×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.




Бромелаинът представлява смес от протеолитични ензими, извличана от растението Ananas comosus, добре познато ни като Ананас. Главните ензими в състава на бромелаина са два – стебленият бромелаин (EC 3.4.22.32) и плодовият бромелаин (EC 3.4.22.33), а второстепенни са ананаинът (EC 3.4.22.31) и комосаинът (още няма ЕС номер).

Бромелаините разкъсват връзките между два серни атома (дисулфидни мостове, -S-S-) на съседни цистеинови остатъци в полипептидните вериги на протеините и поради това се числят към сулфхидрил протеазите. Този клас ензими се нарича още тиол протеази или в случая  цистеин протеази.  Дори в малки количества, тези ензими разграждат протеините от диетата, а също така отломки от клетки и наранени тъкани, жилави бронхиални секрети, мъртви структури около рани и вътреставни увреждания (саниращо действие), с което ги правят пригодни за последващо разграждане, абсорбиране или метаболитно рециклиране от организма.

 

История на бромелаина

Вкусовите и здравословните свойства на плодовете от ананас, както и свойството на сока от него да омекотява месото, са известни от древността на народите, които живеят в ареала на ананасите – басейнът на реките Парана и Парагвай в пограничните райони на Бразилия и Парагвай, а също така Перу, Колумбия и в по-нови исторически времена - Панама, Хондурас и Мексико, където са отглеждани от маите и ацтеките.

Тези народи естествено не са познавали биохимичната природа на ензимите, но са използвали различни продукти от ананасите за храна и лекарство. За европейската цивилизация ананасите стават познати след втората експедиция на Христофор Колумб от 1493 година, при която моряците му ги откриват на о. Гуаделупа (сега принадлежащ на Република Франция).

Десетте страни с най-голяма производство на ананаси, съответно бромелаин и суровина за него, са Коста Рика, Бразилия, Филипините, Тайланд, Индонезия, Индия, Нигерия, Китай, Мексико и Колумбия (4).

Първата изолация на бромелаина като ензимен комплекс дължим на венецуелския биохимик Висенте Маркано, който през 1891 г. го изолира от ферментирали ананасови плодове. През следващата 1892 година Chittenden, Joslin и Meara описват подробно протеолитичния му ефект и предлагат наименованието бромелин (2). В последващите години с термина бромелаин се обозначават всякакви протеолитични ензими от растения, принадлежащи към сем. Бромелиеви (Bromeliaceae). Самият ананас първоначално е причислен към род Bromelia, наречен в чест на шведския ботаник Olof Bromelius (1639-1705).

Естествената роля на бромелаините в растението е свързана с отблъскването на патогени, насекоми и гризачи.

Първоначалните проучвания върху структурата на бромелаина водят до установяването на два различни ензима – стеблен бромелаин и плодов бромелаин. Впоследствие биват обединени като един ензим и през 1992 отново се приемат за два отделни, след като през 1989 е изяснена точната аминокиселинна последователност на стебления бромелаин (3).

Бромелаинът е въведен в медицинска употреба през 1957 година след публикациите на Heinicke и Gortner (Economic Botany 11, 225-234, 1957).

 

Употреба в народната медицина и етнофармакологията

Бромелаинът се намира в плодовете на ананаса, но не в такива дози, че да проявява самостоятелна фармакологична активност. Въпреки това тропическите народи и племена са използвали ананасите като средство, подобряващо храносмилането и засилващо съпротивителните сили на организма.

Ананасът е използван в предколумбовите времена като стимулатор на апетита, антиеметик и диуретик, а смачканата плодова пулпа е прилагана върху кожата като саниращо и ранозаздравяващо средство (10) – което реално е една от официално утвърдените индикации на бромелаина в наши дни. Самото име ананас произлиза от думата nanas в езика на племето Тупи, означаваща отличен плод.


Биохимични особености

Стебленият бромелаин (EC 3.4.22.32) съставлява 90% от всички протеолитични компоненти, извличани от стъблата на ананаса. Той е гликозилиран, едноверижен протеин с маса 24.5 kDa и изоелектрична точка pI = 9.55 (стойност на pH, при която молекулата му не носи електричен заряд). Молекулата му съдържа седем цистеинови остатъка и съответно три дисулфидни моста -S-S- между шест от тях. Индустриално полученият продукт запазва активността си при лиофилизиране след обратимата му инхибиция под действието на 2-хидроксиетилдисулфид (3). Стебленият бромелаин има доказано значима бърза абсорбция от чревния епител, поради което се е наложил като диетична добавка с антиревматично, фибринолитичо и противовъзпалително действие.

Плодовият бромелаин (EC 3.4.22.33) заема 30-40% от всички протеини в плода на ананаса и около 90% от протеолитичните му компоненти. Подобно на стебления бромелаин, той е едноверижен, с молекулна маса от 25 kDa и изоелектрична точка pI = 4.6. N-терминалът на молекулата му е идентична с тази на стебления ензим. Ензимът може да се изолира от плодовете чрез афинитетно пречистване с участието на имобилизиран пептидилсемикарбазид (3).

В хранителните добавки се предпочита стебленият бромелаин поради няколко причини: 1) Процентното съдържание на бромелаин в стъблото е значително по-високо от плодовото; 2) Цената му на добиване от стъблата е много по-ниска, защото стъблото е отпаден продукт, за разлика от плодовете; 3) Стебленият бромелаин има полизахаридна част в молекулните си комплекси, която го прави по-устойчив на денатуранти като гуанидин хидрохлорид и урея; и 4) за него са натрупани повече фармакокинетични данни като изоензимът с по-високата абсорбция и бионаличност.

 

Абсорбция и бионаличност

Бромелаинът се абсорбира в стомашно-чревния тракт в интактен вид – без да се нарушава протеиновата му структура. Около 40% от перорално приетата доза преминава в кръвния ток като високомолукулно съединение (9). Анализът на присъствието му в кръвната плазма показва, че той се свързва с двете антипротеинази на кръвта – алфа-2 макроглобулина и алфа-1-антихимотрипсина, запазвайки протеолитичната си активност при освобождаването от тях. Установено е, че при концентрация от 3.66 mg/ml бромелаинът остава стабилен за 4 часа в изкуствен стомашен сок, а при 2.44 mg/ml e стабилен в изкуствена кръв (9).

 

ФАРМАКОЛОГИЧНИ ЕФЕКТИ НА БРОМЕЛАИНА

 

  • Антиоксидантен ефект

Публикувани са проучвания, които показват, че бромелаинът проявява антиоксидантна активност, която с голяма вероятност допринася за противовъзпалителния и противотуморния му ефект. Бромелаинът обезцветява разтвор на DPPH (дифенил-пикрил-хидразинов свободен радикал) и го неутрализира, предотвратявайки окислително увреждане върху живата тъкан (Nyi M. Saptarini et al., 2019). По други данни (Jungha Lee et al., 2016), бромелаинът неутрализира също хидроксилните и нитроксилните радикали.

  • Противовъзпалителен и антиревматичен ефект

Противовъзпалителното действие на бромелаина е известно от 1960-те години (Novaes et al., 2016)

Бромелаинът понижава експресията на някои повърхностни рецептори в чревната лигавица, например на хиалуронановия CD44 рецептор, който се асоциира с левкоцитна миграция и отделянето на провъзпалителни медиатори.  Наред с това, бромелаинът значително понижава CD4+ T-клетъчната инфилтрация, която е първият ефектор, установен при животински модели на чревно възпаление. У IL-10-дефицитни мишки, бромелаинът е ефективен в подобряването на хистологичната и клиничната картина в модел на колит (5).

Друг противовъзпалителен механизъм на бромелаина е свързан с протеолитичното разграждане на повърхностните клетъчни протеини CD128a/CXCR1 и CD128a/CXCR2, които играят роля на рецептори за неутрофилния хемоатрактант интерлевкин IL-8 и аналозите му в мишия организъм (6).

Според обзора на антиартритната активност на бромелаина, направен от екипа на Brien (11), бромелаинът облекчава проявите на остеоартрита поради следните механизми на действие: увеличаване на серумната фибринолитична активност, намаляване нивата на плазмения фибриноген, понижаване на брадикининовите нива и оттам на съдовата пропускливост, отоците и болката, снижаване нивата на простагландин Е2 и на тромбоксан А2 и модулация на различни повърхностни адхезионни молекули на имунокомпетентните клетки, играещи роля в патогенезата на артрита.

Първите данни за благоприятно действие на бромелаина при остеоартрит и ревматоиден артрит датират от 1964 година (Cohen & Goldman). В рандомизирано, контролирано клинично проучване, е установено, че препаратът Флогензим (с основен активен компонент бромелаин плюс рутин и трипсин) е еквивалентно противовъзпалително и аналгетично средство с диклофенак, който е дозиран два пъти дневно по 50 мг за три седмици – но без неприятните странични ефекти на диклофенака върху стомаха (G.H.Tilve et al., 2001). Година по-късно се потвърждава, че бромелаинът облекчава самостоятелно лека до умерена болка в коляното и подобрява общото състояние при иначе здрави индивиди (без хроничен остеоартрит)

  • Антиревматичен ефект

Бромелаинът (в състава на продукта Phlogenzyme) в съчетание с акупунктура облекчава болката, възпалението и сковаността при тендинит на ротационния маншет около раменната става у пощенски служители в Канада (Szczurko O, Cooley K, Mills EJ, Zhou Q, Perri D, Seely D. Naturopathic treatment of rotator cuff tendinitis among Canadian postal workers: a randomized controlled trial. Arthritis Rheum . 2009;61(8):1037-1045).

  • Облекчава синдрома на раздразненото дебело черво и улцеративния колит

Установен е противовъзпалителен ефект на бромелаина по отношение на възпалителните чревни заболявания и в частност при улцерозния колит (УК). Бромелаинът намалява експресията на информационните РНК, кодиращи провъзпалителни цитокини у човешките левкоцити in vitro (7).

За да се установи какъв е точният ефект на бромелаина у различни категории пациенти, ендоскопски колонни биопсии са взети от пациенти с УК, с болестта на Крон (БК) и от здрави контроли, след което са третирани с бромелаин или с неутрална среда ин витро. Измерена е секрецията на провъзпалителните цитокини и хемокини. У болните с УК и БК нивата на гранулоцитния колония-стимулиращ фактор (G-CSF), интерферон-гама (INF-γ), интерлевкин-1-бета (IL-1β) и туморния некротичен фактор (TNF) са значително завишени във възпалените участъци на червата в сравнение с невъзпалените и тези на здравите контроли.

Ин витро третирането на биопсиите с бромелаин показва съществено понижение в секрецията на G-CSF, на гранулоцитно-макрофагеалният колония-стимулиращ фактор (GM-CSF), IFN-gamma, CCL4/макрофагеалния инхибиторен протеин (MIP)-1-бета и TNF във възпалените участъци, поради което авторите предлагат бромелаина като потенциално лекарство срещу възпалителните чревни заболявания – улцерозния колит и болестта на Крон (7).  

  • Муколитичен ефект

Бромелаинът е противовъзпалителен, деконгестантен и муколитичен агент при перорален прием, което означава, че може да се използва като при запушен, така и при течащ нос, а също така при синуит, бронхит и всякакви катарални състояния (протичащи с отделянето на обилна слузеста секреция). Ефектът има важно профилактично значение, понеже сгъстената неизчистена от лигавиците слуз създава предпоставка за развитието както на бактериални, така също на вирусни и гъбични инфекции.

  • Антиастматичен ефект

Бромелаинът ограничава възпалението в дихателните пътища в овалбумин-индуциран миши модел на астма и значително намалява броя на въвлечените в него BAL CD4+ и CD8+ Т-клетки, без да променя броя им в слезката (Secor ER, Carson WF, Singh A, et al. Oral bromelain attenuates inflammation in an Ovalbumin-induced Murine Model of Asthma. Evid Based Complement Alternat Med . 2008;5(1):61-69). Той също така намалява алергичната сенситизация чрез модулиране активността на дендритните клетки (Secor, 2013).

  • Миопротективен ефект

При хамстери, чиито леви мускули екстензори дигиторум лонги са стимулирани чрез разтягане и третиране с умерена електрична стимулация, пероралният прием ва бромелаин е довел до по-високи стойности на максималната изометрична тетанична сила (Po) в сравнение с нетретираните хамстери, което показва, че бромелаинът намалява оксидативното увреждане в мускулите и меките тъкани (Walker JA, Cerny FJ, Cotter JR, Burton HW. Attenuation of contraction-induced skeletal muscle injury by bromelain. Med Sci Sports Exerc . 1992;24(1):20-25.)

  • Бромелаин срещу мускулна треска

Рандомизирано проучване върху 40 здрави субекти, извършващи физически упражнения за бицепсите (но нетренирали за тях в последните три месеца) показва, че приемът на бромелаин (3 x 300 мг), ибупрофен (3 n 400 мг), плацебо 3 х 1 табл. или контрола, не променя съществено времето за премахването на мускулната треска и сковаността. Учудващо е не толкова, че бромелаинът не подобрява ситуацията в краткия срок, а че ибупрофенът също не действа (за разлика от ацетилсалициловата киселина, която повлиява добре мускулната треска) (12).

  • Бромелаин и сърдечно-съдови заболявания

Бромелаинът предотвратява или понижава тежестта на ангина пекторис и на преходните исхемични атаки – животозастрашаващи прояви на исхемичната болест на сърцето. Също така, той може да разгражда холестерол-съдържащите плаки и да оказва мощна фибринолитична активност.

В съчетание с рутин и трипсин е показал антиоксидантно и антиисхемично действие върху заешки модел на исхемия/реперфузия в заден крайник – травма, увреждаща мускулните влакна. Миопротективното действие е свързано с понижаване на липидната пероксидация, установено чрез измерване нивата на оксидативния маркер малондиалдехид (MDA).

Върху мускулните влакна на миокарда бромелаинът оказва подобен ефект. Бромелаинът се използва в терапията на хемороидите, хроничната венозна недостатъчност, подаграта, флебитите и за ускоряване заздравяването на тъканите след съдова хирургия.

  • Ранозаздравяващ и саниращ ефект

Върху китайски свинчета е установено, че локалното прилагане на бромелаин ускорява скоростта на зарастване на огнестрелни рани чрез подобряване на перфузията и понижаване на възпалението, съчетано със засилване активността на тъканните растежни фактори (Wu SY, Hu W, Zhang B, Liu S, Wang JM, Wang AM. Bromelain ameliorates the wound microenvironment and improves healing of firearm wounds. J Surg Res . 2012;176(2):503-509.)

Локалното прилагане на бромелаинов препарат (Debridase) успешно санира рани от изгаряния втора и трета степен бързо, надеждно и дозозависимо (Rosenberg L, Lapid O, Bogdanov-Berezovsky A, et al. Safety and efficacy of a proteolytic enzyme for enzymatic burn debridement: a preliminary report. Burns . 2004;30(8):843-850)


Бромелаин в стоматологията и лицево-челюстната хирургия

Бромелаинът потиска възпалението, индуцирано в клетки от човешка дентална пулпа от бактериални липополизахариди (LPS). Ензимът понижава нивата на интерлевкин-1-бета, васкуларните молекули на клетъчната адхезия ICAM-1, IL-6, IL-8 и фосфорилирането на протеина p65 в цитозола и ядрото, което е усилено при възпалителните реакции. Установено е и потискане активността на MAPK и NF-κB сигналните пътища.

Бромелаинът ускорява и реминерализацията на дентина и емайла, което е отчетено по увеличаване активността на алкалната фосфатаза (ALP). Бромелаинът е потенциален лекарствен агент в регенеративната ендодонтия и виталното лечение на пулпата (целящо запазване на жизнеността ѝ) (13).  

 В друго проучване е установено, че пероралният бромелаин понижава болката и възпалението след екстракцията на третия молар у 70% от пациентите (Tejpal Singh et al., 2016). До подобни  резултати стигат Majid и Mashadani (2014), които доказват, че бромелаинът в доза 4 х 250 мг обезболява също така добре, както и диклофенака (4 x 25 мг) след премахването на третия долен кътник и подобрява качеството на живот, но все пак отстъпва на диклофенака по силата на противовъзпалителния ефект между третия и седмия ден.

Бромелаинът влияе слабо на постоперативната болка след екстракция на кътник, но увеличава противовъзпалителния и противооточния ефект на дексаметазона, приложен локално инжекционно (Paolo Ghenzi et al., 2017).

Бромелаин и бъбречно-каменна болест

Тридесетдневният прием на бромелаин в съчетание с алфа-блокера тамсулозин (отпускащ мускулатурата на пикочния мехур) увеличава честотата на спонтанното изхвърляне на бъбречни камъни до 87.7% в сравнение със 75.4% за тамсулозина като самостоятелен препарат. При големите камъни (над 5 mm) резултатите са съответно 83.3% за комбинацията и 61% само за тамсулозина (14).

Бромелаинът понижава възпалението и намалява чувствителността на лигавицата на пикочния мехур и подлежащата мускулатура, позволявайки изхвърлянето на по-големи бъбречни конкременти без оперативна намеса.

Антидиаричен ефект

Бромелаинът потиска активността на опасните чревни патогени Escherichia coli и Vibrio cholerae, които причиняват диария (а вторият – и холера). Противодиарийното действие на бромелаина се обяснява с два механизма: 1) Потискане съкращенията на чревната мускулатура чрез инхибиция на цикличната монофосфатаза и потискане на калций-зависимата сигнална каскада и 2) Протеолитична модификация на гликопротеинови рецептори в чревната мукоза, с което ги прави неразпознаваеми за бактериалните патогени и те не могат да се закрепят за чревната лигавица (4).

Противотуморен ефект

Бромелаинът проявява антиинвазивно и антиметастатично действие по отношение на рака на кожата, установено във втора степен на миши модел на туморигенеза (8). Бромелаинът оказва противовъзпалителен ефект чрез инхибиция на циклооксигеназа-2 (COX-2) и инактивация на ядрения фактор каппа-би (NF-κB). Предварителното третиране на мишките с перорален бромелаин понижава кумулативния брой на туморите и средния брой на туморите на мишка. Обемът на туморите е намален средно с 65% (8).

Бромелаинът в съчетание с N-ацетилцистеин под формата на инжекционен разтвор ограничава производството на муцин и метастазирането на редкия тумор псевдомиксома перитонеи (PMP), който се разпространява в перитонеума и мигрира към плеврата (Lam A.R. et al., 2021). Съчетанието на бромелаин и NAC разкъсва както гликозидните връзки, така и дисулфидните мостове в жилавите влакна на муцина. Извън онкологията, съчетанието на двата агента може да бъде отличен муколитик при продуктивна кашлица, включително и при тежки респираторни инфекции.

Бромелаинът разкъсва жилавия муцинов секрет (протеина MUC1) и увеличава бионаличността и ефекта на противотуморния агент 5-флуороурацил (5-FU) при малигнен перитонеален мезотелиом (Pillai K, Akhter J, Chua TC, Morris DL. Anticancer property of bromelain with therapeutic potential in malignant peritoneal mesothelioma. Cancer Invest . 2013;31(4):241-250.).


Приложение в акушерството и  гинекологията. В проучване със 160 жени, на които е проведена епизиотомия при раждане, е установено, че тридневният прием на бромелаин (4 x 40 мг за три дни) намалява отоците, болката и възпалението у 90% от пациентките спрямо 44% за плацебо (Howat RC, Lewis GD. The effect of bromelain therapy on episiotomy wounds—a double-blind controlled clinical trial. J Obstet Gynaecol Br Commonw. 1972;79:951-953.)

За подобряване на женската фертилност

Из средите на привържениците на здравословното хранене често се споделя идеята, че консумацията на ананаси и в частност на бромелаин подобрява шансовете за успешно имплантиране на оплодените яйцеклетки в маточната стена, т.е. че ананасът подобрява женската фертилност.

Тези свойства се придават не само на бромелаина, а и на редица други ценни нутриенти в ананасовите плодове – витамин С (около 180 г ананас доставя 100% от дневните потребности от витамина), други витамини, калий, фосфор, магнезий, органични киселини, флавоноиди, ензими, микроелементи и т.н.

Изтъква се противовъзпалителното и антиоксидантно действие на бромелаина, както и неговата антикоагулантна активност, подобряваща кръвообращението в малкия таз и репродуктивните органи.

Намаляването на възпалението в маточната лигавица (например при ендометриоза се наблюдават известни положителни резултати) и разчистването на мъртви клетъчни фрагменти от повърхността ѝ под действието на бромелаина се цитират като важни фактори за успешното зачеване.

Истината изисква да се каже, че засега няма достоверни клинични данни, показващи, че приемът на ананас или бромелаин надеждно и сигурно подобряват шансовете за забременяване, включително и при ин витро процедури. Ананасите обаче са ценни плодове и приемът им определено няма да навреди, поне на голямата част от потребителите.

На другия полюс са мненията, че обилното ядене на ананаси преди овулацията ще направи вагиналната и цервикалната киселинност твърде висока (съответно pH твърде ниско) за сперматозоидите и те няма да оцелеят сред цервикалната слуз, за да стигнат до яйцеклетката и да я оплодят. Това също не е потвърдено в реалните условия на организма.

Алкално-киселинните буфери на организма не биха го допуснали – не и в количествата ананаси, които човек би се навил доброволно да изяде. Д-р Tomer Singer, репродуктивен ендокринолог от медицинската организация Shady Grove Fertility в САЩ е на мнение, че „не съществуват доказателства в литературата, че консумацията на ананаси преди трансфера на ембрион (в хода на ин витро процедура) ще подобри шансовете за имплантация“.

От друга страна, не е твърдо установено, че яденето на ананас не дава никакви ползи на женския организъм в такава трудна ситуация – но е важно да се яде пресен плод, а не консервиран, чиято ензимна активност е унищожена, а консервните кутии е възможно да съдържат бисфеноли и епоксиди.

 

Употреба в хранителната индустрия

Омекотяване на месото – хидролизира мускулните влакна и прави тъканта по-лесна за разграждане от чревните сокове и за последващо абсорбиране. Бромелаинът разгражда до около 40% от колагена във фасциите и след това започва разграждането на мускулните влакна (Kang and Rice, 1970, Wang et al., 1958).

Търговски марки – McCormick и Knorr (Arshad et al., 2014)

  • Потиска потъмняването на плодовете чрез предотвратяване окислението на плодовите феноли до хинони (Ramalingam et al., 2012)
  • Подобрява стабилността на протеините във виното и бирата при алкохолните производства (Brnucci et al., 2011)
  • Увеличава мекотата на тестото и предотвратява свиването му в хлебопроизводството (Kong et al., 2007)
  • Предизвиква образуването на хидролизати от рибеното месо с висока хранителна и антиоксидантна стойност (Tanuja et al., 2012)
  • Като добавка към фуража, бромелаинът може да увеличи усвояването на протеин от него и да понижи косвено цената на животинските продукти като месо и мляко (Arshad et al., 2014; Tomankova et Kopecny, 1995).


Употреба в козметиката. Прилага се в кремове срещу отпусната, суха и набръчкана кожа (Ozlen, 1995). Премахва петна върху зъбите и се влага в избелващи пасти за зъби.

 

Други приложения

В текстилната индустрия подобрява способността на протеиновите фибри като вълната и коприната да се боядисват (Koh et al., 2006). Ускорява размекването на какавидите на копринените буби в производството на естествена коприна (Singh et al., 2003)

 

Безопасност и предупреждения

Бромелаинът се понася много добре от голямата част потребители. Докладван е безопасен прием при доза дори от 12 грама дневно за продължително време (Jose V. Castell et al.,1997, в персонална кореспонденция с G.Zbinden от Института по токсикология в Цюрих, Швейцария).

Поради антикоагулантните свойства на бромелаина, той не трябва да се приема по време на терапия с антикоагуланти/антиагреганти/фибринолитици и при установени нарушения в кръвосъсирването.

Приемът на бромелаин с перорални пеницилинови (и вероятно цефалоспоринови) антибиотици може да увеличи бионаличността им, съответно основния, но и страничните им ефекти.

Пероралният прием на бромелаин е противопоказан при тежка бъбречна и чернодробна недостатъчност. 

 

КНИГОПИС

  1. Aizi Nor Mazila Ramli et al. Comparative structural analysis of fruit and stem bromelain from Ananas comosus. Food Chemistry Vol. 266, 15 November 2018, pp. 183-191.
  2. Chittenden RH, Joslin EP, Meara FS. On the ferments contained in the juice of the pineapple (Ananassa sativa): together with some observations on the composition and proteolytic action of the juice. Transactions of the Connecticut Academy of Arts and Sciences (1892). 8: 281-308
  3. Neil D. Rawlings, Guy S. Salvesen (Ed.) Handbook of proteolytic enzymes, 3rd Ed. Elsevier Ltd., 2013.
  4. Ratikanta Sahoo and Pratyush Kumar Das. Bromelain: Applications and purification strategies. Pharma Tutor 2017; 5(11):40-48.
  5. Sreeraj Gopi et al. Inflammation and natural products. Academic Press, 2021.
  6. David J. Fitzhugh et al. Bromelain treatment decreases neutrophil migration to sites of inflammation. Clin Immunol 2008 Jul; 128(1):66-74.
  7. Jane E. Onken et al. Bromelain treatment decreases secretion of proinflammatory cytokines and chemokines by colon biopsies in vitro. Clin Immunol. 2008 Mar; 126(3):345-52.
  8. Kulpreet Bhui et al. Bromelain inhibits COX-2 expression by blocking the activation of MAPK regulated NF-kappaB against skin tumor-initiation triggering mitochondrial death pathway. Cancer Lett. 2009 Sep 18; 282(2): 167-176.
  9. Rajendra Pavan et al. Properties and therapeutic application of bromelain: A review. Biotechnol Res Int 2012; Article ID 976203.
  10. Jenny Perez. Foods as Medicine – Pineapple (Ananas comosus, Bromeliaceae). Herbal EGram Issue 7, July 2021 @herbalgram.org
  11. Sarah Brien et al. Bromelain as a treatment for osteoarthritis: A review of clinical studies. Evid Based Complement Alternat Med 2004 Dec; 1(3): 251-257.
  12. Marcus B. Stone et al. Preliminary comparison of bromelain and ibuprofen for delayed onset muscle soreness management. Clin J Sport Med. 2002 Nov; 12(6):373-8.
  13. Joo-Hyun Hong et al. Anti-inflammatory and mineralization effects of bromelain on lipopolysaccharide-induced inflammation of human dental pulp cells. Medicina (Kaunas). 2021 Jun 8; 57(6):591.
  14. Franco Palmisano et al. Medical Expulsive Therapy for Symptomatic Distal Ureter Stones: Is the Combination of Bromelain and Tamsulosin More Effective than Tamsulosin Alone? Preliminary Results of a Single-Center Study. Urol Int 2019; 102(2):145-152.

Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.