×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Полинозата е сезонно заболяване, чийто основен симптом е алергичният ринит (възпаление на носната лигавица), причинен от силна непоносимост към полен (цветен прашец). За полинозата са характерни остри пристъпи на кихане, възникващи късно вечер или рано сутрин, подуване на носната лигавица, отделяне на секрети от носа, сърбеж и чувство на раздразнение в областта на носа, очите и лигавицата на устната кухина. Други възможни симптоми са главоболие, сълзене и зачервяване на очите, обща слабост на организма, загуба на трудоспособност, висока температура и световъртеж. Полинозата може да предизвика изостряне на хронични заболявания на горните дихателни пътища, включително: синузит, отит, трахеит, бронхит и бронхиална астма и да доведе до безсъние и загуба на вкуса и обонянието.

Често полинозата е резултат от наличието на гъбични спори, донесени от вятъра, но основната причина за това състояние е тичинковият прашец на някои растения. Съществуват три основни пика на полинозата. Първият е в началото на пролетта и е свързан с разцъфването на дърветата, вторият - в началото на лятото, когато във въздуха има големи количества цветен полени, а третият - в началото на есента - при него сенната хрема е провокирана от прашеца на храстовидни растения (например Амброзия). Сухото и ветровито време допълнително увеличава концентрацията на полени във въздуха и влошава симптомите на полинозата. Дъждът, от своя страна, намалява количеството цветен прашец в атмосферата и носи облекчение на страдащите от този вид алергия.

Полинозата се диагностицира по наличието на характерните за нея симптоми (подуване на носната лигавица, пристъпи на кихане, сърбеж в носа и др.), а също така и след провеждане на кожни тестове - скарификационен - при него се извършва повърхностно одраскване на кожата и се капва алерген върху раната и интрадермален - алергенът се инжектира подкожно. При положителна реакция се наблюдава зачервяване и оток, които се проявяват около 20 минути след въвеждането на алергена и свидетелстват за повишена чувствителност към дадения вид прашец.

С помощта на инжекции съдържащи конкретен алерген може да бъде провокирана десенсибилизация (намалена чувствителност) към него. Този вид терапия обикновено включва един курс подкожни инжекции - първоначално два пъти седмично в продължение на няколко месеца, а след това -  веднъж месечно в продължение на година.

За лечение на полиноза се използват антихистаминови, противовъзпалителни и съдосвиващи лекарствени средства. Хистаминът и хистаминоподобните вещества са азотосъдържащи съединения, които се освобождават от клетките по време на пристъп на сенна хрема и предизвикват симптоми на алергична реакция. Антихистаминовите препарати блокират действието на хистамина и по този начин облекчават симптомите на алергията. Противовъзпалителните средства за лечение на полиноза се прилагат местно за потискане на възпалителната реакция на носната лигавица и съпътстващите заболяването симптоми. В качеството на такива средства се използват както кортикостероиди (кортокоиди), така и нестероидни препарати като натриев кромогликат, познат още като кромолин.

Съдосвиващите лекарствени средства, които се използват при наличие на полиноза, съкращават мускулатурата на стените на кръвоносните съдове, намаляват отока на носната лигавица и отпушват горните дихателни пътища. Към този тип препарати се отнасят лекарствата със съдържание на фенилефрин и оксиметазолин, които се предписват под формата на спрей или таблетки. Съдосвиващите препарати оказват редица странични ефекти и при вътрешно приемане могат да предизвикат нервозност, раздразнителност, безсъние, повишаване на кръвното налягане и нарушения във функцията на пикочния мехур. Аналогични проблеми могат да възникнат и при използване на спрейове със съдосвиващо действие, дори при първоначално облекчение. Продължителната (повече от една седмица) употреба  на съдосвиващи спрейове, продавани без рецепта, обикновено води до увеличаване на възпалението и отока на лигавицата, а също така до затруднения в дишането - развива се така нареченият медикаментозен ринит.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.