×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Кофеинът е психоактивно вещество, които носи  химическото име триметилксантин. Кофеинът принадлежи към група стимуланти, наречени ксантини, които се срещат в естествено състояние в някои растения.

Кофеинът стимулира централната нервна система, като премахва сънливостта и възвръща бодростта. Най-често използваните източници на кофеин са кафето, чаят, шоколадът, газираните напитки и енергийните напитки.

Кофеинът е най-известното психоактивно вещество в света. Почти 90% от възрастните хора в Северна Америка консумират ежедневно кофеин. За разлика от всички останали психоактивни вещества, кофеинът е легализиран и употребата му не е подсъдна. Агенцията за храни и лекарства на САЩ класифицира кофеина като многофункционална хранителна добавка, тъй като по принцип е безопасна за консумация. Напитките и хранителните продукти направени от ядките, семената или листата на някои растения са основните източници на кофеин – такива са кафето (направено от растението Coffea arabica), кока кола (направена от ядките на кола) и чаят (от листата на Camellia sinensis)

Предимства на естествения кофеин

Кофеинът се използва от много хора за увеличаване на бодростта. Препоръчителна е чаша чай или кафе за прогонване на сънливостта, особено при хората, които шофират на дълги разстояния или за тези, на които се налага да бъдат концентрирани продължително време. Въпреки че кофеинът може да увеличи енергийните нива временно, той не трябва да се използва като заместител на съня.

 

Кофеинът намира широко приложение като активна съставка в много диетични средства. Това се дължи на неговото действие да потиска апетита. Освен това кофеинът може малко да ускори изгарянето на калории и да подейства като диуретик, което води до намаляване на количеството вода в тялото. Въпреки че кофеинът може да бъде полезен като допълнение към диетата за намаляване на тегло, той не може да замести здравословното хранене и движение за тези, които искат да намалят теглото си. Употребата на кофеин за подобряване на физическата активност е добре познато на професионалните атлети.

В медицината кофеинът се използва като помощно средство за контролиране на болката. Освен това се използва като сърдечен стимулант за недоносените бебета. Сродно вещество, теофилин, се използва за намаляване симптомите на астма.


Кофеин в зеления чай

 

 

Зеленият чай подпомага централната нервна система, има антиоксидантно действие, ускорява метаболизма и подпомага имунната защита.

Научното му название е Camellia sinensis

Ползи от зеления чай

 

Зеленият чай се различава от черния и оолонг чая по това, че не е ферментирал.  Въпреки че и трите вида чай се правят от едно и също растение, разликата в начина, по който се приготвят има огромно значение за начина им на употреба.

Тъй като не е ферментирал, зеленият чай съдържа полифеноли (включително мощните антиоксиданти проантоцианидин и катехин), естествени антиоксиданти. Антиоксидантите предпазват тялото от свободните радикали, които разрушават здравите клетки.

При клинични изследвания е доказано, че полифенолите дават по-мощна защита от витамин Е или витамин С. Освен това полифенолите подобряват действието на антиоксидантните ензими в тялото, включително на глутатиона, трипептид, който намалява възпалението и предпазва хрущялите.

Зеленият чай съдържа галокатехол или епигалокатехин (EGC), вещество, което принадлежи към група, позната като флаван-3-ол. Катехинът също принадлежи към тази група. Галокатехинът се среща в бананите, райската ябълка, нара, както и в зеления чай. Тази съставка се свързва с вид клетъчни мембранни рецептори, които действат в централната нервна система, имунната система и хематопоетичните клетки. Това му действие обяснява защо зеленият чай е толкова известен като средство за подобряване на здравето. Поради това му въздействие върху централната нервна система зеленият чай може да увеличи бодростта и да ускори мисловните процеси.
По подобен начин тази съставка въздейства на определени рецептори на Т-клетките на имунната система, на макрофагите и В-клетките, ето защо зеленият чай играе важна роля за подсилване на имунната система. Провеждат се множество изследвания за потенциала на зеления чай като противораково средство.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.