
Години наред това вещество, съставено от две захарни молекули (едната бензалдехид, а другата цианид), е смятано за витамин, причисляван към В-групата под номер 17. Съвременните проучвания обаче установяват, че амигдалинът (другото название на витамин В17) по-скоро принадлежи към т.нар. „витаминоподобни съединения”, което в никакъв случай не намалява полезното му действие за организма, особено при борбата с раковите образувания, тъй като съдържащият се в него цианиден компонент уврежда и унищожава клетките на рака. Макар да няма стопроцентово доказателство за неговата токсичност, прекомерния прием на В17 може да бъде нездравословен поради наличието на цианид в състава на витамина.
Пречистената фрма на витамин В17, известна като лаетрил, се използва орално или на инжекции за лечение на рака (в момента това вещество не е разрешено в САЩ поради необходимостта от провеждане на допълнителни изследвания, които да докажат ефикасността му). Факт е обаче, че за народи, които се хранят с храни, богати на В17, ракът е непознат. Пример за това са жителите на долината Хунза на границата между Индия и Пакистан, за които кайсията, чиито костилки са богати на витамин В17, е неизменна част от хранителния режим. Всяка пролет с напъпването на кайсиевите дръвчета, те престават да поемат храна и единственото, което консумират, е специфична местна напитка, приготвена от сушени кайсии и вода. Тази тяхна т.нар. „гладна пролет” провеждат в период от 2-3 месеца до узряването на кайсиите, като през този период организмът бива захранен с балансирано количество амигдалин.
Витамин В17 може да се счита ефективно средство за превенция срещу рака, ако е приеман редовно чрез изяждане на няколко горчиви ядки от типа на горчивия бадем, кайсия или ябълка. Други добри източници са покълнали семена, люцерна, покълнали бобови, просо и леща.
Ревита Ви препоръчва:
Люцерна (лист), 405 mg
Плодов антиоксидант, 450 mg
Коментари (31)
Нов коментар