazol. 2 puti x 3 dni, kato imah edna sedmica pauza mejdu dvata kursa. Sled tova prodyljih da se maja s klotrimazol 1% - vutre vyv vlavalishteto i otvyn. Bolkite mi namalqha, no vse oshte imam zacherveno po vsichki malki gunchici vutre. Vuprosut mi e: Kak da produlja s lechenieto si? Kolko chesto moga da slagam vaginalni tabletki? Kolko chesto moga da piq hapcheta? Preporuchaha mii Mycomax? Molq Vi za syvet!!! P.S. Izvinete me, che pisha na Latinica, no imam problem s Kirilicata!
    • Ревита
    • 2014-10-14 14:45:17
    Здравейте, Отговорът ще Ви бъде изпратен на личния Ви имейл. Хубав ден, Теодора Велева www.revita.bg
    • крени
    • 2014-10-15 19:34:46
    Здравейте! Преди 2 дни се наложи да ми направят аборт по мед.показания (бременност преди 12 г.с.). Имам гъбички от 3 седмици(които щяха да бъдат третирани след 12 г.с.) и, за които ми изписаха крем гиназол. Колко време след аборта е безопасно да се приложи? И съвместим ли е с кърмене?
    • Д-р Маргарита Маламова
    • 2014-10-20 09:19:14
    Здравейте! Може да поставите гиназола след приключване на вагиналното кървене. Не е проблем,ако кърмите. Д-р Маргарита Маламова Гинеколог
    • Деница
    • 2014-10-16 14:47:19
    Здравейте! Моля ви за съвет! От доста време имам бяло течение, ходих на гинеколог вече 100 пъти оказва се ,че са гъбички (Candida) .Всеки път ми предписват разни таблетки за вагинално и орално приложение,но нищо не се променя. Отидох в аптеката и ми дадоха Арилин?! Било силно и действало,но като чета по листовки никъде не пише ,че лекува гъбички? За това може ли вашето мнение? Има ли смисъл да използвам Арилин?
    • Анна Кръстева
    • 2015-08-01 13:33:53
    Здравейте! от около 10 г. си страдам от редовни гъбични инфекции и по-конкретно Кандида А..Досега не съм ходила за изследване за трихомони и хламидии.Ползвала съм всичко, което се продава по аптеките, но нищо....в годината поне по 4-5 инфекции си получавам. От 4 г. имам сериозна връзка, но партньорът ми никога не се е лекувал, защото немога да го убедя, че щом аз приемам някакви лекарства, съответно и той трябва да се лекува! Днес усетих поредния дискомфортъ и знам, че са Candida А., но реших , че докато стане понеделник, за да ида на гинеколог, ще "пламна" и затова реших да си взема сама лекарства от аптеката....там ми дадоха АРИЛИН КОМБИНИРАНИ- вагинални и орални.... По- нагоре в комантарите видях, че и на друга жена са и продали същото лекарство, но също така и аз не видях да е за кандида, а само за трихомони и бактериални вагинози и т.н., но не и за дрожди... Ще отида да го върна и мисля да изчакам до понеделник, защото вече нямам нерви...незнам къде и да отида...искам цялостно изследване и за трихомони и хламидии . Моля да ми препоръчате, добри лекари специалисти, защото невиждам и аз светлина в тунела, както и друга жена от тук се е изразила... Четох, че и за толкова много години- инфекцията, по-точно гъбичките плъзват в целия организъм и аз съм склонна да вярвам, че и при мен е така, защото си поддържам от много години температура без причинно- 37,1...37,2 Четох също така, за лечение с кислородна вода 3 % ...и почвам с промивки 1 към 2 (кислородна хода и преварена или минерална вода) и вътрешно за 10 дена -1 капка кислородна вода в 1 чаша с вода сутрин, обед и вечер 30 мин. преди хранене, като всеки следващ ден увеличавате капките с по още 1 т.е.- втори ден -по 2 капки сутрин, обед и вечер....трети ден- 3 капки сутрин, обед и вечер и т.н. като се прави почивка от 2, 3 дена след 10 ден и прожедурата може да се повтори..... МОЛЯ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ- ЗА ИНФОРМАЦИЯ -ЗА СОФИЯ , ЗА ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ И ДА ПИТАМ ПОСЛЕДНО ЗА АРЛИН, ДАЛИ Е ПОДХОДЯЩ ЗА КАНДИДА? ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ!
    • Yordanova
    • 2014-11-04 16:01:39
    Здравейте! Преди две седмици имах болки при уриниране, при полов контакт, сърбеж, бяло течение и голямо зачервяване. Отидох на генеколог и ми направи тест пап и посявки, още преди да са излезнали резултатите ми предписа Fungustatin cap 100mg за 7 дни сутрин и вечер и Canesten vag 100mg за 5 дена, на мъжа ми предписа Fungustatin 150mg за 1 ден и крем Daktarin 2% за 5 дни. След направеното лечение ми дойде повторно цикъл, по точно от 12.10 до 17.10 първи цикъл и от 26.10 до 01.11 втори. По това време излезнаха и резултатите, на които се вижда че имам Candida albicans Опитах се да се срещна с доктора за да ми разясни резултатити и дали е нужно да повтарям лечението, но секретарката ми каза, че ще ми се обадят по телефона. От днес отново имам бяло течение и се появява розово като кръв по тоалетната хартия, доктора не си вдига телефона понеже очаква да платя още 50 евроза нов преглед :) Въпроса ми е да повторя ли лечението или пак трябва да правя изследването? Надявам се на отговор и благодаря предварително :)
    • Yordanova
    • 2014-11-04 16:06:45
    Забравих да добавя, че вземам Нормоглик 1000мг, защото имам глюкозата ми е повече от нармата
    • д-р Маламова
    • 2014-11-13 16:57:41
    Здравейте! Лечението, което Ви е предписано е подходящо за Candida Albicans! Повторно лечение е редно да започнете,ако се налага,след контролен секрет. Тези лекарства нямат влияние върху менструалния цикъл, така че това извънредно кървене най-вероятно се дължи на друга причина. д-р Маргарита Маламова гинеколог
    • Aneliq
    • 2014-12-07 22:12:38
    Здравейте!Бременна съм в 38г.с.Имам бяло течение което се усили след като пих антибиотик Зинат .Гинеколога ми изписа Силвержин за бялото течение.Въпроса ми е вреди ли на плода и ще навреди ли по някакъв начин на плода,ако раждането започне след като започна лечението
    • д-р Маламова
    • 2014-12-16 14:31:54
    Здравейте! Важно е да лекувате ифекциите по време на бременност. Този препарат е подходящ за бременни. д-р Маламова гинеколог
    • Amanda
    • 2014-12-13 20:37:23
    Здравейте, от 3 дни ми поставиха диагноза гъбична инфекция без изследвания, тъй като получих много силни болки при уриниране, подутина в слабините и течение. Предписаха ми Гиназол (2 апликации), Низорал за мазане и Ципрофлоксацин. Пия всичко, мажа се и няма никакъв резултата засега, дори ми излязоха гнойни пъпки от вътрешната страна на бедрата. Чувствам адски дискомфорт, плаче ми се, когато трябва да отида до тоалетната, много съм отпаднала, май поддържам постоянно по- висока температура. А непосредствено след прегледа заминах за чужбина. Въпроса ми е трябва ли да изчакам до другата седмица за втората апликация Гиназол, за да получа облекчение или съм с объркана диагноза.
    • д-р Маламова
    • 2015-01-05 17:30:25
    Здравейте, За да сте сигурна дали имате кандидоза и кое е точното лечение, най-добре изследвайте микробиологично влагалищен секрет! д-р Маламова гинеколог
    • М.И.
    • 2015-01-15 14:00:15
    До Диди Момичето, което написа рецептата на баба си с мед и сода. Моля Ви,ако прочетете това обръщение да ми пишете на maya.i.todorova@abv.bg Много и хареса написаната рецепта и искам само да ми уточните нещо! Предварително Ви благодаря! М.И.
    • Красимира
    • 2015-01-15 21:06:26
    Здравейте,искам да попитам възможно ли е след продължително ежемесечно боледуване от гнойна ангина,да получа някакво хронично заболяване на лигавицата на влагалището? Какво печеля и какво губя при вадене на сливици?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-01-23 17:08:26
    Здравейте, Продължителните заболявания намаляват защитните сили на организма и често са причина за възникване на гъбична инфекция на влагалището или други болести, които се отключват при намален имунитет – това е аргумент в полза на становището за отстраняване на сливиците. Като бариера към дихателните пътища – трахея, бронхи, алвеоли, сливиците ги предпазват от възпаление – трахеобронхит, бронхит, пневмония. Тези зболявания са по-чести след отстраняване на тонзилите/сливиците/ и това е аргумент против отстраняването им. Специалист по УНГ трябва да прецени доколко сливиците могат да изпълняват защитната си функция и ако са твърде хипотрофични и деформирани, може да прецени, че за вас ще е по-добре да се отстранят. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Nikol V
    • 2015-02-11 18:58:50
    След неадекватен курс на лечение с три различни антибиотика от страна на личния ми лекар, вече четири години имам хронична кандидоза. Пследните ми микробиологични изследвания показаха пак Candida albicans. Гинекологът ми предписа Кандизол(твърди капсули) и Гинексид (вагинални глобули). Не съм сигурна дали това лечение е достатъчно за моя проблем. На листовката на Гинексид не пише нищо за гъбички, а по-скоро е за профилактика. Моля ви за съвет, с какво мога да заменя Гинексид?
    • д-р Маламова
    • 2015-02-25 16:55:56
    Здравейте! Има много варианти за лечение на кандидоза, но повечето се отпускат с рецепта и не бих могла да Ви предписвам медикаменти по този начин . Добре е, че комбинирате локалното лечение със препарат през устата. д-р Маламова
    • Вита
    • 2015-02-12 10:57:46
    Здравейте, искам да попитам за следното нещо. След направено исзследване - Микробиология, резултата беше: Изолирани Candida Albicans, Много ли е опасно, как може да се лекува и най - вече искам да попитам пречи ли да забременея? Знам, че е доста упорито и искам да разбера това може ли да бъде причина за трудно забременяване?
    • д-р Маламова
    • 2015-02-25 17:00:54
    Здравейте! Има много варианти за лечение на Candida. Вашият наблюдаващ гинеколог ще Ви даде рецепта. Добре е да излекувате инфекцията преди бременността. д-р Маламова
    • Ралица
    • 2015-02-21 19:34:53
    Здравейте, с рискова бременност съм в началото на 14-та седмица. От 2-3 дни имам сърбеж и секрет с по-голяма гъстота без мирис. При консултация с гинеколог по телефона, тя каза че най-вероятно развивам кандида и без преглед ми предписа крем Клотримазол 2 пъти дневно. За сега ще лекуваме сърбежа само ,тъй като глобули можело да се ползват след 16-та седмица. Някъде в коментарите прочетох,че крема не е подходящ за използване. Наистина ли е така!? Мия се и веднъж дневно с вода и сода. Мисля че от разтвора има ефект и ако крема е рисков не е ли по- добре само с разтвор да продължа. Никъде не прочетох и нещо относно хигиената- колко пъти може да се подмиваш дневно. Четох ,че гъбичките не са любители на водата и от нормалните ми два пъти минах на веднъж дневно( въпреки че след измиване се чувствам по- добре), а все си мисля, че ако ползвам крема два пъти то преди всяко нанасяне трябва и измиване. Прегледа от ЖК ми е на 26-ти , трябва ли да настояван за микробиология и до тогава да продължавам ли с крема!?
    • д-р Маламова
    • 2015-02-25 17:25:07
    Здравейте, Писах Ви по имейл. Поздрави, д-р Маламова
    • Милена
    • 2015-03-03 09:31:24
    Здравейте, след предписано лечение от кандидоза със флукорик и глобули Полижинакс отидох на контролен преглед. кандида не се открива, но е записано като забележка :Препоръчително изследване на цервикален секрет за ИФМ и влагалищен секрет за Микроплазма и Уреоплазма. Какво означава това? Поздрави, Милена
    • Никол
    • 2015-03-06 15:42:21
    Здравейте! Бих искала да Ви помоля за помощ. Преди няколко месеца ми откриха Candida Albicans и от тогава до сега няма оттърване. Поседният път гинеколожката ми ме лекува с Levofloxacin 500mg, Polygynax vag. gl. и Fungolon 150mg., но и това не даде траен резултат. Започнах да пия ProCombo и Colastrum от две седмици, защото започвам да си мисля, че е възможно заразяването да става от стомаха. Обмислям варианта да купя и Candida Clear и Биоцитрин. Но това ще бъде само като допълнително средство. Какво мислите? Моята огромна молба към вас е бихте ли ми изписали препарати, с които да се отърва от тези противни гъбички? Тази вечер ми се налага да пътувам за чужбина, затова нямам възможност да отида на преглед и не знам кога ще се върна, за да мога да се прегледам обстойно. Там лечение няма да ми е възможно. Моля Ви помогнете ми в борбата с тях. Наистина съм отчаяна. Въпросът е много спешен. Предварително Ви благодаря за отделеното внимание!
    • д-р Маламова
    • 2015-03-06 16:57:36
    Здравейте, Отговорих Ви по имейла. Хубав ден, д-р Маламова
    • gergana
    • 2015-03-20 18:53:24
    zdraveite i ot men. bremena sam v 33 sedmica i ot edin mese imam sarbeji. kazah na ginekologa koito mi vodi konsoltacitee i toi mi prepisa vaginalni kapsuli za gabi4ki. no chesno kazano men e strah da ne navrdq na bebo i za tova vi pitam za savet. blagodarq predvaritelno
    • д-р Маламова
    • 2015-03-21 09:53:29
    Здравейте, Отговорих Ви по имейл. Д-р Маламова
    • Siana
    • 2015-04-15 09:54:30
    Здравейте! Остават ми няколко дни до 36 г.с. седмица, а преди седмица пуснахме влагалищен секрет за изследване поради засилено бяло течение, сърбежи и доста неприятен дискомфорт и по време на секс. Съответно излезе Кандида Албиканс. Наблюдаващия ме гинеколог в деня на пускане на изследванията ми изписа свещички Lactagyn и някакво мазило, включващо Нистатин и още нещо, за външно приложение, което трябваше да ми забъркат в аптеката. Използвам ги вече седмица, но единственото подобрение е че сърбежа спря.След като си взех изследванията му ги показах, а той каза като свършат свещичките да ида пак да пуснем секрет. Притеснявам се, че скоро влизам в девети месец и може да родя всеки момент, а честно казано не мисля, че тези свещички ще ми помогнат тъй като на тях пише, че са за възстановяване и нормализиране на ест.микрофлора след прием на антибиотици. Моля за някакви препоръки. Благодаря предварително!
    • д-р Маламова
    • 2015-04-22 16:24:13
    Отговорих Ви по имейл. Д-р Маламова
    • КреМи
    • 2015-05-23 21:57:27
    Здравейте! Напоследък гъбичките (кандида а.) се завръщат всеки месец. След направено изследване се оказва,че съм резистентна към всичко, освен нистатин. Назначиха ми лечение само с нистатин съответно:10 глобули и 10 дни *2 таблетки. Но според статията ви, лечението с нистатин е неефективно и дори вредно. Какво мога да направя още по въпроса с лечението?
    • д-р Маламова
    • 2015-06-01 16:42:57
    Здравейте, Отговорих Ви по имейл. д-р Маламова
    • Ева
    • 2015-06-13 22:01:14
    Здравейте! Преди около 3 месеца получих ужасни сърбежи. Бях бременна и докторката която ме следеше няколко пъти ми изписваше глобули без да правим изследвания. Докато ги слагах нямах проблем, но няколко дни след края им всичко се повтаряше. И така до момента когато наближи раждането. Направихме микробиология и се оказа вагинална кандидоза. Пак глобули. Родих нормално няколко дни след като свършиха и те. При изследване на бебето се оказа че е със завишен CRP и беше 5 дни на антибиотик. Питането ми е това от кандидозата ли е и ако може да ми кажете как да се справя с тази напаст при положение че кърмя. Благодаря предварително
    • д-р Маламова
    • 2015-06-22 15:39:36
    Здравейте! Завишеното CRP най-вероятно не се дължи на гъбичките. Ако лохиите вече са приключили, вземете влагалищен секрет за микробиологично изследване и лекувайте според резултата. Локалното лечение не е проблем за кърменето. д-р Маламова
    • Михи
    • 2015-07-18 05:52:10
    Предписаха ми Макмирор, може ле да се ползват понреме на цикъл?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-07-22 14:41:58
    Здравейте, Вагиналните глобули не се поставят по време на цикъла, поради опасност от от вътрематочна инфекция. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ванеса
    • 2015-07-19 10:04:12
    Здравейте, бременна съм в 6-ти месец и имам прозрачно бяло течение, може ли да пробвам с Флоражин глобули, защото гинеколога ми каза, че другия месец ще може да вземем секрет като междувременно ми изписа Полижинакс.
    • Marria
    • 2015-07-20 22:26:21
    Здравейте! Преди около 4години получих генитален херпес, бях с постоянен партньор от години, гинеколожката ми го обясн и с отслабен имунитет и стрес. Имах характерните мехури, болки и т.н. и след лечение всичко се успокои. Не беше се появявало около 2-3години. След което о баче през последната година и половина херпеси започнаха да ми излизат всеки месец, мазането не помага и всеки път пия Ацикловир таблетки. Отделно между херпесите имам и гъбични инфекции доста често. Вече иман усещането, че от лекарствата за едното се отключва другото и мъките.са абсолютно постоянни. Гъбичките лекувам с Флукорик и Макмирор, херпесът а Ацикловир. Пия всевъзможни имуностимулатори като Биозин, Ехинацея, клеева тинктура. Ефект засега няма. От вчера имам и гнойна ангина, както и много болезнено уриниране - болката е външно при входа на влагалището. Възможно ли е да е свързана ангината с постоянноте гъбички и херпеси и какво мога да направя, за да се абогувам веднъж завинаги с тях. Искаю да отбележа, че посещавам лекари и принципно не се самолекувам, но вече не вярвам, че има изход от омагьосания кръг.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-07-23 14:01:35
    Здравейте, Скоро правила ли сте Пълна кръвна картина/ПКК/, СУЕ, диференциално броене на левкоцитите, кръвна захар на гладно и 2 часа след ядене, чернодробни ензими? Какви са резултатите? Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Силвия
    • 2015-07-22 16:01:01
    Здравейте, Бременна съм в 10 г.с. и страдам от вагинална кандидоза, открита след микробиология. Знаех, че мога да я очаквам и спрях сладкото при първите признаци, пия лимонов сок във вода, през ден сок от грейпрфрут и малко ябълков оцет през целия ден, всеки ден, в шишето с вода. Консумирам по 3 кисели млека на ден, в самия резултат от изследването беше посочен големия брой лакобацили в средата. Правя промивки с разтвор от ябълков оцет, подчертавам, че оцетът е натурален, доста разреден, сутрин и вечер. Не използвам бельо у дома и по време на сън. Това ми помага до степен да нямам силно течение, което да зацапва, нито сърбеж. Но все пак резултатите показват наличието на Candida Albicans. По съвет на гинеколога, следящ бременността, трябва да пия Микомакс еднократно през една седмица (не разбрах колко пъти, защото бях чувала за този препарат и знам, че активната му съставка е флуконазол, който може да увреди плода, и просто кимах с разбиране, но бях решила да не го пия). Бих искала да попитам медиците: Дори ако държа гъбичките под контрол с диета и други средства, могат ли те да навредят на плода в 10 г.с. или в по-напреднала бременност? Според Вашия опит кое от двете би навредило по-малко: приемът на Микомакс или алтернативното лечение на кандидозата? Обмислям и вариант да поставям глобули след 12 г.с. Благодаря Ви предварително за отделеното време! Силвия
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-07-28 10:40:56
    Здравейте, По мое мнение сте добре запозната с проблема и сте взела правилното решение – чрез строга диета /диета при кандида/ и локални средства от народната медицина да контролирате инфекцията, а след 3-ия месец от бременността да се приложи локален медикамент, подходящ при бременност. По време на това лечение /след 3-ия мес./, ще е добре да приемате подходящи мултивитамини. И, както знаете, партньорът ви също трябва да се лекува. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ваня
    • 2015-07-30 14:05:50
    Здравейте, бременна съм в 25 г.с. и въпроса ми е удачно ли е да слагам профилактично Флоражин Вагинални Овули за поддържане на нормалната бактериална флора? Благодаря Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-07-31 16:38:34
    Здравейте, Флоражин нормализира алкално-киселинния баланс и микрофлората на влагалището, подходящ е при бременност. При поставяне на глобулите трябва да се спазва строга хигиена, особено в горещите летни дни. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Анна Кръстева
    • 2015-08-01 13:38:09
    АРИЛИН , не АРЛИН...извинявам се!
    • Анна Кръстева
    • 2015-08-03 10:54:17
    Здравейте! от около 10 г. си страдам от редовни гъбични инфекции и по-конкретно Кандида А..Досега не съм ходила за изследване за трихомони и хламидии.Ползвала съм всичко, което се продава по аптеките, но нищо….в годината поне по 4-5 инфекции си получавам. От 4 г. имам сериозна връзка, но партньорът ми никога не се е лекувал, защото немога да го убедя, че щом аз приемам някакви лекарства, съответно и той трябва да се лекува! Днес усетих поредния дискомфортъ и знам, че са Candida А., но реших , че докато стане понеделник, за да ида на гинеколог, ще “пламна” и затова реших да си взема сама лекарства от аптеката….там ми дадоха АРИЛИН КОМБИНИРАНИ- вагинални и орални…. По- нагоре в комантарите видях, че и на друга жена са и продали същото лекарство, но също така и аз не видях да е за кандида, а само за трихомони и бактериални вагинози и т.н., но не и за дрожди… Ще отида да го върна и мисля да изчакам до понеделник, защото вече нямам нерви…незнам къде и да отида…искам цялостно изследване и за трихомони и хламидии . Моля да ми препоръчате, добри лекари специалисти, защото невиждам и аз светлина в тунела, както и друга жена от тук се е изразила… Четох, че и за толкова много години- инфекцията, по-точно гъбичките плъзват в целия организъм и аз съм склонна да вярвам, че и при мен е така, защото си поддържам от много години температура без причинно- 37,1…37,2 Четох също така, за лечение с кислородна вода 3 % …и почвам с промивки 1 към 2 (кислородна хода и преварена или минерална вода) и вътрешно за 10 дена -1 капка кислородна вода в 1 чаша с вода сутрин, обед и вечер 30 мин. преди хранене, като всеки следващ ден увеличавате капките с по още 1 т.е.- втори ден -по 2 капки сутрин, обед и вечер….трети ден- 3 капки сутрин, обед и вечер и т.н. като се прави почивка от 2, 3 дена след 10 ден и прожедурата може да се повтори….. МОЛЯ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ- ЗА ИНФОРМАЦИЯ -ЗА СОФИЯ , ЗА ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ И ДА ПИТАМ ПОСЛЕДНО ЗА АРИЛИН, ДАЛИ Е ПОДХОДЯЩ ЗА КАНДИДА? ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-08-05 11:50:54
    Здравейте, Добре е да се направи т.н. „Пакет полово предавани болести“, който включва пълна микробиология с антибиограма, изследване за гъбички с антибиограма, хламидия, трихомони и др., за да се назначи подходящото лечение. Добре е да направите и пълна кръвна картина, и кр. захар. Във всички случаи ще е необходимо да се укрепи имунитета – диета, физически упражнения, спорт, спа процедури, хранителни добавки. Ако инфекцията е причинена само от Кандида А, арилин не е особено подходящ избор. Може би вашият гинеколог, на база оплаквания и резултати от прегледа – цвят, мирис и др. показатели е преценил, че инфекцията е смесена и в такъв случай е по-важно да се овладее анаеробната инфекция. При всяка криза е необходимо ново изследване на влагалищен секрет, защото причинителите не винаги са едни и същи, макар че оплакванията са същите. Добри специалисти има в Майчин дом и АГ Шейново в София. доц.д-р Н. Доганов, СБАЛАГ „Майчин дом“ КАБИНЕТ №207 - гинекологичен четвъртък от 14.00 до 16.00 ч. телефон за записвания – 9172286
    • Анна Кръстева
    • 2015-08-06 13:44:48
    д-р Аелита Петрова, Благодаря за отговорът Ви! При Вас мога ли да направя всички тези изследвания и давате ли часове и прегледи... Всичко Най-добро! Поздрави! А.Кръстева
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-08-10 15:26:40
    Здравейте, Изследванията може да направите в лаборатории „Микролаб“, Медицински център „Дерма“ и др.Обадете се на информация за условията на изследването. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мариела
    • 2015-08-07 16:10:33
    Здравейте! При направено микробиологично изследване на вагинален секрет излезе резултат КАНДИДА ГЛАБРАТА, а съм бременна в 32 седмица. Моля Ви да ми кажете до каква степен това може да е опасно за плода и за самото раждане (ще раждам нормално, ако не се наложи друго). Ако може да споделите и каква диета ще ми е от полза в този случай, т.е. какво няма да захрани кандидата, а напротив? Много ще съм благодарна и ако ми препоръчате какви витамини и/или добавки ще са подходящи за мен и бебето, за да ми се засили имунитета и да се повлияе кандида глабратата. Моят лекар не ми е предписвал абсолютно никакви витамини и добавки.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-08-12 13:57:32
    Здравейте, Ако нямате оплаквания и според резултата от прегледа, вероятно Вашият лекар е преценил, че нямате нужда от противогъбично лечение. Но тъй като е лято и има опасност от разрастване на инфекцията, добре е да потърсите второ мнение при по-квалифициран специалист. Преди раждането се предприемат мерки за саниране на влагалището, за да се предпази плода. Лечението се провежда под лекарски контрол. По отношение на храната – ограничавате до минимум сладки, тестени, пикантни и мариновани храни, тъй като повишават киселинността на влагалището и създават благоприятна среда за гъбичките. Увеличете зеленчуците, плодовете, домашно приготвеното кисело мляко /или т.н. био/. Подходящи хранителни добавки са пробиотиците. Ако в изследванията Ви няма патологични отклонения и храната Ви е пълноценна, не е необходимо да приемате мултивитаминни добавки. Но ако гинекологът ви предпише антигъбичен медикамент, трябва да вземате мултивитамини, тъй като тези лекарства „изяждат“ витамините в тялото. Добре е да носите свободни дрехи и нестягащо бельо от естествени материи, да поддържате гениталната област суха, да се измивате 2 пъти дневно, вкл. с отвара от смрадлика, лайка. Необходимо е също партньорът ви да се изследва и лекува. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Милена
    • 2015-08-24 17:43:46
    Здравейте, приемах хранителни добавки против кандида и пробиотици, и си направих изследвания, понеже се съмнявах че все още имам, понеже понякога усещах сърбеж. Възможно ли е сърбежа да се дължи на инфекция на пикочния мехур - в изследванията микробиология на влагалищен секрет е записано: На препарат по грам се видяха пл.еп.клетки, ед. левкоцити, увеличено количество грам/ +/ и грам /- /бактерии анаероби,намалено количество лактобацили, Т. Vaginalis / - /. Не се изолипа кандида. Микроскопски данни за междинно състояние на влагалищната флора. Препоръчително е проследяване на състоянието. Изследванията си направих на 11 ден след месечния си цикъл. Поздрави, Милена
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-08-27 16:23:42
    Здравейте, Да, възможно е. Добре е да се консултирате с личния си лекар и ако той прецени, да се изследва урина и стерилна урина, но също и глюкоза в кръвта и ТТХ. Повишена кръвната захар е предпоставка за гъбичната инфекция и често протича със сърбеж в областта на половите органи. Сърбежът е симптом и при проблеми с щитовидната жлеза. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Рачелиана
    • 2015-08-29 13:26:58
    Здравейте, преди 2 седмица (след море) получих ужасен сърбеж, гъсто течение и дори леко подуване... познати симптоми за гъбички. Взех си Макмирор глобули, но след като ползвах 2 ги спрях и наблегнах на диета, защото по мои изчисления имаше вероятност да съм бременна. Вчера си направих тест за бременност и вероятността се потвърди. Трябва да съм в 4-та седмица и се притеснявам за евентуални последствия от глобулите ?! Съвет?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-09-04 10:54:16
    Здравейте, Не се тревожете. Вероятността да се получи увреждане на бременността от приложената доза е пренебрежимо минимална. За допълнително успокоение може да направите консултация в Националната генетична лаборатория. За консултации - тел. 02 9172 268, 088 2436028. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • КреМи
    • 2015-09-05 12:46:11
    Здравейте! Отново имам проблем с кандида алб. Ужасен сърбеж :( Вчера си пуснах микробиологично изследване и чакам резултат. Проблема е, че при последното такова изследване бях резистентна към всичко, освен нистатин. А сега съм и бременна в 11 г.с. Следящата ми бременността лекарка изписва глобули с лека ръка. На оплакването ми в 10 г.с искаше да си поставя глобула гинексид без направени изследвания ики преглед. Интересува ме кои са подходящи и безопасни глобули и локални кремове за употреба след 12 г.с.? Иначе в момента съм ограничила сладкото. Хляб ям без мая, с квас. Ям и плодове по-ограничено, заради захарта в тях. Мия се 5-6 пъти дневно с вода със хлебна сода. Наблягам на лимони, чесън, клеева тинктура, грейпфрут.Пия пробиотици и витамини. Но положението е нетърпимо. От 3 г насам тази гъбичка ме навестява всеки месец. Вече не знам какво лечение да предприема. Приемам всякакви съвети.
    • КреМи
    • 2015-09-09 19:19:15
    Този път освен нистатин, може и клотримазол. Всичко останало излезе R. Кои са препаратите, подходящи за лечение при бременност?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-09-10 16:34:00
    Здравейте, Във Вашето състояние е по-добре да се приложи медикаментозно антигъбично лечение, тъй като опасността от инфекция на плода или нарушаване на правилното му развитие във връзка с вашето състояние, вкл. стреса, който преживявате, е по-голяма от опасността за увреждане от медикаментите. Има някои условно показани по време на бременност антимикотици- Флуконазол, клотримазол, миконазол и др. Добре е да потърсите второ мнение за лечението при квалифициран специалист в АГ болница от по-висок порядък. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-09-12 09:13:54
    Здравейте, Креми, Флуконазол, Клотримазол, Миконазол и някои др. са условно показани по време на бременност и според показанията и резултатите от микробиологията се предписват от лекаря. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • КреМи
    • 2015-09-06 11:59:02
    От 3-4 дни приемам вътрешно за пиене маалко сода бикарбонат( от тази био- без алуминии),' угасена в лимонов сок. За облекчаване на положението до заветната 12 г.с . Днес прочетох, че не се приема сода от бременни и кърмачки. Доста се притесних да не съм навредила на плода. Бихте ли казали дали е вредно е малки количества (1/4 ч.л.)? Веднага спирам, но дали има от какво да се притеснявам? И колко пъти дневно може да се практикува външно измиване със сода и вода?
    • Моника Георгиева
    • 2015-10-07 14:15:28
    Здравейте! Преди известно време течението ми се засили и получих сърбежи и за това отидох на преглед, взеха ми вагинален секрет за изследване и още дори преди да излязат изследванията, гинекологът ми предписа Макмирор - вагинални глобули и розалгин за промивки. Лечението ми продължи само 3 дни, защото цикълът ми дойде. Днес ми излезнаха изследванията и се оказа Кандида глабрата. След като ми свърши цикълът аз ще започна отново лечението, но въпросът ми е дали ще ми е достатъчно само това, тъй като тези гъбички били доста упорити. Дали няма да е лошо да започна да приемам и някакви хапчена през устата. Благодаря за отговорът Ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-10-12 10:45:05
    Здравейте, Противогъбичните медикаменти са доста токсични, с много противопоказания и се приемат само след строга преценка на лекаря, в зависимост от тежестта на оплакванията, стойностите от изследванията и клиничната картина. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Frida
    • 2015-10-25 21:47:39
    Здравейте, от 3 г. се боря с Кандида Албиканс, инфекцията се превърна в хронична. АГ всеки път ми предписва Гиназол /вагинален крем/. След прилагането му микробиологичното изследване показва липсата на Кандида А. И след 3 мес. отново съм с проблеми :( При последното изследване се изолира candida guilliermondii в умерено количество!!!!!! За тези гъби даже информация е трудно да се намери, а лечението на АГ-то е малко "стрелба на посоки"...изписа ми Гиназол еднократно, Клитримазол /крем/ за 14 дни външно по 2 апликации на ден и Интраконазол Фунгикол 100 мг. по 2 т/дн. за 3 дни. Чудя се дали изобщо е вярно изследването?! И как да процедирам в бъдеще? Партньорът ми никога не се е излседвал и лекувал паралелно с мен, защото не сме имали назначени такива от лекаря. Благодаря ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-11-04 17:37:55
    Здравейте, Може да говорите с гинеколога си за ДНК тест. Може би има насложена друга инфекция – хламидия,напр. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ирина
    • 2015-11-07 09:56:42
    Здравейте, след почивка на море получих дискомфорт в гениталната област и засилване на течението. Направих си микробиологично изследване на влагалищен секрет и резултата е: 1. Proteus mirabilis - 2. Candida/Torulopsis/ glabrata - 10^4-10^5 KOE/ml Антибиограмата се отнася за 1., като показва S за: Ciprofloxacin Gentamicin Ampicillin и ензимен инхибитор Sulbactam Ceftriaxone Levofloxacin Съпругът ми също има оплаквания като парене при уриниране, но не се е изследвал. Обръщам се към Вас с молба за коментар и лечение.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-11-16 17:33:33
    Здравейте, Необходим е преглед при АГ специалист и в зависимост от резултата, като се вземе под внимание и микробиолог. изследване, ще ви бъде назначено лечение. Съпругът ви би трябвало да се консултира с уролог, който да му назначи изследвания и лечение. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Нели
    • 2015-12-09 00:15:16
    Здравейте! При микробиологично изследване се изолира кандида - дрожди а хифи. Изписаха ми Макмирор глобули - колкото успея да сложа преди цикъл и останалите - след цикъла. Въпросът ми е - тъй като с партньора ми правим секс без предпазни средства, независимо че нямам сериозно основание, мога ли за мое спокойствие , че няма бременност да изчакам с глобулите до края на цикъла или ако не изчакам - проблем ли е да слагам тези глобули при една хипотетична бременност? Само допълвам, че до цикъла ми остават около 5 дни. Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-12-10 17:07:03
    Здравейте, Нели, При бременност се преценява индивидуално дали да се прилага лечение за гъбичната инфекция. Може би е по-добре да изчакате, но ако не сте бременна трябва да си дадете достатъчно време за саниране на инфекцията. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Нели
    • 2015-12-10 17:50:28
    Здравейте! Много Ви благодаря за отговора. Пропуснала съм да добавя, че освен кандидата, имам и бактерии - заради това ми изписаха Макмирор като лекарство, което би преборило и двата проблема. Не знам дали това по някакъв начин променя нещата. Поздрави!
    • Мария
    • 2015-12-19 00:32:47
    Здравейте, установиха ми след изследване candida albicans - масово. Преди обаче да ми излязат резултатите, лекарят ми изписа да пия флажил 250мг заедно с флажил 500 мл /вагинални/ ; след направен преглед. Започнах да пия хапчетата, но ми дойде цикъла и не съм ползвала вагиналните флажил. Изследването, с което установиха кандидата излезе след 4ри дни. Изписаха ми GYNAZOl - gel и флуконазол за пиене. Лекарят каза да започна приема на медикаментите за кандида след като изпия флажил-а. Но се интересувам дали може да приема флажил и флуконазол заедно, защото те са насочени към различни бактерии.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-12-23 11:19:46
    Здравейте, Би могло, но медикаментите са токсични за черния дроб и бъбреците, и вероятно затова лекарят е препоръчал да не се приемат заедно. Но ако сте с тежка комбинирана инфекция и нямате чернодробно или бъбречно заболяване, бихте могла да ги приемате заедно, като добавите Карзил, Липовитан, Есенциале или друг хепатопротектор. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Оля
    • 2016-01-19 18:34:23
    Здравейте.Поради заболяване и лечение на киста на корена на зъбът ми изписаха Оспамокс 1000 по 1 т. на 8 ч. И Флажил по 2 т.на 8 ч,поради вдигане на температура взимах заедно с антибиотиците и Парацетамол и витамин С.Лечението е за 5 дена.Днес ми е последният ден от приема,но снощи почувствах неприятен дискомфорт в областа на влагалището и срамните устни,придружен със сърбеж и сухота на самите устни,и течение от влагалището.Днес продължава тази сухота,но течението стана по различно по гъсто със болки в слабините и слабо уриниране.Докато предният ден уринирането беше почти на всеки час,а днес е по рядко и съвсем малко все едно се изтича.Предполагам,че течението се е появило от приема на антибиотика.Искам съвет и разясняване на проблема от вас д-р Петрова.Благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-01-21 17:05:44
    Здравейте, Възможна е влагалищна кандидоза, добре е да направите микробиологично изследване на влагалищен секрет. Междувременно измивайте 3-4 пъти с отвара от смрадлика и пазете диета без сладки и тестени храни, вкл. хляб. Хлябът да е приготвен от цели зърна. Ограничете и плодовете. Приемайте добавка с пробиотик, като паузата между антибиотика и пробиотика да е поне 2 часа. лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център д-р Аелита Петрова
    • stela
    • 2016-01-20 17:33:19
    Здравейте, в момента лекувам гъбички с Гиназол, поставен преди около 24ч. Все още изтича някакво количество, но трябва да правя уринален тест за бременност. Ще повлие ли Гиназола резултата от теста?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-01-21 17:08:26
    Здравейте, Не би трябвало да го повлияе, тъй като тестът за бременност изследва нивото на човешки хорионгонадотропен хормон /ЧХГ/ в урината, а то не се влияе от прилаганите медикаменти. Използвайте първата сутрешна урина, тъй като там ЧХГе с най-голяма концентрация и тестът е най-точен. След тоалет. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център Оля
    • Анелия
    • 2016-01-23 16:38:24
    Здравейте! Бременна съм в 24 г.с, но от два месеца не мога да се отърва от т.нар. кандида албиканс. Първоначално се лекувах с гинопеварил, следващия месец с полижинакс,арилин рапид и лактажин последователно, понеже се оказа, че имам и бактериална вагиноза. Сега още съм на лактажин, но съм сигурна, че гъбичките все още не са излекувани,понеже имам същите симптоми. Всички лекарства са ми предписани след направена микробиология. Притеснявам се от многото лекарства,да не навредя на бебето.А с гъбички също не се издържа. Не знам защо са толкова упорити.. Какво бихте ме посъветвали?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-01-26 16:40:30
    Здравейте, Добре е да спазвате диета без сладкиши и тестени храни от бяло брашно, вкл. хляб. Използвайте пълнозърнесто брашно и пълнозърнести храни. Вместо захар – малко мед, ограничете плодовете, увеличете зеленчуците и т.н. Правете по 2-3 измивания с отвара от смрадлика, за да подпомогнете оздравяването. Приема се, че локално приложените антимикотици не увреждат плода, а по-голяма би била вредата от гъбичната инфекция при раждането. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Силви
    • 2016-02-08 12:04:24
    Бременна съм в 4 месец. Кръвните изследвания са в норма, в урината откриха бактерии и много левкоцити (10-15 при норма до 4 на поле) Цитонамазка - 2ра група, клетъчни елементи от сквазомен и ендоцервикален епител, мн. висок брой левкоцити. Микробиологията ми е "МБ находкаЧ- стафилококус ауреус 10 на 5 степен, Без никакви лактобацили. В графа "Микроскопски преп." пише Candida hoip, Trihomanas vaginalis hoip, Gaduerella vaginalis hoip. -не знам дали означава наличие. Никакво обяснение от гинеколога- даде ми само кремче Залаин. По принцип е за отвън, но той ми каза да си го вкарвам вътре вагинално- невъзможно е- всичко си остава на входа, или се приплъзва нагоре по пръста ми на топка. Този крем, който е антимикотичен, адекватен ли е в моята ситуация? И може ли да се използва успоредно с прием на лактобацили. На своя глава реших да приемам вагинално и през устата и лактобацили - Лактажин - дават го много за бременни, може да се използва в комбинации с други лекарства. Напълно посходящ е според мен при Стафилококи и либса на Лактобацили, но не е ли в разрез с назначения ми противогъбичен Залаин, който само външно и на входа на влагалището мажа? Благодаря ВИ. Бъдете здрави :)
    • Диди
    • 2016-02-09 15:23:00
    Здравейте! При микробиология резултатите ми показаха Бактериална Вагиноза. Аз приключих лечение с Арилин, но приятелят ми започва неговият четири дневен курс днес. Оволацията ми е след пет дни. Въпросът ми е има ли риск да правим опит за бебе само ден след като е приключил да пие Арилин или е препоръчително да пропуснем този месец. Благодаря ви!
    • Robyn
    • 2016-02-09 04:26:22
    Здравейте! И аз имам проблем с тези ужасни дрожди. На 23 години съм, нямам кой-знае-какъв сексуален живот, предпазвам се винаги... Но веднъж направих тази грешка да пропусна презервативите и започнах да имам симптоми на парене, подуване, болезнено уриниране, сърбеж и бяло течение с лош мирис и цвят и консистенция като извара. Получих ги в края на ноември 2015, веднага отидох на генеколог, направиха ми микробиология и се оказаха Candida Albicans - единични колконии, или още кандидомикоза и междинна флора към бактериална вагиноза. Предписаха ми Гиназол вагинален крем еднократно, Клотримазол крем по два пъти дневно мазане и след микробиологията допредписаха Арилин 500 по две таблети за 5 дни. Мазах се с Клотримазола стабилно допреди седмица. Но продължавам да имам бяло воднисто течение с много лош мирис. Предполагам не са изчезнали наглите гъбички. Ще посетя отново гинеколог, но прочетох всичко налично в мрежата за тези кандиди, също имам позната с тях... Май без диетата е трудно лечението. Отчаяна съм не за тях, все някак ще се преборят. Просто откакто ги имам боледувам ПОСТОЯННО! Получих цистит, синузит, три настинки, в момента съм пред бронхит, възпалени лимфни възли... Пия витамини и рибено масло, ям здравословно, избягвам глутен, алкохол и захари, но не знам какво става?! Имам много здрава имунна система и не съм боледувала така никога. Възможно ли е да имам друго заболяване, причиняващо спад на имунитета, или гъбичната инфекция го причинява? Моята позната, която ги има, също редовно боледува, четох и за други такива случаи. Ще си направя пълна кръвна картина скоро, но възможно ли е да съм ХИВ позитивна? Просто настръхвам при минимална такава възможност, но ми е за поука... Какви изследвания да направя, че се побърках кое първо да лекувам вече?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-02-19 16:57:20
    Здравейте, Възможно е гъбичната инфекция да е отключила друго заболяване, но е възможно състоянието ви да се дължи на усложнена гъбична инфекция. Необходим е СПИН тест, тест за хламидия и др. полово предавани инфекции, пълна кръвна картина, СУЕ, кръвна захар. В някои лаборатории има диагностични пакети. Ако имате постоянна отпадналост, мускулна слабост и болки в ставите, може да се направи АНА /Анти-нуклеарните антитела/ скрининг за автоимунно заболяване. Но най-добре е да направите консултация при добър специалист по вътрешни болести и хематология, който на базата на прегледа и досегашните изследвания, да постави работна диагноза и да прецени какво още да се направи и в какъв ред. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Славея
    • 2016-03-20 00:07:31
    Бременна съм в37 г.с.Имам кандида албиканс и стафилококи б.Изписаха ми аугментин и гиназол.Питането ми е нали не е опасно за бебето и след антибиотика ли да се сложи гиназолът? Благодаря предварително.Ако може по имейл да ми отговорите.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-03-29 16:24:59
    Здравейте, Аугментинът /вътрешно/ и гиназол /локално/ се прилагат едновременно. Вероятно Вашият гинеколог е преценил, че риск за плода има от инфекцията, а евентуалното увреждане от антибиотика и гиназола, в случая, може да се пренебрегне. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • 111222
    • 2016-04-04 06:52:22
    Имам днк тест в Геника за кандида, хламидия, трихомони, микоплазма ииуреаплазма. Показва че имам само микоплазма. Имам гъсто бяло течение. Микробиологията в Писанец излезе чиста. Може да са сгрешили. Доктора каза че имам кандида и ми изписа Макмирор за пиене и вагинално. Как да се лекувам според вас?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2016-04-06 15:38:25
    Здравейте, Симптомите и резултатите от ДНК анализа показват наличие на инфекция, за която сте получила съответното лечение. Макминор има комбинирано трихомонацидно, антибактериално и фунгистатично действие. След приключване на лечението ще направите контролно изследване и контролен преглед при лекуващия гинеколог и ако е необходимо, допълнително ще се лекува остатъчната инфекция. Желателно е да избягвате половите контакти и партньорът ви също да се изследва и лекува. В противен случай е възможно лечението да остане без ефект. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • A. A
    • 2016-04-07 09:10:12
    Здравйте,аз съм с хронични гъбички,ходила съм многократно на лекар и какво ли не съм пила,обострят се преди цикъл.Последно лекарят ми каза за лекарство Inraconozol.No чета в листовката че много уврежда черния дроб..Дали това е най-солното за кандида и дали от него би ми минало.Имаше Низорал който помагаше,но са го спряли тъй като бил много токсичен.Какво е мнението ви за инраконзоле?
    • Jani
    • 2016-05-13 17:34:59
    Здравейте правих си цитонамазка и резултатите са добри,но ми излезе че имам възпалителен процес и лекарката ми изписа. Flagyl pessaries 500 I Ginexid ov.vag. и трябва да ги слагам преди лягане,но от аптеката ми казаха,че не може едно след друго,и запитването ми е дали трябва да се изчака няколко часа или не е проблем едно след друго.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-16 16:41:09
    Здравейте, Ако ги поставите едно след друго, голяма част ще изтече отвън и е възможно лечебния ефект да е недостатъчен. От друга страна, добре е медикаментът да се поставя вечер, за да се резорбира /усвои/ през нощта. Ако го поставите, а после стоите права- ще изтече. Добре е да поставяте 10 дни флажил и след това да продължите с Гинексид за нормализиране на вагиналната микрофлора. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Валерия
    • 2016-05-23 14:17:07
    Здравейте, преди месец бях на гениколог, цитонамазка и микробиологията ми са ОК. Имах леки опасения за микробиологията, така като след посещение на басейн, усещах неприятно чувство след уриниране, но след употреба на Интимохелп се успокои почти напълно. След микробиологията ми изписаха само Silvergyn (вагинални капсули) защото съм имала протриване на влагалищните стени, но нямам никаква инфекция и всичко ми е ОК. На 5 ден след употребата на Silvergyn започна един адски сърбеж и отделяне на розовеникъв секрет с малки частички, след измиване леко се успокоява но след това отново се засилва. Нямам никакви други оплаквания освен този сърбеж външно и вътрешно. Трябваше да го приемам 7 дни, но на 6 се отказах. Заедно с това от един месец страдах от гърло и личния ми лекар ми изписа първо оспамокс и след това Азитрокс. Възможно ли е това да е причина за този ми дискомфорт и течение? Запазила съм си час при гениколога ми, но е чак след месец. За това се обръщам към вас с цел да ме посъветвате за някакъв медикамент и съвет. Благодаря ви предварително Поздрави
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-27 16:00:12
    Здравейте, Възможно е приемът на антибиотици да е причинил гъбична инфекция, за която е необходимо по-сериозно лечение. Може да направите микробиологично изследване на влагалищен секрет с антибиограма, за да се избере подходящото лечение. Междувременно спрете секса, измивайте външно по няколко пъти дневно с отвара от смрадлика и ако розовия секрет продължава, потърсете спешна гинекологична помощ. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Mariq
    • 2016-05-27 19:27:15
    Здравейте, бих искала да попитам мога ли да използвам Sylvergyn при положение, че имам сърбеж и зачервяване по гениталиите повече от седмица? Беше ми изписан преди месец заради периодичен сърбеж и понякога бяло течение. Забавих се със закупуването му, но след полов акт вече повече седмица имам тези оплаквания - започнаха около 3-4 дни преди цикъла ми, а сега той е вече 5-ти я си ден. Въпросът ми е мога ли на този етап да прилагам капсулите Sylvergyn? Също така това възпаление ли е по-скоро или задължително гъбички? Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-06-13 14:35:42
    Да, може, но може би няма да е достатъчно. Добре е да направите /вие и партньорът ви/ микробиологично изследване с антибиограма. Гъбичките са гъбична инфекция /възпаление/. При бактериалната инфекция причинител са бактериите, а при гъбичната – гъбички. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Цветомира
    • 2016-05-31 15:14:28
    Здравейте д-р Петрова, Бременна стм в 29-та седмица и при направено изследване на вагинален секрет ми откриха анаеробна инфекция и гъбички. Изписаха ми Арилин Рапид 2 х1 вечер и след един ден пауза 2 броя Ломексин като между тях отново почивам по 2 дни. Въпросът ми е тези лекарства безопасни ли са за бебетата тъй като се притеснявам много. Благодаря за отговора и за помоща Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-06-13 14:42:10
    Здравейте, Проучванията по този въпрос са недостатъчни /по разбираеми причини/, поради което не се препоръчва употребата им, особено в първите 3 месеца на бременността. Относно вашата бременност рискът от увреда на плода от медикаментите е много по-малък от риска от увреда от инфекцията, поради което Вашият гинеколог е счел за уместно това лечение. Ако сте много разтревожена, може да се консултирате в Национална гинетична лаборатория относно вероятния риск – тел. 088 2436028 : За консултации Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Йоанна
    • 2016-07-04 12:00:24
    Здравейте, бременна съм в 34 седмица и снощи ми беше първото поставяне на Лактажин,понеже ми откриха бактериална вагшноза.Но днес от сутринта имам изтичане като вода,без абсолютно никакъв цвят и мирис,възможно ли е това да е лекарството? Благодаря ви.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-07-12 15:11:44
    Здравейте, Да, това е тази част от съдържанието на капсулата, която не се е резорбирала/усвоила/. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Петя
    • 2016-08-24 08:27:20
    Здравейте, преди около 2 седмици преболедувах от гнойна ангина, чието лечение протече със смяна на два последователни антибиотика. Седмица по - късно след няколко плажни бани по българското Черноморие получих неприятен сърбеж и зачервяване, придружено с вагинално-бяло, белезникаво течение без особена миризма. След посещение при гинеколог ми бе предписаното единствено Кандизол 150 мг ( по схема 1-4-7 ) . Въпросът ми към Вас д-р Петрова е необходимо ли е да добавя нещо към терапията и какво бихте ми препоръчали ?
    • reni
    • 2016-09-02 10:30:54
    Здравейте!Имам мн.сухо влагалище,със гъст секрет.Също така и нямам цикъл,тъй като претърпях и операция на 10.05.последният цикъл беше на 01.07,с премахнат яйчник и дясна маточна тръба.Доки ми изписа flajyl,орално и вагинално.каза също че съпругът ми не е задължително да се лекува.само ако има смъдене трябва да приема и той флажила.моля за съвет.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-08 16:31:56
    Здравейте, Би трябвало да направите консултация там, където сте оперирана или при друг гинеколог и по негова преценка да се направят изследвания, за да сте сигурна, че приемате точното лекарство. Така е по-бързо и по-лесно и в повечето случаи ефективно. Резултатът от микробиологичното изследване ще покаже дали съпругът Ви трябва да се лекува. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-07 15:54:53
    Здравейте, Подходящо е да добавите Мента масло с риган и ким, и пробиотик, напр. Пробиотик Pearls YB. Добре е да спазвате здравословна нисковъглехидратна диета, да приемате достатъчно течности, да си почивате повече, да релаксирате. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Десислава
    • 2017-06-05 22:12:54
    Здравейте , имам нужда от вашия съвет .. ходих при трима различни гинеколога и двамата имат различно виждане на моите резултати от микробиология на влагалищен секрет. Забележка :микроскопски препарат по грам 100-150 лактобацила/зрително поле ;единични дрожди;епителни клетки ; 5-10 левкоцита/зрително поле Културелно изследване . Липсва бактериален растеж при аеробно култивиране. Заключение: Candida albicans в несигнификантно количество без данни за възпалителен процес. Това пише на изследването ми. Единият ми казва да поставя 2 пъти през 4 дни Гиназол крем, другите двама казват ,че всичко е Ок и не е нужно лечение!? Какво да правя !? Бихте ли ми помогнали? Единственото ми оплакване е по -гъсто бяло течение след полов акт ,който ми се "случва" веднъж в месеца. (Предполагах , че е от секс маратона ,но ..... вече не знам на кого да вярвам. Благодаря предварително за отговора и отделеното време. Бих помолила ако е удобно да ми отговорите на емейла Поздрави!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-08 15:51:27
    Здравейте, Писах Ви по имейл. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Лери
    • 2016-09-16 21:14:38
    Здравейте! Искам да попитам имам гъбички много малко в началото съм ....лекаркота ли изписа макмирор, крем....въпроса ми е когато ги използвам вместо да ме успокоят , вместо да не ме сърби то обратното имам сърбеж...Защо това нормално ли е ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-20 16:19:07
    Здравейте, Възможно е това да е реакция на свръхчувствителност към медикамента и да се наложи смяна на лечението. Консултирайте се с гинеколога. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Maria
    • 2016-11-19 22:43:43
    Здравейте! бих искала да попитам - може ли да се комбинира гинопеварил глобули заедно с лактобор интимен гел? Например първо да поставям гинопеварил,заради кандидата,която ми изолираха и 1-2 часа по-късно-лактобор?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-24 17:06:26
    Здравейте, Може да комбинирате двата медикамента.Не е нужно да изчаквате 1-2 часа. Лягате вечер, поставяте глобулата дълбоко във влагалището и намазвате с гела. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Alexandra
    • 2016-11-30 22:41:36
    Здравейте! За пръв път се "срещам" с Candida Albicans,предписаха ми да изпия 3 Флукорика,да се мажа с Канестен и да приемам глобули Макмирор. След като ги свърших ми беше спокойно но след седмица пак сърбеж и си взех глобули Idelyn Beliema. Сега как да разбера дали съм се излекувала? Спокойно ми е но знам ли
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-12-02 16:21:41
    Здравейте, Може да направите микробиологично изследване на влагалищен секрет. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Алекс
    • 2016-12-22 13:53:10
    Здравейте,имам гъбички (candida albicans-масово),АГ ми изписа макмирор и флажил глобули,та въпроса ми е двете глобули могат ли едновременно да се сложат или един ден едната,на следващия другата?Благадаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-12-27 15:12:58
    Здравейте, Вечер, след като си легнете, поставяте едната глобула и следоколо половин час – другата. Тялото усвоява една част, останалото ще изтече навън, да не Ви притеснява. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Deq
    • 2017-01-06 23:25:41
    Здравейте, Интересува ме дали по време на цикъл мога да пия Флажил 250 мг или да ги спра през този период? Глобулите, които слагам паралелно ще ги спра през периода на цикъл, а след това ще ги продължа. Интересувам се главно за глобулите. Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-01-11 17:13:16
    Здравейте, Глобулите спирате по време на цикъл и продължавате след спиране на кървенето, а таблетките приемате без прекъсване. Целта на спирането на глобулите е да се предотврати евентуална инфекция, тъй като по време на менструацията маточната лигавица е с нарушена цялост и податлива към инфекции. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Mira
    • 2017-01-09 18:21:34
    Здравейте,от 15 години съм с Кандида,правила съм си невероятни изследвания,изхарчих безумно много пари София,Пловдив.Сортирала съм всички изследвания,рецепти в дебела папка :) Този ужас продължава на всеки 3 месеца постепено и гарантирам,че не зависи от партнъора-черният му дроб крещи за помощ от Микомакс! Трябва правилна диагностика и не знам къде да я намеря?Живея в Русе.....не мога да се доверя нито на лаборатория ,нито на лекар.Къде мога да намеря лекар лаборатория,които да потърсят сериозно и задълбочено моят проблем?....или поне какво да изследвам???
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-01-13 16:15:59
    Здравейте, Най-добрите специалисти са в университетските болници. http://maichindom-medcenter.com/agkab.html Проф. Милко Сираков,телефон за информация - 02 / 917 24 51. След като инфекцията рецидивира, би трябвало да се лекува имунната система и да се спазва диета подходяща при това заболяване – ограничаване на храни, съдържащи захароза и лактоза. Освен микробиологичните изследвания, при показания може да се направи ДНК тест- http://www.genicalab.com/bg/tests/45-%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0.html#ca2 д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стефи
    • 2017-03-21 18:08:50
    Здравейте аз съм на 27г а мъжът ми е на 28 имаме дете на една годинка ,и след като родих се повтаря следното нещо!След секс ми се появява лек сърбеж по срамните устни и имам все бяло течение, а на него му излизат малки червени пъпчици и после си слагам вагинални глобули гинопреварил и крем клотримазол за 3дни, а той се маже с клотримазол две седмици и микомакс по една таблетка и за двамата предписани от лекар и уж всичко минава.След тези две седмици лечение започваме да правим секс само с кондом около един месец и в момента в които го направим без кондом и след това всичко се повтаря и незмам какво да правя?Вероятно не съм се излекувала и пак се самозаразяваме?Смених доста гинеколози и няма ефект?Сега последния лекар ми предписа клотримазол 6 таблетки да се слагат вечер, и да се мажа с крема клотримазол,а след като свършат таблетките да слагам 10 дни лактажин и по време на лечението да изпия още една капсула микомакс.А на мъжа ми само микомакс една таблетка и клотримазол крем две седмици.Искам да попитам д-р Петрова това лечение удачно ли е и ще ми помогне ли защото всеки месец само си даваме парите за глобули и мазила а ефект никакъв!Моля дайте някакъв съвет?Ако може ми пишете на имеила! bokser90@abv.bg
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-24 16:47:41
    Здравейте, Отговорихме Ви по имейл. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Поли
    • 2017-05-19 14:21:29
    Здравейте! Бременна съм 4 г.с края. Преди 7 дни бях диагностицирана с Кандида. Назначено ми беше лечение с Кандизол 150 - 3 таблетки. Приех само едната таблетка, след което се зачетох в листовката и видях че не се препоръчва при бременност. Притесних се, тъй като от известно време се опитвам да забременея. Таблетката е приета на 21-22 ден от началото на цикъла, може би на 7-8 ден след овулацията. До колко е опасен приема на това лекарство и може ли да увреди ембриона? Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-05-22 16:10:32
    Здравейте, Не би трябвало 1 интравагинално поставена противогъбична глобула да окаже някакво влияние на плода. Може да се консултирате в Националната Генетична лаборатория. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • TT
    • 2017-08-31 10:10:34
    Здравейте! По време на лечение с фунголон и глобули макмирор може ли да да се изседва Лаймска болест?Адекватен ли ще е резултата? Благодаря Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-04 15:58:11
    Здравейте, При някои други инфекции тестът може да е неточен. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Сани
    • 2017-09-02 12:48:18
    Здравейте, От много години страдам от хронична кандидоза на влагалището. Появяава ми се поне 2-3 пъти в годината и обикновено след едно хапче Микомакс се успокоява. В момента обаче ми се е появил и генитален херпес, за първи път. Никога не съм имала дори херпес на устните. Реакцията беше много остра, подух се безумно и ми се наложи да отида в болница. Там помислиха, че е абцес и ме оперираха. След това дойде резултатът за херпес, положителен, и сега се лекувам с Ацикловир и Ибупрофен за болките и намаляване на инфекцията. От снощи забелязвам, обаче, че и кандидата май се е активирала. Мога ли да приема Микомакс, заедно с Ацикловир и Ибупрофен, или трябва отново да отида на лекар? Благодаря много предварително. Поздрави.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-07 15:44:56
    Здравейте, Няма информация за лекарствено взаимодействие между посочените медикаменти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Пипи
    • 2017-09-08 19:39:39
    Здравейте, При направени прегледи ми беше открита киста, която се намалява и раничка на шийката на матката, която беше лекувана с криптиология. Наблюдаващата ме лекарка ми изписа Цикатридина по 1бр всяка вечер за 10 дена, Бетадин 14 глобули по 1 през вечер и дуфастон. В момента само слагам Цикатридина. Предполагам, че първо трябва с него да приключва преди Бетадина. Освен това искаме да правим опити за зачеване. Колко време след приемането на Бетадина, можем да започнем с опитите? Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-13 16:26:52
    Здравейте, След не по-малко от 10 дни. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • М.К.
    • 2017-09-28 13:44:06
    Здравейте, бих искала да попитам показателно ли е изследване на урина докато трае лечение с Макмирор вагинални таблетки?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-03 15:57:46
    Здравейте, Възможно е някои от показателите да се повлияят, напр. седимент, относително тегло, рН, цвят, чистота и др. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • НИКОЛ ГЕРГАНОВА
    • 2017-10-12 12:24:40
    ЗДРАВЕЙТЕ,ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗА ДЪЩЕРЯ МИ КОЯТО Е НА 9 ГОДИНИ.ОТ 1 МЕСЕЦ ИМА СТАФИЛОКОКОВА ИНФЕКЦИЯ В КОСАТА С ЕДИНИЧНИ КОЛОНИИ ГЪБИЧКИ КАНДИДА АЛБИКАНС,МАЖА Я С FUSIDIN H И И МИЯ КОСАТА С РАЗТВОР ОТ КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ СИЛНО РАЗРЕДЕН,НО НЯМА ГОЛЯМ ЕФЕКТ,ДАЛИ НЕ Е НУЖЕН И АНТИБИОТИК?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-16 16:30:30
    Здравейте, Възможно е Фусидин Н да не е подходящото средство за лечение в този случай. Необходимо е да направите втора консултация за промяна в лечението. Може би ще се назначи микробиологично изследване с антибиограма за определяне на най-подходящия антибиотик. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • НИКОЛ ГЕРГАНОВА
    • 2017-10-16 22:23:41
    благодаря ви много за съвета,ние сме направили такова изследване,и антибиограма,но не искат да ми изпишат антибиотик,вече 20 дена мажа с фусидин х,и някои пъпки изчезнаха но не всички,притеснявам се да мажа с тези кортикостероидни кремове повече.Ще настоявам за антибиотик .Те са останали 6-7 пъпки от 12-13 но все пак много се притеснявам
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-18 16:06:04
    Здравейте, Ако лечението дава резултат, може би е добре да изчакате. Кортикостероидите в малки дози, каквато е в изписания крем, имат противовъзпалителен ефект. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Татяна
    • 2017-11-14 16:56:22
    Бих искала да попитам дали Флажил за вагинално приложение може да се употребява по време на менструация? Благодаря.
    • Д.П.
    • 2017-11-27 09:58:15
    Здравейте! По предписание профилактично си слагам вагинално Цикатридина два пъти в годината. Сега правя вторият курс за тази година. Колко дни след приключване на профилактиката могат да се правят опити за забременяване? Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-12-05 18:00:21
    Здравейте, 5-7 дни. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Магдалена
    • 2018-01-06 11:51:59
    Здравейте, болна съм от бронхит причинен от бактерия ст. ауреус. Изписан ми е антибиотик ЛЕФЛОКС 500 г на 24 ч. В листовката прочетох, че не трябва да се пие от жени, които имат намерение да забременеят. Колко време след приема на антибиотика могат да се правят опити за забременяване? Да продължавам ли да пия антибиотика? Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-16 16:58:29
    Здравейте, Продължителността на лечението се определя от лекуващия лекар. Периодът на полуразпад е 6 до 8 часа. Следователно след около седмица тялото би трябвало да е напълно изчистено от медикамента и метаболитите му. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Р.п.
    • 2020-06-06 13:45:20
    Здравейте,имам гъбична инфекция,но партньорът ми няма никакви оплаквания и не вижда смисъл да се маже с гела и да пие хапчетата,бил чел че като няма симптоми не било задължително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-08 16:15:44
    Здравейте, Гъбичната инфекция при мъжете често протича безсимптомно. Ето защо е необходимо двамата партньори да се лекуват едновременно. Друга възможност е сексуалните контакти да се прекъснат, а партньорът ви да направи микробиологично изследване. Ако резулттатът му е негативен, да изчака да приключи вашето лечение и тогава да подновите контактите. д-р Аелита Петрова
    • Атанаска Раева
    • 2018-01-18 14:16:10
    Здравейте, бременна съм в 10+ г.с. Заради високи левкоцити в кръвта (16.00) наблюдаващия ме аг ми изписа Азитрокс 500 мг за 6 дни, докато негов колега е на мнение, че толкова рано не трябва да пия антибиотик. Какво е вашето мнение? Благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-24 15:09:17
    Здравейте, Не би трябвало да се приема антибиотик в ранна бременност освен при строги показания, при които рискът е по-голям от риска за увреждане на плода – преценява се индивидуално. Добре е да потърсите второ мнение при друг специалист. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Деси
    • 2018-01-19 13:28:10
    Здравейте. Бременна съм в 23 г.с. След микробиология ми откриха гъбична инфекция. Преди да излязат резултатите, докторът ми изписа Полижинакс, а след като видя резултатите - Гиназол. Каза ми да започна Гиназола, когато приключа с Полижинакса. Трябва ли задължително да ползвам и двата медикамента и не мога ли да заменя Гиназол с Лактажин (струва ми се по-щадящ, а и пише, че може да се ползва от бременни). Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-24 15:21:53
    Здравейте, Добре е да се доверите на преценката на лекаря. Вероятно Лактажин не е достатъчно ефективен за Вашето състояние. Ако имате притеснения, потърсете второ мнение при друг специалист. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Яница
    • 2018-02-10 08:23:26
    Здравейте, искам да попитам макмирор глобули за 12 дни могат ли да се използват за 6 с прекъсване и после да се продължи
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-15 16:14:58
    Здравейте, Да, но ефектът е по-добър, ако се поставят последователно 12 дни без прекъсване. Разбира се, ако прекъсването се налага от месечния цикъл, необходимо е. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Габриела
    • 2018-02-20 12:27:40
    Здравейте, при микробиологичен анализ ми откриха Кандида. Лечението, което ми предписаха беше 2 капсули Флукорик и 1 капсула за партньора, и вагинални глобули Клотримазол, като лекаря ми каза, че ще усетя ефект още от две,три... Но уви след шестте няма ефект и продължава това течение. Върнах се отново за консултация и ми каза да не се притеснявам, да изчакам следващия месечен цикъл и отново да слагам Клотримазол и ще отмине. Имам чувството че и в устната кухина са се появили тези гъбички. Възможно ли е за това да не ми действа лечението и какво трябва да се направи по нататък. Ако може да ми отговорите на имeйла. Благодаря. gabriela0000@abv.bg
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-26 16:58:27
    Здравейте, Ако имате отслабен имунитет, инфекцията може да се генерализира и вероятно ще е необходимо друго лечение. Добре е да потърситевторо мнение при друг специалист и вероятно ще са нужни допълнителни изследвания. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Шери
    • 2018-02-25 12:35:15
    Здравейте! При микробиология на вагинален и цервикален секрет ми откриха Кандида тропикалис. Лекарят ми предписа Гиназол, а на мъжа ми Клотримазол. На следващия месец отново излезна Кандида тропикалис. Изписаха ми микомакс ( на мъжа ми също, но само 1 капсула) и Силвержин глобули. На следващия месец, пак. Тогава ми изписаха миковаг глобули и Итраконазол. Но от цялото лечение до сега, ефект няма. Нямам сърбеж, парене или неприятна миризма. Мъжът ми също няма никакви симптоми. На него му е правено изследване за Кандида и е отрицателен. Въпросът ми е, този вид Кандида може ли да е причина за незабременяване (правим опити от 1 година, но безуспешни)? Също искам да Ви попитам, задължително ли трябва да се направи антибиограма на микробиологията и какво лечение бихте ми препоръчали? Моля Ви да ми отговорите на емайл: shefika1978@abv.bg Благодаря Ви предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-28 16:22:07
    Здравейте, При инфекции, за най-точно лечение, е добре да се прави антибиограма, но обикновено не се прави, тъй като се изписват медикаменти с широк спектър на действие. Хроничните инфекции водят до усложнения, които може да са причина за трудно забременяване. Добре е да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ангелина
    • 2018-03-13 21:09:04
    Здравейте. От няколко месеца лекувам кандида тропикалис. Днес отново си направих микробиология на вагинален и цервикален секрет, резултатът е кандида глабрата. Тотално съм объркана. Възможно ли е кандида тропикалис да се "превърне" в кандида глабрата? Какви са причините за тази промяна? Какво лечение да предприема занапред? Благодаря Ви предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-03-19 14:03:58
    Здравейте, Както знаете, Кандида е микроорганизъм, който нормално обитава човешкото тяло и е безвреден за човека, но при определени условия се размножава и причинява оплаквания. В зависимост от условията на външната и вътрешна среда - медикаменти – антибиотици, кортикостероиди, противозачатъчни; обездвижване, проблем с имунната система, замърсяване от ануса или при секс, повишена кръвна захар, бременност, възраст и др., се развива един или друг вид кандида, най-често Кандида албиканс, Кандида глабрата, Кандида тропикалис. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Йоанна
    • 2018-04-07 18:20:36
    Здравейте, бихте ли ми казали дали мога да ползвам Флажил 500 мг. (вагинално приложение) по време на цикъл?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-04-13 15:05:17
    Здравейте, Не се препоръчва. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мария
    • 2018-07-02 08:53:08
    Здравейте. Бременна съм в 21г.с. и за трети път ми се появяват гъбички/инфекция. Използвам Макморис глобули (6 вечери подред) и всичко се оправя временно. Въпросите ми са дали да направя 12 дневно лечение и дали честото използване на Макмирор вреди на бебето? Не живея в БГ и не мога да посетя доктор/изследвания лесно.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2018-07-11 10:53:49
    Здравейте, Би трябвало до раждането да се справите с тази инфекция, тъй като рискът от нея за бебето ви е по-голям от риска от медикамента. Необходимо е да спазвате нисковъглехидратна диета – никакви бонбонки, пастички, сладоледчета, баници, безалкохолни напитки, сокчета и т.н. Плодове – кисели, ограничено. Кафе, чай – без захар.Хляб – пълнозърнест – ограничено. При по-продължително лечение има опасност от свръхчувствителност. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Вили
    • 2018-07-03 03:30:40
    Здравейте, имам хронична кандида от 5 години насам. Появяват се по 6 7 пъти годишно и вече се отчайвам. Ходила съм по лекари, какви ли не лекарства и има затишие от месец, два и после пак. Интересното е, че докато бях бременна нямах проблеми и месец след като родих се появиха отново. Повечето лекари не взимат на сериозно проблема..твърдят, че се случва често и, че не е нещо сериозно и изписват едни и същи неща, а ефект кратък или никакъв. :( Дайте ми съвет при кога да отида, какви изследвания да си направя и какво лечение би било подходящо за мен ? Бих опитала и с хомеопатия стига да има ефект, защото с антибиотици очевидно няма.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2018-07-11 11:13:42
    Здравейте, Както знаете, хроничните инфекции са проблем на имунната система. Необходим е изцяло здравословен начин на живот, хранителни добавки за укрепване на имунитета /или хомеопатия, или билкови отвари/, лечебно хранене. Може да се консултирате с лекар-диетолог за изготвяне на индивидуален режим. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Вили
    • 2018-07-04 12:01:05
    Добър ден, д-р Петрова Бременна съм в 6месец и след преглед ми изписаха Утрогестан, а преди това си имах изписан Полижинакс. Възможно ли е слагането вагинално и на двете капсули? Благодаря Ви предварително!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2018-07-11 11:24:52
    Здравейте, Не е препоръчително. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • А.К.
    • 2018-09-02 15:14:15
    Здравейте, юли след силна гъбична инфекция ми изписаха итраконазол - 10 дни х 2 табл. и август след МЦ още 2 табл. Последният прием беше на 05.08.. Интересувам се колко време след този препарат е ок да подновим опитите за бебе?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-09-05 15:42:42
    Здравейте, Обичайното време за отделяне на итраконазол от тялото е 6-14 дни, в зависимост от дозата и състоянието на черния дроб. Добре е да подновите опитите за бебе след около 2 седмици. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Росица
    • 2018-11-19 11:37:45
    Здравейте, Микомакс, може ли да се пие по време на цикъл?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-11-20 17:21:34
    Здравейте, МИКОМАКС капс. за перорално приложение се приемат и по време на цикъла. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Viola
    • 2018-11-23 16:13:58
    Здравейте! Наскоро се излекувах от Кандида глобрата- с Фунгокап и вагинални таблетки. Микробиологията показа отсъствие на бактерии и гъби 7 дена след края на лечението. Но 2 седмици след това изследване, в момента, отново имам течение- прозрачно и лигаво, разтегливо, като секрет от носа. Нямам др. оплаквания. Трябва ли да си направя отново микробиологично изследване? Мога ли сама да си назнача и да ползвам Лактажин и за колко дена? Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-11-28 17:08:41
    Здравейте, Добре е да направите нова консултация. Самолечението може да Ви навреди. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Donia
    • 2018-12-01 07:01:45
    Клотримазол крем става ли освен за външно мазане на срамните устни и за въвеждане и във влагалището?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-12-06 17:35:11
    Здравейте, Ако имате оплаквания, съмнителни за гъбична инфекция, добре е преди да се предприеме лечение, да се направи преглед и микробиологично изследване на влагалищен секрет. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Яна Иванова
    • 2019-08-22 09:43:30
    Здравейте, от три месеца приемам Микомакс, една капсула на седмица, защото лекувам вагинална Кандида Албиканс, която е хронична. Обаче и успоредно с това правим опити за бебе. Според вас, приема на Микомакс може ли да попречи за зачеване? Поздрави,
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-08-23 15:14:52
    Здравейте, Микомакс не повлиява способността за забременяване, но тъй като е токсичен, може да повиши риска от аномалии в зародиша. Добре е при забременяването да не приемате лекарства и други токсични вещества, да сте здрава и в хармония със себе си и света около вас, за да родите здраво и щастливо бебе. Всяко отклонение от доброто здраве и здравословния начин на живот, може да повлияе негативно на плода.
    • Бел
    • 2019-10-02 17:45:46
    Здравейте, Бременна съм в 8 гс. и днес ми изписаха полиджинакс за 6 дни, защото имах зацапване. Не разбрах обаче, трябва ли и мъжът ми да ги приема?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-10-04 15:50:34
    Здравейте, Партньорът също се лекува,но е добре подходящото за него лечение да се определи от уролог.
    • GG
    • 2019-12-20 00:37:44
    Здравейте, След резултат от микробиология, при който се оказа, че лековевкоцитите са понижени ми предписаха "Лактажин". След първата капсула вече имам бяло течение , като вечерта усетих болка в долната част на корема (уточнение: известно време имам болки и неразположение в коремната област, които лекувам с "Вечерна иглика", в допълнение пия и "Ден и флора" - бях при гастроентеролог и ми нямало нищо) и след това видях, че в добавка имам много малко, но все пак и кафяво течение. Нормално ли е при употребата на "Лактаджин" да има такова или е необходима поредна консултация с гинеколог? П.С. Цитонамазката ми е гр I Благодаря предварително! Поздрави, GG
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-12-23 11:00:45
    Здравейте, Има случаи на обратна информация с подобен ефект, предполагаемо дължащ се на лактажина. Болките в корема може да са свързани с обостряне на хронична инфекция на половите органи. За да се потвърди и евентуално прекъсне лечението с лактажин, и назначи адекватна терапия, е необходима преценката на гинеколог. Маслото от Вечерна иглика подпомага хормоналното равновесие в организма и има противовъзпалителен ефект, което е добре за вас. Сега, в зимния сезон, за укрепване на защитните сили на организма, може да добавите и Алайв мултивитамини за жени. д-р Аелита Петрова
    • Десислава
    • 2020-08-05 12:28:16
    Здравейте, На 39г. съм, раждала. Всеки път след секс без презерватив ми се появява сърбеж по срамните устни и бяло течение, а на съпруга ми му излизат малки червени пъпчици и сърбеж. Слагам вагинални глобули (клотримазол, макмирор,флуомизин....) и крем клотримазол за 6 дни, а той се маже с клотримазол, низорал или гентамицин (всеки път различно) 10 дни, някой от пътите лечението е придружено и с прием на микомакс и всичко минава до следващия полов акт. След това всичко се повтаря и незнам вече какво да правя?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-07 08:54:36
    Здравейте, Необходима е АГ консултация, съотв. уролог за съпруга ви /по време на криза с описаните оплаквания/ и микробиологично изследване с антибиограма за определяне на причинителя на инфекцията, и точното лечение. Д-р Аелита Петрова
    • Анна
    • 2020-08-20 03:03:26
    Здравейте! Преди седмица започнах лечение на трихомони с Флажил 250мг хапчета и глобули + Астарте за добавяне на лактобацили. Антибиотика го свърших преди 2 дни. От другите трябва да пия до днес, но получих сърбеж и парене след уриниране. Преди съм имала гъбички и имах под ръка тридерм, намазах се. Въпросът ми е възможно ли е да са се появили отново, при положение, че ползвам пробиотик и да закупя ли още от него или друг такъв? Благодаря предварително!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-21 10:35:11
    Здравейте, Възможна е гъбична инфекция. Добре е да се направи микробиологично изследване с антибиограма за определяне на най-подходящото лечение и АГ консултация . Пробиотикът не осигурява защита на 100%, особено когато има недостатъчност във функцията на имунната система. Възможна е и добавена инфекция. Добре е партньорът ви също да направи консултация и изследвания. За укрепване на имунитета и предпазване от инфекции се препоръчва здравословно хранене с ограничаване на храните, богати на въглехидрати. Пробиотикът може да се приема дълго време, месеци. Подходящ е Примадофилус Fortify™ Пробиотик за жени – възстановява баланса на влагалищната микрофлора, допълва лечението при инфекции и предпазва от следващи. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Деница
    • 2020-11-18 15:31:37
    Здравейте вчера бях на доктор и ми казаха че имам гъбички исписаха на мен Полижинакс 12 дена и хапчета Флукорик 1 ден 1 таблетка 4 ден 1 таблетка и 7 ден една таблетка на мъжът ми също Въпросът ми е понеже правим опити за бебе би ли повлияло да не забременея и ако съм бремена вече какво ще стане да слагам ли само вагинално засега или да исчакам съсъ запичването на лечението прост опитваме от 4 месеца и все не става и ако започна приема колко време след приключването може да забременея Изобщи може ли да се лекувам и да правим опити за бебе Благодаря много за отговора предварително
    • д-р Шефкетова
    • 2020-11-23 14:10:22
    Здравейте Деница, Изписаните медикаменти няма да повлияят опитите ви за бебе. Ако имате подозрения, че сте бременна използвяйте само Полижинакса. Ако решите да си направите цялата терапия този месец го пропуснете и може да възстановите опитите от следващият. Като цяло инфекциите е редно да се излекуват преди настъпването на бременността, т.к. не всички лекарства могат да се приемат от бременната жена. В случай, че се установи възпаление или друго състояние в този период, разбира се , че той трябва да се третира след консултация с Вашият лекуващ акушер гинеколог.
    • Теди
    • 2020-11-27 19:11:28
    Здравейте, Имам Кандидоза за пръв път и приложих Гиназол крем, в последствие докторската ми изписа Магмирор Комплекс, но забравих да й спомена за прилагането на Гиназол. Дали да приема сега Магмирор Комплекс?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-01 10:39:44
    Здравейте, Макмирор комплекс съдържа веществата нифурател, с антитрихомоназно, антимикотично (противогъбично) и антибактериално действие и нистатин, с антигъбично действие, най-изразено спрямо кандида. Гиназол крем съдържа веществото бутоконазол нитрат, което е с доказан ефект при гъбични инфекции. Други съставки са метил парахидроксибензоат, пропил парахидроксибензоат и пропиленгликол, които може да предизвикат индивидуална непоносимост с болка и сърбежи. Не са описани негативни взаимодействия между гактивното вещество в гиназол и тези в макмирор. Не е противопоказано да ги приемате по веднъж на ден, едното сутрин, другото вечер, ако поносимостта ви е добра. Ако инфекцията и симптомите са слабо изразени, по-добре е да прилагате първо макмирор, а след него да продължите с гиназол.
    • Я
    • 2020-12-10 16:43:58
    Здравейте, пиех Itraconazol fungizol 3 дни по 2 капсули. Оказа се, че точно по това време съм забременяла. Лекаря ми каза да наблюдаваме дали има увреждания чрез видеозон ( забравих точното наименование на процедурата) Моля за Вашето мнение....
    • д-р Шефкетова
    • 2020-12-15 14:52:54
    Здравейте, Съветвам Ви по- стриктно следене на бременността .В 12-13 гестационна седмица трябва да направите ранен скрининг, за което трябва да се спрете на акушер гинеколог, който се занимава с перинатална морфология, по- преценка той ще назначи допълнотелни изследвания.
    • Swetla
    • 2021-01-04 10:04:22
    Здравейте. Преди 6 месеца имах парене и сърбеж, бяло течение на парцали. Лекувахме се аз и съпруга ми и всичко изчезна. Сега отново ми се появи течение на парцали и реших да си сложа глоболи Макмирор който ми бяха изписвани при предишното лечение. Събудих се от ужасен сърбеж и зачервяване. Да продължа ли да слагам глоболите. Благодаря
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-06 17:20:32
    Здравейте, Не ви съветвам да се опитвате самолечение.Причината за споменатите от вас оплаквания могат да бъдат от различно естество и ако лечението е неправилно може да утежни състоянието. Правилното поведение е да отидете при акушер гинеколог и да ви се вземе секрет за микробиологично изследване.
    • Zara
    • 2021-01-13 21:18:06
    Здравейте, изписаха ми Уназин 2х1т. , Полижинакс глобули 12 дни, Кандизол на 1 и 4 ден, както и Имунобор биотик 10 дни по 3 и след това 3 месеца по 1. Бихте ли ми казали дали глобулите Полижинакс се поставят заедно с антибиотика или се слагат след приключването на антибиотика и тогава започва приема на Кандизол ?
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-14 14:43:26
    Здравейте, Не сте посочила какво точно лекувате, но ако няма специфични пояснения от лекуващият ви лекар всички изписани медикаменти се приемат едновременно,т.к. тези през устата са от различни групи и атакуват различни причинители.
    • Мила
    • 2021-01-20 20:33:00
    Здравейте, Имам едногодишен проблем с резистентна влагалищна инфекция, причинена от e.coli. Бактерията е интермедиерна на гентамицин и амикацин и чувствителна на петнитрокс и нитрофурантоин. Преди месец пих за 10 дни нитрофурантон и прилагах макмирор ваг. капсули вечер. За съжаление месец по-късно отново имам течение. Бихте ли ме посъветвала какво да правя? Не ми се пият повече антибиотици. Може ли гентамицин да се прилага вагинално(на тампон например)?
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-25 09:29:24
    Здравейте, Съветвам ви да направите подробно изследване на вагинален и цервикален секрет, като включите и тестове за хламидия , микоплазм, уреаплазма. При наличие на находка, в зависимост от вида си направете пълен курс на лечение, без прекъсване, терапията да ъде паралелна с тази на съпруга/партньора, за да не си препредавате инфекции.При рецидивиращи инфекции добавете към лечението или вземайте профилактично пробиотици, бих препоръчала Фортифай Оптима за жени, които ще допринесат за нормализиране на вагиналната флора и по този начин ще повишат устойчивостта към вируси, бактерии и гъбички.
    • Нели
    • 2021-02-13 10:11:42
    Здравейте,преди 3 месеца пих атнибиотик,след това получих гъбична инфекция кандида пих 3 хапчета мисомакс и гробули макримор.След това имах пробчели с бъбреците и ми дадоха пак антибиотик Зинат преди 20 дена ,после се оказа че.имам ешерихия коли в пикочните пътишща и зината не я убивал и сега пия ципрофлоксацин с пробиотик bio balance, в момента пак имам гъбична инфекция гинеколога ми даде глобули клион- д и макримор този път за пиене.Слагам глобулите но не съм почнала макримора за пиене.Имам проблеми и със стомаха той ми изписа 3×1 хапче макримор за 14 дена.Искам нещо което да е за по кратко време.Коремът ми и той не е добре след 3 антибиотика .Гъбичките са кандида албиканс .Вече и на езика имам като започнах ципрохлоксацина ми излязоха.
    • д-р Шефкетова
    • 2021-02-17 17:12:26
    Здравейте, Гъбичните инфекции са много упорити и трудни за лечение, понякога изискват по- продължителни курсове на терапия, за да не рецидивират. Моят съвет е да си взимате терапията , изписана от вашият аушер- гинеколог и като съпътсваща терапия да добавите пробиотик- предлагам Woman's Multi Probiotic. В бъдеще, ако и когато ви се налага да приемате антибиотик винаги комбинирайте с пробиотик и антигъбично средство. д-р Шефкетова
    • Нели
    • 2021-02-13 15:39:31
    Къде мога да получа онлайн консултация?
    • Мартин Дамянов
    • 2021-02-15 09:39:59
    Здравейте, Можете да споделите проблема си тук, а ние ще се постараем да получите отговор възможно най-скоро.
    • Ema
    • 2021-04-09 19:07:09
    Здравейте, преди година ми се наложи пиене на антибиотик заради цистит. Бяха ми изписани уназин и монурал едновременно. След лечението се появи външно вагинално парене, както и висока чувствителност, които имам и до ден днешен. Правила съм над 10 изследвания в различни лаборатории на влагалищен, цервикален секрет, и урина, но винаги излизат без бактериален или гъбичен разтеж. Изследвана съм и за ппб. Изписвани са ми противогъбчни терапии, но се чувствам добре само докато слагам вагинални глобули. След леченията имам само 2-3 дена, в които се чувствам добре. Липсва ми да се чувствам здрава, едва на 22 години съм. Моля за лекарски съвет, благодаря
    • д-р Шефкетова
    • 2021-04-13 16:17:54
    Здравейте, За съжаление ми е трудно да Ви дам съвет без преглед и микробиологично изследване на вагинален секрет. Хроничните вагинити изискват по- продължително лечение и задължително след антибиограма. Ако често се изолират гъбички направете изследване и на кръвна захар. Профилактично може да приемате пробиотици . д-р Шефкетова
    • Нели
    • 2021-04-18 20:33:46
    Здравейте! На 27.03.2021 посетих гениколог за годишен профилактичен преглед. Погледна ме на ехограф всичко беше нормално за мое щастие. След това ми цитонамазка - докато ми я правеше ми каза, че е видяла някаква раничка, която ще трябва да лекувяме задължително, след като ми излезне резултата от цитонамазката. Резултата ми е ПАП 2. Каза ми, че няма нищо страшно и ми изписа рецепта за лечение (12 дена) на тази въпросна “раничка”: * Pharmatex vag ovule (Фарматекс) * Polygynax vag ovule (Полижинакс) * Cicatridina vag ovule (Цикатридина) Първоначално ми каза, че трябва да използвам 12 дена Фарматекс + Полижинакс и след това след 12ти ден да продължа с Цикатридина и след това след 3,4 месеца отново ще трябва да отида за контролна цитонамазка. Та въпроса ми е мога ли да използвам две различни вагинални лекарства едновременно в продължение на 12 дни. И прочетох в Интернет, че Фарматекс е противозачатъчно средство каква е логиката да се лекувам с това лекарство и може ли да имам проблем за напред със забременяването? (До сега не съм нито раждала нито забременявала - на 26г. съм и за напред мислим да създаваме семейство - заради това малко се стресирах). Благодаря Ви предварително! ПП: Все още не съм започнала лечението, понеже гениколожката ми каза да започна след цъкала си, за да не прекъсвам процеса на лечение.
    • д-р Шефкетова
    • 2021-04-21 09:32:45
    Здравейте, Не мога да коментирам терапия, назначена от колега, ако имате някакви притеснения е редно да ги коментирате с него. Фарматекса няма да предизвика проблеми със забременяването в бъдеще, не се притеснявайте. д-р Шефкетова
    • Evgenia
    • 2021-05-25 10:43:44
    Здравейте, днес бях на преглед и ми изписаха глобули Флажил, но след няколко дни ще съм в меснтруация. Удачно ли е да се прилагат по време на менструация ?
    • д-р Шефкетова
    • 2021-05-26 16:21:14
    Зравейте, Не е удачно да слагате вагинални глобули, докато има менструално кървене.Спрете ги, докато има кървене и ги продължете,след менструация, за да направите пълният курс. д-р Шефкетова
    • М.В.
    • 2021-05-26 09:10:16
    Съвместимо ли е използването на Гинопеварил 150 с кърменето?
    • д-р Шефкетова
    • 2021-06-03 08:17:25
    Здравейте, Може да го използвате спокойно, ако сте след 3 месец на бременност , ако сте в началото на бременността препоръчвам консултация с лекуващият ви акушер гинеколог. д-р Шефкетова
    • Ема
    • 2021-06-03 11:06:12
    Здравейте, От няколко години се боря с гъбичките и засега май закрепих положението. Останал ми е лек секрет ( жълтеникав) с лека миризма, от който не мога да се отърва, Поради проблеми с гърлото ( подуто) ми изписаха антибиотик Дурацеф ( досега при всякакви проблеми съм избягвала да пия антибиотик, тъй като имам опасания, че положението ще се влоши с гъбичките). Можете ли да ми препоръчате някаква защита от този антибиотик, тъй като вече наистина нямам сили да се боря с тези гъбички, а най-вероятно ще се появат, тъй като имам слаба имунна система. При последното си лечение ми изписаха и 2 опаковки имуностимуланти. Благодаря Ви.
    • Sonia
    • 2021-06-07 08:43:53
    Здравейте, Не разбрахме за коя болница се интересувате, но е най-добре да се свържете директно с регистратурата, за да получите нужната информация. Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Мартин
    • 2021-07-03 10:46:27
    Доказано най-ефективното средство срещу външна кандидоза е екстракт от грейпфрут и клеева тинктура 30% смесено в равни количества! Може да се маже директно или да се разреди с вода без да се добавя нищо друго! Разрежда се в случай, че кожата е прекалено нежна и се наранява при употреба на неразреден екстракт. Лечението продължава 1 месец като се маже по два пъти на ден сутрин и вечер. След което още 1 месец се маже само по 1 път на ден. Така описаното лечение дава 100% траен резултат.
    • Янита Димова
    • 2021-11-14 19:32:11
    Здравейте! В 10г.с влизам с Candida Albicans с непостоянен лек дисконфорт. След изследване ми предписаха Гинопреварил 150. Мен лично ме е страх да го сложа. Кой е по-големият риск? Да изчакам ли до 12г.с? Подложила съм се на диета.
    Здравейте!

    След като лекуващият ви лекар е преценил да го вземате не се притеснявайте.

    Поздрави,
    д-р Шефкетова
    • Денито
    • 2021-12-13 06:56:19
    Здравейте, лекувах кандида албиканс с флукорик 3 таблетки на 1 3 и 7 ден с една опаковка гиназол и на 12 ден разбрах, че съм бременна. Има ли риск за плода, поради причината че на лекарката ми не видя добре, че съм бременна когато ми изписа лечението
    Здравейте!
    Не се притеснявайте. Информирайте гинеколога, който ще води женска консултация ,така или иначе бременността ще се проследи внимателно, при необходимост ще се назначи амниоцентеза.

    Поздрави,
    д-р Шефкетова
    • Simeonova
    • 2022-01-26 02:05:48
    Здравейте, След няколко седмичен прием на антибиотик, получих гъбична инфекция. Не живея в България и тук ми изписаха Canesten глобула 500мг и Клотримзол глобула за след цикъла 500мг. След последната глобула забелязаха, че няма ефект и взех 150мг Кандизол. И седмица след това отново нищо. Тогава ми назначиха три таблетки Кандизол на 72ч, но не се чувствам добре от препарата. Имах кафява урина сутринта след приема на втората таблетка, сърцебиене и умора. Не зная дали да пия третата таблетка или трябва да се направи по- подробно изследване и нов препарат. Моля за съвет. Благодаря Ви
    Здравейте!

    Аз бих посъветвала да не вземате третата таблетка .Направете микробиологично изследване на вагинален секрет и урина и на база на изследванията да Ви назначат адекватна терапия.

    Поздрави,
    д-р Шефкетова
    • Десислава Тодорова
    • 2022-02-07 12:11:28
    Здравейте! Много моля да ми помогнете да разбера изследването си! Доста време имах вагинални гъбични кандида албиканс, лекувах се и миналата седмица отидох да проверя дали все още има и пуснахме микробиологич на вагинален секрет. Пише. че не се изолира Candida spp., но за пръв път в микроскопския препарат ми излизат някои неща. Изпращам точните данни: 15-30 лактобацили на поле;10-15 Грам(v) кокобактерии и Грам(-) пръчици на поле;1-2 левкоцити на поле;епителни клетки. Заключеине: "Междинно" състояние на вагиналната микрофлора по критериите на Nugent et al. Бихте ли ми помогнали да разбера какво означава "междинно състояние" и кокобактерии? Трябва ли да правя нещо или някакво лечение да се провежда? Много благодаря предварително! :)

    Здравейте,

    Nugent е система от критерии за оценка на влагалищната микрофлора при бактериална вагиноза. Кокобактерии са бактерии със сферична или подобна на сферичната форма, в тази група се включват стафилококи, стрептококи и др.. Във Вашето изследване броят на патогенните микроорганизми е сравнително малък, поради което състоянието е оценено като междинно /гранично/. Вашият гинеколог ще Ви препоръча подходящо лечение, ако е необходимо. Освен това, за да подопомогнете лечебния процес е необходимо да направите възможното, за да стимулирате общия и локален имунитет – подходяща храна /без сладкиши и полуфабрикати/, физическа активност за стимулиране на кръвообръщението, достатъчно почивка и сън т.н. Подходящи хранителни добавки - Women`s Multi Probiotic Мултипробиотик за жени с 12 млрд. активни пробиотици или  CranRx® Women`s Care with probiotics с червена боровинка + 7 млрд. акт. Пробиотици.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Monika Todorova
    • 2022-02-19 11:21:03
    Здравейте,от 10 години имам проблем с разни течения.Гъбичките ми се появиха от неадкекватно лекуване-изпих 2 антибиотика с високи дози без да ми предпишат противогъбично и от тогава се започна ходене по мъките.От двама различни гинеколога имам потвърдени гъбички от преглед-терапия 1 капс микомакс и полижинакс,съответно почти никакъв ефект и на следващия месец отново съм с гъбички.Гъбичките започнаха да ми се появават в слабинките гънки към краката и на д*пето.Отново при преглед потвърдиха гъбите и ми казала да се мажа с клотримазол.Ефект нулев.Всеки месец ми избиваха.Предписах си по схема от листовката от флуконазол ,всяка седмица по 150мг за 6 месеца-кожните гъбички ми се оправиха.Сега през 2 месеца ми се появават влагалищни гъбички.Течението ми се промени и отново на гинекогог-Макмирор,каза бактерия.Следващия месец си пуснах ДНК тест при единствения гинеколог,който идва в града и пуска подобни изследвания за ППБ и там се изолира Гарднерела,всички ДНК за Хламидия,Трихомомнас,Уреаплазма,Микоплазма,Хепрес 1-2 ,Гонорея и Сифилис са ми отрицателни.Кръвни изследвания за ХИВ,Сифилис,Хепатит B и Ц,са ми отрицателни.При Хламидия имам IgG с резултат 0.36 при норма 0.9 и IgM 0.14 при норма 0.9.Последния месец пак бях на гинеколог микробиологията ми е отрицателна,но течението си го имам.Също имам висок инсулин,но не са ми предписани медикаменти.Моля дайте ми съвет?Насочете ме при някой гинеколог от район Пловдив,Стара Загора.

    Здравейте,

    Възможно е лечението да се затруднява от проблема с въглехидратната обмяна. Необходима е консултация с добър ендокринолог и изследвания за въглехидратната обмяна – гликиран хемоглобин, кръвно-захарен профил, автоантитела срещу инсулин и т.н според преценката на консултанта. В Стара Загора - Д-р Донка Атанасова Мутафчиева; в Пловдив - Д-р Пресияна Няголова, дм и Д-р Васил Мечкаров. Както знаете, колебанията в кръвната захар увреждат вагиналната микрофлора и рН баланса и предразполагат към гъбични и др. инфекции, нарушавайки локалния имунитет на влагалището.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Натали
    • 2022-03-25 19:29:14
    Здравейте! От миналия месец с приятеля ми правим опити за бебе, този месец ми закъснява с два дни, правих си тест-беше отрицателен. Но януари се лекувах от кандида, и сега предполагам че отново се появи, симптомите ми са същите. Та въпроса ми е може ли да си поставя вагинални глобули Макмирор, до понеделник докато отида на гинеколог, просто да спася положението защото много ме сърби и ако съм бременна това дали ще навреди?
    Здравейте,

    Можем да насочим запитването Ви към наш консултант, но тъй като Вие днес ще посетите специалист, моля да ни информирате дали все още имате нужда от консултация.

    Поздрави и хубав ден!
    Екипът на Ревита Бг
    • Tidi
    • 2022-03-28 11:02:59
    Здравейте! При резултат от микробиология Гр - пръчки и кокобацили ;Нормална аеробна б флора;Candida (-) отр. е назначено лечени с Макмирор и Силвърджин. Съвместими ли са рези лекарства с кърмене? Нужен ли е Макмирора при липса на патогенни организми?
    Здравейте,

    Показателите, които сте споделили като резултат, не изискват терапия.

    Поздрави,
    д-р Шефкетова
    • Мария
    • 2022-04-19 13:52:16
    Здравейте, Лекувах се от множество бактерии, послендите излседвания показаха, че имам кандидоза почти на границата на нормалното 10^7. Затова беше приложена терапия с Дифлукан 1 таблетка от 150мг. Опасно ли е след прием на това лекарство да се забременява? Ако да, колко време трябва да изчакам преди да направя опити за бебе, като цяло колко дни са необходими, за да се започнат опити за бебе? Благодаря предварително!
    Здравейте!

    Що се отнася до забременяване, няма достатъчно данни дали прием на Дифлукан може да повлияе забременяването, но ако искате все пак да изчакате, елиминационният полуживот е 30 часа, тоест това е времето, което теоретично би трябвало да се изчака. Еднократна доза дифлукан по време на бременнст след първи триместър, не е проблем.

    Поздрави,
    д-р Маргарита Маламова
    • Елизабета Любенова
    • 2022-06-12 22:30:22
    Здравейте! Въпроса ми е: Пия противозачатъчните и същевременно проведох лечение с Имоваг плюс крем, има ли възможност крема да отслаби действието на хапчетата?
    Здравейте!

    Не, не се притеснявайте.

    Поздрави,
    д-р Шефкетова
    • Тихомир
    • 2022-07-16 10:31:14
    Здравейте, дъщеря ми е на 2 години и седем месеца. Преди два месеца получи дискомфорт при уриниране и направихме изследване на урината. Имаше бактерия proteus mirabilis/5. Махнахме памперса, гласим й бельото, пие червена боровинка, взема си пробиотик, мина 5 дневен курс на лечение с антибиотик - Панцеф. Общите резултати показваха още наличие на левкоцити, но бактерията я нямаше. Направихме след една седмица пак посявка, и пак беше там бактерията ( явно не е изчистена). Направих Антибиограмата в две лаборатории - едната показваше R - за аугментин, другата S. Доверих се на педиатърката да го почнем и след 7 дена курс - пак е налице бактерията. Нали ясно че не е изчистена с този резистентен антибиотик за детето ми. Педиатърката каза - ами не знам какво да правя. Гледаме че Бисептол е винаги - S. Ще мине детето след седмица при уролог от Пирогов и на ехограф - ще гостуват във Велико Търново, но според вас как да постъпим. Сега другите резултати на урината са перфектни, но нсктерията е там. Пие по много чай от магданоз, отделно й правим и баня с лайка и смрадлика
    Здравейте!

    Изчакайте консултацията с уролога, но при положение, че бактерия се изолира е необходимо лечение, за да избегнете хронифициране на възпалителен процес. При лечение е необходимо да се спазва антибиограмата, в противен случай то е неефикасно. По това, което сте написала виждам, че ще е поредно лечение с антибиотик- комбинирайте с подходящ пробиотик за деца.

    д-р Шефкетова


    • Иванова
    • 2022-10-22 23:38:33
    Здравейте , Имам к.албиканс 4ти път за годината (доказано с микробиология) паралелно с локалното лечение взимам пробиотик. Сега предписан ми е МИКОВАГ ПЛЮС овули, при положение че искаме да правим опити за бебе . В листовката пише да не се ползва при бременност. В опаковката са десет и ако 10дени ги слагам, а после продължим опитите, вероятно ще пропуснем оволацията. Това лекарство може ли да окаже негативно влияние на бебето при успешно зачеване ?
    Здравейте!

    Посочвате, че са ви диагностицирани"к.албиканс" за 4 ти път, за съжаление понякога гъбичните инфекции хронифицират и лечението трябва да е по- упорито. В същото време бремеността ще Ви ограничи при лечение на състоянието. Съветвам Ви първо да излекувате възпалителната компонента след което да възстановите опитите за бебе.

    Поздрави,
    д-р Шефкетова
    • Любомира
    • 2023-02-05 13:30:27
    Здравейте! След проведено лечение за Кандида, влагалището е чисто, но се беше разпространила и на дупето. Мажа с Клотримазол вече 4 седмици, но от време на време ме сърби. Последно ми изписаха Залаин крем, дали е подходящ и колко време се лекува тази гъбичка, при положение, че влагалището вече е чисто ?

    Здравейте!

    Залаин крем е препарат, който е подходящ за лечение на кожни гъбични заболявания. При положение, че при Вас е налично такова-да, подходящ е. Относно времетраенето- за съжаление гъбичните инфекции са упорити и често хронифицират, поради което е препоръчително третиране до излекуване.

    Поздрави,

    Д-р Шефкетова

    • Елена Иванова
    • 2023-02-26 20:48:53
    Здравейте, моля ви за съвет. Получих дискомфорт в областта на влагалището след посещение на басейн през лятото. Установи се наличие на E coli. Проведох лечение с два антибиотика и вагинално клотримазол и полижинакс. Бактериите се повлияха , но след вагиналните глобили клотримазол ми пареше от вътре много. Получих външни болки и парене на срамните устни. Гинеколога ме изпрати на кожен лекар който започна да ми предписва различни кремове от които стана още по лошо. Според него е сухота която се дължи на възрастта. Направих изследване на външните полови органи и се установи кандида албикантис.След мазане с нистатин нещата малко се подобриха. Но започнах да чувствам дразнене , парене около влагалището и леко подуване около влагалището. Ходих на двама АГ лекари. Според тях няма нищо. Направих изследване на вагинален секрет в две лаборатории. Едната лаборатория показа кандида тропикалис, а другата не показва нищо. Започнах да пия Интраконазол 2 таблетки за 7 дни и след 3 седмици да се повтори. Сложих полижинакс две таблетки ,но при слагането почувствах болка от вътрешната страна на влагалището и спрях да слагам. Много се притеснявам от тази болка. Може ли причината да е че ходих често на АГ /през 30 дни после след 15 дни/и ми взимаха секрет за изследване. Не знам какво да правя. Ако трябва да ида пак на лекар още ще се нарани мястото. От друга страна дискомфорта , паренето около влагалището продължа.Моля да ме посъветва как да постъпя.

    Здравейте!

    Не бива да се притеснявате от честите прегледи, те по никакъв начин не могат да са причина за описания дискомфорт. От друга страна без гинекологичен преглед и микробиологично изследване на вагинален секрет не е възможно изписване на адекватна терапия. Съветвам Яи да се консултирате с лекуващия Яи гинеколог или да потърсите второ мнение.

    Поздрави,

    Д-р Шефкетова

    • С.Т.
    • 2023-06-29 15:55:10
    Здравейте! Родих преди близо 3г. и от тогава започнах да получавам чести гъбични инфекции - кандида. Преди това също се е случвало, но през по-дълъг период от време. Последните 2 години се случва няколко пъти годишно, като тази година се появиха и стрептококи. За стрептококите изпих 2 антибиотика януари и февруари месец, като симптомите отшумяха за няколко месеца. Обикновено използвам Гиназол и Микомакс при проява на симптоми, тъй като винаги дават резултат и може би е моя грешка, че не изчаквам микробиологията, но тъй като винаги се налага да изчакам за преглед и микробиология, дотогава аз се "самолекувам". Като хигиена, спазвам такава, използвам бебешка козметика, интимни лосиони, памучно бельо, женски пробиотици, от половин година и билкови превръзки. При мъжа ми няма никакви проблеми, микробиологията е чиста и винаги е била такава. Направих изследване на хормони на щитовидната жлеза, всичко е наред. Посетих имунолог, направихме изследване на имунната система и от там излязоха резултати извън референтните стойности, които са предпоставка за появата на чести гъбични инфекции. Предписа ми се имуностимулант по схема, който пия вече 2 месеца, но отново се появиха симптомите. Естествено, записах час за гинеколог, но дотогава трябва да изчакам и отново заложих на Гиназол. Знам, че действието му е 3 дни, днес е втори и няма промяна. Притеснява ме това, дали има проблем, ако този път не е била кандида, а само стрептококи и аз прибързах със самолечението. Ще включа отново женски пробиотик. Да добавя ли и таблетки Микомакс или да изчакам? На какво може да се дължат тези чести проблеми, тъй като се въртя в омагьосан кръг последните години, от който "излизам" за няколко месеца и "отново се връщам"..

    Здравейте,

    Не се притеснявате, довършете си курса с Гиназол и посетете акушер-гинеколог. Този път изчакайте да излезе резултатът от влагалищния секрет. В какво се изразяват Вашите симптоми? Може да изследвате и една стерилна урина за всеки случай. Също така препоръчвам и локални гелове и препарти, които да подкислят влагалищното pH.

    Поздрави,

    Д-р Кръстанова

    • С. Т.
    • 2023-07-03 14:30:35
    Здравейте отново и благодаря за отговора! Симптомите са зачервяване в областта на срамните устни и входа на влагалището, течение и сърбеж. Преди около 2 месеца пусках профилактично ПКК и урина, всичко беше наред. Тъй като часа за преглед ми е чак на 6.07., добавих микомакс (засега 1 таблетка, останалите 2 по-нататък) и започнах women's multi probiotik (по 1 на ден). Странно, очаквах всичко вече да е отшумяло, но към момента все още си имам споменатите оплаквания. Естествено, ще изчакам вече микробиологията, но въпреки че пия имуностимулант 3-ти месец (изопринозин по схема), нещата не се стопираха за дълго време.
    Здравейте!

    Изчакайте микробиологичното изследване, ако сте по-чувствителна на външни фактори - рязка смяна във времето, стрес и други - те също биха могли да отключат дисбаланс във влагалищната флора. Друго, което може да опитате са геловете и препаратите, които понижават pH на влагалището, с други думи “подкисляват го”. Защото често се наблюдават т. нар. опортюнистични инфекции, които се дължат на по-редуциран брой лактобацили и други “полезни” микроорганизми във влагалището. Може да продължите приема на Мултипробиотик за жени с червена боровинка, 12 млрд. активни пробиотици.

    Поздрави,
    д-р Кръстанова
    • Александра
    • 2023-07-10 19:35:46
    Здравейте,наскоро разбрах че съм бременна,може би в четвърта седмица и отново имам гъбична инфекция.При мен се случва често и я лекувам с Гиназол,въпроса ми е сега мога ли да приложа Гиназол или не е безопасно,и ако не мога какво ефикасно средство да използвам без да навредя на бременността
    Здравейте,

    Гъбичните инфекции по време на бременността също се лекуват с антимикотици. Гиназолът не е противопоказен, но преди да започнете курса на лечение, е добре да вземат проба за микробиология от влагалищен секрет, за да се види какво ще се изолира.

    Поздрави,
    д-р Кръстанова
    • Мария
    • 2023-08-18 08:24:04
    Здравейте, имам питане относно Бетадин овули, които ползвам превантивно, докато съм на морска почивка. Трябва ли да се избягват полови контакти при употреба на Бетадин и, ако да, колко време след употребата е може да прави секс? Благодаря предварително!

    Здравейте!

    Обикновено не препоръчвам полови контакти по време на лечение с какъвто и да е вагинален препарат. В случая, ако ги ползвате превантивно и няма подлежаща генитална инфекция, в момента, в който ги спрете, няма проблем да възстановите половите контакти.

     

    Поздрави,

    Д-р Кръстанова

    • Ilona
    • 2023-09-24 18:19:50
    Здравейте ! Имам хронично бяло течение от години.Предписвали са ми лекарства без изследване и без ефект.Последния път гинеколожката ми взе секрет,гледа го на микроскоп и каза,че няма нищо.Цитонамазката ми показа наличие на левкоцити и бактерии,без да се уточнява какви са бактериите.Моля за съвет,благодаря.

    Здравейте!

    Не бих могла да дам съвет и насоки за лечение без преглед. Бих препоръчала преглед при гинеколог с микробиологично изследване на влагалищен и цервикален секрет, за да може да се назначи адекватна терапия.

    Поздрави,

    Д-р Шефкетова

Нов коментар

д-р Мефтуне Шефкетова
Д-р Шефкетова е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина. Оглавява Центъра за асистирана репродукция към Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда.
Продуктът беше успешно добавен в любими.