×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Силицият е вторият най-разпространен елемент на Земята и третият най-изобилен от ултрамикроелементите в човешкото тяло. Той се среща естествено в природата в различни минерали, в океаните, в пясъка, глината, като част от скали, кварц, гранит. В живата природа се съдържа във всички растения, морски животни, сладководни риби, птици, бозайници и други. Хората са изложени на постоянна експозиция на силиций от околната среда и храната, която поемат. Силиций се намира във всички органи и тъкани на човешкото тяло – бели дробове, надбъбречни жлези, стомах, кости, коса, кожа нокти и други.

До недалечното минало се е смятало, че силицият няма физиологична функция, поради високите му количества в органичната и неорганична материя. През годините на базата на много задълбочени проучвания и използване на нови методи, вече се знае, че силицият участва в редица ключови биологични процеси и вече е класифициран като ултрамикроелемент (trace element от trace – следи, срещат се само остатъчни следи от тях в организма, под 0,1% от общия обем на човешкото тяло), сред които са и мед, хром, молибден, кобалт и други.


Ползи за здравето от силиция

През последните години на основата на съвременни проучвания са предложени редица предполагаеми ползи и ефекти на силиция върху човешкото здраве. За някои от ефектите все още се провеждат изследвания, за да може да се даде категорична информация.


Ефект върху съединителната тъкан

Най-обстойни и задълбочени проучвания се провеждат за ефектите върху съединителната тъкан. Силицият участва в изгражданото и поддържането на костите, ставите и хрущялите, като подпомага ролята на калция. Смята се, че подпомага възстановяването при фрактури и ускорява заздравяването.

Доказано е, че силицият участва в диференциацията (клетъчно специализиране) на остеобластите. Това са клетките отговорни за образуването и минерализацията на костната тъкан. Смята се, че силицият директно влияе върху инкорпорирането на калция в структурата на костите, като по този начин се постига повишена костна плътност, намалена чупливост, повишена скорост на възстановяване след фрактури.

Проучване върху животински модели в период на пост менопауза, установява връзка между приема на силиций, под формата на добавка към храната и значително намаляване на отделянето на калций с урината, което се свързва с намаляване на костната плътност и повишен риск от фрактури при остеопороза. Смята се, че това се дължи на директен инхибиторен ефект върху остеокластите – вторите по значение клетки свързани с костите. Ролята на остеокластите е да „изкарват“ калция от клетките на костите, като по този начин те отслабват и стават по-податливи на счупване. Установено е също, че допълнителното суплементиране с калций към силиция, значително увеличава костната плътност.

Друго проучване се концентрира изцяло върху жени в периода на пост менопауза. Участниците са разделени на четири групи. На всички от тях е даван витамин D и калций под формата на добавка, като на три от групите е даван и силиций, в различна доза за трите групи. В края на тестовия период, е установено, че при групата приемала само витамин D и калций се наблюдава загуба на костна плътност, докато при групите приемали и силиций, костната плътност е запазена, а за групата с най-висока доза, костната плътност дори се е повишила от изходното ниво. Това дава сериозни основания на учените да смятат, че добавянето на силиций към ежедневните витамини и минерали може да има силен положителен ефект върху здравето на костите.


Ефект върху косата, кожата и ноктите

Предполага се, че силицият играе важна роля в оптималната синтеза на колаген и активирането на хидроксилиращи ензими (процес на прикачване на хидроксилна –ОН група, участваща в химичната активност на съединенията) свързани с формирането на колагеновата мрежова структура, като по този начин подобрява силата и еластичността на тъканите, които изгражда. Смята се също, че участва и в синтезата на глюкозаминогликани – група от вещества, сред които е и хиалуроновата киселина, участващи в изграждането на тъканите в тялото.

Проучвания, проведени върху изтъняването и опадането на косата (Алопеция) откриват връзка между съдържанието на силиций и тежестта на проблема. Изследването включвало участници с изтъняваща коса, разделени в две групи. Едните са били контролна група, а другите са приемали силиций за девет месеца. В началото и в края на периода са изследвани морфологията и механичните свойства на косата на участниците. В групата приемала силиций е наблюдавана увеличена издръжливост на опън, устойчивост на чупене и накъсване. Смята се, че този ефект се дължи на взаимодействие с кератина.

Друго проучване се концентрира върху ефекта от приема на силиций върху кожата и по-специално върху кожното фотостареене (признаци на стареене в резултат от излагането на слънчева светлина). Проведено е проучване с 50 здрави доброволци, на възраст между 40 и 65 години с ясни клинични признаци за фотостареене на лицето, по метода на рандомизирано, двойно сляпо проучване. Участниците са били разделени в две групи. На едните е даден силиций под формата на добавка към храната за период от 20 седмици, а на другите плацебо. В края на периода е наблюдавано значително подобряване на характеристиките на повърхността на кожата и механичните ѝ свойства, като това е установено чрез микротопографско изследване, при групата приемала силиций.

По време на това проучване е установен и друг ефект от приема на силиций – този върху ноктите. При всички участници от групата приемала добавка към храната, се наблюдава значително намаляване на крехкостта и чупливостта на ноктите.


Естествени източници на силиций като компонент на храната

Както вече бе споменато, силицият е един от най-изобилните химични елементи в природата и се среща на практика навсякъде. Организмът си го набавя основно чрез храната. Установени са най-високи нива на усвоим силиций в овес, банани, спанак, тофу, ориз, морска храна, водорасли, зелен фасул. Високи нива се откриват и в бирата, както и в билката Полски хвощ, намираща традиционно приложение при заболявания на съединителната тъкан още от векове.


Форми, под които се среща силицият

Една от най-срещаните форми, под които силицият става достъпен за човешкия организъм, е под формата на силициев диоксид SiO2. Именно това е и най-удобната и стабилна форма подходяща за прием като хранителни добавки. Като част от структурите на организма силицият се среща във вид на ортосилициева киселина.


Body Essential® Силиций с калций 490 mg на Nature’s Way представлява съвременен продукт, основан на проучванията върху силиция и неговата физиологична роля. Чрез своя комбиниран състав от силиций, калций и витамин D, допринася за подсилване на костите и съединителната тъкан, и поддържане на нормалното състояние на косата, кожата и ноктите. За достигане на оптимални дози се препоръчва приемът на 2 капсули, 2 до 3 пъти дневно.


Използвана литература

Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy - Lidiane Advincula de Araújo,1 Flavia Addor,2 and Patrícia Maria Berardo Gonçalves Maia Campos1

Silicon: A Review of Its Potential Role in the Prevention and Treatment of Postmenopausal Osteoporosis - Charles T. Price,1 Kenneth J. Koval,1 and Joshua R. Langford1

Effect of oral intake of choline-stabilized orthosilicic acid on hair tensile strength and morphology in women with fine hair - R R Wickett 1E KossmannA BarelN DemeesterP ClarysD Vanden BergheM Calomme



Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Венелин Георгиев

Магистър-фармацевт със задълбочени познания и интереси в сферата на хранителните добавки, лечебните растения, фармацевтична ботаника, фармакогнозия, взаимодействия между храни, добавки и лекарства.

Притежава голям опит в консултирането на пациенти и клиенти за продукти и здравни проблеми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.