×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Това е състояние, при което щитовидната жлеза произвежда прекомерно голямо количество хормони, които циркулират в кръвта. Тиротоксикозата е състояние причинено от излишъка на щитовидни хормони.

Хормоните на щитовидната жлеза стимулират метаболизма на клетките. Те се произвеждат от щитовидната жлеза, разположена в предната част на врата, под адамовата ябълка. Тя е увита около трахеята и има формата на пеперуда. В нея се образуват хормоните на щитовидната жлеза. За производството на тези хормони жлезата използва йод, които най-често се внася в организма чрез храната (морски храни, хляб и сол). Двата най-важни хормона са тироксин (Т4) и трийодотиронин (Т3). Хормонът с най-голяма биологична активност е Т3, въпреки че 99% от синтезираните хормони са Т4.

Активността на щитовидната жлеза се регулира от друга жлеза, разположена в мозъка - хипофизата. Тя на свой ред получава команди от хипоталамуса. Той освобождава хормон наречен тиротропин (TRH), който изпраща сигнали до хипофизата за отделяне на щидовидно-стимулиращ хормон (TSH). На свой ред TSH изпраща сигнал за секреция на щитовидните хормони. Ако настъпи нарушение в някое от тези нива, може да се появи повишено производство на щитовидни хормони (хипертироидизъм).

Някои от причините за това заболяване са Базедова болест, активен аденом („горещ възел"), прекомерен прием на щитовидни хормони, неправилна секреция на TSH, тироидит, прекомерен прием на йод.

Хипертироидизмът се отличава чрез няколко признака и симптома, но при по-леките форми на болестта обикновено липсват симптоми. Често срещаните симптоми включват уголемена щитовидна жлеза, обилно изпотяване, непоносимост към горещо време, увеличена чревна перисталтика, втрисане, нервност, раздразнителност, учестен пулс, отслабване, умора, намалена концентрация, нередовна или оскъдна менструация. При по-тежките форми нелекуваният хипертироидизъм може да доведе до високо кръвно налягане, треска, умствени изменения като объркване и делириум.

Лечението на хипертироидизма е свързано с лечение на симптомите, антитироидни лекарства, радиоактивен йод или хирургическа намеса.

Коментари (5)

    • гено рачев
    • 2014-12-01 17:06:05
    при ниво на тиреотропен хормон 6.6 за какво ниадвишено ниво се говори-силно или слабо и каква е причината, респективно последствията. жена ми имаше високо кръвно и висок холестерол и триглицериди-.
    • Ревита
    • 2014-12-04 17:30:44
    Здравейте, ТСХ 6,6 mU/L е леко завишена стойност. Най-честата причина е Болестта на Хашимото /автоимунен тиреоидит/. Трябва да се направи консултация с ендокринолог и да се назначат допълнителни изследвания – ТАТ, МАТ, Т4, Т3, уз, като се повтори и ТСХ , за да се оцени степента на хипофункция, структурните промени в жлезата, необходимо ли е лечение и каква е прогнозата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Gyursel
    • 2021-09-09 12:40:14
    TSH-1.840mIU/L(0.270-4.200)ft3-5.08pmol/L(3.98-6.54)ft4-23.0pmol/L(12.5-21.2) ft4 malko zavisheno problem li e
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-09-13 07:51:47
    Здравейте, Макар че е възможно тази стойност да не е свързана със заболяване на щитовидната жлеза /хиперфункция/, трябва да се обърне внимание и да се уточни причината – лабораторна грешка, друго заболяване и т.н. Необходима е консултация с ендокринолог, ултразвуков преглед на щитовидната жлеза, повторение на изследването на хормоните и допълнително изследване на антитела /ТАТ-Тиреоглобулинови Антитела и МАТ- микрозомални антитела/, тиреоглобулин и т.н. по преценка на лекаря. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Жанет Георгиева
    • 2022-07-24 22:14:27
    Здравейте! TSH ми е 5.560 резултатът е от 21.07. Изпитвам непоносимост към горещината и треперене. Към момента приемам гел от водорасли. Вероятно е необходима консултация със специалист и прием на лекарство? Благодаря!

    Здравейте,


    Нормалните референтни стойности за ТСХ са около 0,35 до 4,5 µIU/mL (uIU/ml), в зависимост от лабораторията. При Вас стойността е леко завишена, което е признак за намалена функция на щитовидната жлеза. За да се определи точно състоянието Ви и да се назначи адекватно лечение, е необходима консултация с ендокринолог,  ултразвук на щитовидната жлеза, хормонални изследвания – ТСХ, ФТ4, ФТ3 и антитела ТАТ и МАТ, за изключване или потвърждаване на автоимунна причина за заболяването на щитовидната жлеза.

    Междувременно е добре да спрете да приемате гела от водорасли, тъй като е възможно йодът, който се съдържа във водораслите, да не е подходящ за Вашето заболяване. А и може да попречи на точността на изследванията. След установяване на диагнозата, ако е необходимо ще Ви се назначи хормонозаместителна терапия с Л-тироксин.

    Хранителни добавки, съдържащи йод се приемат след изследване на йод в кръвта и по назначение на лекар, тъй като може да се активира  автоимунния процес и заболяването да се усложни.

    д-р Аелита Петрова


Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.