×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
ПодаграПодаграта се появява в резултат от натрупване на пикочна киселина в тялото. Това води до образуване на малки уратни кристали, които се депозират в различни органи и тъкани. Най-често кристалите се натрупват в ставите и водят до образуване на артрит. Този вид артрит е изключително болезнен и е свързан със зачервяване и подуване. Трябва да се лекува, защото хроничната проява на подаграта може да доведе до разрушаване на ставите, понижено функциониране на бъбреците и поява на камъни в тях.

Пикочната киселина е продукт от разграждането на пурините, които се съдържат в много храни. При мъжете подаграта се среща девет пъти по-често, отколкото при жените. Рисковите фактори за развитие на подагра са свързани с наследствеността, наднормено тегло, прекомерна употреба на алкохол, високо кръвно налягане, проблеми с функционирането на бъбреците и др. Доказано е, че някои лекарства също могат да доведат до повишени нива на пикочната киселина в кръвта и до подагра, а оттам и до различни болести – левкемия, лимфоми, смущения в нивата на хемоглобина и др. При пациенти с повишен риск от развитие на болестта трябва да се избягва прекаляването с алкохолни напитки, дехидратацията и нараняванията на ставите.

Обикновено първият симптом, който се проявява при подагра, е артрит на ставата в основата на големия пръст на крака. Други засегнати стави са тези на коленете, глезените, китките, пръстите на ръцете и лактите. Острият пристъп на подагра е свързан със зачервяване, подуване и болки в ставите. Тези симптоми преминават за няколко часа до няколко дни. За разлика от другите артритни заболявания, подаграта обикновено засяга само една от изброените стави.

Най-достоверното изследване за доказване на подагра е артроцентезата. Това е манипулация, която се извършва под местна упойка. При нея се взема течност от ставата  и се изследва за наличие на пикочна киселина.

Лечението на подаграта е свързано със спиране на възпалителния процес и предотвратяване образуването на уратни кристали в бъдеще. Препоръчва се приемът на противовъзпалителни лекарства, увеличаване приема на течности, намаляване на теглото и спиране приема на алкохол.

Много важни са и промени в начина на хранене. Трябва да се намали до минимум приема на храни, които съдържат  пурини. Такива са морските храни, вътрешностите (черен дроб, бъбреци, мозък) и месото като цяло. Фруктозата от царевичния сироп, която се съдържа в газираните напитки, също увеличава риска от подагра.

Ревита Ви препоръчва:

Череша (екстракт от плод), 500 mg, срещу подагра

Целина 75 mg, при хипертония, подагра, и ревматизъм

Коментари (3)

    • Трифонов
    • 2011-12-07 20:00:38
    Подаграта е много коварна болест. От нея страдат предимно мъже над средна възраст. В последно време има тенденция за нарастване броя на страдащите жени и по-млади хора. Повечето от тях не подозират, че имат този проблем. Научават за него едва, когато започнат оплакванията. Най-често, това са силни болки в палеца на крака. Те могат да се появят на всевъзможни места, в лакътя, китката, глезена и дори в плешката. Когато научат горчивата истина, единствената им утеха е, че имат царска болест. Тогава започва голямото четене, а то води до още по-голямото объркване. Излиза, че всичко, освен дестилираната вода, е вредно за консумация. Причините за появата на подагра могат да бъдат различни. Би могло да се дължи на наследствена обремененост, на неправилно хранене, на проблем в обмяната на веществата или в работата на бъбреците. Лекар специалист трябва да назначи нужните изследвания и да определи причината, за конкретения случай. Като цяло, подаграта е повишена пикочна киселина в кръвта. Това е продукт при обмяната на белтъчините. Особено вредни за хора с този проблем са храните, богати на пурини. Най-голяма концентрация от тях има в ядрата на младите клетки. Съдържат се в изобилие в карантията, в червените меса, спанак, боб, леща, гъби и т.н. Списъкът е дълъг. Подаграта е много индивидуална болест. Всеки пациент има различна чувствителност. От там е дошъл и раздутия списък от забранените храни и впечатлението, че едва ли не, всяка храна е вредна. Списъкът е доста объркващ и дори противоречащ. Истината е, че всеки трябва да намери своята персонална диета, да избере режим на хранене, без излишни лишения. Поддържането на пикочната киселина в норма предотвратява възможността от трайни увреждания на организма. Не е нужно да чакаме болезнена криза, която да ни предупреди, че сме в риск. Това не е надеждна аларма за опастност. Възможно да имаме високи стойности с години без да получаваме криза. През това време тихо и неусетно здравето ни се уврежда. В природата, човешкият организъм свежда цялата храна, която възприема до три основни дяла: въглехидрати, мазнини и белтъчини. Хората, които имат проблеми с обмяната на веществата, трябва да контролират тревожните параметри и да ги държат в норма, за да живеят по-дълго, пълноценно и щастливо.
    • иван
    • 2013-07-04 14:17:30
    КАК ДА СЕ ХРАНЯ ПРИ ОСТЪР ПРИСТЪП
    • Ревита
    • 2013-07-05 15:30:28
    Здравейте, Както знаете, при подагра лечебното хранене е особено важно. Животинските храни са богати на белтъчини, а пикочната киселина, която образува кристали в ставите на болните от подагра и причинява мъчителни болки, е техен метаболит. Ето защо – никакви животински храни по време на пристъп, а също бобови, спанак, цветно зеле, какао, шоколад, силно кафе и чай. Течности не по-малко от 2,5 литра, ако сърцето и бъбреците го позволяват. Храните да са варени, на пара и печени. Хранете се бавно, на малки порции по 4 пъти дневно, а течностите между храненията. http://www.blitz.bg/article/5134 д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.