×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Диабет тип 2 е хронично заболяване, което според медицинските експерти все по-осезаемо започва да придобива сериозни мащаби, свидетелстващи за световна епидемия. По данни на Министерството на здравеопазването у нас над половин души са засегнати от болестта, като 40% от тях дори не подозират за това. От СЗО съобщиха, че са крайно песимистично настроени за скока на заболеваемостта по цял свят. Организацията смята, че до 2030-та година още 500 милиона души ще проявят признаци на диабет тип 2. За съжаление, на всеки 10 секунди на планетата се разболяват още двама души, а един човек умира от болестта.

И макар че медицинската наука все още не разполага с лекарство срещу диабет тип 2, диагнозата съвсем не следва да се възприема като присъда. Напротив – с диабет тип 2 може да се живее дълго и то качествено. За целта обаче е необходимо пациентът да съумее да намери начин за контрол върху диагнозата си. Този контрол е постижим с конкретни промени в начина на живот и най-вече начина на хранене. Особено важно е пациентът да получи и навременна надеждна подкрепа в тази насока. Ето защо нутриционистите биха могли да са изключително полезни в тази насока. Преди да разберем в какво се изразява тяхната помощ, нека накратко разгледаме начина, по който заболяването диабет тип 2 се развива и влияе върху човешкото тяло.

 

Какво е диабет тип 2 и как той засяга човешкия организъм

Диабет тип 2 е наличен, когато в кръвта има твърде голямо количество захар. Нивата на кръвната захар са пряко зависими от хормона, наречен инсулин. Начинът, по който инсулинът контролира стойностите на кръвната захар, е следният: той изпраща сигнали до тялото да придвижи захарта към клетките, които я складират под формата на енергиен запас.

При диабет тип 2 този процес не се осъществява или поне не в необходимата степен. Пациентите с това заболяване или не произвеждат инсулин, или инсулинът не работи нормално. Специалистите обобщават тези две хипотези с термина инсулинова резистентност. За целта диабетиците приемат определени лекарствени продукти, стимулиращи инсулиновата чувствителност или намаляващи симптоматиката на хроничното заболяване. Ако то не бъде контролирано от пациента, е възможно да настъпят сериозни усложнения като увреждане на нерви, хипертония, сърдечни проблеми, намалено зрение и други.

Хранителният ни режим и ежедневните ни навици също могат да повлияят значително върху функциите на инсулиновия хормон, както и върху нивата на кръвната захар. Навиците и ежедневната ни диета, също така, представляват и възможност за намаляване на риск от споменатите усложнения. А нутриционистът би могъл да бъде специалистът, който да подпомогне контрола върху диабетното състояние.

 

Какво представлява нутриционистът

Нутриционист е сравнително ново професионално направление. Тази професия тепърва се утвърждава у нас, но пък в световен мащаб набира все по-сериозна популярност, като в не малко университети дори се откриват нови специалности за придобиването на такъв тип квалификация. Нутрициологията в буквален превод означава наука за хранене. В нея са заложени принципите на отделни науки като медицина, диетология, психология, биология и други. Нутриционистът не е лекар, защото не поставя диагнози, а само подпомага лечението на такива с хранителен режим, подходящ за всеки индивидуален пациент. Нутриционистът не е и диетолог, защото целта на работата му не е свързана само с отслабване или придържане към принципите на здравословното хранене. Нутриционистът ни показва как да се храним, какви навици да придобием и как да променим живота си така, че да разполагаме с контрол върху конкретна диагноза или хронично заболяване, а и изобщо контрол върху общото ни здравословно състояние.

Нутриционистът в подкрепа за диабетика

Помощта на нутрициониста за един диабетик може да бъде от съществено значение за качеството му на живот. Ролята на нутрициониста е да изработи персонален хранителен режим съгласно нуждите на пациента. В случая, принципите на нутрициологията се използват с цел диабетика да намали нивата на кръвната захар, респективно да увеличи чувствителността на инсулина в тялото си. Характерно за нутрициониста е предварително да се запознае с традиционните хранителни навици на своя клиент – колко често се храни, от какви продукти се състои ежедневното му меню, налична ли е хранителна непоносимост, с какъв бюджет за храна разполага, какви са опциите за намиране на допирна точка между неговия и хранителния режим на останалите членове в домакинството. Едновременно с индивидуалния подход действат и някои универсални съвети, които нутриционистът може да даде на пациент с диабет тип 2 за поддържане на нормално здравословно състояние. Например:

  • Хранителен режим, който да спомогне за намаляването на телесното тегло, тъй като често диабетиците страдат от затлъстяване.
  • Намаляване на количеството консумирана сол, както и скорбялните зеленчуци (картофи, грах, царевица, тиква и други).
  • Ограничаване на прием на храни с добавена захар.
  • Засилен прием на храни, богати на фибри.
  • Ограничаване на бързите за сметка на бавните въглехидрати.
  • Преминаване към пълнозърнести варианти на следните продукти: хляб, паста и ориз.
  • Заместване на мазни и високо калорийни храни с ядки, крехки меса, прясна риба, варива и плодове.
  • Ограничаване на консумацията на алкохол и храни тип полуфабрикати.

 

Ролята на нутрициониста в живота на пациент с диабет тип 2 може да е ключова и решаваща. Подкрепата и насоките на този съвет биха могли значително да намалят симптоматиката на болестта и да предпазят от нейните усложнения, включително и фатални такива. Трябва да се знае обаче, че нутриционистите не могат да заменят лекарите. Всеки с диагноза диабет тип 2 трябва редовно да посещава личния си лекар и специалист по ендокринология, за да следи състоянието си.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.