×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Депресията е едно от най-често срещаните ментални заболявания. По данни на СЗО над 280 милиона души по света страдат от депресия. Според организацията в бъдеще ни очаква ръст в официално регистрираните пациенти с това психическо състояние. Психиатри от цял свят призовават при съмнение за депресия веднага да се посети специалист. Според тях нелекувано навреме това състояние може да предизвика не само спад в качеството на живот, но и допълнителни здравословни проблеми.

Възможно ли е това наистина? Боли ли от депресията или тя е само състояние на духа и ума? Всъщност, медицинските специалисти са категорични: депресията има свое физическо проявление, изразяващо се в конкретни симптоми. При задълбочаване на някои от тях рискът да се развие хронично заболяване е изключително висок. Положителната страна на това, че депресията има и физически симптоми се състои в повишаване на вероятността при тяхното наличие да се посети медицинско лице, съответно диагнозата да бъде поставена навреме и да бъде назначено подходящо лечение.


Депресията – емоционални срещу физически симптоми?

Истината е, че емоционалните и физическите симптоми при депресия не влизат в противоречие. Напротив – между тях съществува органична връзка. Много често се случва така, че психологическите симптоми да водят до конкретно физическо влошаване на здравословното състояние. Според някои специалисти е изключително вредно да се вслушваме в погрешното твърдение за депресията, базирайки се на тезата „всичко е в главата ни“. В действителност, емоционалната нестабилност може да премине в промяна във физиологичната клинична картина. От друга страна, пренастройването, смяната на нагласата, борбата срещу лошото настроение само с положително мислене често е недостатъчна физическите симптоми да бъдат преодолени. Съществува и група учени, които пък са на мнение, че такива могат да се появят главно при тежка депресия. Умерената и лека форма на това ментално заболяване обикновено не намира отражение във физическата форма и състоянието на вътрешните органи и цели системи от такива. В изследването си за Prim Care Companion J Clin психиатрията д-р Мадхукар споделя, че при поставяне на емоционалния аспект на депресията в ремисия, остатъчните физически симптоми са знак, че състоянието не е овладяно напълно и е много висок рискът от негово рецидив. При всички положения терапията срещу депресия трябва да обхваща ефикасни и изпробвани методи, които едновременно да влияят и на двата типа симптоми, без да бъдат пренебрегвани нито едни, нито другите. Нещо повече – еднопосочното лечение на заболяването (най-често с методи, влияещи върху психическото състояние на пациента) може да доведе само до временен резултат и/или незадоволителен ефект.


На какво се дължат физическите симптоми при депресия?

Основната теория за появата на физически симптоми при депресия се свързва с промяна в мозъчната активност. Според тази теория правилното и навременно лечение на емоционалното и психологическо състояние на пациента дава повече от задоволителни ефекти и върху физическото проявление на болестта. Някои експерти дават обяснение на физическите симптоми с невротрансимитерите. В следствие на нарушение на серотонина, допамина и норадреналина не настъпват само промени в настроението, тъга, апатия и усещане за притъпени сетива, но се увеличава и чувството на болка. Физическата болка може да настъпи в различни части от тялото. Според някои практици при депресия слабите места в човешкото тяло биват „отключвани“. Наблюдава се прекомерно засилено чувство на главоболие, ако по принцип пациентът страда от такова, както и мускулни болки при проблеми в мускулатурата. Според други лекари обаче депресията може да отключи и несъществуващи до този момент физиологични промени. Има и теория, според която, физическите симптоми се дължат на хормонални промени в тялото. При депресия хормоналният дисбаланс е често срещан, в следствие на което се наблюдават дерматологични проблеми. В научна статия от 2005-та година дори немският учен д-р Ласке говори за пряка връзка между Хашимото и депресията, което затвърждава позицията, че психическото заболяване влияе върху ендокринната система.


Често срещани физически симптоми при депресия

Последните проучвания в областта на депресията и нейното физиологично проявление водят до извода, че физическите симптоми се появяват в следствие не на една, а на редица промени в тялото. Учените обаче се единодушни, че при повечето пациенти с депресия се наблюдават следните физически симптоми:

  • Нарушен апетит
Може да става дума както за повишен, така и за намален апетит. В проучване от 2009-та година хората, склонни към депресия или с наличие на такава, са много по-склонни да стигнат до наднормено тегло. Д-р Джесика Милс разяснява, че по-често депресията води до рязко покачване на килограмите. То се обяснява, както с хормонални нарушения, така и с апатията. Според д-р Милс хората с емоционални проблеми страдат от спад в интереса и желанието да се грижат за себе си. Става въпрос за така наречения емоционален глад, който се дължи на повишени нива на хормона лептин в тялото. От друга страна, депресията може да доведе и до спад в апетита, а от него да се отключат и други заболявания в следствие на намелен прием на важни хранителни микроелементи.
  • Безсъние и/или некачествен сън
През 2015-та година екип от китайски учени, ръководени от д-р Уанг слагат на дневен ред предположението, че при депресия в следствие на нарушена мозъчна активност се наблюдава повишен риск от нарушения в съня. Невинаги дори става дума за безсъние. В повечето случаи депресията води до често будене през нощта. Това разкъсване на необходимата дневна доза пълноценен сън обаче допълнително влошава емоционалното състояние на пациента. Епидемиологичните проучвания обаче сочат, че безсънието при недепресирани лица е рисков фактор за по-късно развитие на депресия.
  • Хронична умора
Липса на енергия, невъзможност и нежелание за извършване на обичайни ежедневни дейности и усещане за физическо изтощение в края на деня са все възможни признаци за депресия. Някои специалисти посочват В12 като главен герой във връзката между хроничната умора и депресивните състояния. Дефицитът на този витамин в действителност води както до емоционални спадове, така и до постоянно усещане за изтощение и липса на енергия. Едновременно с това, в скорошно проучване от 2018-та година се посочват отново невротрансиметерите като причинители на този физически симптом при депресия. В изследването се посочва за градивен спад на скоростта на извършване на определени действия. В крайна сметка, организмът привиква към намалено темпо в ежедневието си, в следствие на което и най-малкото усилие води до усещане за изтощение.
  • Болка
Болката е най-честият физически симптом на депресията. Тя може да бъде локализирана буквално в почти всяка част на тялото. Съществува така наречената хронична болка в мускулите, ставите и костите, която нерядко се наблюдава при пациенти с депресия. Възможно е обаче да се наблюдава и болка в гърба, която в повечето случаи е съпровождащ симптом на некачествен сън, както и главоболие.
  • Храносмилателни проблеми
Всички сме чували за „нервен стомах“. Този синдром сам по себе си ни показва връзката между психическото ни състояние и функциите на стомашния тракт. При депресия може да се наблюдава както запек, така и диария. Този симптом много често е придружен и с необяснимо гадене през целия ден.


Подход към физическите симптоми на депресията

На първо място е важно да се подчертае за пореден път необходимостта от паралелно лечение на психическите и физически симптоми. Пренебрегването на които да е от тях водят до временна ремисия и риск от рецидив на болестта.

Лечението на депресия обикновено включва комбинация от терапия при психиатър или психолог и медикаментозен подход. Лекарствата като антидепресанти могат да намалят симптомите на депресия. Психотерапията има за цел да се справи с основните причини и да се подпомогне самостоятелното управление и овладяване на мислите и чувствата си.

Една от най-добре проучените опции е когнитивно-поведенческата терапия, която има за цел да помогне на някого да разбере връзките между техните мисли, емоции и поведение. За форми на депресия, които имат специфична физиологична причина, като сезонни или хормонални промени, лечението може да включва допълнителни стъпки. Например, човек със сезонно афективно разстройство може да се възползва от светлинна терапия и безопасно излагане на слънчева светлина. В помощ могат да влязат и подсилващи организма и мозъка биоактивни комплекси с полезни минерали, витамин и аминокиселини, както и релаксанти от природен източник.


Използвана литература:

  1. Emotional Roles of Mono-Aminergic Neurotransmitters in Major Depressive Disorder and Anxiety Disorders Yi Liu, Jingping Zhao and Wenbin Guo* Department of Psychiatry, The Second Xiangya Hospital of Central South University, Changsha, China
  2. The Neurobiological Mechanisms and Treatments of REM Sleep Disturbances in Depression Yi-Qun Wang, Rui Li, Meng-Qi Zhang, Ze Zhang, Wei-Min Qu and Zhi-Li Huang
  3. Weight gain in Major Depressive Disorder: Linking appetite and disordered eating to leptin and ghrelin. Author links open overlay panelJessica G.Mills
  4. [Depression in Hashimoto's encephalopathy. Successful treatment of a severe depressive episode with a glucocorticoid as an add-on therapy] [Article in German] C Laske
  5. Sleep disorders as core symptoms of depression David Nutt
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/depression-physical-symptoms#treatment

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.