×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.




Функционирането на женския организъм винаги е било строго подчинено на състоянието на неговата хормонална дейност. Дори минимално смущение може да се отрази веднага и директно върху общото физическо, емоционално и умствено състояние на дамите. Така да се каже лидер сред женските хормони и основен полов такъв винаги е бил естрогенът. От него зависи пълноценното здравословно състояние, но и естествената красота и дори скоростта на състаряване на клетките. В тази връзка, един от основните признаци, че жената влиза в менопауза е наличният нисък естроген. Добрата новина е, че днес съществуват достатъчно средства за неговото увеличаване и редовно набавяне.  


Как се лекува дефицит на естроген и има ли опция за неговото набавяне?

Дефицит на естроген може да се излекува както с подходящи храни, така и с прием на определен вид таблетки. В много случаи това състояние при жените води до сериозни, най-вече гинекологични проблеми. За тях се назначава цялостна терапия за набавяне с този хормон. С други думи, ниски нива не винаги има само в следствие на настъпила менопауза. Те могат да се дължат на други заболявания и същевременно да доведат до допълнителни симптоми и усложнения. Когато става дума за женския климакс, процесът е по-скоро необратим, но не и невъзможен на влияние. Менопаузата не може да се излекува или спре, но може да бъде контролирана. В основата на този контрол категорично стоят средствата за увеличаване на естрогенния коефициент в женския хормонален баланс. В този случай набавяне се препоръчва чрез специализирани хормоноподобни медикаменти.


Защо е толкова важно набавянето на естроген?

Това е женски полов хормон, който се произвежда в надбъбречната жлеза и в известно, макар и по-малко количество в яйчниците. Той е важен за нормалното функциониране на половата система при дамите. Нивата му значително се увеличават при влизане в пубертета, поради което точно тогава момичетата преминават през усилено развитие на половите белези. Гърдите се увеличават, тазът се оформя, появява се окосмяване в типични за жените места. В активна възраст ниските нива на естроген са пречка за зачеване. Едновременно с това, те свидетелстват и за определени заболявания. Естрогенът обаче е много повече от традиционен полов хормон. Подобно на тестостерона за мъжете, неговото значение е фундаментално за дамите. От естогеновите нива зависят коагулацията, метаболитните процеси в тялото, целостта на костната структура, психичното здраве, когнитивните способности, функционирането на стомашно-чревния тракт и кръвоносната система, но също така и състоянието на кожата, косата и ноктите. При нисък нива на женския хормон настъпва нередовна менструация, хронична умора и сексуална дисфункция и е задължително да се вземат мерки за неговото набавяне.


Как се стига до нуждата от набавяне на естроген?

Без значение дали става въпрос за хормонална терапия с таблетки от синтетичен тип, или за природни средства и билки, увеличаващи неговите нива, естрогенът не спада само при менопауза. Възможни са и други причини за неговия спад, включително: 

  • общ хормонален дисбаланс в следствие на гинекологично или психично заболяване;

  • нередовен сексуален живот;

  • прием на определени медикаменти, особено противозачатъчни;

  • продължително боледуване;

  • нездравословен начин на живот, включително бедна хранителна диета;


Кога е нужно набавяне на естроген?

Важно е да се уточни, че е изключително противопоказно за една жена, включително и в менопауза, да предприема каквито и да е мерки за набавяне на този хормон самоинициативно. Този въпрос задължително трябва предварително да се коментира с гинеколог или ендокринолог и то след проведено изследване. Последното има за цел да се проследи не само нивото на естрогена, но и на останалите хормони, с които той е в положение на скачени съдове. Много често, например, жената има нужда не толкова от набавяне на естроген поради дефицит, колкото до регулиране на хормоналния баланс, тоест съотношението му с други важни хормони.


Набавяне на естроген по естествен път – съвети

Напомняме отново – набавяне на естроген в синтетична форма трябва да бъде предварително консултиран с медицинско лице, включително и при наличие на менопауза. Възможно е обаче, хормонът да се набави и по естествен път. В този случай отново е редно да обсъдите с лекуващия си лекар възможните опции за целта, включително:

  • хормонорегулиращи таблетки под формата на хранителни добавки. Най-често те представляват комбинации от растителни екстракти, които влияят пряко върху хормоналния баланс на тялото и съдействат за набавяне с основния женски полов хормон;

  • билки, които имат пряко действие върху производството на естроген в тялото: вечерна иглика, глухарче, репей, червена детелина, женско биле и по-слабо хмел, липа, лайка, корен от сладник, сминдух, женшен и други;

  • подходяща диета. В действителност, ако промените част от хранителните си навици, можете да постигнете естествено набавяне на този важен за жените хормон. Науката е доказала, че следните храни и напитки увеличават неговите нива в тялото: бира, червено вино, ленено семе, соя, тофу, орехи, сусам, шам-фъстък, орехи, зелен и бял фасул, праскови, сушени плодове и фурми, пълнозърнести продукти и чесън;

  • терапия с цветовете. В скорошно проучване става ясно, че заобикалящите нюанси могат значително да променят нивата на женските хормони. Според това изследване, интериорът в по-меки и пастелни цветове може да доведе до увеличаване на естрогенните нива. Най-силен в това отношение цвят обаче е синият. Учените са на мнение, че дамите с проблеми в това направление, трябва да декорират спалнята си в синьо;

  • положителните емоции, редовният сексуален живот и практикуването на йога са част от допълнителните техники за набавяне на естроген. Сами по себе си те трудно биха ви помогнали в подобна медицинска битка, но ако ги приложите с посочените по-горе естествени средства и практики, спомагателното им значение ще е съществено.


Кралят на женските хормони и здравето изобщо може да се повлияе от начина ни на живот. Каквото и да правите като промяна в него обаче е важно предварително да се консултирате с медицинско лице. Хормоналните смущения и експерименти могат да са много по-сериозни, отколкото си мислите.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.