×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Това е рядко срещано инфекциозно заболяване, което засяга кожата, очите и белите дробове. То се причинява от бактерията Francisella tularensis и обикновено засяга бозайниците, особено гризачите и зайците, но може да порази и рибите, птиците и влечугите.

Туларемията се предава от животните на човека по няколко начина: чрез ухапване от насекоми, при пряк контакт със заразено животно, вдишване на бактериите във въздуха, заразена храна и вода. Това заболяване е силно заразно и изключително опасно, ако не бъде навременно лекувано с антибиотици.

Повечето хора изложени на тази бактерия се разболяват за 2 до 10 дни, но самата инкубация отнема от няколко часа до три седмици.

Съществуват няколко вида туларемия като всяка от тях има специфични симптоми:

  • улцерозо-гландуларна - най-често срещаната форма, обикновено е резултат от ухапване от насекоми, характеризира се с треска, главоболие, изтощение, болка и подуване на лимфни жлези

  • гландуларна - подобна на предишния вид, но без раната от ухапването от насекоми

  • окуло-гландуларна - засяга очите като причинява болки и зачервяване на очите, сълзене на очите и рани от вътрешната страна на клепача

  • орофарингеална - обикновено е резултат от консумацията на недобре сварено месо или пиенето на заразена вода. Симптомите й са свързани с треска, фарингит, повръщане, диария

  • пневмонийна - характерна е за по-възрастните хора като симптомите й наподобяват тези на пневмонията

  • тифоидна - рядко срещана, но много сериозна форма на болестта, която се характеризира с висока температура, повръщане и диария, изтощаване, уголемени далак и черен дроб, пневмония


Туларемията не се среща в човешкия организъм при нормални обстоятелства и не е известно да се предава от човек на човек. Тя, обаче, е разпространена по целия свят, особено в селските райони.

Ако не се лекува, туларемията води до смърт. Някои от възможните усложнения включват пневмония, менингит, перикардит, остеомиелит.

Диагностицирането на заболяването е трудно, тъй като симптомите му са подобни със симптомите на много други болести. Обикновено се назначава изследване на кръвта. Лечението е свързано с инжектирането на антибиотици като стрептомицин или гентамицин или с орален прием на тетрациклин.

Коментари (3)

    • Гергана
    • 2013-01-29 22:28:19
    Здравейте, мъжът ми беше опериран от калцирани се образувания и преплетени нерви на ръката.Образуванието което извадиха беше изпратено за изследване.След 26 дена изследванията на калцираното образувание показаха заболяване на болестта “туларемия“, отново взеха кръвни изследвания за да потвърдят заболяването.През периода от операцията която беше на 3 януари 2013 до днес 29 януари мъжът ми не е бил лекуван с антибиотици и все още не се знае кога ще му назначат .Въпросът ми е опасно ли е за животът му , след като не е взимал антибиотици.Моля за отговор, и какъв тип антибиотици са нужни?!Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-02-04 15:10:34
    Здравейте, Гергана, Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което протича с много висока температура, силно главоболие, болки в мускулите, обилно потене. Лицето е зачервено, често с обриви. Увеличават се черния дроб и далака. В зависимост от мястото на входната врата на инфенцията, се получава язва на кожата, некротична ангина, засягане на белия дроб или друг орган. Регионалните лимфни възли се подуват. Лечението е с антибиотици. И ако все още не се прилага такова, предполагам, че диагнозата не е уточнена. Още повече, че вашето описание е нетипично за туларемия. Във всяка клиника, в 12 часа на обяд се дава информация за болния на близките му. Къде е приет вашия съпруг? д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Гергана
    • 2013-02-04 15:46:31
    Благодаря Ви за точният отговор.Три дена след взетите наново проби се обадиха на съпругат ми изследванията са показали , че не става въпрос за това заболяване, просто грешка.Чудя се възможно ли е да стават грешки , след като първият път са се осъмнили.Мъжът ми не е приеман в болница.Благодаря Ви отново!

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.