×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Ако кожата ви сърби, бели се или има странни петна и обриви, не чакайте симптомите да отминат сами, а се консултирайте с лекар. Кожните възпаления, промени в цвета, както и петната могат да са резултат от инфекции, хронични заболявания или контакт с алергени и дразнители. Въпреки че някои кожни състояния могат да ви се сторят маловажни, те могат да бъдат сигнал за нещо по-сериозно.

Херпес зостер. Това състояние обикновено е придружено от парене, изтръпване или чувствителност на кожата. Херпес зостер представлява обрив, състоящ се от подути червени петънца, които могат да се превърнат в болезнени мехури. Заболяването най-често засяга кожата по гръдния кош, но може да се появи и на други места. Повечето хора продължават да усещат болка и сърбеж, дори след като са се възстановили напълно – това може да продължи месеци, години и дори цял живот. Лечението на херпес зостер включва антивирусни лекарства, стероиди, а понякога и антидепресанти.

Копривна треска (уртикария). Копривната треска е често срещана алергична реакция, която е придружена от сърбеж и парене. Тя засяга всички части на кожната повърхност и може да отшуми за няколко дни. Тежката копривна треска може да предизвика затруднено дишане (в такива случаи незабавно се консултирайте с лекар). Причинители на това състояние могат да бъдат различни медикаменти, храна, хранителните добавки и инфекциозни заболявания. За облекчаване на симптомите обикновено се предписват антихистамини.



Псориазис. Псориазисът представлява незарáзен обрив, състоящ се от червени петънца, покрити със сребристи корички. Обикновено той засяга скалпа, лактите, коленете и кръста. Причините за поява на псориазис не са известни. След като е бил излекуван, обривът може да се появи отново. Лечението включва лъчетерапия, стероиди, ретиноидни кремове и специални медикаменти.





Екзема. Екземата е кожно възпаление, което често е придружено от  зачервяване, сърбеж и сухота на кожата. Стресът, дразнителите (като сапуна), алергените и климатът могат да причинят влошаване на симптомите, въпреки че сами по себе си те не са причинители на екзема. Най-често екземата се появява на ръцете и лактите, но може да се появи навсякъде по кожната повърхност. Лечението на това състояние включва кортизонови кремове, инжекции, антибиотици, антихистамини и фототерапия.



Розацея. Розацеята е състояние, което причинява зачервяване на носа, брадичката, бузите, челото и дори очите. Червенината може да се усили с времето. Ако розацеята не бъде лекувана, могат да се появят подутини и гнойни пъпки или да се стигне до промяна във формата на носа. Лечението на розацея обикновено включва антибиотици, но в някои случаи може да е необходима операция за възстановяване на формата на носа.

Акне. Акнето, познато още като „младежки пъпки”, е кожно заболяване, характерно за годините на пубертета. То най-често засяга лицето, деколтето и гърба. Основната причина за поява на акне, е повишената секреция на мастните жлези. При наличие на акне, пъпките не трябва да се стискат – това може да доведе до инфекции и образуване на белези. За лечение на акне се използват препарати с бензоил пероксид, ретиноиди и антибиотици.



Питириазис розея. Питириазис розея е безобиден обрив, състоящ се от люспести розови петна с подути краища. Овални петна с цвят на сьомга се появяват на ръцете, краката, гърба, корема, гърдите и понякога на врата. Причините за появата на петната не са известни. Обикновено те изчезват след 6-8 седмици от само себе си.



Брадавици. Брадавиците са заразно кожно заболяване, което се предава от човек на човек. На външен вид представляват малки кафяви образувания с неравна повърхност. В повечето случаи те са безопасни, безболезнени и изчезват от само себе си. Ако не изчезнат сами, могат да бъдат лекувани с помощта на химични препарати или лазер.

Прочете още:

 

 

Коментари (178)

    • fanci
    • 2013-02-04 20:03:09
    imam problem viv kojata beli petna i neminavat
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-02-06 17:24:46
    Здравейте, Консултирахте ли се с дерматолог, какво лечение ви назначи? д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Dilek
    • 2013-04-09 20:39:26
    Kato dete sam imala maichini petna na cheloto i na tila otzad sega imam cherwini lucheshti se petna sas sarbesh lekuvam se s shampuan i krem po preporaka na lekar miq kosata si s shampuan Neoval i s krem nizoral praveni sa mi izsledvaniq che prichinata e potna gabichka podobrenieto e vremenno. Daite mi savet ili kade da potarsq pomosh
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-04-12 15:57:53
    Здравейте, Състоянието е обект на лечение от дерматолог. Ако е свързано с повишено изпотяване, добре е да се потърси причината, с консултация при интернист и ендокринолог. Упоритите гъбични инфекции се свързват с намален локален/на кожата/ и общ имунитет. Хранителни добавки с детоксикиращ/ изчистващ/ ефект – медицински гъби /рейши, майтаке, шийтаке и др./, алое вера и др. Могат да ви помогнат в това. Спазването на диета без храни с консерванти – готови и полуготови храни, колбаси и др., тестени и сладкиши и др. – също ще ви е от помощ, както и пасходящи физически упражнения и упражнения за релаксация. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ивелина Иванова
    • 2013-04-23 09:03:35
    Здравейте! Имам странни болки в кожата в задната част на кръста, някъде около бъбрека. Болките определено са по външната част на епидермиса, усеща се като натъртено, охлузено или изгорено. Боли при допир или когато се облягам. Мястото на болката е с диаметър 10 см. Най-странното е, че няма никакви външни белези, подуване или зачервяване. Заболя ме в събота, сега сме вторник и е все по-осезаемо. Не му обърнах внимание в началото, но сега като не отминава, започнах да се тревожа. Каква може да е причината?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-04-26 14:38:28
    Здравейте, Възможно е да има някакъв проблем с функцията на бъбреците, най-вероятно преходен и без отклонения в структурата, но е добре да премислите каква би могла да бъде причината – много солена храна, малко течности, кафе или друго и евентуално да направите изследване на кръв, вкл. за бъбречна функция и урина. Най-вероятно изследванията ще са в норма, но ако сте загрижена за здравето си, ги направете. Това е сигнал на тялото и бъбреците са вероятен източник. Възможно е и друга причина, но няма достатъчно информация, за да се определи. Наблюдавайте се. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • meri
    • 2015-08-02 18:53:40
    Здравей, аз имам абсолютно същия проблем на същото място вече от 3 дни и не знам от какво е причинен. Моля те ако си разбрала нещо по въпроса ме информирай, ще ти бъда много благодарна ! :)
    • Snezhana
    • 2013-04-30 15:05:26
    Zdraveite, izlqzoha mi edni sitni 4erveni mehur4eta ,parvo po krakata ,sega i po korema (kogato gi po4esham se uveli4ava obriva )Kajete mi ot kakvo moje da e.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-05-13 16:28:29
    Здравейте, Най-вероятно е някакъв вид херпес. Както знаете, открити са около 10 вида вируси, които предизвикват херпес у хората. Могат да се появят навсякъде по човешкото тяло. Областта на половите органи е честа локализация. Може да се консултирате с вирусолог. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Жени
    • 2013-05-06 11:57:08
    Здравейте ! Преди две години ми се появиха червени петна по целите ми крака.Имах и по лактите. Започнаха от стъпалата, като само там имаше люспички от белеща се кожа. Не сърбяха , не са болезнени. Лекар ми предписа ДИПРОСАЛИК и АТОПРА. Изчезнаха за една година. Тази год. отново се появиха. Започнаха пак от горната част на стъпалата, разпространиха се по коленете и по лактите. По 3-4 петна на всяко коляно и лакът. СТРАННОТО тази год. е че имат леко подути краища и са бели в средата си. Отново не ми създават дискомфорт. Забелязвам, че като се покажа на слънце- стават по- червени. Зимата нищо ми нямаше. На сянка в къщи избледняват. На псориазис ли Ви прилича или на реакция към слънцето ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-05-13 16:03:30
    Здравейте, Възможен е еритродермичен псориазис, но е възможна и екзема с друга етиология. Условия, които може да стимулират влошаването на състоянието, са инфекции, стрес и промени в климата, при които кожата става по-суха, напр. през лятото. Биопсия от засегнат участък може да помогне за поставяне на диагнозата. Също така е добре да направите консултация при артролог и специфични кръвни изследвания – някои форми на псориазис протичат с възпаление на ставите. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Mariq
    • 2013-06-05 21:52:37
    Zdraveite, tozi obriv mi stoi veche okolo 2 meseca na kraka i ne minava... ne surbi, ne boli. dali e nujna lekarska namesa ? mislq che se poqvi vsledstvie na virus, koito mina za nqkolko dni no imah visoka temperatura. eto tova sa snimki : http://www.imagebanana.com/view/3b3el9ge/DSC03275.JPG http://www.imagebanana.com/view/czvy3n5b/DSC03273.JPG
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-06-11 13:19:53
    Здравейте, Възможно е обривът да е от рода на херпесите. Специални лабораторни изследвания могат да покажат какъв е причинителя. Добре е да направите консултация с дерматолог в специализирана клиника. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Алекс
    • 2013-07-03 21:27:20
    Здравейте! Появиха ми се някакви червени петна в областта на корема. Не чувствам болка, дразнене, щипене или друг вид дискомфорт. Преди около година ми се появиха за първи път, личният ми лекар ми предписа Candizolе таблетки(ако не ме лъже паметта). След като изпих предиписаната доза(10 таблетки, 1 през ден) петната изчезнаха. Сега отново ги имам тези петна, не ме дранзят по никакъв начин, просто е неприятно да ги имам.
    • Ревита
    • 2013-07-05 15:31:18
    Здравейте, Вероятно при прегледа вашият лекар е преценил, че петната се дължат на гъбична инфекция и успешното лечение потвърждава правилната преценка. Може отново да ползвате Кандизол, но да включите и имуномодулатор за няколко месеца, тъй като, както знаете, гъбичните инфекции възникват при намалена имунна защита. Ако няма ефект от лечението, добре е да се направи микробиологично изследване и консулт с дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Алекс
    • 2013-07-05 20:03:40
    Благодаря Ви за отговора! При първа възможност ще се консултирам с личния си лекар, доколкото знам Кандизол се продава само с рецепта. Дотогава ще засиля приема на витамини и консумацията на плодове и зеленчуци(в последно време драстично съм намалил консумацията им, което явно се отразява неблагоприятно). Още от малък имам намалена имунна система и това не е единствения проблем, които съм имал.
    • Валко
    • 2013-08-27 12:00:03
    Здрасти.. Моя проблем е, че имам пъпки по лицето.. а от 1 година насам взеха да се появяват по гърба, корема и врата и често ме сърби навсякъде на 20 години съм. как мога да реша проблема? Благодаря. а и да кажа не съм в БГ!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-09-01 21:32:53
    Здравейте, Състоянието на кожата показва състоянието на вътрешните органи. Необходима е консултация с дерматолог – да види и да прецени какви са пъпките, да се изследва секрет, ако има такъв, да се направи пълна кръвна картина и хормонални изследвания. Междувременно трябва да обърнете внимание на храната си и да спазвате принципите на здравословното хранене – може да прочетете в интернет за това. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ненова
    • 2013-10-10 17:40:38
    Здравейте!Синът ми е на 12 години. В последните дни на м. август една сутрин ми каза, че има обрив по слабините. Действително множество миниатюрни червени пъпчици без връхчета имаше по сгъвките и над пениса.Предположих, че е полазен от насекомо и го намазах с алергозан. За няколко дни пъпките се превърнаха в продълговати розово-жълтеникави петна с размер на 2 ст., по-тъмни по краищата и бледорозови в средата. Нямаше сърбеж. Заведох го на личния лекар, който не му даде направление за кожен лекар и му предписа Бетазон. Не се доверих и го заведох на специалист, който му предписа Клобидерм, но дори след двуседмично мазане петната не изчезнаха напълно и ту се засилваха, ту избледняваха. Тъй като съпругът ми има кожни проблеми по скалпа и петна по лицето - лишеи, които се обострят есента, ме посъветва да го мажа с Низорал. Междувременно петната се "спуснаха" по вътрешната страна на бедрата, на таза, по пениса и скротума. На последните две места са розови и много малки. Дайте ми съвет към кого във Варна да се обърна и не е ли опасно мазането на тези деликатни места с мазила, съдържащи костикостероиди? предварително Ви благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-10-14 15:22:03
    Здравейте, http://dkcchayka.bg/specialisti.php?get=8 Д-р Бакърджиев е известен дерматолог, надявам се да намерите помощ при него. Във всички случаи ще се наложат някои общи изследвания на кръвта, както и микробиологичен анализ на обривните единици. Добър дерматолог, с голям опит в детските кожни болести е и д-р Касимова http://dermatologvarna.com/ д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • milka
    • 2013-10-17 22:33:35
    Ot 6 dni imam obriv cherveni tvurdi petna i vsichkite sa kato v krug ,koito sa na dqsnata mi strana pod krusta,koito e suprovoden sus surbej,bolki i parene,koito veche se razprostranqva kum gurba mi.Milq vi za suvet i ako moje da predpolojite,kakvo e tova ? Blagodarq vi predvaritelno!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-10-22 16:14:18
    Здравейте, В зависимост от обривните единици, възможно е обривът да е алергичен, ,гъбична или друга инфекция, херпес зостер или друго. Добре е да се види от дерматолог, защото може да настъпят усложнения от ненавременно лечение и/или инфектиране след разчесване. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • кети
    • 2013-11-19 13:57:30
    Здравейте,преди два месеца ми се появи червено петно на горния край на бедрото близо до сгънката на крака в момента е голямо колкото капачка от крем здраве мажа го с алергозан но не минава а и се появи на другия крак по малко колкото две стотинки.Не ме болят нито сърбят.Цвета им се променя от червено до розово.Живея в чужбина и нямам възможност да отида на лекар.Бихте ли ми помогнали да ми кажете за какво става дума
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-11-20 17:02:11
    Здравейте, Без да се видят обривните единици, е трудно да се даде някакво заключение. Добре е да се направи микробиологично изследване, ако има секрет. Може да опитате с очистваща диета – без месо и месни продукти, без млеко и млечни продукти, без консерванти в храната/никакви Е-та/, без яйца – само плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни. Като хранителни добавки – ХУСК, масло от Вечерна иглика вътрешно и локално с хидратиращ крем – Nanobase, Lypobase,. Но ако няма подобрение или продължи да се влошава, ще е нужна консултация с дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • НАРГИС КАЛИТ
    • 2013-11-19 23:11:23
    От повече от месец имам малки,ситни пъпчици на челото.Никога до сега сам нямала такъв проблем.На 32 години сам,жена.Казаха ми да ползвам сапун с aceite de arbol de te(незнам как е на български)-правя го и няма ефект.Помощ!!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-11-25 16:53:58
    Здравейте, Пъпки по челото може да означават проблем с храносмилането, с жлъчката – прегънат жлъчен мехур, напр. Добре е да направите ехография на коремни органи, ако имате някакво храносмилателно неразположение или болки в коремната област и консултация с гастроентеролог. Добре е поне за 1 месец да преминете на диета без консерванти, без мляко и млечни продукти, ограничете месото и яйцата колкото е възможно, сладки и тестени храни –също. Хранете се предимно с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Печени ябълки или ябълков пектин на прах/от аптеката, може и таблетки/, добавен към мюсли или друга пълнозърнеста каша помага на детоксикацията. Сокотерапия, ако няма противопоказания, също помага за изчистване на организма. Може да приемате и хранителни добавки за детоксикация – спирулина, лечебни гъби, тисилин, глухарче или др.. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Теодора
    • 2014-02-08 00:22:10
    Здравейте, не знам и аз точно как да го обясня, но преди няколко дена забелязах че в областта на деколтето имам петно съвсем малко релефно е, не ме сърби, с големина колкото на малко яйце, с бледо червеникав цвят, но след няколко дена започнаха да ми излизат по малки такива в областта под гърдите, по корема, над гърдите, на гърба, но вече ме сърбят и като чели има ситни пъпчици.Почистих със спирт и ги мажа със чаено дърво, но не минават - страхувам се да не е псориазис. Моля Ви за съвет с какво да ги мажа. Благодаря предварително.
    • Александра
    • 2014-03-08 22:04:57
    Трета зима подред съпруга ми получава сухи бели петна от люспички под лактите. Проблема е само през зимата. Нему обърнахме внимание, но наш познак каза, че е забояване, дори препоръча клиника в Карлови Вари. Моля, кажете това симптом на заболяване ли е.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-03-14 16:38:33
    Здравейте, Засягането на лактите, колената, скалпа е типично за псориазис, но засяга и др. участъци от тялото. Диагнозата се поставя като се изследва част от засегнатата кожа. http://www.derma.bg/psoriazis/ . Не съобщавате за други симптоми, освен лющенето на кожата, поради което при него най-вероятно е проява на авитаминоза А или Е. Добре е да направи и изследване за щитовидната жлеза – ендокринолог,хормони, ултразвук. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Емилия
    • 2014-04-20 17:33:47
    Здравейте, след прием на антибиотици получих червени петна със сърбеж около половите органи,но само отвън,в ингвиналните гънки.Мажех ги с Фулцинар, но ефекта е временен? Какво може да е?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-04-23 21:11:13
    Здравейте, Възможно е да са гъбички, добре е да се направи микробиологично изследване. Флуцинар може да усили гъбичната инфекция. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Emilia
    • 2014-04-24 08:00:17
    Сърдечно благодаря, явно ще трябва да се отиде на кожен лекар:) Успешен ден
    • Таня
    • 2014-05-16 00:18:49
    Здравейте, от 3 - 4 месеца имам малко червено петно на носа. Не е грапаво, не ме сърби, просто петънце почти на върха на носа. Признавам, че не обичам да ходя на лекари. Нямам други някакви оплаквания, по принцип не боледувам. Няколко дена го третирах със сода бикарбонат. Стори ми се, че изчезна, но не. Сега от две седмици го следя,не се променя, даже като казвам червено, не е толкова ярко, моята кожа е светла и даже като съм питала мои познати, не го забелязват. Бледо червено е, ако въобще може така да се изразя. Само ще добавя,че го третирах още една седмица със сода,но нямаше ефект. Проблемът ми е, че съм в чужбина и ми е много трудно с комуникацията, а като чета из нет-а все се притеснявам от най-лошото. Много ще съм благодарна, ако ми дадете някакъв съвет , или поне някакви предположения какво може да е и какво мога да предприема.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-05-21 13:20:41
    Здравейте, Възможно е да е някакъв „козметичен“ дефект, породен от неблагоприятни промени в начина на живот. Ако кръвната картина и чернодробните проби са в норма и нямате оплаквания, може да посетите козметично студио и да се консултирате със специалист по медицинска козметика. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • magih
    • 2014-05-17 22:18:22
    Zdraveite dr.Petrova. Ot dva dni zabelqzah cerveno petno na rakata si do lakatq koeto e sas sarbej. Mqstoto e poduto, no edva dnes se pritesnih ce moje da ne e prosto uhapvane ot nasekomo. Imam dve malki deca i se pritesnqvam da ne e neshto zarazno, a ne moga da se konsultiram s licniq si lekar do ponedelnik. Dali mojete da mi kajete nqkakva predvaritelna informaciq? Blagodarq.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-05-21 13:28:58
    Здравейте, Заразните обриви обикновено са множествени, разпръснати по цялото тяло или в определени участъци. Така че, най-вероятно вашият обрив не е с такъв произход, освен ако обривните единици не са се увеличили. Възможно е да е от храната, някаква алергична реакция.Но трябва да се огледа от специалист. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Миглена Петрова
    • 2014-06-05 21:31:40
    Здравейте, д-р Петрова. Детенцето ми е на 3год и половина. Преди седмица и се появи обрив по гърба, представляващ ситни пъпчици, които биват червени, и след определено време стават бели. Първоначално не я сърбеше, изписаха и- фенистил гел и компреси с лайка и сода, но непомогна, почнаха много да я сърбят, появиха се по врата, по лактите и по сгъвките на лактите. Заведохме я пак при GPто което я лекува, и ни изписа "Ериус" сироп, пием го трета вечер по 2,5 мл. Не ми дава точна диагноза, небило сериозно, сякаш виждам минимално подобрение, засега я сърби главно около врата, много ще се радвам да чуя и вашето мнение, и за сериозността на проблема ни. Предварително Ви благодаря!
    • Д-р Катерина Чачулова
    • 2014-06-11 10:55:52
    Здравейте, Към терапията може да се добави Елоком крем. Но ако ефектът е никакъв или минимален, е уместно да се направи консултация с дерматолог и евентуално алерголог. Д-р Катерина Чачулова Педиатър
    • Миглена Петрова
    • 2014-06-13 11:22:00
    Благодаря много за отговора,дъщеричката ми бързо се възтанови и го няма досадния сърбеж и пъпки. :-) Ще запомня и възползвам кремчето,когато ни е необходимо. Бъдете винаги така полезни. Поздрави!
    • ROSITSA KOSTOVA STALEVA
    • 2014-06-25 23:31:48
    zdraveite d-r PETROVA ,AZ VIZUALNO VI POZNAVAM predi 5 godini bqx priela INICIACIQ Reiki 1-i 2 nivo reiki v BALGARSKI REIKI CENTAR ,MINAVAT MNOGO XORA PRI VAS EDVA LI STE ME ZAPOMNILI,NO SEGA I PRI MEN DOIDE EDIN PROBLEM OTTNOSNO SINA MI POSTAVIXA MU DIAGNOZA HERVEN PLOSAK LISHII -KOZNO ZABOLQVANE ,ISPISAXA MU KORTIKOZOIDI DA PIE NO MNOGO TRUDNO NOVI IZLIZAT,DA ME NASOHITE AKO ZNAETE NESHTO OTNOSNO TOVA ZABOLQVANE KADE I KAVO DRUGO MOZE DA SE PREDPRIEME ZA DA SE OVLADEE LEHENIETO PO BAZRZO ROSITSA-DIMITROVGRAD
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-06-27 16:14:35
    Здравейте, Тъй като заболяването често се отключва при стрес, счита се, че при лечението му трябва да се обърне внимание и на възстановяване на нервно-психическото равновесие, а рейки е особено подходящ метод за това, както знаете. Ако синът ви е отворен към този род съвременно лечение, може да получи настройка в рейки или вие да му правите сеансите. Рехабилитация с физиотерапия - PUVA – терапия и акупунктура, са също така подходящи. В къщи - упражнения за релаксация, йога, чи-гун – каквото го влече от този род. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Любомира
    • 2014-07-01 15:50:52
    Уважаема д-р Петрова, Бих искала да ме насочите към кого да се обърна - лактите ми са тъмно кафяви на цвят. Работя на бюро и непрекъснато се подпирам на тях като пиша на лаптопа си. Но въпрекит това, непрекъснато се заглеждам по други себеподобни и почти не виждам разлика в пигментацията на лактите им. На какво се дължи това и как да се избелят..Опитвала съм да ги мажа с крем на Scholl; но освен да омекнат, не се подобрява цвета им. Дали е признак на някакво заболяване? Благодаря, предварително за отделеното време.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-07-07 09:02:58
    Здравейте, Понякога хиперпигментацията е признак на вътрешни проблеми, предимно хормонални – на яйчниците, панкреаса, надбъбреците. Добре е да се консултирате с ендокринолог, по възможност в специализирана клиника/поликлиника. Добре е да се консултирате и с гастроентеролог и дерматолог, за да сте сигурна, че няма вътрешен проблем, а оцветяването се дължи на повишена склонност към хиперпигментация, в случая с лактите – провокирано от триенето. Дори в този случай, е добре да правите профилактични прегледи всяка година, с насоченост дерматология, ендокринология, гастроентерология. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Трепка Младенова
    • 2014-07-21 19:48:21
    Здравейте , имам дъщеря на 8 месеца която има много ситни пъпчици по откритите части на тялото/лице,ръчички и крачета/видими на светлина ,на пипане са боцкави, дори са безцветни/.По лицето са от по - дълго време , а тези по ръцете и краката забелязах един ден след като свалихме дългите ръкави и панталони. Бях я намазала с фактор 50+ ,на козметична фирма,след като видях обрива купих Photoderm Kid 50+ на БИОДЕРМА. Водих я на личен и кожен лекар и двамата казаха *вероятно от слънцето*. Мазах с АДВАНТАН , но за съжаление не се повлия . Сега и давам ФЕНИСТИЛ капки, които са помагали при подобни обриви на другото ми дете ,но за сега втори ден нищо.Според вас дали са от слънцето или са от някаква друга алергия? С какъв крем за тяло да я мажа при това положение?
    • Д-р Катерина Чачулова
    • 2014-07-23 08:41:30
    Колегите са прави, най-голяма е вероятността причина за обрива да е слънцето. Има нещо важно при алергиите - за да изчезнат напълно трябва да се премахне причината или алергена. Затова обрива не изчезва, въпреки мерките, които сте предприели. Предполагам колегите са ви посъветвали да извеждате детето рано сутрин, когато слънцето е по-слабо и да избягвате пряката слънчева светлина. Мога само да добавя предложение да се замени фенистила с Ериус сироп 1 х 2 мл, и калциев глюконат 3 х 3 мл. д-р Катерина Чачулова Педиатър
    • Тодор
    • 2014-08-01 14:37:36
    Здравейте доктор Петрова, преди 1 седмица забелязах ситни пъпчици без цвят (само някои са червени) точно на лакътя, само на единия(десния) интересно ми е, понеже живея в Германия и гледам да пестя от пари, възможно ли е това да е от евтините душ-гелове които ползвам или е от замърсяване, на моята работа използвам и някои химически материали за почистване, как е според вас причината, на докосване са като малки връхчета на свеж корнишон. Благодаря ви много!
    • Тодор
    • 2014-08-01 19:41:38
    http://imgur.com/dlf9TUj ето и снимка на пъпките. Какво може да е на пипане е като така наречената гъша кожа?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-08-08 13:35:19
    Здравейте, Възможно е обривът да е алергична реакция към козметиката или материалите в работата. Добре е даспрете душ-гела и да измивате тялото с домашно приготвени средства, като мед и сода за хляб, напр.Ако има условия, веднага след работа измивайте цялото тяло и косата. Хранете се възможно най-здравословно – без консерванти, така общия токсоалергогенен фон ще е възможно най-нисък, а имунитетът силен.Правете нужното за освобождаване от стреса. Натрупан стрес понижава имунитета. Предполагам имате възможност да отделяте поне по 30 мин. Дневно, за да правите упражненията. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Marius
    • 2014-08-22 09:00:22
    zdraveite imam 4erveni petna na to4ki s okolo diametur 2-3sm. li4niqt mi lekar mi izpisa pasta Dermatit ot koqto samo se uspokoqvat surbejite no ne minavat petnata , a samite petna se polu4avat v sledstvie na mehuri. Kakvo moje da e ili nai-dobre da se konsultiram s dermatolog.Blagodarq predvaritelno!
    • Marius
    • 2014-08-22 09:02:41
    v oblastta na bedrata-gornata 4ast.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-08-26 11:49:07
    Здравейте, Възможна е контактна екзема, алергична екзема, невродермит или друго по-рядко заболяване. Консултирайте се с дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ревита
    • 2015-01-05 16:32:55
    Здравейте, Възможна е т.н.Розацея /понякога първият стадий на заболяването се нарича купероза - хронично заболяване на кожата,най-често на лицето. Причините за възникването му са комплексни - генетично предразположение, излагане на резки атмосферни влияния – слънце, студ, вятър; различни заболявания на вътрешните органи - стомашно-чревен тракт (гастрити, колити, запек, жлъчно-чернодробни заболявания), инфекця с Хеликобактер пилори, хипертиреоидизъм, аменорея и разстройства в менструалния цикъл, синуит, грануломи, тонзилит, сърдечно-съдови заболявания и други. Често се наблюдава през климакса, при употреба на пикантни храни (люто, кисело, солено), кафе, алкохол (алкохолът влошава розацеята без самият той да я предизвиква), тютюнопушене или престой в задимено помещение, стрес, прием на вазодилататори /лекарства, които разширяват кръвоносните съдове – използват се най-често за лечение на хипертония и др.сърдечни болести. Необходима е консултация с дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Feyzula Yusuf
    • 2014-12-07 14:38:59
    Ot izvestno vreme sled yadene mi paryat buzite,ili v pomestenie kideto mnogo se pusi. Ot kakvo moje da e imate li nyakakva predstava.Predvaritelno Vi blagodarya
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-01-05 16:33:39
    Здравейте, Възможна е т.н.Розацея/понякога първият стадий на заболяването се нарича купероза - хронично заболяване на кожата,най-често на лицето. Причините за възникването му са комплексни - генетично предразположение, излагане на резки атмосферни влияния – слънце, студ, вятър; различни заболявания на вътрешните органи - стомашно-чревен тракт (гастрити, колити, запек, жлъчно-чернодробни заболявания), инфекця с Хеликобактер пилори, хипертиреоидизъм, аменорея и разстройства в менструалния цикъл, синуит, грануломи, тонзилит, сърдечно-съдови заболявания и други. Често се наблюдава през климакса, при употреба на пикантни храни (люто, кисело, солено), кафе, алкохол (алкохолът влошава розацеята без самият той да я предизвиква), тютюнопушене или престой в задимено помещение, стрес, прием на вазодилататори /лекарства, които разширяват кръвоносните съдове – използват се най-често за лечение на хипертония и др.сърдечни болести. Необходима е консултация с дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • meri
    • 2015-02-12 01:51:17
    Здравейте. Имам обриви на гънките на бельото ми.сдтрашно ме сърбят особенно вечер .когато ги разчеша не мога да спра започва жестоко парене и се овлажнява кожата ми.получих от 3-4 дни и на гънката на сутиена от същият обрив.понеже сам в германия не мога да отида на лекар в бг.какво може да е това?какво ще ме посъветвате?
    • Мария
    • 2015-05-14 18:47:13
    Здравейте! Имам 2 кафяви петна по сгъвката до половите органи. Какво може да е това? А също така и на лицето имам едно петънце, което стои като изпръхнало дали е някаква алергия от нещо или друг проблем?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-05-21 16:20:16
    Здравейте, Оцветване на кожата може да се получи при нарушена обмяна на веществата, заболяване на ендокринните жлези, гъбична инфекция и др. Трябва да се консултирате с дерматолог, за да се направт нужните изследвания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • П.Василева
    • 2015-06-05 14:26:27
    Здравейте!От известно време ми се появи голямо/5 см.в диаметър/, леко червено петно на ръката,малко над китката.На пипане е твърдо и неболезнено.Не променя цвета и размера.Какво е това?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-06-10 14:36:23
    Здравейте, Възможно е гъбично или друго, по-рядко кожно заболяване. Добре е да се консултирате с дерматолог и да се направят изследвания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • миро
    • 2015-06-22 08:55:18
    Здравейте, аз съм на 37 г. от година две имам проблем с кожата, непрекъснато се лющи. Зимата по цялото тяло, а като се затопли времето само по краката и ръцете. Много е неприятно като се съблека и от дрехите ми се изсипва мъртва кожа като брашно. Опитвал съм каква ли не козметика и ексфолианти,терапия с витамини но без особенна полза,единствено крем с уреа/макар и временно/.Изчетох доста статии в нета но не попаднах на нещо подобно.Ходих при дерматолог,който има съмнения за ихтиоза вулгарис и ми препоръча крем за след баня. Имали ли сте подобен случай във вашата практика и какво бихте ме посъветвали?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-06-24 16:15:08
    Здравейте, Не съм имала такива случаи в практиката си, но идеята с крем за след баня е добра. Кратък душ с негореща вода. Добре е също да се консултирате с гастроентеролог и да започнете детоксикация на тялото. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • stefanova
    • 2015-10-03 16:47:07
    zdraveite,dnes sledobed vidiax she na edinia mi krak nad kolianoto sa se poiavili sherveni petna sashto i malko po nadolu na muskula na kraka pritesnix se ,petnata sa neshto kato usmukano kato izrinato zasherveno no ne toshno goliamo peto a stoi kato razpokasano tyk tam,namazax go s alergozan neznam dali preshi ,dnes pix 2 kafeta s malko priasno mliako ,ne sam alergishna kam mliako i drug pat sam pila,spored vas kakvo moje da e i da prodaljavam li da go maja s alergozan?Ako e neshto ot xrana stara,naprimer ot mliakoto i az neznam tosno vazmojno li e i za sega tova e samo na edinia krak levia?Blagodria predvaritelno.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-10-12 10:36:59
    Здравейте, Трудно е да се даде мнение, без да се види обрива. Алергичният обрив обикновено е придружен от сърбеж и е генерализиран, но има и изключения. Алергозанът едва ли ще навреди, но няма и да помогне, ако проблемът не е алергия. Трябва да се консултирате с дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Jengis
    • 2016-08-04 13:51:55
    За мен какво препоръчвате елергозан или нещо друго
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-08-15 16:05:04
    Здравейте, Възможна е кожна инфекция, т.н. Еритразма или гъбична инфекция. Може да се установи с хистологично изследване или микробиологично изследване. Лечението се провежда от лекар-дерматолог. Външно - често измиване със сапун и топла вода. От народната медицина – приготвя се смес от 3 с.л. зехтин и сока на 1 лимон. Петната се мажат 2 пъти дневно след измиване и подсушаване. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стилиана
    • 2016-03-20 22:24:41
    Здравейте,от 2-3 седмици разбрах,че имам гастрит,до колкото ми обясниха специалистите с които се кансултирах,не е хроничен.Около седмица след като започнах да пия лекарства,които ми бяха предписани,след спирането на болките от гастрита,ми излезе червено петно по скулата под окото,мазах го с дермоват,но ефект нямаше,полагах тампони с чай от цвят на лайка и това ми помогна.Отминаха няколко дни и от вчера отново съм с такова петно,но този път точно под долния клепач,отново сложих чай,но не ми помогна колкото предния път.Кожата ми се бели на места по зялото лице(в края на челото,над веждите,на мястото на петната и около носа) от време на време ме сърби,но не много и на мястото на петната усещам парене или по скоро все едно кожата ми е ужулена.От доста време третирам кожата си като чувствителна и не смея да я търкам или пипам с нещо което би я наранило.Бих ви помолила,ако някой се е сблъсквал с това или знае как да ми помогне да го направи.Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-03-29 16:34:16
    Здравейте, Добре е да направите микробиологично изследване. Възможно е да няма инфекция и проблемът на кожата да е свързан с проблема в храносмилането. В такъв случай е необходимо пречистване на организма – диета, подходящи физически и дихателни упражнения, упражнения за релаксация, хранителни добавки за подпомагане на детоксикацията. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Jengis
    • 2016-08-04 13:28:43
    Здравейте до гърдите и под гърдите и зад гърба имам кафяви петни не са болезни но понякога ме сърбят когато се потя какво ли е това имам ги от една година от пред ми се губят и отново се получават незнам от много нерви ли или от храна ли е благодаря пред варително
    • Денислава
    • 2016-05-28 23:02:56
    Здравейте, преди няколко седмици на приятелят ми му се появи обрив около интимната зона. Обривът е по-скоро нагоре към корема и към краката, по самия член няма нищо. Представлява червени малки пъпчици, на места по-скоро като петънца, няма сърбеж, парене, нищо. Ходи на лекар няколко пъти, правиха му третиране с течен азот, от което понамаляха, но днес забелязахме, че има и нови появили се. Мажем ги със спирт, от което се влияят, но явно е само временно, щом се появяват нови. Ако можете да ни дадете съвет ще сме ви много благодарни!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-06-03 15:50:04
    Здравейте, Добре е да се направи микробиологично изследване. Ако не е инфекция, да се помисли за алергия към дрехите /перилен препарат?/ – бельо, панталон и т.н. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • ЕЛЕНКА КОЛЕВА
    • 2021-02-15 16:13:50
    Здравейте имам обрив в областта на корема или по точно от гърдите надолу никаде другаде червени пъпки и сърбеж какво би било това?
    • д-р Пановска
    • 2021-02-24 14:17:20
    Здравейте, Когато обривът е само на едно конкретно място по тялото най-вероятно става въпрос за контактен дерматит. В случая е важно да се открие причината за този обрив: използването на определена козметика, детергенти, прах за пране, омекотител, контакт с животно (куче, котка) и друго. Съветвам Ви да се подложите на без протеинова диета, да пиете течности по 30 мл на кг/тт за период от 24 ч и да потърсите причинителя, който води до този обрив. Лекарствата (антихистамини) премахват симптомите, но лечението е в отстраняване на причинителя. Необходим е преглед при дерматолог. Важно е да се предотврати инфекция на кожата, която е възможно да възникне след този интензивен сърбеж. Благодаря Ви Д-р Невенка Пановска, дм Дерматовенеролог и доктор по Wellness
    • Мартин Петков
    • 2016-09-04 13:15:52
    добур ден имам следния проблем имам две петанца и показалеца от близо 3 години стоят като белег едното е по голямо от другото на цвят са розаво бели и леко издути не ги осесщам да сурбят или болят според вас какво може да е благодаря предварително :)
    • Reni
    • 2016-09-10 17:37:14
    Здравейте вече много се притеснявам имам нужда от съвет. Преди 10-тина дена аз и партньора ми заедно с приятели ходихме на море От както сме си дошли имаме червени петна (се едно съм имала пъпка и съм я разчесала до разраняване) излизат ми на мен и него по интимните части и подмишниците днес забелязах две нови в бикини зоната изглеждат като плюски сега само че кухи без течност моля ви кажете ми какво да правя.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-13 16:25:21
    Здравейте, Необходимо е да направите изследвания за полово предавани болести. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-12 16:24:31
    Здравейте, Необходимо е дерматолог лично да прецени вида на обривните единици. Но ако нямате оплаквания, проблемът е козметичен. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • катя
    • 2016-09-12 09:56:12
    Здравейте д-р Петрова, Ще Ви помоля за консултация. От няколко месеца ми се появиха няколко петна с кръгла форма на рамото, които са удебелени, грапави, бели и не се лющят. Не ме сърбят. Появи ми се и от външната страна на бедрото, като там кожата е изпъната, лъскава и не е еластична, като ципа. На морето се обели горния слой, но епидермис не се възстанови. Когато го натисна е леко болезнено. Мазах се със Салицилов спирт и Банеоцин, но ефект няма. Предварително Ви благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-14 15:52:28
    Здравейте, Характеристиката на обривните единици е по-характерна за гъбична инфекция. Възможно е т.н. заболяване Питириазис верзиколор /Разноцветен лишей/. Необходима е консултация и изследване за установяване на причината. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Николов
    • 2016-12-12 16:08:22
    Здравейте1 Сутринта като се събудих забелязах, че на върха на носа имам червено петно, колкото монета от една стотинка. Не ме боли, нито сърби. Кожата не е грапава на това място. Нямам никакви оплавания.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-12-15 16:40:41
    Здравейте, Причините могат да са проблеми като гастрит и колит, намалена секреция на жлъчния мехур и др. Понякога така започва заболяването розацея – заболяване с неизяснена етиология/причини за възникване/. Предполага се нарушение в кръвоносните съдове; генетично предразположение в комбинация с провокиращи фактори; запушване отворите на мастните жлези от малки кърлежчета наречени Demodex folliculorum, които нормално живеят в космените фоликули и др. Факторите, които влошават розацеята са: стрес, топлина, слънчева светлина, студ и вятър, алокохол, гореща и пикантна храна. Необходима е консултация с личния лекар и дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Владимира Демирева
    • 2016-12-17 19:00:39
    Здравейте! От няколко дни ми се появи кафеникаво петно около гърдата около 1-2 см . Няма болка, не е удебелена кожата , но на пипане е леко грапаво... бихте ли ми дали съвет...на какво може да се дължи?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-12-27 14:37:20
    Здравейте, Необходима е консултация с мамолог. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Теодора
    • 2017-02-11 09:50:07
    Здравейте,появи се много ситен обрив по лицето ми от снощи. Усеща се на пипане и се вижда като се загледаш има и лек сърбеж и червенее.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-02-23 16:38:36
    Здравейте, Възможно е обривът да е алергичен. Направете консултация при личния лекар, за да се потърси причината. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • сърбеж
    • 2017-02-11 12:55:54
    здравейте имам сърбеж по тялото си глвано гърба , по гърба и горната част на гърдите имам ситни пъпчици ,а по останалата част на тялото нямам при събличане на блуза,потник или тениска сърбежа става уникален и не се търпи главно ме сърби гърба корема гърдите и краката в редки случаи
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-02-23 16:39:45
    Здравейте, Необходима е консултация с дерматолог, за да се снеме анамнеза и да се разгледат внимателно обривните единици. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Десислава
    • 2017-02-28 01:21:55
    Здравейте . От няколко дни има сърбеж между мишницата и гърдата. Усещам , че кожата е суха . При допир се усещат ситни пъпчици . А на вид е много леко зачервено.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-06 17:00:28
    Здравейте, Вероятно е някакъв вид екзема, но точно какъв може да се прецени при преглед/консултация с дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • П.Василева
    • 2017-03-14 10:33:36
    Здравейте от известно време имам сърбежи по ръцете появяват се червени петна които парят и сърбят и след 20 мин да кажем исчезват сами.. от известно време чуствам тежест в дясното подребрие.. и имам и истръпване на езика..Личната лекарка каза че е невродермит.. но аз не съм сигорна...дали е?Какво бихте ме посъветвали.Пия деанксит но.. не искам да го пия постоянно
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-16 17:00:00
    Здравейте, Възможно е оплакванията Ви да са неврогенни, но тежестта в дясно подребрие сигнализира за проблем с черния дроб и жлъчката. Необходима е консултация при гастроентеролог и изследвания за чернодробната функция – чернодробни ензими и др., както и ултразвуково изследване на коремните органи. Междувременно може да започнете подходяща диета за детоксикация и отбременяване на черния дроб. Подходяща хранителна добавка - Млечен бодил 295 mg, Тисилин или Тисилин дейли клийнс. д-р Аелита Петрова д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Константин
    • 2017-03-15 01:12:06
    Здравейте, от една седмица получих нещо като сърбеж по тялото в частите : на бицепса от вътрешната страна, на корема по долната част, на предмишницата , гърдите ,и на бедрата отзад, нямам пъпки само сърби не пари . Не съм се лекувал с никакви мехлеми или хапчета с надеждата да се махне но не се е все още. Какво може да е ? Благодаря предварително за отговора !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-16 17:07:15
    Здравейте, Възможен е ендокринен проблем, недостиг на витамини и микроелементи и др. Необходими са изследвания след консултация при личния лекар и направление към подходящия специалист. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • KRASNATA
    • 2017-03-21 17:42:36
    Здравейте имам следния проблем. Получавам обриви по тялото придружени с кафеви лунички или по точно малки кафеви петанца които са като брадавици,като бенка която се надига над кожата и е подута,получавам ги по цялото тяло същевременно получавам силни сърбежи като прекаля със сладкото. На какво може да се дължи????? Благодаря ви предварително за отговора.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-24 16:46:33
    Здравейте, Необходима е консултация при личния лекар и изследване на кръвната захар. Възможна е гъбична инфекция. д-р Аелита Петрова д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Светла Тодорова
    • 2017-04-01 07:21:24
    Моля за съвет.Зимата ми се появиха червени петна по бедрата от вътрешната страна като започват от коленете до слабините.Ходих на дерматолог изписани крем липобаза и ликоид липокрем. Проблема е на същото ниво.Подобрение няма.Не ме сърби не ме боли.С леко наднормено тегло съм.Дайте ми съвет или ми препоръчвате добър дерматолог.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-04-04 16:15:57
    Здравейте, Причината може да е протриване, недостиг на калций, недостиг на витамин К, метаболитни нарушения, хеморагична диатеза и други. Добре е да се консултирате с личния лекар и да се направят съответните изследвания. Може също така отново да посетите дарматолога, изписал Липобаза, за да му дадете възможност да прецизира диагнозата и лечението. Често кожните заболявания изискват наблюдение и промяна в лечението, за да се постигне ефект. Заболяванията са многобройни, симптомите се проявяват по различен начин при всеки болен и не винаги е възможно да се постави диагноза от раз. Добър извистен ми дерматолог – д-р Нанкова, Кожна клиника в Александровска болница до Майчин дом, с направление понеделник и сряда преди обяд, вторник и четвъртък след обяд. Без направление - http://www.derma.bg/dermatology/?id=435. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • nqkoq
    • 2017-04-22 08:29:23
    Имам обрив,който като го напръскам с парфюм започва да щипе,възможно ли е това да е краста,понеже преди няколко месеца бях болна от тава?
    • petyr
    • 2017-04-22 17:47:09
    Здравейте ,от няколко седмици имам зачервяване около носа ,от 2 дни насам кожата започна да се бели около носа и все още си е зачервен,също рака почнах да изпитвам дразнене покрай очите .Чудя се какъв ли може да е проблема.Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-04-24 15:06:26
    Здравейте, Възможна е алергия. Необходима е консултация. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • fatme
    • 2017-05-24 20:54:22
    zdaveyte .imam edin problem ot 2 mesesa nasam po liseto imam cerveni pipki koito me sirbyat povece na bradiskata ipo liseto hodih na lekar dademi lekarstvo no nyamam podobrenie ,.skinoren,lekarstvo izpisahami mojeli da mi preporicite nesto jiveya v Germaniya blagodarya vi mnogo predvaritelno.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-05-26 14:03:16
    Здравейте, От продуктите, които Ревита предлага, са подходящи Витамин А & D, Дива тихоокеанска сьомга масло 1000 mg и др. Локолно - Масло от чаено дърво локално. Трябва да се запознаете с указанията за употреба на маслото от чаено дърво и да прецените дали е подходящо за Lашата кожа. Добре е да спазвате подходяща диета. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Sabri
    • 2017-05-29 07:37:13
    Zdraveyte ot nqkolko meseca imam edno bqlo petno po testisa beshe malko s vreme porasna i mnogo me sarbi i smadi i ima cherveni lenti
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-01 15:06:21
    Здравейте, Възможна е гъбична или смесена инфекция. Добре е да се направи микробиологично изследване. Необходима е консултация. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Татяна
    • 2017-06-07 22:36:57
    Здравейте, над горната устна имам малко светло кафяво петънце, което не знам точно кога се е появило, но може би от 1-2 години. Понякога това петънце става много чувствително . Като си докостна леко кожата на това място, все едно иглички ми се забиват и след това започва да ме дразни този участък. Това трае няколко дена и после отшумява. От доста време си махам косъмчетата от горната устна с крем или пяна за епилация и може би от това се е получило, но ме притеснява че от време на време става много чувствително. Скоро по друг повод си правих пълни кръвни изследвания и те са добре. Благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-12 15:37:52
    Здравейте, Ако не променя големината, цвета и формата си, не е опасно. Не трябва да го дразните и наранявате по никакъв начин. Ако Ви тревожи, направете консултация с дерматолог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • сим
    • 2017-06-09 00:56:13
    Желая да попитам и аз от скоро ми се появи на дясната ръка до кутрето отгоре червена пъпка която е ярко червена ,не боли и не сърби прилича на мехурче пълно с кръв което нараства ,вчера го ударих без да искам и се спука оказа се че е пълно с кръв ,само с кръв без гной ,сега сълзи с капчици кръв,не боли пак,ако може да кажете какво е това нещо
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-12 15:45:04
    Здравейте, Може би е някаква форма на булозна дерматоза, но за да се постави диагнозата е необходим внимателен оглед от специалист дерматолог, изследвания на кръвта, имунологични и/или други изследвания по преценка на лекаря. Ако не се появят други мехурчета, а това заздравее без проблем, лекарят може да прецени да ви остави под наблюдение, без изследвания и лечение, до изясняване на клиничната картина. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Лидия Е.
    • 2017-06-15 19:53:57
    Здравейте д-р Петрова, обръщам се към вас със следния проблем, от може би 2-3 години ми се появиха три малко по-тъмни от цвета на кожата ми петна. Формата им кръгла и изглеждат точно като отпечатък от монета. Едното петно е в основата на дясната ми гърда с големината на 5стотинки, а другите две са 10-на см. по надолу и са с големината на 1 стотинка. Не се променят с времето, няма сърбеж, няма лющене или сухота на кожата. Не ме ангажират, но ме притесняват. От какво може да са според вас. Благодаря ви предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-22 16:44:18
    Здравейте, За съжаление, не мога да ви помогна. Необходима е консултация с дерматолог. Възможно е заболяване от рода на т.н. лишеи или подобно, причинено от недостиг на основни хранителни вещества или хормонален дисбаланс. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Лидия Е.
    • 2017-06-15 20:02:04
    Би било много хубаво ако към запитването имаше възможност да се прикачи и снимка на проблема, иначе това, че консултирате толкова хора е страхотно. Адмирации!!!
    • Ревита
    • 2017-06-16 09:27:47
    Здравейте, Благодарим Ви за отзива! Снимка може да изпратите на site@revita.bg Поздрави, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Пепи
    • 2017-07-29 13:48:23
    Здравейте, дъщеря ми е на 3,6г, но от повече от година има някаква червена точка /пъпка на долната устна. Понякога е По- избледняла като точица и почти забравям че е там. Друг път стои по -червена и даже като леко издута като пъпка . Мисля че никой друг не й обръща внимание,а само аз... Малко ми прилича на червените банки,но не съм специалист и не знам могат ли да излизат на устните?!!!
    • Пепи
    • 2017-07-29 13:49:51
    Малко ми прилича на червените бЕнки,но не съм специалист и не знам могат ли да излизат на устните?!!!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-03 16:05:51
    Здравейте, Възможно е т.нар. базилиом да засегне преходната червена част на устната, но не и навътре към лигавицата на устата. Боледуват предимно възрастни. Необходима е консултация с дерматолог. Може би е вpoдeно тyмopче от разширени кръвоносни съдове, което е резултат от дефект във вътреутробното развитие. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-03 16:06:50
    Здравейте, Възможно е т.нар. базилиом да засегне преходната червена част на устната, но не и навътре към лигавицата на устата. Боледуват предимно възрастни. Необходима е консултация с дерматолог. Може би е вpoдeно тyмopче от разширени кръвоносни съдове, което е резултат от дефект във вътреутробното развитие. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Гюлтен
    • 2017-08-25 17:29:47
    Здравейте Снощи ми се появи червено петно по крака малко над глезена.Не обърнах внимание. Но днес това петно стана много голямо около 4 пръста разстояние и същото вече го има и в другия крак.гърдите.гърба.ако почеша сърби много.но ако не го пипаме не ме сърби.Кожата мие суха.От 12 дена пия бисептол но едва ли е от него.Вчера цял ден ми сърдеше лявото око и палеше едва ли има връзка.Вече е уикенд и до понеделник ще умра от страх и дано ние заразно че имам бебе вкъщи.Само да добавя все едно е ухапан от комар.Желая ви всичко най добро
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-29 16:32:54
    Здравейте, Възможна е уртикария. Надявам се, проблемът вече е решен. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мише
    • 2017-10-03 16:06:31
    Здравейте, От няколко дни насам ми се появяват петънца в областта на корема и гърдите. Първоначално беше само едно, не много голямо, но постепенно забелязах още две. На цвят бих ги определила като розово-кафеникави, леко грапави са, не ме сърбят, но като че ли започват да се лющят. Засега мажа само с регенериращ лосион или кокосово масло, които не ми дразнят по никакъв начин. Ще Ви бъда много благодарна, ако дадете предположение какво може да бъде и как да се справя с него. Поздрави!
    • пламен
    • 2017-11-17 11:22:21
    Здравейте имам следния проблем от доста време имам едно петно на върешната страна на бедрото там където започва окосмената част до згъвката до гениталите петното е полукръг около 2 см и е розово не се промения като размер но от време на време се появиават други около и в зоната на съвсем здраво място тези петна изчезват с времето но основното си остава не ме боли но малко сърби моля даите ми съвет понеже съм в чужбина и нямам възможност да си направя преглед при специалист
    • Inna
    • 2017-11-30 00:52:55
    Добър вечер!Носът ми е червен от около месец и повече.Боли ме на допир.Поптинцип имам комисионно акне и е момента успешно се лекувам с ‘епидуо крем,Пробвах да си мажа нослето с Бочко с вазелин и с епидиото , но все още е червен.Отначало мислех че е от работата ми ,защото работя в студено помещение и като излизам сменям рязко температурата с топла.Живея в Англия а тук тези неща не ги приемат насериозно ,затова ако може нещо да ме посъветвате ще съм ви много благодарна.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-12-08 16:57:17
    Здравейте, Както знаете, зачервяване на носа има при стомашно-чревни заболявания, при кръвни заболявания, при много голяма горещина или силен студ, при прекалена употреба на алкохол. Ако кожата е възпалена, може да почиствате с кислородна вода и спиртен разтвор, и да намазвате с антибиотичан крем /крем, не маз/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Tanita
    • 2018-02-03 21:47:00
    Здравейте, от около месец, два в окосмената част на главата на съпруга ми се е появила малка твърда подутина с диаметър около 0,5 см. и светло кафява на цвят. Казва че не го боли или сърби но просто я напипал преди известно време. Не знаем дали е по от давна и за колко време е станала с тази големина, но ме притеснява че е светло кафява на цвят. Бихте ли направили предположение какво може да е. Благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-13 16:27:33
    Здравейте, Възможен е атером /запушване на мастна жлеза, доброкачествено или злокачествено образувание. Необходима е бърза консултация при дерматолог. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Виктор Иванов
    • 2018-02-23 01:52:00
    Здраврейте от около 1 година при тренировка или особено сега зимата като нося якета и осещам жестоко парене по кожата, появяват ми се пъпки по гърба и гърдите на 21 години съм ходих на дерматолог не ми помогна възможно ли е да е на хормонална основа?Като се къпя с много вряла вода пак се появява нетърпимо парене и пъпки, но като пусна студената вода да се охладя ми олеква. Благодаря ви.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-28 16:11:11
    Здравейте, Ако пъпките са със секрет, е добре да се направи микробиологично изследване. Добре е също да се направят профилактични изследвания – пълна кръвна картина, бъбречна и чернодробна функция, хормонален анализ, УЗ на коремни органи. При всички случаи е необходима детоксикация на организма и лечебно хранене. След получаване на резултатите може да Ви препоръчаме подходящи хранителни добавки. Хормонален дисбаланс е възможна причина. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стефан Димитров
    • 2018-03-19 18:10:32
    Здравейте от няколко дена забелязвам петна едни сиви на краката, над колената все едно е ударено и петната болят само при натиск. Първо забелязах петна на десния крак а сега след седмица вече и на левия. Има ли място за притеснение и какви изследвания трябва да се направят. Мерси за отговора
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-03-23 15:42:19
    Здравейте, Точният цвят е важен за изказване на предположение. Най-добре е да се направи преглед при личния лекар или дерматолог, за да прецени къде да Ви насочи, ако е необходимо – хематолог, флеболог, ендокринолог. Като начало е необходимо да се направи пълна кръвна картина, ДКК, СУЕ, коагулационен статус - време на кървене, време на съсирване, протромбиново време, протромбинов индекс и фибриноген. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Селена
    • 2018-06-11 09:44:10
    Добър ден! От вътрешната страна на бедрата, може би от протриване, освен обичайните белези които са като ивици, имам и подутини по- големи от нормална пъпка, зачервени и както казах като го натисна има нещо като топче. Неприятно е не толкова заради болката, но и на външен вид.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-06-15 16:35:35
    Здравейте, Възможно е възпаление на някои кожни жлези. Необходима е консултация с дерматолог за уточняване на диагнозата и ако е необходимо, противовъзпалителна терапия, както и профилактика на протриването. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Г-Н ГАНЧЕВ
    • 2018-11-07 18:56:11
    Здравейте на 30години съм. От година имам зачервяване на кожата по лицето и гърдите. Мисля че кожата е много суха и е придружена с ужасни сърбежи. Пробвал съм почти всичко скъпа козметика, медицински кремове, смяна на перилни препарати, смяна на козметика за баня., детска козметика, силно овлажняващи мехлеми някои имат временен ефект, но проблема си остава. Ходих на кожни лекари изписаха ми антибиотици и липокрем и медицинска козметика на Eucerin. Но нищо не помага трайно. Вече имам съмнение че прпблема не е до кожата, а се крие в друго заболяване. Какво бихте ме посъветвали.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-11-13 17:19:13
    Здравейте, Необходима е консултация с гастроентеролог и изследвания за функцията на черния дроб, в12, лабораторно изследване на материал от засегнатите участъци и др. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Косара
    • 2019-01-16 21:03:03
    Здравейте Бих искала да ви попитам на какво се дължат петната по кожата на краката ми.Имам ги от близо 2 години. Те са червени.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-01-21 17:12:40
    Здравейте, В зависимост от възрастта и възможните хронични заболявания, червените петна по кожата на краката може да се дължат на кожни усложнения на разширени вени. Понякога разширените вени са в дълбочина, не се виждат, но има оплаквания като умора и тежест в краката, повече вечер, отоци около глезените и т.н. Възможно е също екзема, розов лишей, хемосидероза и др. Вътрешни заболявания, които дават отражение върху кожата. Необходима е консултация с дерматолог и ангиолог, както и изследвания по тяхна преценка. Добре е да се направи изследване на кръвта – ПКК, ДКК, СУЕ, С реактивен протеин / CRP/, микробиологично изследване на проба от поразената кожа или др. по преценка на лекаря. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Иван Йорданов
    • 2021-01-08 11:31:55
    Здравейте, От около месец имам обрив по корема и вътрешната горна част на ръцете. Обривът няма сърбеж, нито болка. Характеризира се с червени петънца, избледнява понякога, но после отново се засилва. Не приемам никакви медикаменти, освен прополис, но го спрях, понеже мислех, че е от него. Не е и от храна, не съм консумирал нищо по-различно отпреди. От какво може да се проявява?
    • Мартин Дамянов
    • 2021-01-11 14:15:04
    Здравейте, Ако желаете може да ни изпратите снимки, които да препратим към нашите специалисти, за по-добра оценка на проблема.
    • Венета
    • 2019-02-02 14:59:10
    Д-р Петрова, привет. Имам от 3-4 месеца на лактите кожен проблем, първо на десния и вече освен леко зачервяване се виждат насечени линии и много дребни бели люспи, сърби леко, дори се усеща болка понякога, от около месец се яви и на левия лакът, но там се разви по-бързо. Пробвах някакви лечения, но са безуспешни.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-02-05 15:42:27
    Здравейте, В най-добрия случай проблемът може да е козметичен, но е необходима консултация с дерматолог и изследвания за изключване на сериозно заболяване, напр. псориазис. Междувременно може да започнете пречистваща диета и 5,7 или 14 дневна детокс програма – билкова или минерална, след което да продължите с подходящи хранителни добавки - Сарсапарила (корен) 425 mg x 100 капс. По 2 капс.дневно и Селен (L-селенометионин) 200 mcg по 1 капс.дневно с храната. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Петя
    • 2019-03-04 10:11:50
    Здравейте, бременна съм в 9 месец и ми излезе ситен обрив по брадичката, пъпчиците са зачервени и при бърсането на лицето с кърпа, зачервяването става по-силно. Също така усещам кожата като шкурка и се бели постоянно. Можете ли да ми кажетекакво може да е това? p.s. Преди около година, две имах същия обрив и той мина от самосебе си, без да го третирам с препарати.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-03-07 17:07:43
    Здравейте, Както знаете, бременността е предразполагащ фактор за появата на обриви по лицето и тялото, поради промените в хормоналния баланс /вероятно хормонален дисбаланс е бил причина и за предишния обрив/.
    • Stanislava
    • 2020-05-29 21:55:32
    Zdraveite , imama dashterq na 4g. ot dve godini ima chervena tochica pod okoto , puskame redovno izsledvaniq zashtoto e s hranitelni alergii, pediatara ni kaza da ne se pritesnqvame che moje bi e ot uhapano , no tq ne se maha tazi tochica .tochicata e ploska i chervena kato ubodeno ot igla kato paqjinka okolo neq
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-02 10:52:56
    Здравейте, Ако детето се развива добре, от прегледа при личния лекар не се установяват отклонения от нормата и изследванията са ОК, не би трябвало да се тревожите. Може да направите консултация при дерматолог в специализирана клиника, където опитът и квалификацията са на ниво, да наблюдавате за промяна в големината, формата и т.н., и редовно да се правят профилактични изследвания и консултации. д-р Аелита Петрова
    • Мая Иванова
    • 2020-07-05 14:31:21
    Здравейте! От месец и нещо два ми излязоха големи червени пъпки на краката, главно на колената. При натиск болят, иначе не сърбят. Преболедувах мононуклеоза. Постетих лекар и ми казаха, че е от изопринозин, които взимах доста време. Изписаха ми противоалергични хапчета и мазила, но не минават. Моля за някакъв съвет! Дали са ми излязли от тези хапчета според вас? Какво по-ефикастно мазило да използвам?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-06 16:17:14
    Здравейте, Възможно е. Има такъв страничен ефект. След преболедуваната мононуклеоза имунната Ви система е твърде слаба и разстроена. Необходимо е време, за да се възстанови. Освен предписаните медикаменти и мазила, които е добре да продължите, може да прилагате локално Кокосово масло и вътрешно Витамин С, сутрин и вечер по 1 т. от 1000 мг./ Витамин С 1000 mg (с удължено освобождаване) и биофлавони/. Здравословният начин на живот – храна, физически упражнения, релакс...определено са от полза. д-р Аелита Петрова
    • Милла
    • 2020-11-19 21:15:41
    Здравейте, От седмица по кръста и ръцете ми се появиха малки пъпчици, които прерастват в не голяма плюска с белеща се кожа. Няма болка и сърбеж, но броя на пъпчиците се увеличава. Моля за съвет.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-20 16:07:49
    Здравейте, Възможна е алергична реакция към тъкан, козметика, храна и т.н. Може да се направи микробиологично изследване за изключване на инфекциозна причина за обрива. Може да направите снимка на обрива и онлайн консултация с дерматолог. Междувременно може да почиствате кожата с Риванол и да намазвате с Кокосово масло – има противогъбичен, антибактериален и антиалергичен ефект.
    • Ivelina
    • 2021-06-07 11:00:27
    Zdraveite Imam nqkakvi malkiq papki okolo gankata na nosa Imam sarbeji I se luwtqt
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-09 09:08:07
    Здравейте, Ако проблемът е от доста време, най-добре е да се консултира с дерматолог, тъй като е възможно причината де е заболяване на вътрешните органи, напр. нестабилна въглехидратна обмяна. Понякога мастните жлези около носа се атакуват от гъбички и се получават оплаквания от рода на себореен дерматит и т.н. и е необходимо микробиологично изследване. Междувременно може да почиствате лицето и специално засегнатата зона с Био розово масло или качествена мицеларна вода и намазване с Кокосово масло - Coconut Oil Organic/ Кокосово масло x 440 ml - Студено пресовано, organic кокосово масло. д-р Аелита Петрова
    • Гергана Иванова
    • 2021-02-07 07:46:41
    Здравейте .Преди около 3 години ми се появиха тъмни кафеви петна по гърба,врата и челото .Нямам сърбеж или болка .Петната са с различна големина.Едно от петната на врата изглежда като груба кожа ,но на допир не е така .А петната на шията отпред изглежда като пръстени -бледи./ако се загледаш и си изпъна добре шията/.Възможно ли е да е от липса на определен витамин ,или проблем с черния дроб ,или някакъв вид дерматит. Благодаря ви !
    • д-р Пановска
    • 2021-02-15 09:34:20
    Здравейте, Според Вашето описание говорим за хиперпигментация - повишаване на меланина. Редица фактори могат да причинят повишаване на производството на меланин, но основните са излагане на пряка слънчева светлина, хормонални влияния, възраст и наранявания или възпаления на кожата. Хормоналните влияния са основната причина за конкретен вид хиперпигментация, известна като мелазма или хлоазма. Хиперпигментациите могат да бъдат и страничен ефект на някои хормонални терапии с контрацептиви. В друг случай могат да се появят след нараняване или възпаление на кожата, както и да са важен симптом на определени болести, като автоимунни и стомашно-чревни заболявания, нарушения на метаболизма, недостиг на витамини, прием на определени медикаменти и друго. Решението на проблема е свързано с намиране на причината чрез детайлен преглед и изключване на заболяване. Относно дермокозметичните решения против хиперпигментации препоръчвам да потърсете продукти за грижа за кожата за този проблем, чиято ефективност е доказана в клинични и дерматологични проучвания. Имам предвид медицинска козметика. Например Anti-Pigment на EUCERIN. Дермокозметични решения могат да бъдат пилингите и лазерните терапии. Но препоръчвам да се започне отвътре – навън. Благодаря Ви. Д-р Невенка Пановска, дерматовенеролог и доктор по Wellness
    • Диана Панайотова
    • 2021-02-16 09:21:15
    Здравейте.Преди 4 дни,вечерта започнаха да ме сърбят краката около глезените.Сутринта като се събудих по целите крака имах обрив,при разчесване ставаха големи,надути пъпки,все едно съм нахапана от комари.Изпих едно хапче Ролетра и след 30-40 мин нямах и следа от пъпките.Пих ги два дни и спрях.Напръсках цялото жилище с инсектицит за насекоми.Отидох си на село за 4 дни,и на втория ден вечерта пак ми се появиха,само на краката.Пих пак РОЛЕТРА и пак изчезнаха.Имам направени снимки.Моля кажете ми какво може да е и какво да правя
    • д-р Пановска
    • 2021-02-25 11:39:53
    Здравейте, Краката са една от частите на тялото, която най-често е засегната от сърбеж. Възможните причини за възникване на това състояние са: суха кожа, инфекции и контактен дерматит - състояние, при което кожата се зачервява, могат да се появят мехурчета и силен сърбеж. Състоянието възниква при експозиция на дразнители или алергени.Чести дразнители, които могат да причинят контактен дерматит на кожата на краката са химикалите, които се съдържат в обувките, като лепило или парфюм. Състоянието е съпроводено със силен сърбеж и най-често за лечение се изписват кремове за локално приложение, съдържащи кортикостероиди. Друга възможна причина може да бъде бъбречно или чернодробно заболяване. Когато нашите бъбреци не работят ефективно в тялото се натрупват вода и отпадни продукти. Това от своя страна може да доведе до сърбеж, най-силно изразен в крайниците. Може да е „медикаментозен пруритус” - в резултат на приема на медикаменти. Диабета, както и нарушения във функцията на щитовидната жлеза също могат да бъдат причина за сърбежа, който описвате. Съвет: преглед и лабораторни изследвания с цел откриване на причината. Лечението на причината - основното заболяване ще доведе и до облекчаване на сърбежа. Благодаря Ви, д-р Невенка Пановска,дм Дерматовенеролог и доктор по Wellness
    • Веселина
    • 2021-02-25 23:40:08
    Здравейте, от 2г.получавам странен обрив от бели(приличат на калцирани) петънца (не знам как да ги опиша,понеже не са пъпки). Ходих на тест при една доцентка в Кожна клиника, но резултатите не показаха нищо, а тя не пожела да види снимките на обрива, които исках да покажа понеже обрива бързо отминава и към момента на прегледа го нямаше .Как да приложа снимка? Веселина
    • д-р Пановска
    • 2021-03-01 10:27:52
    Здравейте, относно обривите на кожата, много е важно не само описание на обрива (бяли калцирани пъпки) или снимка, но и други характеристики на обрива, с цел да се стигне до точна диагноза. Съветвам ви, при такъв хроничен процес от 2 години, да се направи отново пеглед (желателно е в момента в който има обрив) . При прегледа ще се изясни в кои части на тялото е обрива, дали има сърбеж, колко време персистира, има ли сезонен характер и други въпроси и изследваня водещи до точна диагноза. Благодаря Ви Д-р Невенка Пановска,дм Дерматовенеролог и доктор по Wellness
    • Victoria
    • 2021-04-24 13:06:58
    Здравейте, преди седмица се появи обрив и сърбеж по краката (малки ситни червени точици), който в последствие се разнесе по ръцете, талията и корема. Другите части са чисти. Сърбежът е нетърпим, особено вечер при затопляне. Според дерматолог е краста и лекувах 3 дни със Scabigal, пера и дезинфекцирам според указанията. Ситните обриви завехнаха и част изчезнаха напълно, но сърбежът все още е налице. Сега мажа с Dexyrol. Нормално ли е още да сърби, да търся ли 2ро мнение?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-27 08:34:22
    Здравейте, Сърбежът е проява на алергична реакция към веществата, отделяни от кърлежа и може да продължи седмици, до около месец след успешното лечение, в зависимост от състоянието на имунната Ви система. Може да намазвате засегнатите участъци от кожата с масло от лавандула, чаено дърво, алое вера – имат антипаразитно и противовъзпалително действие и намаляват сърбежа. Ако сте все още притеснен, потърсете второ мнение. д-р Петрова
    • Петя
    • 2021-04-29 22:42:46
    Здравейте, от вчера започна някакъв ужасен сърбеж по цялото ми тяло, ту по главата, после се пренесе сърбежа по краката , после дланите и между пръстите, после корема, лактите и така. На лактите имам пъпки, които са като цвета на кожата ми и са твърди. На свивките на краката имам по една червена пъпка като след ухапване от комар и на устата една. На дригите части не виждам пъпки, днес имах червени петна по ханша и изчезнаха след това. Пия хапчета за намаляване на пулса Ивабенор, и билкови за нервите. На какво може да се дължи този сърбеж и как да се спаравя :(
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-07 08:43:18
    Здравейте, Възможна е алергична реакция, но без преглед от специалист няма как да се прецени. Универсално безопасно средство в такива случаи е прием на медицински въглен и детокс диета с прием на повече чиста, хладка/топла вода. Медицинският въглен се приема по 2 т./капс. 3-4 часа преди/след медикаментите, които са Ви предписани за сърдечното заболяване. Необходима е консултация с личния лекар, дерматолог или алерголог. Природни средства срещу сърбежите са кокосово масло, ябълков оцет, натриев бикарбанат и т.н /Смесете 1 част сода за хляб в 3 части вода/. д-р Петрова
    • Владимир
    • 2021-05-19 21:24:05
    Здравйте ! Вчера видях две микро корички (като след прокървяване) на две места на бедрото ми, отдалечени на 7-8 см една от друга. По-малки бяха от главичката на игла. Махнах ги с нокът. Отдолу кожата е гладка и вероятно ще се оправи. Искам да попитам дали има прокървяване от кожата, което да не е непременно вид рак ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-21 15:20:34
    Здравейте, Всяко малко нараняване на кожата, вкл. от насекомо, водещо до отделяне на малки количества кръв и съотв. съсирването й, образува такива корички. Наблюдавайте и ако притеснението се увеличи, консултирайте с дерматолог.
    • Анна
    • 2021-06-21 10:40:43
    Здравейте, Преди 5 дни ми излязоха червени малки пъпки в предната част на тялото без сърбеж. Преди това пих витамини бевита форте 3х1 на ден и геритамин 2х1. Възможно ли да е реакция от витамините или е възможно да има друга причина? Благодаря Ви за отговора!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-23 08:30:29
    Здравейте, Както знаете, Геритамин съдържа витамините А и Е. Възможна е свръхчувствителност на тялото към тези вещества, Витамините В6 и В12 в Бевит форте също може да предизвикат екзема. Но дали Вашият обрив е симптом на такава реакция, може да се определи само след преглед от лекар – личен лекар или дерматолог. Желателно е да прекъснете приема на витамините до изясняване на причините за оплакванията Ви. Междувременно може да приемате черен въглен; 3 по 2 капс., за пречистване на червата от токсични вещества. д-р Петрова
    • Мая
    • 2021-07-14 09:42:15
    Здравейте! От две години имам кожен проблем - ситен сърбящ обрив на малки участъци от предната част на глезена. Обривът и сърбежът се обострят през пролетно-летния период, а след това започват да затихват без напълно да изчезват. Направих консултация преди година и половина с дерматолог - диагнозата е суха кожа, а лечението с Ломексин крем. Година и половина мажа Ломексин крем, който само облекчава в някои случай сърбежа, но определено не лекува обрива. Моля за вашето мнение!
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-07-19 08:17:21
    Здравейте! Възможно е да става дума за проява на сезонна алергия, особено ако ходите със сандали или друга открита обувка; също трябва да се изключи алергия към метални закопчалки или каишки от синтетични материи в състава на обувките (никел, изкуствена кожа, силиконови връзки…). Ломексин е противогъбичен препарат от коназоловата група, който е високоефективен, но само когато е намесена гъбична инфекция – срещу алергия или бактериална инфекция ще бъде безполезен. Срещу сухата кожа сама по себе си има толкова много продукти, че може буквално да се загубим сред тях – Нанобаза и Дексерил са само две от тях, но самостоятелно едва ли ще премахнат сърбежа трайно. Ако няма уточнена причина, има едно природно средство, което проявява едновременно антибактериално, противогъбично и антиалергично/противосърбежно действие и често дава добър резултат срещу подобни обриви – маслото от чаено дърво https://revita.bg/shop/chaeno-darvo-sprej . Терпеноидните му компоненти потискат възпалението и отделянето на хистамин (предизвикващ сърбеж и/или оток) и не допускат да се развива инфекция – което поначало е лесно на такова място, особено ако го разчесвате. Прилагайте го 2-3 пъти чрез напръскване директно върху почистената кожа и изчаквайте да попие, без да го измивате в близкия час-два. Ако става дума за инфекция, няма да си отиде бързо - може да се прилага 3-4 седмици, дори и повече в някои случаи. На сърбежа трябва да повлияе сравнително бързо. Чаеното дърво е съвместимо с ломексина и ако този крем оказва все пак някакъв ефект при Вас, може да ги редувате през час-два за синергичен ефект. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Антоанета
    • 2021-08-15 14:36:45
    Здравейте. След предполагаемо ухапване на сина ми му излезе малка раничка която се превърна в голяма гола рана на крака в краищата с коричка. Мажем с фенистил. Но от няколко дни му излезе голямо бяло петно на ръката и там се появиха още 2 ранички които също се изострят. Какво може да е. Живеем в Англия и е много трудно да идем на лекар, а много се притеснявам Правим тампончета с тетра. Благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-08-17 08:31:25
    Здравейте, Състоянието на детето Ви изисква спешна консултация с хирург. Намерете начин! д-р Петрова
    • Madi
    • 2021-07-30 11:33:54
    Здравейте д-р Петрова, От миналата година през лятото започнаха да ми се появяват много на брой червени пъпчици на горната част на стъпалата. Забелязах, че най-много на гъсто са под линиите на джапанки. Престанах да нося изобщо такива, вкл. сандали с каишки на тези места, но дори през зимата не изчезнаха, само много намаляха. Сега от 2-3 месеца вече почти цялата кожа на горната част на стъпалата ми е покрита с такива обривчета, станали са като плътен масив. Последните дни почнаха да се появяват и към зоната пред глезените и по-нагоре. Не нося обувки с каишки в тази област. Не боли, но има сърбеж. Бихте ли могли да ми дадете съвет? Да добавя, че преди години имах подобен проблем с ръцете, най-вече от китките надолу. Лекар ми обясни, че имам слънчева алергия и да внимавам със слънчето, фактор 50 и т.н. От 3-4 години не съм имала такива проблеми с ръцете. Тогава много ми помагаше Eucerin Sun Слънцезащитен крем-гел против слънчеви алергии SPF50, но напоследък го няма.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-08-02 08:57:30
    Здравейте, При кожните проблеми е необходима консултация с дерматолог, който да изясни историята на заболяването, придружаващи болести, фамилна анамнеза…да Ви прегледа и постави предварителна диагноза, която да уточни с нужните изследвания – лабораторни, микробиологични, имунологични и т.н.,по негова преценка. Междувременно може да почиствате засегнатите участъци с Алое вера и да намазвате с Кокосово масло Органик – имат противовъзпалително, противоалергично и противогъбично действие, овладяват сърбежите. д-р Петрова
    • Васил Методиев
    • 2021-10-22 10:59:51
    Здравейте, Преди месец започнаха да ми излиза ситни пъпки по цялото тяло, не голям брой на различни части по тялото. По две-три близо една до друга. Сърбят в момента на излизането след това вече не. Изчезват до няколко дни, но се появяват на друго място със същата симптоматика. Бях на преглед при дерматолог, според който са причинени от инсекти - дървеници. Пръскахме два пъти, но продължават да се появяват пак. По някога имам свръх-чуствителност и единични мравучкания по горната част на кожата. Други симптоми нямам.

    Здравейте,

    Възможно е обривът да се дължи на ухапване от дървеници. Появата на групи от 2-3 обривни единици е характерно. Ако сърбежът е слаб и няма следи от дървеници по спалното бельо /червени точици от кръв/ или други следи от тях в дома Ви, може да потърсите второ мнение при друг дерматолог за изясняване на причината на обрива. Възможна е алергия и ако се отхвърли ухапването от дървеници като причина за обрива, направете консултация с алерголог.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Кръстинка Ташева
    • 2021-12-06 18:37:25
    Здравейте, преди три дни ми излезе едно петно, кръгло и червено само по краищата,а във вътрешната страна тук- там червени петъмца.Намира се ниско под корема.В началото леко болеше,а сега сърби. Просто за първи път виждам такова нещо, за това не мога да го обясня по конкретно.

    Здравейте,

    Възможна е гъбична инфекция. Необходима е консултация с дерматолог и изследвания – микробиологично и др. по преценка на лекаря.

     

    Поздрави,

    д-р Аелита Петрова

    • Кристина
    • 2021-12-14 17:40:59
    Здравейте, преди ден забелязах едно малко петънце почти колкото пъпка малко над опашката, с малко люспи беше и като ги махнах остана малко кръв . Не ме сърби и не ме боли. Вече започвам да си мисля за най - лошата диагноза, а именно псориазис...

    Здравейте,

    За съжаление, при подобни оплаквания е необходима консултация със специалист, в случая дерматолог. Онлайн консултацията може да Ви обърка и забави правилното лечение. Може да се предположи невродермит, гъбична инфекция, медикаментозен обрив /ако приемате лекарства/, псориазис, усложнение от друго заболяване, ако има такова, неподходяща козметика или перилни препарати, нездравословен начин на живот - храна и т.н., а дори и хроничен стрес може да е причина за подобни промени в кожата. Необходим е преглед и изследвания, може би, ако лекарят прецени, че е необходимо.

     

    Поздрави,

    д-р Аелита Петрова

    • Dimka
    • 2021-12-19 04:45:31
    Zdravejte. Moq sin e na 12godini i se oplaka ot sarbej v glavata. Kato go pogledna se izplashih. Golemi Beli luspi no na opredelen ochastak ne e cqlata glava. Kakvo moje da e tova? Blagodarq predvaritelno.

    Здравейте!

    Трудно е да се прецени без преглед, но това е себорея, която се свързва с доста различни състояния. Най-вероятно причината при него са хормоналните промени по време на пубертета. Като първи вариант бих препоръчала да пробвате шампоан с антигъбично действие, например Низорал. Нанася се по скалпа, оставя се да подейства около 5 минутки преди изплакване. Нека го използва 2 пъти седмично за 2-3 седмици, би трябвало сърбежът да се облекчи още след първите измивания. След този срок, препоръчвам да използва меки шампоани без сулфати (Sodium laureth sulfate, Sodium lauryl sulfate), тъй като те допълнително изсушават и дразнят скалпа.

    Проследявайте във времето дали има люспи или обриви по други части на тялото – лице, гърди, лакти, колене.

    Поздрави,

    д-р Ивета Петрова

    • Лиляна Маринкова
    • 2022-02-01 13:20:29
    Здравейте, днес сутринта почувствах болка в крака под глезена. Видях, че се е появил мехур, с бледо червен цвят, пълен с течност, с големина на 1 лев. Какво може да е това? Предварително благодаря

    Здравейте,

    Ако сте сигурна, че мехурът не се дължи на нараняване или изгаряне, е възможно  кожно заболяване - пемфигус вулгарис или пемфигоид – автоимунни заболявания с образуване на мехури по кожата; херпетиформен дерматит - доброкачествена хронична булозна дерматоза; булозно импетиго  - стрептококова бактериална инфекция на кожата и т.н. Възможно е и кожният проблем да е израз на друго заболяване. Необходима е консултация с дерматолог.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • vasilka
    • 2022-07-14 10:48:23
    Zdraveyte Ot nqkolko sedmici mi izlizat golemi cherveni pupki na razlichni mesta po tqloto..Obiknovenno sa edna ili dve,no predi edna sedmica bqha poveche v oblastta na korema Ne me sarbqt ili bolqt ,izglejdat kato uhapvane ot komar i otminavat za nqkolko dni.Sled kato mi izlqzoha tezi pupki po korema se konsultirah s dermatolog i toi kaza che izglejdat kato nahapano ot insekt. Izpisa mi krem i tabletki no obriva ne mina i sega prodaljavat da mi izlizat tezi pupki po edna ili dve na vseki nqkolko dni.

    Здравейте,

    Ако не се направи основно почистване и обеззаразяване на дома, обривът ще се подновява и лечението ще е неефективно. Ако и след това – почистване на дома + лечението, предписано от лекаря, обривът продължава, потърсете второ мнение при друг дерматолог.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Катя
    • 2022-10-24 08:47:54
    Здравейте! Синът ми е на 7 г. Малко преди започване на учебната година му се появи на много ситни пъпчици по челото, носа и брадичката. От далече не се забелязваха, но от близо кожата беше релефна и груба на допир. Тогава проблема отдадох на три изядени яйца докато беше при баба му. За около 2 седмици кожата се пооправи. От няколко дни когато в тези участъци отново стана груба, освен това и кожата на клепачите се лющи. Водих го на кожен каза че не е гъбична инфекция. Мажа с Бочко хидратиращ крем. И още един проблем който се появява и отшумява. Кранчето на устната се зачервява, напуква и понякога се "цепи" и съответно го боли. Мазала съм го с коремче на адерма специално за областта около устата. Първоначално имаше ефект, но като че ли с времето кожата свикна с него и вече не върши работа. Моля за съвет! Благодаря за отделеното време! Лек и успешен ден желая!

    Здравейте,

    За съжаление, не мога да Ви помогна. Възможен е т.н. атопичен дерматит, но е необходимо второ мнение при детски дерматолог, за предпочитане в специализирана кожна клиника, за по-точна диагностика.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Стоян Стоянов
    • 2023-02-16 15:15:27
    Зравейте, Задавам въпроса си с цел не да ме диагностицирате, или за самолечение. Питам дали проблеът ми е за дератолог,или пък е на нервна почва. По гърбът ми по средата на лопатките и на около 20 см встрани от средата на лопатките получавам зачервяване и неистови пориви на сърбеж. Червенината е от сорта на полу малки пъпчици без връх без да са надигнати. Същото ми се появява едновреенно по средата на гръдната кост и по самите гърди около зърната в диаеметър 5 7см край зърната.Там сърбежът е на порив най вече сутрин след сън за около 6-7мин Третото място със същите симптоми са двата ми крака,там областа на зачервяване и сърбеж е отзад на прасеца и вътрешната част на крака преди коляното (ако сложа линийка на пода до петата и и измервам нагоре към коляното) проблеите са на 15-20см от петата и са със 15см широка зона на зачервяване и сърбеж. Най зле е гърбът ми там сърбежът се засилва и вече е почти денонощен и става все по силен(особенно по време на къпане,там нормално топлата вода за тялото я усещам изгарящо сърбящо облекчаваща в зоната на гърбът) Знам че няма как без да сте прегледали да кажете..но дали описанието на симптомите и ви подсказва каква може да е причината дали нервна почва или кожно заболяване. Благодаря ви предварително. Всичко добро ви желая! с поздрави от Стара Загора

    Здравейте,

    Необходима е консултация с дерматолог. Възможна е гъбична или друга инфекция, което ще се определи със съответното микробиологично изследване. Стресът също има своето значение, може да усложни симптомите, но е необходимо да се изключи всяка друга възможност.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Веси
    • 2023-04-30 01:45:30
    Здравейте,преди две седмици дойдох в Испания на почивка ,преди 3 дена на краката ми в меката област(бедрата )ми се появиха парещи и сърбящи петна(синьо-червени и големи, като приличат по скоро на синки от бой с пръчка) дали е алергична реакция или ухапване? За пръв път ми се получава такова нещо.

    Здравейте,

    Възможно е гъбично заболяване – лишей или друго. Лекува се с медикаменти. Необходима е консултация с дерматолог за уточняване на диагнозата и лечение.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Седа
    • 2023-06-02 19:34:16
    Здравейте ! От няколко месеца имам потъмняване в подмишниците и вътрешните страни на бедрата ми ходих на кожен лекар направих изследвания ТАТ и МАТ хормони са били високи направих преглед на щитовидната жлеза тя ми каза причината е това и ми написа Тryohelp пия го от 2 месеца но още са така

    Здравейте!

     

    Повишените титри на антителата поставят диагнозата автоимунен тиреоидит на Хашимото. Принципно за този ендокринологичен проблем не са характерни съчетания с нарушения в кожната  пигментация, изключая случаите на т.н полиавтоимунен синдром, но дори и там комбинацията е с витилиго /липса на пигментация, а не хиперпигментация/. На практика това означава, че независимо от установения щитовиден проблем не е задължителна асоцияция с кожния. Потъмняването представлява повишено натрупване на меланоцити. Впечатление прави локализацията- места, изложени на повишено триене, т.е причината може да не е заболяване, а чисто механична. По литературни данни намаляването на окидативния стрес в организма чрез използване на антиоксиданти повлиява благоприятно абнормните пигментации. В тази връзка препоръчвам Pycnogenol 100 мг- 1 капсула дневно в продължение на 3-4 месеца.

    Оставам на разположение при допълнителни въпроси.

    Д-р Йовчева

    • Ивелина
    • 2023-07-06 08:38:29
    Здравейте, на детето ми - момченце на 7 г. от няколко месеца се появи едно като много малка пъпчица или като бенка не мога да го определя точно на главата. Питахме педиатър ката, каза пъпчица... Но не минава. Сега когато вече го хвана слънцето виждам как около тази пъпчица има бяло кръгло петно. Самата кожа сякаш не е хванала тен от слънцето.Не мога да си обесня какво е това нещо. Бих помолила за някъква насока.

    Здравейте,

    За съжаление, не мога да Ви помогна. Обикновено пъпка с бял ореол се получава при ухапване от насекомо, но трябва да се види и прецени от дерматолог.

     

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.