Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание


Червената боровинка е чудесен пример за Хипократовата поговорка: „Нека вашата храна бъде и ваше лекарство”. Често препоръчвана от здравните специалисти и широко използвана от потребителите за предотвратяване инфекциите на пикочните пътища, червената боровинка е една от билките получила одобрението на съвременните медицински кръгове. Хилядолетия наред тя е намира приложение при гарниране и украсяване на ястия. Днес е добре позната под формата на плодов сок, широко използван за коктейли.

Използват се узрелите плодове и листата на растението. Плодовете са богати на витамини (най-вече витамин С), микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини – линолеова киселина (омега-6), a-линолеова киселина (омега-3), каротеноиди и фитостероли. Поради наличие на дъбилни вещества от катехинов тип листата на червената боровинка са мощен антиоксидант, благодарение на съдържащото се в тях вещество токотриенол, рядко срещана форма на витамин Е. Друг витамин – витамин А – ефективно неутрализира действието на свободните радикали и притежава антисептични свойства.

Едва през миналия век учените доказват, че урината на хора, консумирали големи количества червени боровинки е с по-висока киселинност. На това се дължи силния антибиотичен ефект върху пикочната система. Бактерията, която причинява повечето възпаления на пикочните пътища (ешерихия коли) предпочита алкална среда. Червената боровинка пречи на прилепването на бактерията към клетките в стената на пикочния мехур, поради което е толкова добро средство за унищожаването й. Днес учените проучват дали тези свойства на червената боровинка действат блокиращо и при развитието на язви и заболявания на венците.

Ревита Ви препоръчва:

Червена боровинка, 430 mg

Червена боровинка (плод), 465 mg

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart