×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.





Витамин В2, известен и като рибофлавин, е от групата на В-витамините, които са особено важни за правилното функциониране на организма ни. Понеже е водно разтворим (излишните количества от тялото се изхвърлят с водата), трябва да си го набавяме ежедневно.

Този витамин е много чувствителен към видима и ултравиолетова светлина. Така излагането на слънце или изсушаването на открито на храните унищожава по-голямата част от тяхното съдържание на рибофлавин. Обикновеното готвене не засяга витамин В2, но готвене в големи количества вода причинява загубата на част от съдържанието му.

Витамин В2 участва в производството на червените кръвни телца и по този начин съдейства за движението на кислородните молекули в кръвта, засилва функциите на имунната система и помага на организма в борбата с различни болести и вируси. Заедно с други вещества подпомага усвояването на белтъчините и на енергията, отделяна при разграждането на въглехидратите. Улеснява и работата на отделителната система, с което е от полза за дебелото черво. Витамин В2 има значение и за растежа и развитието на организма, както и за възпроизводствените му функции. Не на последно място поддържа кожата и косата здрава, а ноктите – твърди.

Дефицитът на витамин В2 може да възникне при поддържане на нерационални диети, които изключват както протеините от животински произход, така и пресните зеленчуци. Недостигът на витамин B2 може да бъде много лесно разпознат. Симптоми на липсата на рибофлавин са умората без видима причина, болките и кръвоизливите в очите. Кожата губи мекотата си и става суха на допир. Арибофлавинозата може да доведе и до преждевременна поява на признаци на стареене. По-серозни признаци за недостатъчен прием на витамин В2 са неправилното функциониране на надбъбречните жлези, както и развитието на заболявания като анемия, вагинален сърбеж и катаракта.

Ползите от витамин B2 са много. Рибофлавинът намалява главоболието и увеличава нивото на усвояемост на желязото в организма като с това си свойство е много полезен при хора, страдащи от желязонедоимъчна анемия. Той функционира като част от група ензими, които участват в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Витамин В2 спомага храносмилането и подобрява функционирането на нервната система. Този витамин е особено полезен и за противодействие на тенденцията към глаукома.

Витамин B2, макар и широко разпространен в зеленчуците и животинските храни, е наличен само в малки количества в повечето от тях. Храните, богати на рибофлавин, са зелените зеленчуци, като ряпа, цвекло, листа от репички, дива роза и листа от моркови; плодове като папая, стафиди, кайсии, ябълки и тропически плодове; храни от животински произход като овчи черен дроб и яйца. Други добре известни източници на този витамин са бадемите, орехите, фъстъците и горчицата. Най-добрите източници на витамин В2 обаче са бирата, бирената мая, черният дроб, млякото и млечните продукти.

Коментари (6)

    • Зеолит
    • 2011-10-31 11:43:06
    Други добре известни източници на този витамин са бадемите, орехите, фъстъците и горчицата
    • Ilya
    • 2017-02-04 08:21:19
    Купих си магнезий и витамин б2 на капсули. Хич няма да си играя с тея гадни плодове и зеленчуци да си ги набавям и без това ще ми отнеме 100 години, защото се съдържат в нищожно малки количества. Съществуването им под формата на капсули направо улеснява живота ми, като знам колко мразя някои здравословни храни!
    • mustafa
    • 2017-07-27 19:22:09
    bravo ilia , samo taka
    • victor2244
    • 2017-05-30 15:44:03
    Какво ще кажете за витамините B3 и B4?
    • Ревита
    • 2017-05-30 15:54:40
    Здравейте, Какво по-конкретно Ви интересува? Въпросът е твърде общ. Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Vesi
    • 2022-05-01 01:07:21
    Мога ли да пия витамин В2 на ампули от 2mg по схемата за отслабване,като разделям ампулата на 1 mg понеже схемата е с таблетки от 1mg?

    Здравейте!

    Вероятно имате предвид инжекционните ампули, които се отпускат от аптеките по рецепта?  Като лекарствен продукт те не са предназначени за перорален прием (само за парентерално приложение), но при поглъщане една част от витамина може да се усвои от организма. Имайте предвид, че те не са от 2 мг, а са от 10 мг (имат обем 2 мл и концентрация 5 мг/мл) – следователно, половината ампула съдържа 5 мг витамин В2. Ако се изпие половината ампула, другата половина е по-добре някой друг да я оползотвори, понеже до следващия ден при контакт с въздуха активността на остатъка ще е значително намаляла – разтворът не е много траен извън херметично затворените ампули.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.