Search
Филтрирай по...

Рахит

РахитРахитът е заболяване, което се появява в резултат от липсата на витамин D, калций и фосфат. При това състояние се наблюдават слабост и омекване на костите, като се среща най-често при деца на възраст между 6 месеца и 2 години.

Съществуват няколко вида рахит, като всички те са свързани с липсата на някои от следните елементи – витамин D, калций или фосфор. При липсата на тези вещества в приеманата храна говорим за остеомалация. Витамин D е мастноразтворим витамин, който е необходим за нормалното формиране на костите и зъбите и отговаря за правилната абсорбция на калций и фосфор в дебелото черво. Освен чрез храната, организмът може да си набавя този витамин и чрез синтез при наличие на слънчева светлина. При този вид рахит е необходим прием на добавки, съдържащи витамин D, калций и фосфор.

Хипофосфатемичният рахит е резултат от понижени нива на фосфор. В този случай костите стават болезнено меки и гъвкави. Този рахит е свързан с генетичен дефект в способността на бъбреците да контролират количеството на фосфата, отделено в урината. При този вид рахит не се наблюдава дефицит на витамин D. Лечението е свързано с приема на добавки, съдържащи фосфат.

Реналният рахит е причинен от множество проблеми с функционирането на бъбреците. Хората с бъбречни заболявания обикновено имат намалена способност да регулират нивата на електролити, отделени с урината. Лечението на този вид рахит е свързано с приема на добавки и с лечение на заболяването на бъбреците.

Симптомите на рахита са свързани с болки в костите, деформиране на зъбите, закъсняло образуване на зъби, понижена мускулна сила, множество деформации на скелета, понижен растеж. В много тежките случаи на рахит е възможно наличието на тетания (неволеви мускулни спазми) и припадъци.

Диагнозата може да се постави при обстоен преглед от специалист, като само в много сериозните случаи се налага рентгеново изследване на дългите кости. Възможно е да се направят и кръвни изследвания, за да се проверят нивата на витамин D, някои хормони, електролити и др.

При правилно лечение рахитът е напълно лечимо заболяване. При по-леките форми възстановяването протича за няколко дни до няколко седмици. При много напреднал стадий на болестта обаче промените в костите могат да бъдат перманентни. Ето защо е много важно бъдещите майки да бъдат добре информирани за превенцията на рахита. Необходим е ежедневен прием на добавки, съдържащи витамин D, както и разходки на открито.

Ревита Ви препоръчва:

Калций § магнезий, 250 mg

Калций, магнезий и цинк, 255 mg

Калциев цитрат, 250 mg

Калциев комплекс, 500 mg

Калций § магнезий § витамин D, 250 mg

Корал калций, 805 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top