×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Познатият и непознат мелатонинМелатонин – характеристики и предимства


Съвременният човек често страда от различни нарушения в съня, като например трудности със заспиването, невъзможност за поддържане на дълбок и качествен сън, често събуждане в малките часове, внезапно събуждане в твърде ранни сутрешни часове и др.

В такива ситуации, повечето от нас инертно посягат към някои по-тежки препарати за регулиране на съня, без дори да се замислят колко странични ефекти могат да предизвикат тези лекарства. Малцина обаче знаят за положителния ефект от приема на мелатонин – хормонът, произвеждан от малката жлеза в мозъка, наречена епифиза.

Освен че изключително подпомага процесите на съня, мелатонинът е и мощен антиоксидант. Хормонът има много добри показания в превенцията на различни ракови заболявания, особено рак на простатата и рак на гърдата. Мелатонин се използва успешно и като средство срещу различни неврологични нарушения, като например агресивно поведение, хиперактивност и др.

Много от учените са на мнение, че синтезът на мелатонин е пряко свързан с възрастта. Това означава, че мелатониновите нива са най-високи през пубертета, като с напредването на годините количествата синтезиран мелатонин постепенно започват да намаляват.

Мелатонинът се синтезира през нощта. Когато ритъмът на „биологичния часовник” се разстрои,това рефлектира и върху процесите на съня. При пътуване на далечни разстояния и невъзможност за адаптация към часовата разлика, както и при заспиване в осветени помещения например, синтезът на мелатонин е затруднен, следствие на което настъпват и различни смущения в съня.

Редица изследвания показват, че приемът на мелатонин 30-90 минути преди лягане значително намалява времето, необходимо за заспиване, понижава умората през деня, подобрява качеството на съня, удължава времето, прекарано в сън (особено при хората, работещи на смени). За разлика от повечето медикаменти, мелатонин не нарушава критичната REM фаза на съня (РЕМ фаза)*, а точно обратното – подпомага я.

(РЕМ-фаза, от англ.: Rapid Eye Movement – бързо движение на очите. Стадий 5 на съня, който протича с ускорено дишане, интензивна мозъчна дейност, отпускане на мсукулите, бързи движения на очите. Това е фазата, в която спящият сънува.)

Как работи мелатонинът?


Мелатонинът синхронизира биоритмите и контролира цикъла сън-бодрост. При намален мелатонинов синтез, настъпват и нарушения в този перфектно устроен ритъм. Бивайки в нужното количество, мелатонин има свойството леко да понижава телесната температура, ускорявайки по този начин клетъчната регенерация  и подготвяйи тялото за сън. При безсъние, допълнителният прием на мелатонин би бил от особено значение за подобряване на състоянието!

Според резултатите от мета-анализ, включващ серия от 17 проучвания върху действието на мелатонин, показват, че допълнителният прием на мелатонин има значителен ефект върху процесите на съня. Едно от тези проучвания, публикувано в престижното издание The Lancet посочва, че мелатонин намалява времето за заспиване и увеличава продължителността на съня.

В рандомизираното, двойно-сляпо плацебо контролирано проучване, участвали пациенти страдащи от синдром на забавена сънна фаза (DSPS). В продължение на четири седмици, те трябвало да приемат по 5 мг мелатонин или плацебо. Резултатите посочили, че времето за заспиване при приемалите мелатонин било съкратено средно с цели 85 до 120 минути!

Мелатонин Natural FactorsПриемът на добавки с мелатонин не повлиява на вниманието през деня и няма странични ефекти. Мелатонин е подходящ за прием в конкретните случаи:

  • Хора, които пътуват често.

  • Хора, чиято професия изисква работа на смени.

  • Хора, страдащи от безсъние или такива, които заспиват трудно.

  • Хора над 55, чиито проблеми със съня са провокирани от възрастта.

  • Хора със DSPS (синдром на забавена сънна фаза).

  • Хора, чиито сън се накъсва от внезапни събуждания през нощта.


Внимание! Консултирайте се с лекар, ако смятате да приемате мелатонин, но страдате от хормонално разстройство, депресия, диабет, чернодробни или бъбречни заболявания, хипертония, както и ако приемате сънотворни и/или седативни лекарства.

Ако проблемите със съня не се повлияят 4 седмици след приема на мелатонин, консултирайте се с лекар. Не шофирайте и не работете с машини 5 часа след приема на мелатонин!

 

*Безопасен и ефективен, мелатонинът на Natural Factors е с високо качество и НЕ е произведен от животински източници. Предлага се в дози от 5 и 10 mg и се усвоява пълноценно от организма. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.