Search
Филтрирай по...

L-карнитин


L-карнитинът е витаминоподобна аминокиселина, която организмът синтезира на базата на лизин, метионин, витамин В6 и желязо. Основната функция на L-карнитина е да пренася мастните киселини през клетъчната мембрана, за да бъдат трансформирани в енергия като в същото време съдейства за изхвърлянето на отпадъчните продукти от метаболизма на мазнините. L-карнитинът повишава притока на кислород до мускулите и мозъка като подпомага физическия тонус и концентрацията. Освен това, L-карнитинът благоприятства понижаването на нивото на холестерола и мазнините в кръвния серум, нормализира обмяната на липидите в черния дроб.

Дефицитът на L-карнитин води до нарушаване на мастната и белтъчината обмяна. Проявяват се нарушения на оптималното физиологично състояние и нормалната функция на мускулите, както и забавен метаболизъм и затлъстяване.

През последните години L-карнитинът стана изключително популярен като средство за понижаване на телесното тегло и ускорено изгаряне на мазнините. Освен това обаче, той е ефективен и при сърдечна недостатъчност, стенокардии и аритмии. Tой потиска развитието на атеросклерозата, оптимизира обмяната на веществата и подобрява функцията на черния дроб. Това има голямо значение за хора, страдащи от алкохолизъм, захарен диабет, тъй като при тези заболявания неговото ниво в тъканите е понижено. Освен това, аминокиселината нормализира дейността на централната нервна система, притежава антидепресивен ефект и подобрява паметта. Тя е необходима и за функционирането на репродуктивната система при мъжете като увеличава количеството и подвижността на сперматозоидите.

L-карнитин се съдържа най-много в червеното месо, особено в телешкото и агнешкото, а в по-малки количества в млечните продукти.

Ревита Ви препоръчва:


Л-Карнитин, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top