Редица храни, напитки и подправки могат да доведат до негативно влияние върху здравето, ако с тях се прекалява. Такъв е случаят с традиционната сол. Установени са множество вреди, до които се стига при използването й в готвенето в големи количества.
От друга страна, трайно и цялостното изключване на подправката може да доведе до обратния ефект. Причината се крие в необходимостта на организма от йод, особено когато става въпрос за оптималното функциониране на щитовидната жлеза.
Неслучайно и до днес хората не си отговарят категорично на въпроса вредна ли е солта. Обяснението се крие в нейния вид и дозировка. Все по-често се търсят алтернативи, а именно използването на по-специални типове сол. Те доставят сходни полезни вещества, но без да вредят.
При нас ще намерите чудесни заместители на класическата сол, включително хималайска, морска и келтска. Разгледайте ги още сега.
Основни вреди от прекомерна консумация на сол
Според изследователите повишените й количества в ежедневната ни диета могат да доведат до следните научно доказани вреди за здравето:
хипертония;
задържане на вода, респективно целулит, метаболитни нарушения и покачване на телесната маса, респективно по-трудно отслабване;
главоболие и увеличаване на степента на хроничната болка в различни части на тялото;
функционални затруднения на бъбреците и отделителната система;
други проблеми.
Експертите поясняват, че възрастни и деца над 9-годишна възраст не бива да приемат повече от 5 грама натриев хлорид, тоест обикновена сол, на ден. Не така стоят нещата, ако тя е келтска, хималайска или морска сол.
Полезни алтернативи сол – морска, келтска, хималайска
Освен че носят по-малко вреди, тези видове сол разполагат със свои индивидуални здравословни ползи. Така например, морската подобрява състоянието на кожата, разполага с антивирусно действие, стимулира мозъчната дейност, ускорява производството на мелатонин в мозъка, поради което може да регулира циклите на съня и настроението.
Келтската има изключително богат химичен състав, тъй като носи на тялото над 80 полезни микро- макроелементи, нормализира кръвната захар и артериалното налягане, възстановява оптималната работа на надбъбречните жлези и естествената регенерация на тъканите.
Хималайската е в пъти по-богата на полезни вещества като калий и магнезий. Отделно, подобрява хидробаланса в тялото и оптимизира кръвообращението. Макар мнозина да се питат може ли да се готви с хималайска сол, отговорът еднозначно е положителен, а освен това самата й консумация се грижи индиректно за хигиената на устната кухина.
Защо да купите морска, келтска или хималайска сол от Ревита?
надежден онлайн магазин с богат опит в продажбата на хранителни добавки, полезни храни и натурална козметика;
качествен асортимент от полезна сол, включително морска, келтска и хималайска;
лесен начин за поръчка;
безопасна и бърза доставка;
конкурентни и винаги разумни цени;
чести намаления и акции;
при нужда се осигурява безплатна консултация от медицинско лице.