×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Андрографис

 

Андрографис (Andrographis paniculata) е билка, чиито ползи за здравето са известни на човечеството от векове. Култивирана е в южна и югоизточна Азия, и е едно от най-ценените лечебни растения в Китайската медицина и древната индийска наука Аюрведа.

С медицинска цел се използват листата и стеблото на андрографиса. Техният терапевтичен ефект се дължи на съдържащите се в състава им активни фитосъединения, известни като андрографолиди.

Какво представляват андрографолидите и кои са ползите им

Андрографолидите са лабданови дитерпеноиди, част от семейството на изопреноидите (терпеноиди) – клас химични съединения, получени от съединението 5-въглероден изопрен и от терпени. Растителните терпеноиди се съдържат в много от лечебните растения, включително куркума, джинджифил, гинко билоба и др.

Установено е, че андрографолидите, изолирани от стеблото и листата на андрографиса въздействат върху имуномодулацията и клетъчната сигнализация, и проявяват мощно антивирусно, антибактериално и противогъбично действие.

Освен антимикробни, имуностимулиращи и имуномодулиращи ефекти, андрографолидите проявяват и други свойства: понижават нивата на холестерола и кръвната захар, стимулират производството на жлъчен сок и действат като адаптогени, подобряващи реакцията на организма при психически и физически стрес.

Нека подробно разгледаме ползите от андрографолидите и разберем при кои състояния и заболявания могат да помогнат!

Подпомагат имунитета и намаляват усложненията при бактериални инфекции

Антибиотиците са най-често използваните медикаменти срещу бактериални инфекции, но продължителният им прием води до различни реакции на антибиотична резистентност. Благодарение на фармакологичната си антибактериална активност, андрографолидите се разглеждат като потенциална алтернатива на конвенционалното лечение.

  • Потискат растежа на патогенните бактерии.
  • Понижават температурата в степен, близка до тази на медикаментите, предлагани без рецепта.
  • Потискат възпалението, без да дразнят стомаха, и стимулират имунните клетки да осъществят бърз и точен имунен отговор.
  • Облекчават симптомите при синуит, бронхит или тонзилит и скъсяват времето за боледуване.
  • Проявяват осезаеми болкоуспокояващи ефекти, когато се приемат в продължение на 7 дни.

Потискат растежа на паразити в червата

Още в далечната 1975 г., върху андрографолидите е проведено изследване, което добре разкрива ефекта им срещу Ascaris lumbricoides – едни от най-разпространените чревни паразити. По-късни изследвания показват, че андрографолидите в стеблата и цветовете на андрографис, са способни да унищожат и паразита Dipetalonema reconditum, който се предава чрез комарите и заразява кучетата.

Поддържат здравето на черния дроб

Клинично изследване, проведено в Индия показало, че след приема на екстракт от андрографис настъпват подобрения в показатели на черния дроб, включително серумен билирубин, алкална фосфатаза и други кръвни маркери при пациенти с остър инфекциозен хепатит.

При друго изследване плъхове били изложени на токсичния въглероден тетрахлорид, за да се предизвика липидна пероксидация и съответно – клетъчно увреждане в черния дроб. Оказало се, че профилактиката с екстракт от андрографис, стандартизиран до андрографолиди предотвратява този ефект и предпазва черния дроб от страничните ефекти на редица токсични вещества.

Поддържат здравето на сърцето

При експериментален модел на сърдечен инфаркт било установено, че андрографолидите намаляват исхемичното увреждане, проявяват фибролитично действие, намаляват образуването на кръвни съсиреци и ограничават риска от инфаркт при нарушена цялост на коронарната артерия.

Облекчават симптомите при автоимунни заболявания

Андрографолидите са полезни и за пациентите с множествена склероза. При рандомизирано, двойно-сляпо изследване доброволците приемали екстракт от андрографис, стандартизиран до андрографолиди 2 пъти дневно в продължение на 1 година, което довело до значително намаляване на умората.

При друго изследване на 60 души с активен ревматоиден артрит, 14-седмичната терапия с екстракт от андрографис довела до намаляване чувствителността, болката и отока в ставите, и подобрение в кръвните показатели и други фактори в сравнение с плацебо групата.

Андрографис – природно антивирусно лекарство

Андрографолидите проявяват мощни противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти. Те подобряват активността на цитотоксичните Т-клетки и на NK-клетките (клетките естествени убийци) и подпомагат фагоцитозата – основната активност на имунната система, при която клетките на вродения имунитет поглъщат и унищожават патогените, включително вируси и бактерии.

Въз основа на тези данни, терапията с екстракт от андрографис се разглежда като надеждно решение за ограничаване репликацията на различни вируси и индуцираната от вирусите патогенеза.

През последните няколко месеца научният интерес към андрографис като помощно средство за облекчаване симптоматиката при коронавирусна инфекция, се увеличи значително. Налице са данни, според които екстрактите от стръковете и стеблото на растението, богати на лабдановия дитерпенов лактон андрографолид, могат да подпомогнат дихателната система и да намалят риска от усложнения.

Андрографолидите проявяват противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти по отношение на вирусните инфекции. Тези фитосъединения се включват в редица метаболитни пътища, в които участват отделяните от имунокомпетентните клетки под действието на вируса цитокини (при тежките инфекции явлението се обозначава като „цитокинна буря“). Това означава, че андрографолидите спомагат за постигането на имунен баланс при запазена и дори засилена цитотоксичност, което е критично важно за справяне с тежките вирусни инфекции на дихателните пътища. (1).

Интересни факти 

  • Ползите от андрографис за контрола върху грипната епидемия в Индия от 1919 г. са широко признати.(2)
  • Екстрактите от билката активно се използват срещу инфекциозни заболявания в Китай.
  • Още преди 10 години андрографис се превръща в едно от най-продаваните в Скандинавия естествени средства срещу простуда и грип.
  • През септември 2020 е започнало провеждане на клинични проучвания върху болни с коронавирусна инфекция с препарати от андрографис в различни болници на Тайланд и Бангладеш. Публикуването на резултатите предстои в най-скоро време. Засега е установено, че препаратите с андрографис облекчават кашлицата и намаляват предаването на вируса от една клетка към друга.

С какво можете да комбинирате  андрографис

В китайската медицина андрографис често се съчетава с екстракт от глухарче – според китайските лекари тази комбинация проявява силно противовъзпалително и антимикробно действие, ефективно срещу широк спектър патогенни причинители (вируси, бактерии и др.).

Комбинацията от екстракт от андрографис с извлек от сибирски женшен също е традиционна в китайската медицина, в която е известна с наименованието Kan-Yang. Kan-Yang има висока ефективност в хода на тежки вирусни инфекции, при които намалява риска от усложнения, и също така може да се използва след прекарано заболяване с цел по-бързо възстановяване. Сибирският женшен е мощен адаптоген, който увеличава енергията и имунната защита. Съчетанието от андрографис и сибирски женшен има силно възстановяващо действие и повлиява благоприятно всички органи и системи в тялото.

Тод Нелсън, доктор по медицина, в Денвър, Колорадо твърди, че включва в терапията на пациентите си комбинация екстракти от андрографис и ехинацея, плюс витамин С и биофлавоноиди. Според д-р Нелсън това съчетание има висока успеваемост при грип, ако приемът стартира още в първите 24 часа от началото на симптомите. (3)

Надеждна профилактика и терапия с екстракта от андрографис на Nature’s Way

Висококачественият препарат Andrographis на американската компания Nature’s Way съдържа екстракт от всички части на растението, който проявява широк спектър полезни ефекти по отношение на имунното здраве и защитата от вирусни инфекции.

Всяка капсула е източник на екстракт от стебло, лист и цвят на андрографис, стандартизиран до впечатляващите 10% (30 mg) андрографолиди.

Включването и на цялостен екстракт от всички части на растението помага за разширяване спектъра му на действие, а точно фиксираното значително количество андрографолиди предполага, че продуктът може да бъде надежден профилактикум на тежки вирусни инфекции и често съпътстващите ги бактериални суперинфекции, протичащи със силно възпаление и дисбаланс на имунните механизми в организма.

Екстрактът от андрографис на Nature’s Way има добре установено имуностимулиращо и антивирусно действие при простуда, грип и бактериалните им усложнения като фарингит, тонзилит, ларингит, синуит и бронхит.

Андрографис

Профилактичният прием на доза от два пъти по 1 капсула дневно не гарантира, че няма да настъпи инфекция, но може значително да облекчи хода на инфекцията и да намали риска от развитие на усложнения, изискващи антибиотично лечение и понякога интензивни грижи.

1.Yadu Nandan Dey et al. The Role of Andrographolide and its Derivative in Covid-19 Associated Proteins and Immune System. Research Square 18 Jun 2020.

Прочетете още полезна информация, свързана с темата:

Други статии, които бихте прочели:

 

Коментари (6)

    • Инж.Надежда Михайлова от Мездра.
    • 2017-12-23 03:38:19
    Цена?
    • Ревита
    • 2017-12-28 14:37:46
    Здравейте, Цената на продукта е 32,29 лв. за разфасовка от 60 капсули. За допълнителна информация, оставаме на ВАше разположение. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Daria Abadjieba
    • 2018-01-11 15:18:24
    А каква е препоръчителната доза? По колко капсули на ден?
    • Ревита
    • 2018-01-11 15:57:08
    Здравейте, Продуктът съдържа Андрографис екстракт (10% андрографолиди) - 300 mg, Андрографис (стъбло, лист, цвят)- 100 mg. Други съставки: растителна капсула, целулоза, силициев двуокис. Приема се по 1 капсула 2 пъти дневно, за предпочитане с храна и вода. За допълнителна информация, оставаме на Ваше разположение. Поздрави, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Sonia
    • 2018-01-15 10:27:28
    Здравейте, Продуктът се приема 2 пъти дневно по 1 капсула, за предпочитане с храна и вода. За допълнителна информация, оставаме на Ваше разположение. Соня Атанасова www.revita.bg
    • Ревита
    • 2018-01-15 10:29:13
    Здравейте, Продуктът се приема 2 пъти дневно по 1 капсула, за предпочитане с храна и вода. Соня Атанасова www.revita.bg

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.