Ползи от омега-3 мастни киселини EPA и DHA
- Контролират производството на провъзпалителни молекули и вещества, като възпалителните ейкозаноиди и цитокини, отделящи се по време на възпалителния отговор.
- Понижават нивата на кръвното налягане.
- Намаляват нивата на холестерола и триглицеридите.
- Предотвратяват развитието на плака в артериите.
- Ограничават риска от образуване на кръвни съсиреци.
- Осигуряват превантивна защита срещу инфаркт и инсулт.
- При Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност: подобряват способността за съсредоточаване, облекчават безпокойството, намаляват импулсивността.
- Подобряват паметта.
- Укрепват нервната система, намаляват проявите при тревожни и депресивни разстройства и поддържат психичното здраве.
- Намаляват нивата на мазнини в черния дроб и подпомагат състоянието при неалкохолна мастна чернодробна болест.
- Помагат при остеопороза и артрит като повишават здравината на костите и облекчават ставните болки.
- Поддържат нормалното състояние на кожата като потискат възпалителните процеси и редуцират появата на акне, увеличават хидратацията и намаляват образуването на фини линии и бръчки.
Омега-3 при бременност и кърмене
Важната роля на омега-3 мастни киселини при бременност и кърмене е отдавна установена. Тези мастни киселини имат решаващо значение за растежа и развитието на мозъка и зрението у кърмачетата.
DHA съставлява около 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и приблизително 60% в ретината на окото.
Получаването на достатъчно омега-3 мастни киселини през периода на бременността и кърменето, се свързва с няколко съществени ползи по отношение на детското развитие:
- по-висока интелигентност;
- по-добри социални умения;
- по-малко поведенчески проблеми;
- намален риск от забавяне в развитието;
- намален риск от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм и церебрална парализа.
Известно е, че т. нар. западна диета не включва достатъчно хранителни източници на омега-3 и се състои предимно от храни, богати на други мазнини – омега-6. Неправилното съотношение между тези мазнини в хранителния режим, характеризиращо се с дефицит на омега-3 и високи количества омега-6, се свързва с развитието на редица заболявания.
За да се поддържа баланса между омега-3 и омега-6, Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се консумират 1-2 порции мазна риба седмично. В случай, че диетата не включва достатъчно риба, омега-3 трябва редовно да се набавят чрез хранителни добавки.
При нас можете да откриете висококачествени рибени масла на добри цени. Предлагаме само продукти на реномирани производители с дългогодишен опит в индустрията!
Можете да разгледате и рибените масла, притежаващи IFOS сертификат, който удостоверява, че съставът на продуктите покрива високия международен стандарт за качество и чистота: Рибени масла с IFOS сертификат
Последни коментари от блога