×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.



RevitalX® представлява прахообразна хранителна напитка с висока енергийна и диетична стойност, ориентирана към поддържането на оптимална бариерна функция на чревната лигавица и високоефективна абсорбция на нутриентите, съчетани с активна детоксикация на храносмилателната система.

Специфичен профилактичен и тепаревтичен проблем, при който RevitalX® е особено приложим, е т.нар. синдром на пропускливото черво (СПЧ, англ. leaky gut syndrome). СПЧ не е общопризнат в гастроентерологията като самостоятелна нозологична единица, но в последните десетилетия все повече натрупани данни сочат, че има патоанатомична и патофизиологична основа за оформянето му като клиничен симптом и дори като самостоятелна диагноза.

СПЧ e свързан с нарушаване интегритета и пермеабилитета на чревната лигавица, което позволява на високомолекулни съединения и патогенни микроби да проникнат в кръвния ток. Патобиохимично се проявява като увреждане структурата на тесните връзки (англ. tight junctions; лат. zonulae occludens) между епителните клетки в чревната лигавица. Тесните връзки са мултипротеинови комплекси, изградени от няколко основни вида трансмембранни протеини – оклудини, клаудини и JAM протеини (Junction adhesion molecules) и свързани с актиновите влакна на цитоскелета чрез повърхностните ZO-1 протеини. Намират се по целия ход на храносмилателния тракт – от оралната лигавица до ануса, но най-важна бариерна роля имат в тънкото и дебелото черво. Обичайно, протеините, въглехидратите, липидите и другите нутриенти преминават от червата към кръвния ток чрез активен транспорт или пасивна дифузия през епителните клетки, но при възпаление и нарушение структурата на тесните връзки вода и разтворени в нея вещества, включително високомолекулни протеини и дори цели микробни клетки могат да попаднат безконтролно в кръвообращението, което може да причини или влоши редица заболявания.

 

Обикновено СПЧ се причинява или влошава от следните процеси:

  • дисбиоза – нарушен баланс между полезните и патогенните/условно патогенните представители на чревната микрофлора;
  • лоша диета – алергенни или имуногенни протеини от непокълнали зърнени храни (у склонните към хранителни алергии лица – глутен, глиадин), рафинирана захар, твърде много наситени мазнини, генетично модифицирани храни (поради присъствието на нетипични за диетата протеини) и т.н.;
  • продължително излагане на стрес – емоционален, физически, оксидативен (от химикали и лъчения с образуването на свободни радикали). Свързва се с отслабване на имунната система и загуба на контрола над патогенни бактерии, гъби и вируси, което предизвиква възпаление в чревната лигавица и дизинтеграция на нейната бариера;
  • претоварване с химични токсини – пестициди, антибиотици (включително попадналите с храната от животински произход), битови химикали, замърсители от околната среда и питейната вода, употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарстваи др.;
  • йонизиращите лъчения (радиация) също могат да доведат до повишена чревна пропускливост.

Симптомите на СПЧ съвпадат в редица случаи с тези на отделни болестни състояния, поради което е трудно той да се определи като самостоятелно заболяване (но наличието му е доказуемо при диагностика) и често се представя като техен симптом. СПЧ е налице в много от случаите на:

  • подуване, газове, диария, раздразнено дебело черво;
  • обостряне на сезонните алергии – алергичен ринит и риносинуит, дерматит, конюнктивит, алергична астма;
  • хормонални нарушения като синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ) и предменструалният синдром (ПМС);
  • автоимунни състояния – ревматоиден артрит, лупус, псориазис, глутенова ентеропатия, тиреоидит на Хашимото;
  • емоционални и психични нарушения – депресия, тревожност, синдром на дефицита на внимание със или без свръхактивност;
  • хронична умора и фибромиалгия;
  • дерматози като акне, розацея и екзема;
  • хранителни алергии и непоносимости;
  • отслабен имунитет с кандидоза и/или често боледуване от респираторни инфекции.

 

Синдромът на пропускливото черво се диагностицира чрез манитолово-лактулозния тест. Манитолът и лактулозата са разтворими във вода вещества. Докато манитолът се усвоява добре през чревната лигавица в норма, лактулозата е почти неабсорбируема. При този тест пациентът приема разтвор, съдържащ манитол и лактулоза и след 6 часа се взима урина за проба. Здравият организъм дава урина с много манитол и малко лактулоза. Ако в урината се намират големи количества и от двете, е налице СПЧ. Ако и двете вещества са в ниски концентрации, може да се предполага малабсорбция (нарушено усвояване на хранителните вещества).

Разбира се, уврежданията на тесните връзки могат са се установят и хистологично, чрез вземане на биопсия от лигавицата.

 

Състав и свойства на RevitalX®

RevitalX® съдържа витамини, минерали, микроелементи, грахов протеин, аминокиселини (L-глутамин, L-лизин, глицин, N-ацетил-L-цистеин), пребиотик (фруктоолигозахариди), пробиотик (бифидобактерии), храносмилателни ензими (Pepzyme, бактериална протеаза, гъбична протеаза), лецитин, кверцетин, N-ацетилглюкозамин и растителни екстракти (от гроздово семе и от млечен бодил).

 

Специфични свойства и особености на RevitalX® 

  • Поддържа интегритета на чревната бариера и нейната функция.
  • Защитава стомашно-чревния тракт от оксидативния стрес и създава благоприятна среда за развитие на чревната микрофлора.
  • Съдържа безглутенов източник на протеин за лицата с глутенова непоносимост.
  • Включва специфични нутриенти, стимулиращи притока на жлъчка и нормализиращи перисталтиката.
  • Доставя богата гама от витамини, минерали и микроелементи, лесно усвоими от лицата с малабсорбция от различен произход.
  • Притежава нисък алергенен потенциал и нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за употреба от диабетици, лица с хранителни алергии и метаболитен синдром.
  • Подобрява абсорбцията на калция и фосфора от диетата, като намалява риска от развитието на остеопороза.
  • Осигурява L-глутамин, който е главният аминокиселинен източник на чревните клетки, поддържащ интегритета на междуклетъчните връзки.
  • Снабдява клетките на чревната лигавица с N-ацетилглюкозамин (NAG), който е субстрат на синтеза на глюкозаминогликани – структурни полизахариди, нарушението в чиято структура обикновено се свързва с повишен чревен пермеабилитет ( „синдром на пропускливото черво“).
  • Включва есенциалния минерал цинк, чийто дефицит води до разхлабване на тесните връзки между чревните епителни клетки и нарушаване на мембранната пропускливост.
  • Антиоксидантните компоненти, включващи витамините С и Е, екстрактите от гроздови семки и от цветовете на млечния бодил и бета-каротина, предпазват храносмилателния тракт от оксидативно увреждане и очистват черния дроб от токсични вещества, свързвани с нарушаване на чревната флора и храносмилателна дисфункция.
  • Засилва здравината на тесните връзки в чревната лигавица поради съдържанието си на кверцетин – природен стабилизатор на мембраните на мастоцитите;
  • Съдържа патентования щам BB536 на естествения пробиотик Bifidobacterium longum, който стимулира синтеза на структурни протеини в клетките на тесните връзки.
  • Ускорява зарастването на рани и фрактури, поддържа зрението, здравата кожа, образуването на съединителна тъкан и червени кръвни клетки.
  • Подобрява функцията на щитовидната жлеза, мускулите, имунната система и развитието на костите, сухожилията, зъбите и венците.
  • Граховият протеин e висококачествен източник на есенциални аминокиселини за тъканите на чревната стена, увеличаващ тяхната здравина.

 

ТЕРАПЕВТИЧЕН ОБХВАТ НА RevitalX® ФОРМУЛА ЗА ЧРЕВНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

RevitalX® се препоръчва за лица, страдащи от всички заболявания, съпроводени от увеличен чревен пермеабилитет и нарушена бариерна функция, които могат да се отнесат към следните групи:

  • възпалителни и невъзпалителни чревни заболявания и сходните им състояния – синдром на раздразненото дебело черво, болест на Крон, цьолиакия (глутенова ентеропатия), херпетиформен дерматит (болест на Дюринг – патогенезата е свързана с имунна свръхреактивност в червата);
  • автоимунни заболявания – ревматоиден артрит, диабет тип 1, псориатичен артрит, спондилоартропатии, атопична екзема с астма и уртикария, хронична уртикария, множествена склероза (само след преценка на състоянието от специалист!);
  • сезонни алергии – алергичен ринит и риносинуит, дерматит, алергична астма и бронхит;
  • обменни заболявания – затлъстяване, стеатозен хепатит, метаболитен синдром, захарен диабет тип 2, синдром на хроничната умора;
  • психиатрични състояния – депресия, тревожни разстройства и други нарушения на висшата нервна дейност, протичащи почти винаги с малабсорбция или увредена чревна пропускливост;
  • малабсорбция, хиповитаминова, недоимъчно хранене, възстановяване от операции и тежки хронични заболявания, особено у лица в напреднала възраст.

 

КОМПОНЕНТИ НА RevitalX® И ТЯХНОТО ДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Отделните съставки на RevitalX® ще бъдат накратко представени, като се акцентира не върху всички техни биохимични и фармакологични свойства, а основно върху възстановяването и поддържането на нормалните чревни функции.


ВИТАМИНИ

RevitalX® може да се приема като стандартен мултивитамин, въпреки че предлага много повече от това. Някои от по-важните свойства на основните нутриенти са представени, както следва:

Витамин С (аскорбинова киселина) – 75 мг/лопатка от 31 г (125% от дневните потребности, 250% в дневна доза). Универсален антиоксидант и заздравител на съединителната тъкан, който във високи дози може да попречи на растежа на пробиотичните бактерии, но в умерена доза е абсолютно необходим за правилното протичане на голям брой реакции в организма. Върху чревната стена, аскорбиновата киселина оказва диастолично (миорелаксиращо) действие, което е полезен ефект при диария и раздразнено дебело черво, а също при и тънкочревни възпаления (ефектът е доказан у плъхове от Wawrzenka M., 1987). В следоперативните периоди, витамин С подобрява устойчивостта на йеюналните анастомози в значителна степен, сравнено с ефекта на хидрокортизона, който е почти нищожен (Petroianu A. Et al., 2009). Умереното повишение на стомашната киселинност, което витамин С предизвиква, е предпоставка за това, протеините да се разграждат по-ефективно и неразградени олиго- и полипептиди  да не проникват през чревната стена, където да ангажират имунната система в алергични реакции.

Пантотеновата киселина (Калциев D-пантотенат) – 25 мг / лоп. (500% от дневните потребности, 1000% в дневна доза) увеличава нивата на ендогенните антиоксиданти и клетъчната енергия чрез увеличаване продукцията на аденозин трифосфата (АТФ). Установен е регулаторен цикъл в продукцията на пантотеновата киселина от чревните бактерии, зависим от оптималните нива на витамин D (Gominak S., 2016). При дефицит на витамин D (в развитите страни се среща у близо 1/3 от хората в една или друга степен) се проявяват несъвършенства в  чревния микробен метаболизъм, за който е известно, че е ключов фактор в синтезирането и превръщането на ацетил коензим А в неговия биоактивен D-изомер и кофактор в тези процеси е именно пантотенатът. Тъй като едни от най-богатите на него храни са млечните и зърнените продукти, а към тях често се проявяват глутенови или лактозни непоносимости, включването на пантотенова киселина в Ревитал X е напълно обосновано решение.

Пиридоксин (витамин В6) – 25 мг/лоп. (1500-2000% при дневни потребности 1.3-1.7 мг). Витамин В6 е протективен по отношение на колоректалния карцином, понеже под  негово въздействие се намалява съотношението на литохолевата към деоксихолевата киселина – рисков фактор за развитие на заболяването при постоянна диета, богата на мазнини (Yukako Okazaki et al., 2012). Пиридоксинът е важен за продукцията на солна киселина и панкреатичен сок, с което се обезпечава правилното храносмилане и предоставянето на подходящи нутриенти за пробиотичните бактерии, които от своя страна също произвеждат В6. Тъй като този витамин има отношение както към физическото, така и към психическото здраве и баланса на невротрансмитерите, той е важна съставна част на връзката хранене-настроение-поведение, чието практическо значение се усеща осезаемо след прием на богати на витамин В6 храни.

Витамин Е (D-алфа-токоферил ацетат) – 25 IU (16.7 мг, около 120%; в дневна доза от 2 лоп. – 240%). Антиоксидантният и мембраностабилизиращ ефект на витамин Е по отношение на „пропускливите“  черва е установен върху плъхове в условията на индуцирана от голяма надморска височина хипоксия (2). Приемът на витамин Е значително понижава оксидативното увреждане (аналогично на това от свободните радикали в хода на възпалителните чревни заболявания), като увеличава серумната супероксид дисмутаза и диаминооксидаза (антиоксидантни ензими), понижава нивата на интерлевкините 2 и 4, гама-интерферона, малондиалдехида и активността на серумния еритропоетин – показатели, които стандартно са завишени при възпалението в чревната стена и при повишение на нейната пропускливост.

Витамин В1 (тиамин хидрохлорид) – 12.5 мг (1000%; 2000% в 2 лоп.). Отдавна е известно, че пробиотичните бактерии в чревния лумен синтезират витамин В1 (Abdel Salaam, 1938) и че при нарушения в чревната флора и при възпалителни процеси този процес отслабва, което може да доведе до дефицит. В по-ново време са охарактеризирани транспортните механизми за абсорбция на витамина от колоноцитите в дебелото черво, както и опасността от малабсорбцията му при възпалителни процеси в тази анатомична област. Тъй като диетичният витамин В1 се абсорбира още в тънкото черво, добавянето му в завишена доза понижава този риск (Hamid M. Said, 2014).

Витамин В2 (рибофлавин) – 10 мг (1000%; в 2 лоп. – 2000%) – Също се синтезира от бактериите в дебелото черво, като е характерно това, че при преобладаващо растителна храна в диетата, произведеното количество е по-голямо. Рибофлавинът има установено специфично действие срещу възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ) и конкретно срещу болестта на Крон. В хода на ВЧЗ се наблюдава дисбиоза в чревната флора, като нараства концентрацията на Escherichia coli и намалява тази на анаеробния бактерий Faecalibacterium prausnitzii, който изобилства у здрави лица и продуцира бутират маслена киселина, която стимулира интестиналния епител и произвежда противовъзпалителни субстанции. Приемът на витамин В2 стимулира растежа на F. prausnitzii и съответно продукцията на късоверижните мастни киселини като бутират, увеличаващи дебелочревното pH и намаляващи чревния пермеабилитет за вредни субстанции (G. Dijkstra, University Medical Center Groningen, 2016).

Витамин В3 (Ниацинамид) – 6 мг (38%; в 2 лоп. – 76%) – Наред с липидо- и холестеролопонижаващото си действие, ниацинамидът намалява проявите на улцеративния колит в експериментален миши модел, предизвикан от ректално приложен йодоацетамид (Salem & Wadie, 2017). Витамин В3 намалява загубата на тегло у приемащите го, потиска активността на дебелочревната миелопероксидаза и активността на TNF-α, васкуларния ендотелен растежен фактор (VEGF), ангиостатина и ендостатина и нормализира нивата на IL-10  в чревната стена. Изследването показва, че ниацинът успокоява симптоматиката на улцеративния колит чрез намаляване на възпалението и забавяне образуването на нови кръвоносни съдове в засегнатите области.

Бета-каротин (провитамин А) – 4800 IU (2880 мкг; 9600 IU в дневната доза) – прекурсор на анти-инфекциозния и имуномодулиращ витамин А, поддържащ имунологичната толерантност на храносмилателната система към перорално приетите храни и ксенобиотици. Образуващият се от него витамин А съществува в организма в трите си активни витамера – ретинол, ретинал и ретинолова киселина. Ретинолът е резервната молекула, под чиято форма витаминът се съхранява в организма. Ретиналът е съществен за зрението, а ретиноловата киселина действа като хормон, който се свързва с два рецептора в организма – RAR и RXR, с което повлиява експресията на повече от 500 вида гени. Тя е отговорна за формирането на вроден и придобит имунитет, като поддържа интегритета на всички лигавични структури и формирането на антитела срещу потенциалните перорално приети антигени. Голям брой хранителни алергии и непоносимости се формират или задълбочават на фона на дефицит на витамин А (Michael Ash.Vitamin A: The Key to a Tolerant Immune System?, 2010).

Фолиева киселина (250 мкг, 62.5%; 133% в 2 лоп.) С напредване на познанията ни върху метаболизма на чревните бактерии става известно, че при дисбактериоза и непълноценна диета се нарушава хомеостазата в някои участъци на тънкото черво и черния дроб, което е свързвано с локален или системен фолатен дефицит. Заболявания като глутеновата ентеропатия и чернодробната цироза често са придружени с дефицит на фолиева киселина (Ponziani FR et al. Folate in Gastrointestinal Health and Disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2012 Mar).

Витамин B12 (Цианокобаламин, 100 мкг, 4000%; 8000% в 2 лоп.) Един от витамините, които чревните бактерии в дебелото черво произвеждат, но абсорбцията му от дебелочревната лигавица е незначителна (абсорбира се през тънкото черво), поради което е наложително да се приема с диетата. Необходимостта от него е завишена при вегетарианците и особено при веган потребителите, поради факта, че се съдържа почти изключително в храни от животински произход (в растителните може да попадне по-скоро като почвен примес при лошо измиване). Витамин B12 и сродни на него вещества с кориноидна структура улесняват клетъчното дишане на пробиотичните бактерии в червата и регулират генната експресия в чревния микробиом (Degnan et al., 2014). Метилмалонил коензим А мутазата (MCM) и метионин синтазата (MetH) – двата единствени ензима у човека, зависими от витамин В12, са също така сред най-изобилните ензими у бактериите на чревната микрофлора и дефицитът на В12 улеснява настъпването на нарушения във взаимодействието на пробиотичните бактерии с имунокомпетентните клетки в чревната стена и последващо отслабване на бариерната им функция.

Витамин D3 (холекалциферол, 93UI/2.3 мкг) – 24%; 48% в 2 лоп. Наред с потискащото му действие върху причинителя на стомашните язви (Helicobacter pylori), витамин D3 има позитивно действие срещу бактериални инфекции и възпалителни чревни заболявания.Той е особено важен у лицата с метаболитен синдром и стеатоза на черния дроб, при които е налице подчертан дефицит на витамина. Недостигът на холекалциферол потиска синтезирането на дефензини – антибактериални молекули, поддържащи здравословния състав на чревната флора. Значението на този факт се онагледява с това, че пероралният прием на синтетичен дефензин нормализира флората и облекчава патологията на омазнения черен дроб, инсулиновата резистентност и други прояви на метаболитния синдром.

 

МИНЕРАЛЕН КОМПЛЕКС

С оглед създаването на пълноценна диетична добавка за хората с малабсорбция и храносмилателни нарушения, обусловени от нарушения в чревната бариерна функция, Natural Factors са включили девет минерала и микроелемента, чието значение за нормалното развитие на организма е добре известно – калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, хром, йод, селен и молибден. Умерените дози калций леко стимулират стомашната секреция и улесняват храносмилането, като подобряват абсорбцията на витамин D3 и действат синергично с него в поддържането на костния минерален баланс. Цинкът е необходим за поддържане здравината на интестиналните тесни връзки в епителната тъкан. Недостигът на цинк води до протеолиза на оклудина – един от структурните ензими на тесните връзки, както и даунрегулация на клаудин-3 – протеин, вземащ участие в регулацията на чревната пропускливост (Miyoshi Y et al., 2016). Хромът влияе непряко върху чревната пропускливост, като служи за кофактор на ензими, метаболизиращи въглехидратите и намаляващи увреждащото действие на високата кръвна захар върху епителната функция на червата.

 

ПАТЕНТОВАН ПРОБИОТИЧЕН ЩАМ BIFIDOBACTERIUM LONGUM SUBSP. LONGUM BB536

Накратко наричан в изложението Лонгум, този щам бифидобактерии е представен като цели биоактивни бактерии в количество от пет милиарда колония-образуващи единици в една дозова лопатка от Ревитал Х. Лонгум BB536 има доказано положително въздействие върху състава и метаболизма на чревната флора (Ogata et al., 1999). У здрави доброволци, приемали  кисело мляко, суплементирано с Лонгум, в продължение на две седмици (2 x 250 мл), е наблюдавано значително увеличение на популациите от бифидобактерии и лактобацили. Видовете Clostridium и тоталната аеробна флора във фекалиите са намалели, а нивата на гнилостните субстанции като амоняк, индол и пара-крезол са занижени за сметка на значителното увеличение в нивата на късоверижните и летливите мастни киселини. Активността на уреазата е спаднала паралелно с понижение концентрацията на амоняк (6).   

Приемът на Лонгум доказано увеличава популациите на Eubacterium rectale – чревна бактерия, продуцираща значителни количества бутират (маслена киселина). Бутиратът се образува от неразтворимите диетични фибри в хода на ферментацията им от пробиотичните бактерии. Проявява противовъзпалително и имуномодулиращо действие, като потиска активността на ядрения фактор каппа-би  и регулира диференциацията на T-регулаторните клетки. Бутиратът участва във възстановяването на глутатиона и в редица антиоксидантни механизми в червата. Известно е облекчаващото му действие върху проявите на синдрома на раздразненото дебело черво, а също и върху тези на болестта на Крон. Също така, бутиратът е енергиен субстрат в началните стадии на синтеза на аденозин трифосфата (АТФ) – основният носител  на клетъчна енергия за чревните бактерии и за епителните клетки. Под действието на бутирата се подобрява реабсорбцията на вода в дебелото черво, което облекчава проявите на диария.

Особено изразено е благоприятното въздействие на Лонгум BB536 върху проявите на синдрома на раздразненото дебело черво. Пробиотикът облекчава абдоминалните болки, флатуленцията и констипацията. Наред с това, се наблюдава подобрение в свързваните с това заболяване тревожност и депресия.

Бифидобактериите могат да увеличат значително ремисиите у болните с улцеративен колит, въпреки че не влияят съществено на вероятността заболяването да се обостри отново.

 

ГРАХОВ ПРОТЕИН  (1400 мг; 2800 мг/ 2 лоп.)

Протеиновият метаболизъм е сложна каскада от биохимични реакции, които при нарушена бариерна функция на червата протичат неправилно и могат да обусловят алергични и дори автоимунни реакции. Докато тя не бъде възстановена, за организма е особено важно да си набавя леснодостъпен протеин, който да има ниска алергенност и имуногенност, а много често се налага глутенът също да бъде избягван. Грахът е една от най-добре поносимите бобови култури (наричани в кулинарията варива) с висока хранителна стойност и много нисък алергенен потенциал, поради което той често се използва в диетите, разработени за страдащите от хранителни непоносимости, автоимунни заболявания и синдром на пропускливото дебело черво.

Граховият протеин е богат на есенциални мастни киселини и съдържа почти толкова левцин, колкото и суроватъчния (но е от растителен/веган произход). Най-богат е на глутамин (18%), следван от аспарагинова киселина (12%), левцин (8.64%), аргинин (8.78%) и лизин (7.61%) (Michael Matthews, Dr. Brian Grant https://legionathletics.com/pea-protein/). Глутаминът има собствена фармакологична активност, описана по-долу. Методът на изолация на граховия протеин изключва токсичните вещества от групата на лектините, които обичайно присъстват в суровите семена на бобовите растения, включително и на граха.

RevitalX® съдържа 1500 мг (3000 мг в дневната доза) соев лецитин (без ГМ-произход), който играе ролята на емулгатор и предпазва компонентите на сложната формула от разслояване и нарушаване на консистенцията. Лецитинът не е биологично инертен материал – той понижава холестероловите нива и облекчава дейността на черния дроб в условията на диета, богата на мазнини. Лецитинът също така стабилизира мембраните на невроните и  хепатоцитите и тесните връзки – той е един от малкото емулгатори, които всъщност намаляват чревния пермеабилитет, вместо да го влошават. 

 

L-ГЛУТАМИН  (1000 мг)

Глутаминът е най-разпространената свободна аминокиселина в човешкия организъм и е основен субстрат, оползотворяван от клетките на чревната лигавица. Глутаминът стимулира пролиферацията на ентероцитите, регулира синтеза и структурирането на протеините в тесните връзки между клетките, потиска провъзпалителните сигнални пътища и защитава клетките от апоптоза и клетъчен стрес както в норма, така и в патология. По време на тежък метаболитен стрес при травма, сепсис, възпалителни чревни заболявания, суплементирането с L-глутамин (биоактивният изомер, както и при другите протеиногенни аминокиселини, е лявовъртящата форма) довежда до положителни терапевтични резултати (Min-Hyun Kim et al., 2017).

Глутаминът е градивна единица както на протеините, така и на нуклеобазите, глутатиона и някои невротрансмитери, което обяснява защо е най-изобилната аминокиселина в кръвта, мускулите и повечето тъкани. Традиционно се приема на неесенциална аминокиселина, която организмът може да синтезира, но при гореспоменатите състояния заздравяването на чревната лигавица и други тъкани се ускорява значително при приемането му с храната, поради което по-правилната дефиниция е „условно есенциална”. Понеже чревните клетки на лигавицата се обновяват на всеки четири-пет дни, в нея се извършва непрекъсната митоза и пролиферация. Глутаминът стимулира митоген-активираните протеин кинази (MAPKs) – ензими, регулиращи деленето и диференциацията на клетките. Той засилва ефектите на инсулиноподобния растежен фактор (IGF), епидермалния растежен фактор (EGF) и трансформиращия растежен фактор алфа (TGF-α). Под негово действие се заздравяват тесните връзки (tight junctions) – протеинови структури, запечатващи съседните епителни клетки и образуващи трудно пропусклива бариера между епитела и ендотела на чревната стена (8).

 

ПРЕБИОТИЧНИЯТ КОМПОНЕНТ – ФРУКТООЛИГОЗАХАРИДИ

За да се развие добре колонията от включения в състава пробиотик – Bifidobacterium longum ssp. Longum BB536, в състава на Ревитал Х са включени фруктоолигозахариди (FOS) – хидролизат от пребиотични въглехидрати (инулин), който е неразградим в храносмилателната система и устойчив на ензими, но за сметка на това играе роля на хранителна среда за пробиотичните микроорганизми в червата – лактобацили и бифидобактерии.

Наред с това, FOS увеличават чревната абсорбция на калция, цинка, магнезия и фосфора през стената на дебелото черво, което е съществен синергичен ефект по отношение на здравината на тесните връзки – като се вземе предвид установеното действие на цинка върху тези структури.

 

ДРУГИ КОМПОНЕНТИ НА RevitalX® ЧРЕВНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ С ВАЖЕН ЗА ЧРЕВНАТА ФУНКЦИЯ ЕФЕКТ

L-лизин (119 мг/238 мг)  - есенциална аминокиселина, участваща в протеиногенезата, кръстосаното свързване на колагеновите влакна в съединителната тъкан (важна за здравината на чревната лигавица),  хистоновите модификации на наследствения материал (важни за правилното предаване на наследствената информация в бързоделящите се епителни клетки),  подобряването абсорбцията на калция и регулиране на имунния отговор. Лизинът е известен имуностимулатор, често включван в мултивитаминни препарати. Тъй като в регенерацията на чревния епител участват калций-чувствителни рецептори (CaSR), а L-лизинът увеличава концентрацията на калций в него, приемът на тази аминокиселина поддържа хомеостазата на редица процеси по възстановяването и укрепването на чревните стени.

Глицин (77 мг/154 мг) - участва като градивен блок на структурни протеини, заедно с лизина. Освен това, проявява собствен хепатопротективен ефект, като поддържа мембранната стабилност и оптимизира активността на много ензими. Антиоксидантната му активност също е висока, което е потвърдено в животински модел на колит, предизвикан от тринитробензенсулфонова киселина (TNBS); доказана е и противовъзпалителна активност на глицина чрез взаимодействие с няколко различни вида биомолекули (Meerza Abdul Razak et al. Oxid Med Cell Longev, 2017 Mar 1).

N-Ацетил-L-Цистеин (42 мг/84 мг). Известен още като NAC и ацетилцистеин, този универсален антиоксидант е близък по своята активност до аскорбиновата киселина (витамин С). Неговото действие се състои в поддържане на редокс статуса в тъканите и недопускане на оксидативно увреждане на лигавицата, както и във възстановяване активността на глутатиона. Ацетилцистеинът също така участва в предпазването на лигавицата от бактериални токсини (липополизахариди, LPS), което е доказано у свинчета, орално натоварени с LPS (Hou Y et al. N-Acetylcysteine and intestinal health – A focus on its mechanism of action. Front Biosci Landmark Ed. 2015 Jan 1).

Ензимна бленда Pepzyme (храносмилателни ензими 37.5 мг/ 75 мг) Представлява протеолитична смес от ензими с разграждащо диетичните протеини действие. Подобряват храносмилането и оказват непряк противоалергичен и противовъзпалителен ефект в червата поради факта, че намаляват молекулните размери и маса на протеините и ограничават техния алергенен и имуногенен потенциал. В чревната лигавица, протеолитичните ензими (доказано за бромелаина) потискат активацията на CD4+ чрез свързване с различни адхезионни молекули на T-клетките и отслабване на анормалния имунен отговор при автоимунни състояния (каквито са болестта на Крон, глутеновата ентеропатия и улцеративния колит) (Rajendra Pavan et al. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int 2012 Dec 10).

Бактериална протеаза (от Bacillus subtilis, цели клетки; 12.4 /24.8 мг) Този протеолитичен ензим е включен в състава на RevitalX, понеже за него е доказано, че увеличава експресията на протеините, изграждащи тесните връзки между чревните епителни клетки – измерено чрез повишаване на трансепителиалното електрическо съпротивление (TEER) (9).

Гъбична протеаза (от Aspergillus flavus var. oryzaeцели клетки; 25.1/50.2 мг) Представлява смес от кисела протеаза, алкална протеаза и амилаза (разграждаща нишестето), характерна за традиционната японска хранителна плесен koji, ферментираща върху ориза и използвана в производството на алкохолната напитка саке. Тази протеаза има силен бифидогенен ефект, изразяващ се в засилване жизнеността на пробиотиците от групата на бифидобактериите (Yongshou Yang et al., 2017). Ефектът се държи на увеличаване количеството на наличните нутриенти за бифидобактериите под действието на ензимите.

N-ацетилглюкозаминът (NAG) (12.5/25 мг) е градивен елемент на глюкозаминогликаните (мукополизахаридите или GAG) – дълги неразклонени полимери, съставени от дизахаридни единици. В чревната лигавица тези полизахариди (най-популярните от които са хепаран сулфатът, хиалуроновата киселина и хондроитин сулфатът) поддържат силен електроотрицателен заряд и медиират имобилизацията на хемокините, с което регулират активността на неутрофилите и задържат възпалителния процес. GAG се свързват с над 500 различни протеинови структури в организма, много от които са представени в чревния епител, и ги предпазват от протеолиза (Derler et al. Glucosaminoglycan-Mediated Downstream signaling of CXCL8 Binding to Endothelian Cells. Int J Mol Sci 2017 Dec; 18(12):2605).

Кверцетин дихидрат (28/56 мг). Флавоноиден растителен пигмент с мощно антиоксидантно, противовъзпалително и противотуморно действие срещу най-различни заболявания на организма. Представлява нормална част на диетата, макар и рядко да се приема в значителни количества. Конкретно при възстановяване на чревната бариерна функция и намаляване на пропускливостта при т.нар. „синдром на пропускливото черво” ролята на кверцетина е да ускори съединяването на оклудина и клаудините – структурни протеини на тесните връзки (зона оклуденс) между клетките на епителната тъкан (Suzuki T et al., J Nutr  2009 May; 139(5):965-74).Приемът на кверцетин намалява степента на проникване на високомолекулни съединения през чревната бариера.

Екстракт от семената на белия трън (Silybum marianum), стандартизиран на 60% силимарин (11/22 мг). Вероятно най-често използваният и един от най-добре изучените растителни хепатопротектори, силимаринът облекчава работата на черния дроб и улеснява детоксикацията на червата от мазнини, жлъчни соли и ксенобиотици. Паралелно с това, флавоноидният комплекс на белия трън е мощен антиоксидант, понижаващ оксидативния стрес върху лигавицата в синергия с витамин С, кверцетина, ацетилцистеина и бета-каротена.

Екстракт от гроздови семки (Vitis vinifera seminis extractum), стандартизиран на 80% олигомерни проантоцианидини (OPAC) (11/22 мг). Полифенолите на гроздовите семки имат противовъзпалително, противоязвено, противотуморно, имуномодулиращо и антимикробно действие. Те са част от антиоксидантния флавоноиден комплекс на Ревитал Х (кверцетин, силимарин, проантоцианидини), активно модулиращ метаболизма на чревната флора и възстановяващ лигавицата от свободно-радикаловото увреждане.

 

УКАЗАНИЯ ЗА ПРИЕМ

За ежедневна поддръжка на чревната бариерна функция: Два пъти дневно по една мерителна лопатка (31 г), смесена с 250 вода или пресен плодов/зеленчуков сок, два-три часа преди или след приема на други медикаменти.  

 

БЕЗОПАСНОСТ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Продуктът RevitalX® е предназначен само за възрастни. Необходима е консултация с лекаря или фармацевта, ако пациентът има прояви на гадене, висока температура, повръщане, кървящи язви или хемороиди, диария, болки в коремната област, бъбречни камъни или се придържа към нископротеинова диета. При съвместен прием с антикоагуланти, антибиотици или противовъзпалителни средства също е добре да се потърси съвета на специалиста. Приемът на цинк може да доведе до дефицит на мед при продължителен прием, поради което е полезно серумните нива на медта да се проследяват. При бременност, кърмене или тежък имунен дефицит (СПИН, левкемия, химиотерапия или продължителен прием на кортикостероиди), RevitalX® не се препоръчва. 


ЛИТЕРАТУРА

  1. Yukako Okazaki et al. Consumption of Vitamin B6 reduces fecal ratio of litocholic  acid to deoxycholic acid, a risk factor for colon cancer, in rats fed a high fat diet. J Nutr Sci Vitaminol. 2012,  58; 366-370
  2. Chunlan Xu et al. Effect of Vitamin E supplementation on intestinal barrier function in rats exposed to high altitude hypoxia environment. Korean J Physiol Pharmacol. 2014 Aug; 18(4):313-320. 
  3. Hamid M. Said. Intestinal absorption of water-soluble vitamins in health and disease. Biochem J 2011 Aug 1; 437(3):357-372, online published 2014 Jun 9.
  4. Hesham Aly Salem & Walaa Wadie. Effect of Niacin on Inflammation and Angiogenesis in a Murine Model of Ulcerative Colitis. Scientific Reports 7, Aug 02, 2017.
  5. Patrick H. Degnan et al. Vitamin B12 as a modulator of gut microbial ecology. Cell Metab 2014 Nov 4; 20(5):769-778.
  6. T. Ogata et al. Effect of Bifidobacterium longum BB536 yoghurt administration on the intestinal environment of healthy adults. Microbial Ecology in Health and Disease, Vol. 11, 1999 Issue 1.
  7. Douglas S. Kalman. Amino Acid Composition of an Organic Brown Rice Protein Concentrate and Isolate Compared to Soy and Whey Concentrates and Isolates. Foods 2014, 3, 394-402.
  8. Min-Hyun Kim & Hyeyoung Kim. The Role of Glutamine in the Intestine and its Implication in Intestinal Disease. Int J Mol Sci 2017 May; 18(5):1051.
  9. Lamya Rhayat et al. Effect of Bacillus subtilis strains on intestinal barrier function and inflammatory response. Front Immunol. 2019; 10:564.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.