×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Женско здраве


Храненето оказва влияние върху здравословните проблеми на жените във всички етапи от живота. Сложността на женската хормонална система изправя пред предизвикателства за здравето на жените, засягайки множество пътища от веригата на женското тяло. Това не означава, че мъжете нямат променящи се здравословни проблеми, но всеобхватния баланс при жените може да бъде прекъснат по-лесно.

Основни тревоги сред жените от всички възрасти са желание за добър външен вид съчетано с желание за намаляване на телесното тегло, както и по-лесното повлияване и намаляване на високите нива на стрес и влошено качество на съня. Регулирането на хормоните е друг основен проблем за здравето, който засяга жените в различни възрастови групи, често по различни причини.

Храненето, редовните упражнения и адекватният сън са трите стълба на цялостното здраве. Различни фактори допринасят за цялостен общ положителен тонус при жените, но най-открояващите и значими фактори, влияещи върху иначе здравите жени, са диетата, движението и почивката. Добра новина е, че в по-голямата си част лесен и балансиран избор на начин на живот, който може да бъде коригиран и подобрен с не-големи, но съзнателни усилия, могат да имат съществено въздействие върху цялостното здраве на повечето жени. Прилагането на качествени хранителни добавки от друга страна могат да допълнят пълноценно всякакви хранителни пропуски.

В това ръководство ще бъдат разгледани някои от най-належащите теми, свързани със здравето на жените. За да бъде максимално изчерпателно, без да е прекалено дълго ръководството за хранене и добавки за жени е организирано в здравни области в групи, които или надстрояват информацията, или имат многопосочна връзка една с друга.

 

СЪН, СТРЕС, ТРЕВОЖНОСТ И ЖЕНСКО ХОРМОНАЛНО ЗДРАВЕ

Някои жени спят навсякъде и по всяко време, докато много други се борят да създадат „перфектните“ условия за добра нощна почивка. Културата и бита на северно американците сякаш не отдава достатъчно значение на редовното осигуряване на качествен сън.

Изследователите правят важно уточнение, а именно че качеството на съня не само влияе върху нашите енергийни нива и настроение, но повлиява поведението на ендокринните хормони. Връзката между съня и стреса е двупосочна. Кортизолът - известен като хормон на стреса, е наречен така, тъй като нивата му значително нарастват след физически и емоционален стрес. Отделя се от надбъбречните жлези в отговор на стресови събития. Този хормон е много повече от индикатор за нивото на стрес в организма, той е и много важен за почти всички функции на човешкото тяло.

С течение на времето, повишените нива на кортизол могат да допринесат за затруднения със съня и в крайна сметка Синдром на надбъбречна умора (СНУ). Традиционната медицина не винаги признава термина СНУ, но този израз се използва в последно време като се описва като състояние, в което организма ни изпада, когато е подложен на сериозен или хроничен стрес.

Всеобщо възприето е съществуването на състояние наречено Синдром на хронична умора, чиято биологична същност продължава да се дискутира. Една от основните хипотези е именно нарушение на баланса на надбъбречните жлези, тоест СНУ. Нивата на кортизол имат пряка връзка с регулацията и нивата на инсулина, което от своя страна може да повлияе на здравето на щитовидната жлеза, имунната система, управлението на теглото и сърдечно-съдовото здраве.

Но това не е всичко …

Стресът и тревожността пряко влияят върху общото състояние на стомашно-чревния тракт и микробиологичния баланс на червата. Здравата чревна лигавица служи като бариера и затова има важно значение за нормалната физиологична функция на организма и превенция на редица заболявания. Общият здравословен тонус пряко се повлиява от правилната функционалност на червата, храносмилането и усвояването на хранителните вещества, което много лесно може да бъде нарушено от стресови ситуации и не достатъчен и пълноценен сън.

Поддържането на ендокринен баланс при жените е деликатен процес и е важно да се вземат предвид и редица хормонални фактори. Естрогенните дисбаланси, причинени от излагането на ксеноестрогени от заобикалящата ни среда или от употребата на стандартни домакински продукти (например отпадъчни автомобилни газове, разтворители и лепила, пестициди, хербициди, почти всички пластмаси, козметиката, чрез така наречените парабени (консерванти) и други) и храните (месо и мляко от животни, третирани с естрогенни препарати чрез храната за наддаване на тегло, които ядем), могат да предизвикат хаос в женската хормонална система и от своя страна да доведат до проблеми със съня и стреса.

„Сънят е невероятен биологичен повелител на човешкото здраве. Това е време, когато всичко в човешкото тяло се нулира. Всичко в нашата физиология се успокоява. Сърдечната честота се забавя, кръвното налягане се понижава и тъканите се възстановяват. Това е и времето за нас да обработим събитията и емоциите, които преживяваме през деня. Сънят ни позволява да се лекуваме и рестартираме, не само физически и психически, но и емоционално." — Dr. Stephanie O'Neill, DC, DICCP.

 

Необходима добра хигиена на съня:

  • Необходимо за пълноценен сън - спалното помещение да е тъмно, тихо и хладно.
  • Изграждане на навик за лягане по едно и също време всеки ден - дори през уикенда.
  • Не е препоръчително поне цял час или два пред екран преди планираното време за лягане – синята светлина симулира слънчевата светлина и пречи на освобождаването на хормона мелатонин, регулиращ съня.
  • Намаляване на стреса – препоръчват се спокойни дейности като разходки или разтоварване в градината.
  • Медитация, за да успокояване на ума и тялото.
  • Заместване пиенето на обедно кафе с зелен чай. Активната съставка в зеления чай, L-теанин, осигурява спокойна бдителност. Той подпомага производството на GABA (ГАБА, гама-аминомаслена киселина, гама-аминобутирова киселина), успокояваща мозъка съставка.*
  • Използване на естествени битовите продукти. Много от препаратите в съвремието допринасят за доминирането на естрогена: пластмасови бутилки, консервирани храни, пестициди и почистващи продукти.
  • Използване на филтър за вода - за пиене и къпане, тъй като USGA (U.S. Geological Survey при изследване са открили в различни щати на САЩ 85 химикали неподходящи за човека в чешмяната вода.

 

КЛЮЧОВИ ХРАНИ ЗА ЗДРАВИЯ СЪН, ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ И БАЛАНСИРАНО ОБЩО СЪСТОЯНИЕ ПРИ ЖЕНИТЕ

Добавянето на определени хранителни вещества и добавки са от изключителна важност и в подкрепа за справянето с всякакви основни психически, емоционални и физиологични причини за нарушения в съня. Приема им има за цел да помогне и насърчи спокойствието, по-добър и качествен сън и детоксикация от нежелани екзогенни съединения постъпили в тялото.*

Витамините от група В, по-специално фолиевата киселина и В12, играят съществена роля в метаболизма и цялостното здраве на жените.* Те поддържат клетъчните процеси, помогнат за справяне със стреса и повишават настроението. Повечето витамини от групата на витамин B обаче не се набавят и усвояват достатъчно чрез храната и това довежда до необходимостта от въвеждането им чрез регулярен прием под формата на хранителни добавки. При недостиг може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Различните витамини от група В имат отношение за:

  • формиране на всяка клетка в тялото,
  • подпомагане управлението на стреса,
  • разграждането на въглехидратите в глюкоза,
  • подобряват функцията на нервната система,
  • в производството на червените кръвни клетки и усвояването на желязото,
  • повишаване на настроението.*

Липсата на витамин В може да допринесе за чувство на обща умора, храносмилателни проблеми, мускулна слабост, промени в зрението и задух.*

Ето още билкови екстракти и хранителни съединения, които могат да насърчат спокойствие, управляват стреса и по-добро чувство за благополучие!

 

Ашваганда

Ашваганда е мощна билка, използвана от хиляди години в Индия, известна още като Индийски женшен. Растението не случайно се нарежда в групата на адаптогените (растения за издръжливост, борба със стреса, подсилване на обичайните метаболитни процеси и възстановяване на равновесието на вътрешната среда) и се прилага от Аюрведа (древна индийска система в грижа за здравето).* Това мощно растение помага на тялото да се адаптира към стресовите фактори в живота и да поддържа чувството за спокойствие.*

 

Asparagus officinalis

ETAS е стандартизиран екстракт от Asparagus officinalis (аспержи), използван и назад в годините заради многобройните си лечебни свойства. Най-вече, този екстракт подпомага управлението на стреса, висококачествен сън и когнитивни функции.*

 

Екстракт от Rhodiola rosea

Родиола или Златен корен е друга адаптогенна билка, за която е известно, че подобрява качеството на сън, намалява умората, подобрява психическото и физическо състояние и паметта, засилва мозъчната функция в подкрепа на концентрацията, насърчава либидото.* Помага на тяло да се адаптира към случайния стрес.*

 

Екстракт от Magnolia officinalis.

Като адаптоген, кората от магнолия се използва за насърчаване на съня и управление на стреса и тревожността в продължение на векове.* В нашето забързано, съвременно общество, балансиране на многото изисквания да бъдеш работеща майка и да се опитваш „да направиш всичко” е особено трудно и тази билка може да помогне на жените да успокоят психическото си натоварване и да се отпуснат.*

 

L-теанин

L-теанинът е аминокиселина, която насърчава релаксацията и подпомага съня чрез няколко механизма.* Първо, тази аминокиселина повишава нивата на GABA и други успокояващи невротрансмитери като допамин и серотонин.* Тя също така работи за балансиране на възбуждащите и бързо протичащи мозъчни реакции, които са свързано с периодичен стрес и тревожност.* 

 

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който се секретира от епифизната жлеза. По време на деня епифизната жлеза не е активна, но с настъпването на вечерните часове, жлезата се активира произвеждайки мелатонин, който навлиза в кръвта. Този процес на промяна на нивата на хормона води до желание за заспиване, т.е. мелатонина има цикличен ритъм, следвайки естествения контраст между ежедневно излагане на слънце и тъмнината през нощта. Също така е и много силен антиоксидант със специална роля в предпазването на ядрената и митохондриална ДНК. С правилен режим или с подкрепа на допълнителни хранителни добавки е необходимо постигането здравословни нива на мелатонин и сън.*

 

GABA (ГАБА, гама-аминомаслена киселина, гама-аминобутирова киселина)

GABA е естествено срещаща се аминокиселина, която работи като невротрансмитер в мозъка. Невротрансмитерите функционират като химически сигнални вещества на нервната система. Впечатляващи изследвания за GABA поддържат тезата за връзка чревната микрофлора и влиянието и върху съня и настроението. Установено, че чревните микроорганизми участват в регулирането на различни и важни физиологични процеси, включително имуномодулация, затлъстяване и енергиен баланс, както и електрофизиологичната активност на чревната нервна система.* Проучванията показват, че чревните клетки произвеждат по-голямата част от невротрансмитера серотонин, който е основно отговорен за чувството на щастие.

 

Магнезий

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкия организъм, той попада в категорията на макроелементите и е много ценен за организма. Той е необходим като кофактор за поддържане на стотици биохимични процеси, включително производството на клетъчна енергия или АТФ. * Понякога неспокойният сън с чести пробуждания както и усещането за нервност и напрежение, може да се дължат на недостига му. Магнезият има важна роля за понижаване на кръвното налягане, борбата с депресивни състояния при смяна на сезоните, спомага за предаването на нервните импулси, допринася за нормалната мускулна функция и спомага за правилното абсорбиране на калция.

 

ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА В ПОДКРЕПА НА НОРМАЛНИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ, ДЕТОКСИКАЦИЯ И ХОРМОНАЛНИЯ БАЛАНС ПРИ ЖЕНИТЕ.

 

Дииндолилметан (DIM)

Изследванията показват, че DIM модулира метаболизма на естрогена и може да работи като хранителна добавка за поддържане на здравето на щитовидната жлеза.* Има „лош“ и „добър“ естроген. DIM балансира метаболизма на естроген като подпомага превръщането от една форма в друга, подпомага здравословната детоксикация и облекчава симптомите при естрогенна доминантност. 1 *


Индол-3-Карбинол

I3C е антагонист на естрогенния рецептор. Приемането на индол-3-карбинол, намалява пролиферацията и увеличава апоптозата (процес на програмирана клетъчна смърт) на туморни клетки в експериментален модел на възпаление на млечната жлеза при животни. 2* Кръстоцветните зеленчуци като брюкселско зеле, зеле, броколи, зеле и карфиол съдържат глюкозинолати, които тялото разгражда до този мощен фитопродукт.

 

ВРЪЗКА МЕЖДУ СТОМАШНО-ЧРЕВНО, МОЗЪЧНО И НЕВРОЛОГИЧНО ЗДРАВЕ

Стресът е един от най-значимите нарушители, допринасящи за лошото здраве на червата. За мнозина коренът на проблемите с храносмилателния тракт започва с повишени нива на стрес и лош сън. Независимо от това, дори когато се обърне внимание на възстановяването на съня и избягването на стрес фактори, балансирането на чревната микрофлора, може да отнеме известно време.

Наскоро учените установиха, че чревният микробиом изпраща сигнали по нервни пътища до мозъка, с което „насърчава“ мозъка/нервната система, да активира съответните импулси, че да предопределя желанието за консумация на определени храни, които биха подхранили наличният микробиом, т.е. приема на храна кореспондира с вида бактерии в стомашно чревния ни тракт. Стомахът съдържа над 500 милиона неврони и произвежда дори повече невротрансмитери от мозъка. Той играе толкова важна роля в сигнализирането на имунния отговор на тялото, че често се нарича втори мозък. Имунната система, мозъкът и червата са толкова неразривно свързани, че практикуващите здравни специалисти често ги наричат триадата.

Когато здравето на червата е разбалансирано, неврохимикалите, произвеждани от подходящи нива на здрави стомашно-чревни бактерии и невротрансмитерите, които помагат на мозъка да регулира моделите на съня, страха, тревожността, паметта и фокуса са засегнати. Здравето на червата влияе не само пряко върху имунния отговор, ефективността на имунната система и лимфната тъкан, свързана с червата, но и върху цялостното чувство за благополучие. Промяна в количеството и вида на чревната микрофлора, променената или увеличена пропускливост на червата могат да доведат до навлизане на токсини в кръвния поток, които е трябвало да бъдат елиминирани още при преминаването им през храносмилателния тракт.

При проблеми със стомашно-чревния тракт и поради силното му влияние върху цялостното здраве, е необходимо да бъде направен преглед и консултация със специалист по функционална медицина, за да се осигури правилно идентифициране на източника на проблемите. Функционалната медицина цели да третира истинския причинител на дадено заболяване. Използва се системно ориентиран подход и включващ всички аспекти от живота на пациента.

 

ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ЧЕРВАТА

"Ако червата ви не са здрави, мозъкът ви не е здрав." - Dr. Fred Pescatore, MD, доктор по медицина, автор на „Подобрете своето здраве с бактерии“ и един от водещите експерти в областта на интегративното здраве и лечение.

Важно е да се отбележи, че хранителните вещества, необходими за постигане на динамично равновесие в организма, са недостъпни, когато тялото е поставено в състояние на стрес от околната среда или нездравословни промени в диетата. Тъй като нашата чревна микрофлора е изцяло зависима вида и качеството на храната, както и от наличието или отсъствието на химични компоненти в нея, не е изненада, че промяната в диетата може значително да повлияе на добрите микроорганизми пред другите.

Необходима е консултация с лекар по функционална медицина относно изграждането на хранителен режим включващ пробиотици.

Добре балансирана диета, богата на пребиотични фибри дава на чревната микрофлора необходимото, от което се нуждае за да се размножава. Пребиотичните фибри не само укрепват и значително увеличават добрите бактерии, но помагат за потискане на лошите бактерии, насърчавайки развитието на оптимална среда за добро здраве и храносмилане.*

Прекъснатото гладуване (без ограничаване на калориите) дава на храносмилателната система почивка от непрекъснатата консумация на храна, която трябва да бъде разградена.

Необходимо е да се избягва прекомерната консумация на алкохол.

Редовният, достатъчен сън подпомага действията на невроните в мозъка да се презаредят, увеличавайки енергията и подобрявайки настроението, което в крайна сметка подпомага регулирането нивата на стрес, което от своя страна повлиява благоприятно на здравето на червата.

При оздравителен процес и атакуване на вредните бактерии, е необходимо да се обърне специално внимание на възстановителния процес на микрофлората с пребиотици и пробиотици.* Не трябва да се потиска продукцията на стомашната киселина. Тя инхибира естествените храносмилателни процеси.

Препоръчително се да се избягва консумацията на преработени храни с добавки. Вместо тях е добре да се приемат храни с алкално рН. Средиземноморската диета е добър пример за храни, благоприятстващи здравето на червата.

 

КЛЮЧОВИ ЗА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗА ЧЕРВАТА И МОЗЪКА ПРИ ЖЕНИТЕ

 

МНОГОЩАМОВИ ПРОБИОТИЦИ

Най-изучаваните пробиотици за цялостното здраве на червата са Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus helveticus и Lactobacillus rhamnosus.* Най-добре изследваният щам за установяване на здравословен вагинален баланс при жените е Lactobacillus acidophilus.

 
ЦИНК L-КАРНОЗИН

Цинкът е минерал, който е бил използван за своите имунни свойства от векове.* Комбинацията от Цинк и L-карнозин подпомага поддържането на здрава чревна лигавица. Цинкът има силни антиоксидантни свойства и намалява уврежданията вследствие на свободните радикали. L-карнозин способства и улеснява транспортирането на цинк действайки като защита срещу различни увреждащи агенти. Установено е, че тази мощна комбинация спомага за стабилизиране на целостта на тънките черва, насърчава поддържането на здрава стомашна лигавица и стомашно-чревна среда и дори помага за облекчаване на стомашния дискомфорт. 4 *

 

L-ГЛУТАМИН

L-глутаминът е най-разпространената аминокиселина в нашето тяло. Около 30 - 35% от  азота в кръвта се пренася с негова помощ. Над 60% от мускулите се състоят от глутамин. L-глутаминът е градивен елемент на аминокиселини и протеини и необходим за регулиране на кръвната захар.* Също така е „източник на гориво“ за клетките в тънките черва, което им позволява да поддържат здравословен възпалителен отговор. 5 *

 

ДЕГЛИЦИРИЗИРАНО ЖЕНСКО БИЛЕ (DGL)

DGL или женско биле или сладник е естествен продукт, който подпомага нормалното храносмилане. От векове се използва в европейската, китайската, арабската и персийската медицина. Заема важно място в Аюрведа. DGL и добавки като корен от бяла ружа, хлъзгав бряст и алое вера осигуряват високо съдържание на слуз и могат да помогнат за успокояване на лигавиците. 6 *

 

В ПОДКРЕПА НА ЖЕНСКОТО САМОЧУВСТВИЕ -

УПРАВЛЕНИЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНО ТЕГЛО, ЗДРАВА КОЖА, КОСА И НОКТИ

Всичко е свързано. Това как се чувстваме, много често отразява как изглеждаме. Блестящата кожа и коса често са знак за добро здраве на червата. Здравословното тегло обикновено показва добре функциониращ метаболизъм, умерено здравословен начин на живот и минимални здравословни предизвикателства нагоре по веригата. 

Тъй като хората работят от вкъщи с рекордни темпове, ние сме затворени вътре по-често от преди и много жени са загрижени за поддържане на теглото си и съхранение на изящна и себеутвърждаваща фигура. Поддържането на здравословно тегло е ангажимент за цял живот. Подобно на цялостното си здраве, трябва да се подхожда цялостно към управлението на теглото. Основният елемент на правилното управление на теглото е балансирана диета и упражнения, Не трябва да се забравя, че няма двама напълно еднакви хора, което предопределя индивидуален подход при формирането на правилно поведение при избор на начин на хранене и двигателна активност.

Като общество трябва да добием правилно понятие и знание за думата „диета“. Думата диета всъщност не се отнася до нещо, което подпомага отслабване. По-скоро „диета“ описва видовете храна, с които човек или общност обикновено се хранят. Идеята за „диета“ като глагол, който насърчава ограничаването на хранителните навици, е сравнително нова. Това приемане предполага нещо временно, поради което почти всички „диети“ се провалят. Така че, мислите на жените за диета, като временен метод, който подпомага да се впишете в рокля, например, е добре да бъде пренасочен като решение за постоянна промяна в начина на живот. Тази промяна във философията ще подпомогне по-добри резултати при управление на теглото. За много жени просто коригирането на храните, с които се храните, и по-честото движение позволяват да се постигнат и поддържат разумни цели.

Въпреки това, трябва да се отбележи, че някои основни фактори могат да повлияят на способността на човек да отслабва и да го поддържа - без значение колко добър е изборът им на диета и начин на живот. Доминиране на естрогена, проблеми с щитовидната жлеза, лош имунен отговор, от време на време стрес, тъга, репродуктивни проблеми и проблеми с хипофизата са някои, които трябва да бъдат разгледани с помощта на лекар по функционална медицина.

За здравите жени трябва да се обърне специално внимание на метаболизма, по-специално на ендокринната подкрепа и хранителните съединения, които позволяват засилена детоксикация на черния дроб. Мастната тъкан вече е призната за метаболитно динамичен ендокринен орган, а мастните тъкани произвеждат адипокини и хормони, които влияят върху метаболизма.7 Адипокините регулират глюкозната и липидна обмяна, хемостазата, хемодинамиката, имунната система и процесите в ЦНС като апетита. Подобрената детоксикация на черния дроб може да помогне на тялото да премахне нежеланите екзогенни токсини, които могат да ограничат загубата на тегло.

 

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ - УПРАВЛЕНИЕ НА ТЕГЛОТО

"Загубата на тегло е много повече от просто диета и упражнения. Вие трябва да държите на себе си и да проучите възможностите, за да поддържате здравето си." — Dr. Serena Goldstein, ND

  • Човешкото тяло трябва да е добре хидратирано. Приемът на вода е от изключителна важност. Сред многобройните ползи за здравето от хидратацията, тя подпомага избегнете погрешното бъркане на жаждата за глад, тъй като сигналите достигат до едно и също място в мозъка.
  • Консумацията на много зеленчуци, които съдържат фибри, поддържат усещането за ситост и намаляват вероятността от преяждане. Тъмните листни зеленчуци и кръстоцветните зеленчуци осигуряват витамини и минерали, които насърчават здравословния хормонален баланс и са от съществено значение за подобряване на метаболизма. 8
  • Учени анализирали данните за здравето и навиците за сън. Те забелязали, че недоспиването способства затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Тези, които спели по-малко, имали повече мастна тъкан, а опитите да отслабнат били напразни. Препоръката е сънят да започва преди 23 часа. Щитовидната жлеза, естрогенът, прогестеронът, тестостеронът и инсулинът са всички хормони, които влияят дълбоко на метаболизма и други процеси, свързани с управлението на теглото. Всички те се произвеждат се през нощта.
  • Диетолозите съветват да се избягва приема на преработените храни, като стремежа е към консумация на местни сезонни пълноценни храни. Препоръчва се да се избягва и прекалената консумация на захар. 9
  • Стресът оказва значително влияние върху способността на тялото да отслабва. Необходимо е изграждане на балансиран житейски процес включващ мир и спокойствие, да поставите тялото си в парасимпатиково състояние, да има благоприятно и успокояващо за организма и нервната система душевно и физическо равновесие, което при всеки е различно, но със сигурност е известно, че може да бъде подпомогнато при прилагане на спокойни разходки, медитация, градинарство, създаване на изкуство или друго хоби или професия и така нататък.
  • Упражнение и движение. Заради стреса в тялото е необходима да изразходваме натрупания кортизол и адреналин. Това се отразява благоприятно не само на физическото тяло, но и в емоционален аспект. Чрез физическата активност предотвратяваме лошия ефект на окдидативния стрес заради всичко изброено върху нервните клетки и мозъчната тъкан.

 

ДОБАВКИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ТЕГЛОТО

 

CLA (КОНЮГИРАНА ЛИНОЛОВА КИСЕЛИНА)

CLA (конюгирана линолова киселина) е естествена мастна киселина, намираща се в месото и животинските продукти и някои изследвания показват обещаващи ефекти върху способността й да увеличава изгорените калории в покой, да стимулира загубата на мазнини и да намалява глада за захар. CLA първоначално е открит през 1987 г., и за първи път е идентифициран като антиканцероген. Впоследствие беше съобщено, че CLA проявява антиатеросклеротични и антизатлъстяване свойства. Поради значителното нарастване на разпространението на затлъстяването през последните 30 години, интересът към CLA като средство за отслабване се е увеличил. 10 *

 

ЕКСТРАКТ ОТ ПЛОДОВЕ НА DICHROSTACHYS GLOMERATA

Този биоактивен полифенол поддържа засилен инсулинов отговор, който насърчава балансираните нива на кръвната захар и работи за отстраняване на свободните радикали. 11 * Проведени са експериментални проучвания имащи за цел да проследят използването на Dichrostachys glomerata ( DG ) и влиянието й върху телесно тегло, като са били отчитани ИТМ, обиколка на талията и ханша, телесни мазнини, кръвно налягане, холестерол в кръвта, триглицериди, глюкоза и гликозилиран хемоглобулин. Резултатите са потвърдили хипотезата, че DG намалява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания при затлъстели нормогликемични и затлъстели хора с диабет тип 2. *

 

DMG (ДИМЕТИЛГЛИЦИН)

Диметилглицинът е аминокиселина, използвана за различни здравни цели.* Той подобрява метилирането и подпомага поддържането на митохондриалната функция във всяка клетка, като пряко влияе върху използването на кислород от тялото.* Чрез подобрено използване на енергия на клетъчно ниво, DMG може да повлияе положително на метаболизма, функцията на нервната система и тази на черния дроб.*

 

ЕКСТРАКТ ОТ СЕМЕНА НА АФРИКАНСКО МАНГО

Irvingia gabonensis (екстракт от семена от африканско манго) е традиционна храна със здравословни свойства, която се консумира в Западна Африка. Активните съставки в африканското манго са елагова киселина, моно, ди, три- ометилелаговата киселина и техните гликозиди. Хранителните добавки на базата на екстракт от семена на Irvingia gabonensis са една от популярните билкови хранителни добавки за отслабване на американския пазар. Смята се, че екстрактът е естествен и здравословен начин за отслабване и подобряване на цялостното здраве. 12*, 13*

 

ЕКСТРАКТ ОТ ЗЕЛЕНО КАФЕ НА ЗЪРНА

Основната фенолна съставка на зелените кафени зърна (GCB) е хлорогенната киселина, която насърчава термогенната активност и е предложена като средство за отслабване.* Според някои изследвания GCB повишава глутатиона, поддържа здравето на тъканите, намалява мастната маса и усвояването на мазнини и стимулира метаболизъма на мазнините в черния дроб. 14, 15 *

 

ФИТОЗОМА ЗА ЗЕЛЕН ЧАЙ

Зеленият чай съдържа голямо количество биоактивни компоненти включително свободни аминокиселини, кофеин и полифеноли. Особено, катехините, които са основният клас полифеноли, са показали висока биологична активност. Зеленият чай има термогенни, борещи се със свободните радикали и липолитични свойства и е доказано, че инхибира синтеза и растежа на мастните клетки и натрупването на мазнини, намалява размера на мастните клетки, и насърчава разграждането на мазнините чрез бета-окисление. 16 *


КОФЕИН

Малко кофеин от кафето и зеления чай може да засили метаболизма.* Така че, наслаждаването на чаша от тези напитки може да бъде отличен начин за подкрепа на други усилия за отслабване.* Важно: Умерената консумация е ключова. 17 *

 

КАФЯВИ ВОДОРАСЛИ

Laminaria japonica е кафяво водорасло, което служи като популярен диетичен морски зеленчук в Азия, където се използва и във формули за намаляване на килограми, общ тонус и здраве на майките.* Проучванията върху животни показват, че ламинария може да има потенциал като помощно средство за отслабване.* Морските водорасли са хранителни - богати са на витамини, минерали, фибри, полиненаситени мастни киселини, полифеноли и йод, използвани като храна за профилактика при затлъстяване и диабет. 18, 19 *

 

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ ЗА ЗДРАВА И БЛЕСТЯЩА КОСА, КОЖА И НОКТИ

„Колагенът, може да бъде набавен чрез храна, а негови  източници могат да се набавят от костен бульон, пиле, риба, яйчен белтък, цитрусови плодове, горски плодове, чесън и кашу. Диета с високо съдържание на рафинирана захар може да увреди колагена с течение на времето. Прием на храни, богати на хранителни вещества като цинк, мед и витамин С стимулират натрупването на колагена.Dr. Ian Bier, ND, PhD, LAc, FABNO

  • Хидратиратацията на тялото е изключително важна за цялото тяло. Покривната система (кожата) е най-големият орган в тялото и се нуждае от много вода, за да функционира на оптимални нива.
  • Сънят е един от най-добрите приятели на кожата. Дори една непълноценна нощ се отразява на тургора и красотата на кожата. По време на сън клетките на кожата се възстановяват и изграждат свежи нови клетки.
  • Намаляването на стреса повлиява благотворно външния вид. Изследователите са доказали, че стресът може да причини сива коса и косопад. 20
  • Зелените листни зеленчуци и жълти/оранжеви плодове и зеленчуци трябва да са основа във всяко хранене. Те са с високо съдържание на бета-каротин, който тялото превръща във витамин А.
  • Използването на сешоари, топлинни ролки и др., имат негативен ефект върху косата с течение на времето – изсушават я.
  • Използването на слънцезащитен крем, във всеки сезон, е необходимо за предпазване на кожата от UV лъчи. Необходимо е преди използване на грим, да се използва подходяща основа или основа със SPF. При по-светла кожа, трябва да се прилага поне SPF 30 за максимална защита.

Всеки иска пълна, лъскава коса, гладка, еластична кожа и здрави нокти. За съжаление, фактори като студено, сухо зимно време, стареене и излагане на слънце затрудняват поддържането. Въпреки това, наред с някои основни избори за начин на живот, като адекватен сън и хидратация, както и използването на няколко специфични хранителни вещества, подпомагат поддържането на по-здрава коса, нокти и кожа.*

 

КЛЮЧОВИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗА ЗДРАВА КОСА, КОЖА И НОКТИ


КОЛАГЕН

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Това е основния белтък подкрепящ кожата, хрущялите, сухожилията, костите, кръвоносните съдове, ставите, лигавицата на червата, мускулите и очите. Тялото синтезира колаген, но ние получаваме по-голямата част от този жизненоважен протеин чрез диетата си. Ако имате достатъчно колаген в храната си за основна телесна поддръжка, няма да бъде необходимо използването на допълнителни добавки. Въпреки това, с течение на времето, добавянето на колаген с биотин подпомага допълнителния прием на протеин и извежда тялото отвъд основния режим на поддръжка към подобрена еластичност на кожата и по-здрава коса и нокти.*

 

БИОТИН

Биотинът е член на семейството на витамин B (B7), както и ензимен кофактор за колаген, който помага на тялото да използва правилно колагена, който произвежда.* Биотинът стимулира деленето на епидермалните клетки и подобрява инфраструктурата на кератина, протеин, който изгражда кожата, ноктите и косата.*

Биотинът участва във формирането на мастните киселини и глюкозата, които са основните метаболити в процеса на формиране на енергията. Той е водоразтворим витамин, което означава, че излишното количество се изхвърля от организма и няма непосредствена опасност от предозиране.

 

ВИТАМИНИ ОТ ГРУПА В

Въпреки че биотинът най-често се свързва с растежа и поддържането на косата, B1, B2, B5, B6, B9 и B12 също са кофактор и коензими за освобождаване на енергия от храните, с които се храним, и по този начин могат да повлияят на цялостното здраве на кожата, косата и ноктите. 21 *

 

ВИТАМИН А

Витамин А е основен градивен елемент на епитела, за поддържане на повърхностните тъкани, който също така подпомага поддържането на колагена като кофактор.* Той е единствения хранителен елемент, от групата на мастно разтворими съединения: ретиноид, ретинол, ретинал и ретинил, които се неизменна част от много продукти за красота поради положителното им въздействие върху здравето на кожата.*

 

МЕТИЛСУЛФОНИЛМЕТАН (MSM)

МSМ е богат източник на сяра, който укрепва косата и увеличава кръвоснабдяването на скалпа и допринася за плътна и здрава коса.*

 

ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА (HA)

Хиалуроновата киселина представлява дълъг, линеен, водонеразтворим мукополизахарид. В най-големи количества се открива в кожата, където се намират около 50% от общото количество хиалуронова киселина в тялото. Хиалуроновата киселина подпомага овлажняването на кожата.* Количеството й намалява с възрастта, и е необходимо допълнително набавяне за да се поддържа мека и гладка кожа, подобрявайки тонуса на дермата.*

 

ФАКТОРИ ПОВЛИЯВАЩИ ПЛОДОВИДОСТА И РАЗВИТИЕТО НА ЯИЦЕКЛЕТКИТЕ

В индустриализираните страни раждаемостта е намаляла през последните години до най-ниските регистрирани нива. Коефициентът на раждаемост в САЩ през 2019 г. достигна най-ниското си ниво за 4-та поредна година, като общият коефициент на плодовитост е средно 59 раждания на 1000 жени. През 2020 г. се наблюдава увеличение от едва 0,06%. Коефициентът на раждаемост в България за годините от 2019 г. до 2021 г. намалява от 8,8 % на 8,5 %, което за съжаление показва негативната тенденция, която продължава от 14 години назад. Ключова роля върху плодовитостта оказват много фактори, които могат да повлияят негативно върху нея, включително възраст, начин на живот и хормонален дисбаланс. Балансираният прием на хранителните вещества също често играе решаваща роля.*

Много проблеми могат да нарушат цикъла на овулация. В много случаи жените и семействата прибягват до алтернативи като ин витро оплождане (IVF), донор на яйцеклетки или дори осиновяване. Въпреки това, репродуктивните проблеми и в частност проблеми с качеството на яйцеклетките вече не се считат за необратими.

Както при всички области свързани със здравето на жените, основните методи за подобряване на репродуктивното здраве включват упражнения, правилно хранене, добри модели на сън и драстично намаляване на стреса. Добавките за плодовитост имат своето място в подпомагането на процеса.*

Когато става въпрос за хранителни добавки за здраве и плодовитост на яйцеклетките, пренаталните витамини играят важна роля във физиологичните процеси. Множество макронутриенти, пренаталните витамини и минерали използвани преди зачеването поддържат качеството на яйцеклетката, плодовитостта и здравословната бременности помагат за подобряване на здравето и качеството на яйцеклетките, като същевременно увеличават степента на възможност за забременяване при здрави жени. 22 *

 

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ ПРЕДИ БРЕМЕННОСТ:

„Добре балансираният начин на живот е ключът към оптималното здраве и плодовитост.” – Dr. Stephanie O'Niell, DC, DICCP,  професор в областта на акушерството и гинекологията и педиатрията.

Изборът на здравословен начин на живот за жената желаеща да забременее е в пряка зависимост с развитието на плода. Тялото на жената обработва всичко, което консумира, така че изборът на начин на хранене, трябва да се състои от подхранващи пълноценни храни и пресни продукти, създавайки баланс.

  • Ограничение на стресовите фактори. Хормоните като кортизол и пролактин могат да повлияят на овулацията и производството на яйцеклетки. Медитацията, йога, релаксиращи бани и упражнения могат да помогнат за ограничаване на нивата на неудовлетвореност и възстановяване от стресови фактори.
  • Прилагането на добре балансирана диета с много листни зеленчуци имат отношение дори върху развитието на яйцеклетката, която също е част от женското тяло.  Когато цялостното здраве процъфтява, жените подобрявате шансовете си да произвеждате здрави яйцеклетки и възможност за забременяване. Пълнозърнестите храни, ядките, бобовите растения и постното месо (ако жената не е веган или вегетарианец) съдържат хранителните вещества, от които тялото се нуждае за оптимално цялостно здраве.
  • Необходимо е да се избягват преработени храни, трансмазнини, рафинирани въглехидрати и прекомерна захар и сол.
  • Постигането на оптимален ИТМ (индекс на телесна маса) е индивидуален за всеки тип тяло. Проблемите с наднорменото тегло понякога са свързани с ниските нива на плодовитост. Обратното, когато ИТМ е твърде нисък, тялото също е в стресирано състояние, защото усеща глад. Всеки е различен, но общо правило за оптимална плодовитост е при ИТМ между 20 и 25. 23

Подобряването на притока на кръв, богата на кислород, има отношение към оптималното здраве на яйцеклетката. Препоръчва се добра хидратация и редовно спортуване. Йога, особено позиции като детска поза, лотос и легнал герой, могат да подобрят притока на кръв към области, които влияят на плодовитостта.

 

КЛЮЧОВИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЛОДОВИДОСТТА

 

ДЪЛГОВЕРИЖНИ ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ

В едно проучване, дълговерижните омега-3 мастни киселини (DHA и EPA, открити в рибеното масло), в комбинация с по-нисък прием на транс-мастни киселини, са в полза за повишаване на плодовитостта при жените. 24  *

 

ВИТАМИНИ ОТ ГРУПА В

Витамините от група В са важни за бъдещите майки и се намират и в пренаталните мултивитамини. Фолатът и В12 са от решаващо значение за здравословната бременност, тъй като допринасят за невронните връзки при развитие на бебето.* Фолат (витамин В9) е основно хранително вещество, което е необходимо за репликацията на ДНК и като субстрат за редица ензимни реакции, участващи в синтеза на аминокиселини и метаболизма на витамини. Изискванията за фолат се увеличават по време на бременност, тъй като той е необходим и за растежа и развитието на плода. Освен това, адекватният прием на фолиева киселина се простира отвъд превенцията на дефекти на невралната тръба (NTD) при развиващото се дете. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. В научни публикации е описано, че приемът на фолиева киселина е свързан с по-ниска честота на ановулация при здрави жени и по-висока вероятност за живо раждане при жени, подложени на инвитро оплождане. 25 *

 

ГЛУТАТИОН

Глутатионът е определен като най-важния антиоксидант и мощен „борец“ със свободните радикали както и детоксикатор.* Качественото развитие на яйцеклетката всъщност зависи от глутатиона и неговите способности за борба със свободните радикали.* Оксидативният стрес може да доведе до повишаване на нивата на хормоните и да повлияе функционалността на яйчниците. Глутатионът помага за предпазването на яйцеклетките от проблеми по време на техния екстензивен процес на развитие.* Ооцитите (незряла яйцеклетка) с по-високи нива на глутатион произвеждат по-здрави и силни ембриони.* Глутатионът е и сред най-уязвимите антиоксиданти, като се разрушава много бързо под влияние на стрес, неправилно хранене, а и секрецията му постепенно отслабва с хода на възрастта.

 

МИО-ИНОЗИТОЛ

Инозитолът под формата на мио-инозитол помага за модулиране на присъствието на инсулин в тялото, което може да има значителен ефект върху овулацията.* Това помага за подобряване на метаболизма на глюкозата при жени с проблеми с яйчниците.* Клиничните проучвания показват, че инозитолът може да помогне за възстановяване на нормалната овулация участвайки в подобряване на качеството на яйцеклетката, увеличавайки степента на оплождане при жени с проблеми с яйчниците. 26 *

 

DHEA

Дехидроепиандростеронът е мощен хормон, който действа като предшественик на тестостерона и естрогена. Последните проучвания показват, че DHEA може да помогне за увеличаване на фоликуларната стимулация и производството на естроген при жените. Проучването е направено при жени с намален яйчников резерв 27 * DHEA не трябва да се приема във високи дози.

 

COQ10

Последните изследвания показват, че коензим Q10 подобрява отговора на яйчниците и може да помогне за подобряване на качеството на яйцеклетката и степента на успех на бременността при жени над 35 години. 28 * С годините намаляват нивата на основните женски полови хормони, както и количеството на коензим Q10, а с него и нивата на енергия. Овулацията изисква огромно количество енергия. Ооцитите (клетките на яйчниците) зависят от CoQ10 за енергията, необходима за този процес.*

 

L-АРГИНИН

L-аргининът е аминокиселина, която може да помогне за подобряване на отговора на яйчниците и степента на успех при забременяване и по време на бременността.* Добавянето на L-аргинин може да помогне за увеличаване на кръвообращението в матката и яйчниците, като по този начин създава оптимална среда за производство на яйцеклетки и при имплантиране на оплодена яйцеклетка. 29 Повишава нивата на азотен оксид, което може да помогне за предотвратяване на проблеми с плодовитостта на матката и подобрява производството на цервикална слуз, като с това се подпомага преминаването на сперматозоидите. *

 

ПРОБИОТИЦИ

Нивата на pH трябва да бъдат балансирани преди овулацията за оптимална плодовитост. Балансът е ключов както за чревния, така и за урогениталния микробиом. Най-честите причини за дисбаланс включват стрес, лоша диета, токсини от околната среда и неоптимална хидратация. Пробиотиците помагат да се поддържа вагиналната микрофлора на здравословни нива.*

 

ВИТАМИН А

Витамин А (ретинол) е необходим за нормалното ембрионално развитие. Той намалява риска от усложнения на бременността и ниско тегло на новороденото, но количеството му трябва да е строго дозирано. По данни ретинола е може би е необходим при развитието на сърцето на ембриона, което е един от най-сложните морфогенетични процеси по време на ембриогенезата. Въпреки това, като мастноразтворим витамин, може много да навреди на развиващия се плод. Така че, прием на витамин А трябва да бъде определен единствено и само от лекар за намиране на правилния баланс.

 

 

СЪРЦЕ, КОСТИ И КОГНИТИВНО ЗДРАВЕ

С напредването на възрастта здравето на костите, здравето на сърцето и естественото, свързано с възрастта когнитивно увреждане, могат да се превърнат в сериозни предизвикателства, ако не се предприемат необходимите превантивни мерки. Промените, които настъпват в мозъка свързани с възрастта като когнитивен спад, например, започват още от около 20 годишната възраст преди симптоми като промени в паметта да станат очевидни. Тъй като конгнитивното нарушение се случва бавно, риска от него е възможно да бъде установен още при проява на най-ранните признаци и промените могат да се управляват, докато се случват. Правилен диетичен пълноценен режим и начин на живот могат да помогнат. 30

По-чести проблеми с опорно-двигателния апарат се наблюдават при жените. Исторически при мъжете се отчита по-голяма заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания.

Тютюнопушенето, наддаването на тегло, стресът и холестеролът са традиционните общи знаменатели, когато се свързват с фактори повлияващи негативно сърдечно-съдово здраве. Дългосрочният възпалителен отговор също е идентифициран като виновник за сърдечно-съдови проблеми.

Възпалението е нормален отговор на всяка форма на дразнене в тялото, но трябва да бъде краткосрочно, тъй като продължителния възпалителен отговор може да окаже влияние върху здравето на артериите и сърцето. Така, че през съзнателния си живот жените трябва да водят здравословен начин на живот, своевременно контролирайки възпалителен процес, за да си гарантират по-високо качество на живот с напредване на възрастта.

Хранителни добавки съдържащи омега-3 мастни киселини (DHA и EPA) и куркумин често се прилагат за поддържане на здравословен възпалителен отговор.* Рибеното масло или омега-3 се използват в помощ за предотвратяване на когнитивни нарушения.* Мазнините съставляват около 60 процента от общата ни мозъчна маса, ето защо той се нуждае от DHA за поддържане на мозъчната функция и правилното когнитивно развитие. (40 процента от мозъка ни се състои от DHA)

Натрупването на амилоидни плаки с напредването на възрастта води до конгнитивни нарушения. Амилоидните плаки са белтъчини, намиращи се извън всяка клетка в мозъка и са съставени от амилоидни пептиди. Когато се натрупат образуват бета-амилоидни плаки, които могат да допринесат за когнитивно нарушение последвано от допълнителни усложнения в мозъка.

 

СЪВЕТИ ЗА ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ С НАПРЕДВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА

„Проучвания показват, че с набавяне на достатъчни количества на витамин Е, особено в комбинация с витамин С и каротеноиди, когнитивното здраве е добре поддържано.* Известно, е че отношението на ниски нива на фолиева киселина и по-високите нива на хомоцистеин водят до повишен риск от когнитивен спад.“* — Dr. John Thomas

Непълноценното хранене и не добрата двигателна активност са пагубни за здравето на костите с напредването на възрастта. Добре балансираната диета и чести упражнения, са отлична предпоставка за поддържка на костната плътност. Мнозина свързват упражненията и движението само с поддържане на мускулите и изгаряне на калории. Но всички микровъздействия и напрежение върху скелетната структура по време на тренировка, от най-малките до по-силните мускули, връзки и сухожилия, задвижващи костите, принуждават тялото да се адаптира. Упражненията действат върху костите, подобно на мускулите – правят ги по-силни. 31

Двигателната активност е важен фактор, когато става въпрос за здравословното състояние на сърцето и мозъка, тъй като увеличеният приток на кръв помага за намаляване на натрупването на плаки в съдовите тъкани, захранвайки мозъка с цялата богата на кислород кръв, от която се нуждае, за да функционира най-добре.

Многобройни проучвания доказаха ползите от DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина) с напредването на възрастта.* EPA и DHA са незаменими мастни киселини. Те са изключително важни за човешкия организъм, но телата ни не могат да ги синтезират сами. Единственият начин да си набавим адекватни количества е чрез начин на хранене и добавки. Нашата памет, стави, сърце и метаболизъм могат да показват признаци на износване с годините. Изследванията подкрепят теорията за влиянието на тези две киселини върху укрепването на сърдечно-съдовото система, опорно-двигателния апарат и изключително важното им значение за поддържането на оптимална клетъчна структура и функция на мозъка и нервната система. DHA има съществено значение за здравето на мозъка, а EPA за поддържането на ставите и сърцето.*

Добре балансираната диета и консумацията на много риба е изключително благотворна, но не всеки харесва вкуса на морските дарове, а и все още има съобщения  по отношение на опасения за съдържане на тежки метали, като живак, в богатите на омега видове риби като риба тон, сьомга, пъстърва и треска.

Изследователите са открили връзка между здравословния тонус на сърцето и функционалността на мозъка. Според Harvard Health най-важно за човека е да поддържа мозъка си „буден“, като противодейства на свързания с напредване на възрастта когнитивен спад, както и да води здравословен начин на живот. 32

„Здравословният начин на живот с напредването на възрастта защитава както тялото, така и мозъка. Непълноценното хранене, тютюнопушенето, пиенето на алкохол, наднорменото тегло, са всички независими рискови фактори за свързания с възрастта когнитивен спад; а когато са в комбинация те повишават риска още повече.” Dr. Rob Silverman    

  • За да поддържане на костната структура, сърцето и мозъка са необходими двигателна активност и упражнения.
  • Важно е осигуряването на достатъчен и редовен сън. Невроните се презареждат, докато си почивате и спите, помагайки на мозъка да предаде нова информация в паметта чрез процес, наречен консолидация на паметта. 33 Консолидацията на паметта е процесът, при който нашите мозъци превръщат краткосрочните памети в дългосрочни такива. Ние съхраняваме краткосрочни спомени за около 30 секунди, така че ако някога ще запомним нещо, цялата тази информация трябва да бъде преместена в дългосрочна памет. Функцията на паметта става все по-важна с напредването на възрастта. Адекватната висококачествена почивка също помага за подобряване на фокуса и настроението.
  • Правилното развитие и функциониране на мозъчните клетки е в пряка връзка със състоянието на имунната система. Когато имунната система не функционира адекватно, около плаките в мозъка се развиват мощни имунни протеини, известни като комплементни протеини, които допринасят за натрупването на бета-амилоид. 34
  • Консумацията на преработените храни е в противовес с решението на човек за здравословен и пълноценен начин на живот. Доказано е, че трансмазнините, рафинираните въглехидрати като захар, аспартам и излишният алкохол влияят неблагоприятно на паметта и оказват нездравословно влияние върху сърдечно-съдовата система. 35
  • За създаването на нови невронни пътища е необходим непрестанен процес на поддържане мозъка „буден“, чрез непрекъснато подаване на нов елемент за решаване, като например разучаване и включване в игра на изискващи размисъл и такт игри. Свиренето на инструмент, практикуването на нов език, обучение в рисуване или извайване и ангажиране помагат за поддържане на невроните да работят чрез изграждане на нови пътища в мозъка.
  • Стимулиращите игри и пъзели като шах, судоку, бридж и кръстословици подпомагат за изостряне на някои от мисловните умения, които понякога могат да избледнеят с напредването на възрастта. Но за съжаление се наблюдава намаляваща възвръщаемост, след като станете наистина добри в даден тип игра или пъзел. В такива случай е необходима смяна на игровия модел с друг или разширяване на трудността. Например променя се трудността на кръстословицата, като се отговаря само на вертикалните въпроси или при игра на шах може да се премине стандартна игра към скоростен шах. Има също така много отлични приложения за познание и обучение на мозъка, които могат да бъдат използвани навсякъде и по всяко време.

 

КЛЮЧОВИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗА КОСТНА СИСТЕМА, СЪРЦЕ И КОГНИТИВНО ЗДРАВЕ С НАПРЕДВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА

 

ОМЕГА-3

EPA и DHA са мастни киселини от решаващо значение за цялостното ни благосъстояние, но телата ни не могат да ги синтезират сами. Паметта, ставите, сърцето и метаболизъма могат да покажат признаци на нормално износване с течение на годините. И докато много хора са наясно с когнитивните ползи за здравето на при приема на Омега 3, то не много известни са многото предимства на тези есенциални мастни киселини за сърцето, ставите и костната структура.*

 

КОЛАГЕН

Колагенът е широко разпространен, поддържащ протеин, който влияе на всичко от клетките на кожата до костите, сухожилията, връзките и хрущялите. Колагенът, заедно с водата, е най-често срещаната субстанция в човешкото тяло. Помага при предотвратяване на стареенето и набръчкването на кожата, насърчава растежа на косата и подсилва ноктите. Колагенът подобряват подвижността, гъвкавостта, силата и динамиката на ставите. В същото време той подпомага адекватната реакция на тялото при поява на възпаления и намалява болката в ставите.*

 

DMG (ДИМЕТИЛГЛИЦИН)

Митохондриите играят съществена роля в осигуряването на енергия на клетките и имат голямо влияние върху процеса на стареене. Важно е да поддържаме здравословна митохондриална активност и капацитет за биогенеза с напредването на годините, за да предотвратим напредването на предизвикателствата, свързани с възрастта. Диметилглицинът от своя страна предпазва от оксидативно увреждане и оптимизира митохондриалната функция при чернодробни и чревни клетки. 

 

ВИТАМИН D3

Витамин D3 поддържа сърдечно-съдовата функция и кръвното налягане в нормални граници, като по този начин оказва влияние върху функционирането на сърцето, като подпомага естественото производство на цитокини и съдовата функция на тялото.*

 

ВИТАМИН К2

Известен също като менахинон, MK-7 има особена полза в сравнение с K1: действа предимно извън черния дроб, в костите и кръвоносните съдове.* В кръвоносните съдове помага за поддържане на артериалната еластичност.* Витамин К2 е есенциален витамин, необходим за правилното усвояване на калция, като подобрява значително здравето на костите и артериите.*

 

ВИТАМИНИ А, С И Е

Витамин А е основен градивен елемент на епитела за поддържане на повърхностните тъкани, който подпомага поддържането на колагена като кофактор. Помага за по-добро зрение и подкрепя имунната система. Необходим е за здравето на зъбите, костите и кожата.* Витамин С (аскорбинова киселина) е може би една от най-важните хранителни съставки, необходими за цялостното здраве.* Витамин C участва в образуването на съдовете и съединителната тъкан, клетъчното дишане, имунитета, защитата от токсини и други вредни фактори. Витамин E взема участие в синтеза на половите хормони, на кортикостероидите и хормоните на аденохипофизата. Витамините A, C и E са отлични антиоксиданти, които помагат за ограничаване на оксидативните увреждания, причинени естествено от процеса на стареене.* Тези хранителни вещества действат като улавящи свободните радикали, а ниските нива на тези антиоксиданти и витамини могат да изложат мозъчните клетки на оксидативен стрес. 38 

 

КУРКУМИН

Изследванията продължават да показват, че куркуминът е мощна хранителна добавка, която може да поддържа ендотелната функция (т.е. функционалността между вътрешната повърхност на кръвоносните съдове и съдовите стени и протичащата в кухините им кръв).* Има отношение към поддържане на добри нива на холестерол в кръвния поток, като може да повлияе чистотата на кръвоносните съдове и подпомогне отстраняването на холестерол от клетки и тъкани на черния дроб, за по-добър липиден профил.*

Куркуминът действа на молекулярно ниво за насърчаване на здравословен възпалителен отговори действа като чистач на свободните радикали и е антиоксидант, потиска липидната пероксидация и оксидативното увреждане на ДНК. Статии съобщават, че куркуминът може да има отношение към контрола на кръвната захар както и да подпомага редуцирайки болки в ставите. *

 

ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА (HA)

Хиалуроновата киселина е основно градивно вещество на дълбокия слой на нашата кожа – дермата. HA намалява с възрастта. HA подпомага процеса на подмладяване на кожата и подобрява дермалния тонус.* Едно от основните й свойства е да хидратира. Тя има възможността да свързва голямо количество водни молекули като задържа вода около 1000 пъти над собственото си тегло. Така че, попълването му може да доведе до по-мека, гладка и по-млада кожа.*

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Цонка Узунова-Донева
Доктор по криобиология и лиофилизация на биологично активни вещества. Има три магистратури, участие в редица научни проекти, с всестранно развити интереси по отношение на новостите в медицинската наука, хранителните добавки, в частност пробиотичните продукти. Публикувала е научни и научно-популярни статии в областта на консервирането и съхранението на микроорганизми. Харесва фитнеса на ума и се опитва да го прилага по десетина часа дневно. Обича семейния уют, женена с две големи деца – момиче и момче, които са силно изкушени от науката.
Пожелава на всички: Живейте красиво! Бъдете здрави!
Продуктът беше успешно добавен в любими.