×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.





Това е кожен обрив, причинен от същия вирус, който причинява варицела. Ако човек е прекарал варицела, вирусът остава да живее латентно в нервната система и никога не изчезва напълно от тялото. Под влияние на определени фактори като емоционален стрес, имунен дефицит или рак вирусът може да се реактивира и да причини херпес зостер. Всеки човек прекарал варицела е изложен на риск от херпес зостер, но той се появява най-често при хора над 60-годишна възраст.

При това заболяване се появяват мехури, които най-често започват от едната страна на гръбначния стълб и продължават по гръдния кош към гръдната кост. По-рядко мехурите се срещат в областта на едното око или от едната страна на врата или лицето.

Симптомите на херпес зостер обикновено засягат само малка повърхност от тялото. Пациентът може да изпитва пареща болка и чувствителност на кожата в продължение на няколко дни до една седмица преди симптомите да станат видими. Първоначално се появяват малки мехурчета върху зачервената кожа, броят на които се увеличава бързо за три до пет дни.  След това мехурите се пукат и постепенно изчезват. Целият този процес от появата на мехурите до тяхното изчезване може да отнеме между три и четири седмици.

Добре е да се обърнете към специалист при наличие на болка, парене, изтръпване или скованост, червеникав обрив, пълни с течност мехури, сърбеж. При някои хора се появяват още висока температура и треска, главоболие, умора. Незабавно се консултирайте с лекар, ако:

•  болката и обривът са близо до вашите очи. Ако не се лекува, инфекцията може да доведе до трайно увреждане на очите.

•  вие или някой от семейството ви имате отслабена имунна система вследствие от заболяване от рак, прием на лекарства или хронично заболяване

•  обривът е разпространен по големи участъци от тялото и е болезнен

Херпес зостер е заразен и може да причини варицела при хора, които не са я изкарали. Той не е заразен за тези, които вече са я преболедували. Особено внимателни трябва да бъдат бременните жени, които не са прекарали варицела. Те трябва да избягват местата с много хора и контакта с потенциално заразени лица.

Лечението на херпес зостер е свързано с приема на антивирусни и болкоуспокояващи лекарства. От 2006 година в САЩ се прилага ваксината Зоставакс при лица над 60-годишна възраст. У нас тя все още не е част от имунизационния календар.

Коментари (9)

    • екатерина
    • 2012-12-28 08:52:51
    от 20 дни страдам от херпес зостер.Обривите ми минаха без вторична инфекция,но болката остана.Много силна и коварна,особенно вечер.Какви болкоуспокояващи да вземам,като аналгин и нимезил не ми действат?Може ли някой да ми сподели какво поведение да имам относно заболяването и как да го лекувам от тук нататък?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-01-02 16:46:19
    Здравейте, Вит. В12, Ибупрофен табл. 3 по 1, Лидокаин шпрей или унгвент. Пишете пак, ако болката не отминава или се обърнете към невролог. Рейки – сложете едната ръка под пъпа, другата отзад срещуположно и стойте така около 15 мин. Не се мъчете да правите нещо. Оставете енергията сама да потече. Просто си лежете и може да внимавате в дишането, за да отклоните мислите си от болката. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Еми
    • 2013-01-17 06:22:08
    Здравейте, живея в Холандия и аз също страдам от херпес зостер. Естественно не предполагах че може да това,страдах 1 седмица от силни болки след което се показаха и обривите.изписаха ми болкоуспокояващи от вида бруфен и отпускащо диазепам,но не избощо не ми помогнаха . И така до края на втората седмица петък със силни болки пак на лекар от там в болница с диагноза апендикс,операция през нощта.. Събуждам се ,отначало всичо ок до като пак се започна с болките в областа на кръста ми ,казаха че може да е от наркоза нормално и така се прибрах. И се започна ходене по мъките,силни болки не мога да лежа ,не моа да спа на всичкото отгоре и оперирана ,пия болкоуспокояващи НЕ и не !3 дена така издържах на третия ден в бърза помощ. Там една лекарка още като видя и двата обрива на кръста ми там където най-много ме болеше пак потвърди диагнозата на личния ми лекар .Изписа ми антивирални антибиотици по 3ж1000 на ден но наи много се зарадвах на болкоуспокояващото "LYRICA"от 75мг 2 пъти на ден ..Чак тогава вече можах да заспя.Беше истински ад и все още не съм напълно възстановена ,защото веднаха след като свършиха хапчетата ме хвана остър грип .2 седмици късно започна моето лечение сега не знам дали няма да се появи отново ,какви поражения имам.Не можех да вървя нормално блокирал ми беше десния крак като дископатия,бях изгубила чувствителност локално бедър и кръст ,сега тепърва взех да чувствуван и да се движя толкова силни болки имах че изобщо не резбрах нищо от операцията (в смисъл като болки).Какви изледвания да си направия? В постояенен страх съм да не би отново да се започне. Благодаря ви за вниманието
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-01-21 13:07:43
    Здравейте, Добре е да направите пълна кръвна картина с диференциално броене на левкоцитите и имунологични изследвания за състоянието на имунитета. Невролог да назначи невропротективна терапия и евентуално физиотерапия за възстановяване на засегнатите нервни влакна. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Елена
    • 2016-06-01 13:41:03
    Здравейте! От една седмица съм с херпес зостер на врата, малко под брадичката. Всъщност в началото си мислех, че ме е ухапало някакво насекомо, защото нещо изведнъж ме щипна, после се появи сърбеж и дразнене, основно при допир на дрехите или косата. Нямам почти никаква болка. Не предприех никакви мерки, докато вчера не се появиха мехури, така разбрах, че вероятно е някакъв херпес. Днес бях на преглед при дерматолог. Изписа ми Валтрекс табл. 500 мг. и Невробекс, но забравих да попитам може ли да се къпя. Освен това сега ми се появи сърбеж около обрива, към задната част на врата и към рамото. Докторът не ми каза дали да мажа с нещо самият обрив, четох че е добре да се маже със спирт, но не смея без препоръка от лекар. Моля, посъветвайте ме. Вчера, след като видях мехурчетата, намазах обрива с гентамицин, но днес не съм мазала с нищо, защото забравих да попитам дали да продължа с него.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-06-13 14:45:29
    Здравейте, Обривите може да обтривате с тампон, напоен в отвара от лайка и след изсъхване на кожата да намазвате с Лидокаин-гел, за успокояване на сърбежите. Здравейте, Обривите може да обтривате с тампон, напоен в отвара от лайка и след изсъхване на кожата да намазвате с Лидокаин-гел, за успокояване на сърбежите.
    • Ванко Найденов
    • 2017-06-11 19:55:35
    Жена на 80 години, преди два месеца й откриха Херпес Зостер на слъзния канал на лявото око, лежа в болница, биха й 35 инжекции Нивалин и пие хапчета Нивалин, получи пареза на левия крак и лежи по цял ден. Когато стане от леглото, започват да й текат сълзи от болното око, появява се нетърпима болка в лявата страна на главата, а за сълзите казва, че й изгарят кожата. Лекарите твърдят, че ще й мине до 1-2 години. Как да й се помогне? Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-13 16:37:50
    Здравейте, Може да приема вит. В12 спрей, като изчаква максимално дълго преди да глътне, за да може активното вещество да се резорбира от устната лигавица, тъй като стомашната лигавица на тази възраст е хипотрофична и не изпълнява добре функцията си. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Пламен
    • 2023-10-23 11:58:46
    Здравейте имам херпес зостер от миналата седмица събота 14. 10/явиха се два червени огнища без болка, на челото вдясно. Бях при кожен и ме прати на очен за да види дали е добре окото. Прегледа показа, че окото ми не е засегнато. Ако беше засегнато доктора каза да пия Валтрекс 500. Сега не го пия, защото нямам проблем в окото. Пръскам с Неумицин спрей 5 дни и вече хванаха корички. Имам боцкане при пръскане. Пия витамин В комплекс 3х2.Имах и подути лимфни възли пак отдясно до ухото зад него, и по гушата като подути топчета . Тези дни имах болки в главата, ухото, врата и реших да пия Валтрекс, въпреки че доктора ми каза да не го пия, но аз се изплаших защото чета че всички със Зостер го пият. Започнах от 21. 10 вечер, 2х2, но днес доктора каза че се пие 2х1, без значение какво пишело в листовката, вътре има 10 таблетки за 5 дена Той пак каза че нямало смисъл от Валтрекса но ако искам да изпия една опаковка, но 2х1 не повече. Може ли за съвет, има ли смисъл от приемането на Валтрекс сега, след 7 дена от появата на обрива, и дали ще си навредят ако го пия за 5 дена, понеже се страхувам да няма някакви поражения, и защото всички го пият. Това ми беше дилемата за този Валтрекс, кога, защо и по колко Благодаря

    Здравейте,

    Лекарството се приема, както е казал Вашият лекар. Само той е наясно с Вашето състояние, необходимостта от лечение и дозата. Може да довършите опаковката, за 5 дни общото Ви здраве няма да се увреди, а от друга страна страховете могат да причиняват доста вреди за здравето. При Вас заболяването е протекло леко и краткотрайно. Нямате повод за страх. За укрепване на имунитета може да приемате хранителни добавки, напр. Анти-Вирал – имуноукрепващ билков препарат, при вирусни инфекции – съдържа Ехинацея, за която се приема, че има ефект при херпес зостер. В допълнение Мултивитамини или Витамин С.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.