×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
хипохондрияОбикновено наричаме хипохондрици хора с меланхоличен характер /потиснато настроение и активност/, често споделящи здравословни проблеми. Не обръщаме сериозно внимание на оплакванията им, дори се шегуваме с тях.

Нерядко, лекуващи лекари, атакувани всекидневно от страховете и оплакванията на хипохондричните си пациенти, също се отнасят към тях с досада и пренебрежение. Но хипохондрията като заболяване, а не особеност на характера, е сериозен медицински проблем и често е симптом на тежко психическо разстройство, като депресията или паническото разстройство, например.

Хипохондрията е заболяване, което спада към т.нар. тревожни разстройства на личността. Тя може да бъде както самостоятелна, така и симптом или част от друго заболяване. Характеризира се с необоснована загриженост и дори маниакален страх за собственото здраве и безпочвено убеждение, че физическите усещания са признаци на сериозно заболяване /рак, СПИН, мултиплена склероза, всякакви автоимунни заболявания, инфаркт, инсулт и т.н./ въпреки уверенията от страна на специалистите, че няма болест.

От психологическа гледна точна, хипохондрията е израз на страха от самотата и липсата на емоционална близост, когато усещаме, че никой не ни обича и никой не се интересува от нас. В резултат несъзнателно се стига до решението, че човек трябва да внимава повече за самия себе си.

Състоянието на хипохондрика е твърде болезнено – страда той самият, страдат и хората около него. Предразположени към заболяването са тези, които са :

•          с различни форми на психоза

•          боледуващи от невроза

•          с налудни идеи

•          с проблеми в общуването или секса

 

Тест „Хипохондрик ли съм?“

1.         Често ли изпитвате ужас или се тревожите, че сте болен/а от определена болест?

2.         Страхувате ли се, че беглите симптоми може да са показател за сериозно заболяване?

3.         Подлагане ли се често на изследвания или консултации със специалисти?

4.         Сменяте ли често лекарите, които Ви лекуват?

5.         Изпитвате ли неудовлетвореност от медицинските грижи и компетентността на лекуващите?

6.         Струва ли Ви се, че постоянно сте болен от една или друга болест?

7.         Безпокоите ли се за здравето си повече от другите хора?

8.         Мислите ли, че близките и хората около Вас не обръщат достътъчно внимание на здравословните Ви проблеми?

9.         Обидно ли Ви е, ако личният лекар предложи консултация с психиатър?

10.       Изпитвате ли недоверие към лекарите, които казват, че резултатите от изследванията Ви са добри?

11.       Подлагате ли се на постоянно наблюдение за здравословното си състояние?

12.       Ако след някое ваше боледуване Ви кажат, че изглеждате по-добре, това дразни ли Ви?

13.       Наблюдавате ли у себе си много симптоми, говорещи за развитието на сериозна болест?

14.       Прекарвате ли много време в размишления за себе си и здравето си?

Ако отговорите с ДА на повече от 4 въпроса, като 8, 12 и 13 въпроси са особено важни, е добре да се консултирате с психолог или психиатър.

 

Хипохондрията е присъща на емоционални натури, поддаващи се на внушение и под влияние на средствата за масова информация. Обикновено са начетени, интелигентни хора, с добра медицинска култура, гледат всички медицинските програми и четат всички медицински сайтове.

Хипохондрици се срещат по-често сред възрастните хора, но и в ранна възраст, когато характерът е все още неоформен, психическото състояние е нестабилно и те лесно попиват негативната информация. Еднакво боледуват жените и мъжете. Позната е форма на лека, преходна хипохондрия при някои студенти по медицина – те „преболедуват“ всички болести, за които учат.

 

Как да си помогнем?

Докато при леките начални форми все още можем да осъзнаем заболяването си и сами да положим усилия да се справим с необоснованите си страхове, за по-тежко изразените е нужна помощ от психиатър или психолог. Начална консултация с психиатър е нужна във всички случаи, за да се изключи по-сериозно психическо заболяване.

Рейки

рейки

Рейки е метод с доказан ефект при тревожните разстройства. Всекидневен пълен сеанс, с предимно Втори символ и повторение на позициите на главата, областта на стомаха, половите органи, надбъбреците, стъпалата. Всекидневни упражнения за заземяване.

Позата Планина /Тадасана, тада - планина/ е една от най-балансиращите асани в йога. В позата краката са здраво стъпили на земята, а върхът на главата ни сочи към небето. Докато сте в тадасана, си представете, че краката ви пускат корени, които проникват надълбоко в земята.

 

Упражнение „Отделяне на небето и земята“

„Подпрете“ небето с една ръка, а с другата „натискайте“ земята. Усетете как гръбначният стълб се разтяга. Разменете ръцете. Повторя се няколко пъти. мудри

 

Мудри

Гиан мудра - Мудра на знанието, Мудра на съзнанието

мудри

При влошено емоционално състояние: напрежение, тревога, безпокойство, меланхолия, мъка, скръб, депресия. При влошена мозъчна дейност: лоша памет и концентрация, намалена способност за възприемане и усвояване (учебен процес). Стимулира творческата изява. Дарява мир, хармония, покой. Разгражда стреса.

Изпълнява се или самостоятелно, или преди всички останали мудри, или след тях, за интегриране с целостта на живота.

Изпълнение: Върховете на палеца и показалеца се докосват без натиск. Останалите пръсти са свободно изправени. Ефектът на Гиан мудра се засилва, когато показалецът докосне не върха, а първата фаланга на палеца. Най-силно е въздействието, когато нокътят на показалеца докосне основата на палеца.

Дозировка: Без ограничение.
Шивалинга -  Зареждане с енергия

шивалингаПодкрепя оздравителните процеси, независимо от причината и степента на заболяването.
Изпълнение - десният юмрук с вдигнат нагоре палец лежи в лявата длан. Мудрата е на височината на стомаха, а лактите сочат навън и леко напред.
Дозировка - без ограничение.

 

Абхая -  Жест за осигуряване на защита

абхаяПри всички физически проявления на страха: изпотяване, втрисане, зачервяване, пребледняване, сърцебиене, заекване, недостиг на въздух и пр. Прилагайте я при всяка ситуация, с която мислите, че не можете да се справите: тревожност, страх, паника, ужас и пр.
Изпълнение - сложете лявата ръка на бедрото, в скута или на сърцето. Дясната е пред гърдите, с дланта навън, насочена към това, което ви плаши. Средният пръст леко “заключва” безименния. С помощта на тази мудра може да се преборите и с минали страхове: повикайте спомена за страха и насочете към него мудрата.
Дозировка - без ограничение.

Атманджали -  Жест на молещия се; Мудра на хармонията; Чисто сияние

атманджалиХармонизира и активизира съвместната дейност на двете мозъчни полукълба, както и организма като цяло. Успокоява мислите, дарява яснота и увереност. Когато се държи пред гърдите, поддържа съсредоточеност и вглъбеност, създава вътрешна хармония.

Изпълнение - дланите се събират една към друга и се насочват към небето, на височината на гърдите, гърлото или челото – доверете се на интуицията си.
Дозировка - без ограничение. Изпълнява се самостоятелно или в края на комплекса, след всички други мудри, за цялостно хармонизиране на енергиите.

 

Хомеопатични медикаменти – определят се индивидуално.

Когато лечението е успешно, страдащият от хипохондрия разбира, че това което изпитва е само силна тревога за здравето, а не телесно заболяване. Това осъзнаване намалява тревогата или напълно освобождава от нея.

д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

 

Коментари (3)

    • rrr74@mail.bg
    • 2016-03-16 10:13:32
    Мисля че въпрос 2 и 13 са почти еднакви .
    • Николина Атанасова
    • 2017-07-16 22:28:09
    Здравейте, дъщеря ми има този страх от болести, непрекъснато е по лекари, нови и нови, различни болести и като резултат отслабнала е до възможния минимум. Преди време е посещавала рейки курс. Нуждая се от помощ - трябва да я убедя да продължи обучението си в тази насока, защото всеки опит за друга помощ не приема. Моля да ми отговорите.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-20 15:54:53
    Здравейте, Може да се обадите по телефона или да пишете по пощата http://bg-reiki.com/; http://www.reiki.dir.bg/ 02 470 19 20; 0888 76 45 42; 0895 49 44 36. Ако не сте от София, в сайта ще намерите телефони на офиси и в други градове. Има медитации и общи занимания, които може да възобновят интереса и. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.