Search
Филтрирай по...

Този вид херпес се причинява от вирус наречен Herpes simplex. Херпесът може да се наблюдава по лигавицата на устата, но също така и по гениталиите и други части на тялото – задните части, бедрата и корема. Херпесът е силно заразен, обикновено се предава чрез директен физически контакт.

Наличието на херпес се характеризира с парене и сърбеж. Раната представлява група мехури, отделящи жълтеникава течност. По-късно те се покриват с кора и изчезват. Херпесът е болест, която е периодична – появява се повторно. Ако веднъж се установи наличието й в организма, херпесът е доживотна болест. Повторните херпеси на устните и около устата се срещат при 20 до 40% от населението.

Ако вашият лекар започне лечение срещу херпес, обикновено става въпрос за генитален херпес. Херпесът на устата се лекува чрез препарати за локална употреба – те намаляват паренето или сърбежа. Нито едно от тези средства не може да спре повторната поява на херпеса.

Посочените по-долу средства обикновено се прилагат в комбинация с лекарствени препарати:

  • маточина – крем с екстракт от билката – нанася се локално 3-4 пъти дневно. Маточината има антивирусно действие и намалява риска от повторна поява на заболяването. Намалява дискомфорта и отичането и ускорява процеса на зарастване;
  • мехлеми съдържащи глициризин – тази съставка на женското биле има действие подобно на това на маточината. Намалява дискомфорта и отичането и ускорява процеса на зарастване;
  • ехинацея;
  • L-лизин – 1-3 грама дневно;
  • витамин С с биофлавоноиди – 2-3 грама дневно.

При появата на херпес е необходимо да увеличите приема на храни с високо съдържание на аминокиселината лизин – зеленчуци, риба, пилешко месо. Важно е да се избягват храни, които съдържат аминокиселината аргинин. Тя се съдържа във фъстъците, бадемите, някои други ядки, шоколада.

Повторната поява на херпес е свързана със стреса. За да намалите стреса, използвайте програма за релаксация, медитация и йога.

Ревита Ви препоръчва:

Маточина (лист), 500 mg

Ехинацея (билка), 400 mg

Ехинацея § витамин С, 492 mg

Витамин С – Алайв, 500 mg

Витамин С – биофлавони, 500 mg

Витамин С § шипка, 500 mg

Витамин С – минерален произход, 500 mg

Орегонско грозде (корен), 475 mg

Женско биле (корен), 450 mg

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

×

Cart