Capsicool® е природна формула, съдържаща екстракт от лютив червен пипер, извлек от джинджифил и натуралния източник на диетични фибри – глюкоманан. Екстрактът от лют червен пипер е специално формулиран и съчетан с други съставки така, че да не предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт и да се понася много добре от организма. Активните съединения в лютивия червен пипер – капсаициноидите и главният им представител – капсаицин, осигуряват широки спектър ползи, засягащи сърдечно-съдовата система и кръвообращението, метаболизма и теглото, стомашно-чревната функция. Наред с това, оказват противовъзпалителен и обезболяващ ефект.
Употребата на Capsicool® се препоръчва при:
- затруднено храносмилане, стомашни болки и спазми;
- прекомерно газообразуване и подуване на корема;
- диария;
- мускулни крампи;
- високо кръвно налягане, високи нива на холестерола и други сърдечно-съдови нарушения;
- влошен кръвоток и студени крайници;
- нарушена обмяна на веществата, затлъстяване и наднормено тегло;
- мигрена, зъбобол и артрит.
Химичен състав на лютивия червен пипер
Плодовете на лютивия червен пипер (Capsicum annuum var. annuum) са богати на ценни активни съставки – каротиноидни пигменти, капсаициноиди, смола, протеини, въглехидрати, целулоза, пентозани и етерично масло, а семената съдържат тлъсто масло.
Основният червен пигмент на лютивия пипер са каротеноидните съединения капсантин и капсорубин. Други каротеноиди в състава му са бета каротен, зеаксантин, виолаксантин, неоксантин и лутеин.
Главните активни компоненти на пипера са капсаициноидите – това са група органични съединения, включващи капсаицин, дихидрокапсаицин, нордихидрокапсаицин, хомокапсаицин и хомодихидрокапсаицин. Около 60-70% от състава представлява капсаицинът – восъкоподобна маса без мирис, притежаваща изключително силен лютив вкус.
Свойства на биоактивния капсаициноиден комплекс в лютивия червен пипер
Биоактивният капсаициноиден комплекс в лютивия червен пипер, представляван основно от капсаицина, има разнообразни фармакологични ефекти.
- Действа антикоагулантно – спомага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.
- Намалява образуването на атеросклеротични плаки и е добър профилактикум на сърдечно-съдовите нарушения, свързани с претоварване на сърцето и големите кръвоносни съдове от мастни натрупвания.
- Действа хипотензивно – повишава нивата на азотен оксид (NO) в съдовия ендотел. NO разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.
- Оказва антистенокарден ефект – намалява сърдечната честота и артериалното налягане, и допринася за правилния миокарден контрактилитет, като по този начин спомага за понижаване кислородната консумация на сърдечния мускул.
- Подобрява периферното кръвообращение и може да се използва срещу студени крайници.
- Подобрява храносмилането и облекчава симптомите при киселини.
- Оптимизира секрецията на кортикостерон от надбъбречната жлеза, който е с противовъзпалителен ефект, полезен при стомашни и дуоденални язви.
- Ускорява изпразването на стомаха, стимулира имунитета на чревната лигавица и потиска свръхрастежа на чревни патогени.
- Подпомага абсорбцията на полезни нутриенти от диетата.
- Стимулира изгарянето на мазнините и ускорява метаболизма, с което може да се засили изразходването на калории от организма. В съчетание с физически активен начин на живот, подпомага редукцията на теглото.
- Намалява болката при зъбобол и мигрена.
- Естествено противоартритно средство – облекчава възпалените ставни повърхности и намалява болковите усещания при остеоартрит и ревматоиден артрит, особено в съчетание с витамините от В групата, които стабилизират периферните нерви.
Балансиране дразнещия ефект на капсаицина в Capsicool®
Лютивината на химичните вещества се измерва в Сковилови единици (SHU, Scoville Heat Units), по скалата на Сковил, наречена така в чест на Уилбър Линкълн Сковил – американски химик, който създава метод за измерване лютивината на пипера. Чистият капсаицин е 15 000 000 единици по Сковил.
За да се ограничи максимално рискът от стомашно-чревни странични реакции, лютивината на екстракта от лют червен пипер в Capsicool® е фиксирана на 40 000 SHU. В стремежа си да формулират максимално поносим продукт, който да носи и допълнителни ползи, Nature’s Way са включили в състава на Capsicool® екстракт от джинджифил и диетичната влакнина глюкоманан, които значително намаляват лютивината, дразненето и времето за престой на екстракта от лют червен пипер в стомаха.
Джинджифил (Zingiber officinale) – билка, която традиционно се прилага срещу гадене, повръщане, морска болест, стомашна и дуоденална язва, флатуленция, жлъчен застой и чревни възпаления. Съчетанието от джинджифил и лютив пипер едновременно неутрализира евентуалното дразнене и увеличава противоязвеното и противовъзпалително действие на двата компонента поотделно.
Глюкоманан – водоразтворим въглехидрат от групата на диетичните фибри, извличан от корените на тропическото растение Amorphophallus konjac. Глюкомананът се използва за понижаване на апетита, намаляване нивата на холестерола, увеличаване обема на изпражненията и улесненото им извеждане от организма. С помощта на глюкоманана, стомашното съдържимо се придвижва ускорено към червата и лютивият пипер не престоява в стомаха прекалено дълго, с което се намалява рискът от странични реакции.
Поради съдържанието на глюкоманан, който е силно хигроскопичен и се нуждае от значително разреждане, за да подейства като полезна диетична влакнина, капсулите Capsicool® трябва се поглъщат с пълна чаша вода (минимум 250 ml)!
Отзиви (0)