Аспартиновата киселина, известна още като аспартат или аспарагинова киселина, играе важна роля в клетъчното хранене и синтеза на редица съществени за правилното функциониране на организма аминокиселини и биохимикали като аспарагин, аргинин, лизин, метионин, треонин, и изолевцин. Тя помага за транспортирането на минерали, необходими за формирането на носителите на наследствената информация РНК и ДНК, и укрепва имунната система като насърчава производството на имуноглобулини и антитела. Аспартиновата киселина поддържа работата на мозъка като стимулира производството на невротрансмитери и химични вещества, необходими за нормалното психическо функциониране.
При хората, чиято диета е с ниско съдържание на протеини или страдат от недохранване, може да се развие дефицит на аспартинова киселина, който се проявява под формата на силна физическа умора или депресия. Именно общото укрепване на издържливостта и увеличаването на устойчивостта на организма срещу умора е причината аспартиновата киселина да присъства във формулите на редица хранителни добавки за спортисти и хора, подложени на тежки натоварвания.
Освен под формата на добавки, аспартинова киселина може да се набави и от редица храни в ежедневната диета като млечни продукти, говеждо месо, птици, покълнали семена, овесени ядки, авокадо, аспержи, тръстикова захар и меласа.
Ревита Ви препоръчва:
Ленена пудра, 454 mg
Коноп & протеин & фибри, 454 g
Коментари (2)
Нов коментар