×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Инфекциозен ендокардитИнфекциозният ендокардит (ИЕ) е възпаление на ендокарда с микробна етиология, придружено от продължителна бактериемия, висока температура, сърдечен шум, емболии и вегетации (разрастване на ендокарда), които могат да доведат до клапанна недостатъчност, стесняване на клапния отвор, абсцеси в миокарда и микотични аневризми.

Различават се остър инфекциозен ендокардит (с бързо прогресираща клинична симптоматика; засяга трикуспидалната, по-рядко аортната клапа) и подостър инфекциозен ендокардит (с постепенно развитие, до няколко седмици или месеца; поразява аортната, по-рядко митралната клапа; и трикуспидалната клапа при наркомани).

Заболеваемостта от инфекциозен ендокардит съставя средно 2-4 случая на 100 000 души население, а смъртността достига до 21-50%, в зависимост от локализацията и характера на поражението (левостранен или десностранен ИЕ, естествени или изкуствени клапи), формата и етапа на заболяването (остър или подостър ИЕ), съпътстващите заболявания, тежестта на усложненията и др.

Факторите, повишаващи риска от развитие на инфекциозен ендокардит, са: наличие на изкуствени сърдечни клапи; вроден порок на сърцето; ревматични и други придобити поражения на клапите; пролапс на митралната клапа; наркомания; диагностични и лечебни процедури с използване на катетри и ендоскопски инструменти; стоматологични процедури; операции, засягащи лигавицата на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и пикочните пътища.

Етиологията на инфекциозния ендокардит зависи от обстоятелствата, провокирали неговото възникване. В 45-65% от случаите на ИЕ при хора с естествени сърдечни клапи, заболяването възниква вследствие на стрептококи (S.viridans и S.bovis), в 5-18% – на ентерококи и в 20-35% – на стафилококи. При развитие на сърдечна недостатъчност нараства ролята на S.aureus, Enterococcus spp., S.pneumoniae и S.pyogenes.

При наркомани заболяването най-често засяга аортната клапа, а водещи възбудители на инфекцията са бактериите S.aureus, Pseudomonas aeuginosa и ентерококи.

Развитието на инфекциозен ендокардит след операция за поставяне на изкуствена клапа най-често се дължи на стафилококи, ентеробактерии, дифтероиди, P.aeruginoza, S.epidermidis, S.aureus и гъби от рода на Candida и Aspergillus.

Като усложнение на друго инфекциозно заболяване инфекциозният ендокардит може да бъде провокиран от бруцели, легионели, нокардии, рикетсии, хламидии и микоплазми.

Лечение на инфекциозен ендокардит

За лечение на ИЕ се прилагат антибиотици с широк спектър на действие – мускулно, венозно, артериално (след посявка на кръв за определяне на бактериалния възбудител) и саниране на инфекциозното огнище.

При развитие на сърдечна недостатъчност и неефективност на медикаментозната терапия се прилага хирургично лечение.

При отсъствие на своевременно хирургично лечение, при развитие на тежка сърдечна недостатъчност, смъртността достига до 60%, а при поражение на аортна клапа – до 80%.

Коментари (11)

    • viktoria
    • 2011-04-20 14:47:57
    мили хора бягайте, бягайте от болница "Св.Екатерина" нестига, че си плащате за всичко но са и не коректни да Ви уведомят, че болницата им е заразина и заразяват и Вас с бактерии водещи в близко или по-далечно бъдеще с много по-сериозни и то неличшмш болести като например ВИРУСЕН ЕНДОКАРДИТ, който за съжаление е с много голям процент смъртност. ХОРА БЯГАЙТЕ ОТ СВ.ЕКАТЕРИНА!!!
    • sevi
    • 2011-11-03 19:37:18
    Viktoria moga li da se svirja sis vas?
    • nina
    • 2012-02-01 00:33:34
    майка ми в момента е в болница Св. Екатерина -трета операция на сърце.7 дена е в реанимация.Има проблеми. Как мога да се свържа с вас ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2012-02-01 15:59:16
    Изпратихме Ви телефон по имейл. Д-р Аелита Петрова Лекар в Национална генетична лаборатория, биохимик Учител по рейки
    • reinova
    • 2015-10-16 18:16:16
    Здравейте, ендокардита наистина е смъртоносен , а още по - страшното е когато голям процент дори не са запознати с тази коварна болест. Аз бях заразена в 7 ма поликлиника след вадене на зъб. След ада , който изживях и не желая да описвом , с днешна дата аз съм напълно здрава!!! Искам да кажа на всички които са преминали през ендокардит без операция , че се лекува и то в България.
    • Dimitrov
    • 2019-11-09 10:06:36
    Дайте контакт, моля Ви!
    • Sonia
    • 2019-11-11 09:35:07
    Здравейте, Моля да уточните с кого бихте искали да се свържете? Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Яна Желева
    • 2020-07-05 09:13:14
    Добър ден! Какви са изследванията за доказване на инфекциозен ендокардит? Благодрая!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-06 16:10:54
    Здравейте, Ехокардиография, от лабораторните изследвания - ПКК/пълна кръвна картина/, ДКК /левкограма/, СУЕ / утаяване на еритроцитите/; урина; бъбречна функция – урея, креатинин, пикочна киселина; имунологични изследвания - Ig G, Ig M, IgA, криоглобулини; ревматоиден фактор, хемокултура – микробиологично изследване, ДНК изследване – широкоспектърен PCR /писиар - Полимеразната верижна реакция/ и или други по преценка на лекуващия екип. Резултатите от всяка група изследвания определят необходимостта и какви да бъдат следващите. д-р Аелита Петрова
    • Таня Тодорова
    • 2020-11-22 13:46:58
    Здравейте, с операция на сърце съм (74г) - механична митрална клапа от 5 години, но от известно време започна често да ми тече кръв от носа. И преди ми течеше, но веднъж в месеца, а сега през два три дни. Можете ли да ми кажете на какво св дължи? Пия синтром по схема, кордарон. Благодаря предварително! Хубав ден!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-24 12:32:16
    Здравейте, Необходимо е да се направи изследване на Протромбиново време /и други, по преценка на лекаря/. Възможно е да се нуждаете от промяна в дозата на антикоагуланта. Други причини са полип в носа, недостиг на вит. С и вит. К, високо кръвно налягане, анемия, тромбоцитопения и т.н. Необходимо е да се направи ПКК, ДКК и т.н. изследвания според резултатите от пегледа при личния лекар или кардиолога, запознат със състоянието ви.

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.