Витамин С – царят на витамините!-Revita.bg

Витамин С – царят на витамините!

Антиоксидант

 

Изследванията върху свойствата на витамин С продължават да разкриват все повече ползи от приема му. Може да се каже, че той е мегавитамин и е имал огромно значение много преди науката да потвърди съществуването му.

 

Британската морска флота достигнала до далечни морета благодарение на факта, че моряците намерили начин да се преборят със скорбута, причинен от недостиг на витамин С. Смята се, че благодарение на доброто здраве на моряците по време на нашествието на Наполеон, английската морска флота успяла да го отблъсне. Капитан Джеймс Кук открил неизследвани земи в Тихоокеанския регион след като се излекувал от скорбут. На всяко пристанище капитан Кук приемал концентрирани сокове от портокали и лимони, свежи храни, кисело зеле.

 

А кое е магическото вещество, което излекува скорбута? През 1928 година д-р Алберт Сент-Дьорди изолирал химическата форма на това вещество, наречено аскорбинова киселина. Д-р Сент-Дьордие, най-награждаваният учен на 20-ти век, печели Нобеловата награда за медицина през 1973 година.

 

Витамин С е много важен за стабилността и доброто здраве на клетката. През 1973 година учени откриват връзка между развитието на рака и свободните радикали и електроните.  Електроните са изключително важни за транспорта на кислород и имат ключова роля за действието на антиоксидантите в тялото.

 

Витамин С е жизненоважен за обмена на енергия. Той участва в рециклирането  на други антиоксиданти, за да могат те да контролират свободните радикали в тялото. Витамин С подпомага нормалното делене на клетките и степента на насищане на електроните. Известният д-р Линус Паулинг, спечелил Нобеловата награда за химия през 1952 година, е посветил много време и усилия именно на антивирусните и антиракови свойства на витамин С.

 

Голяма част от медицинското съсловие в наши дни смята, че ако човек няма скорбут, значи не се наблюдава недостиг на витамин С. За съжаление скорбутът не е първият признак на дефицита, а крайната му проява, предсмъртният синдром. През годините информацията за витамин С значително се е обогатила. Ето защо е много важно човек навреме да запълва дефицитите на този важен витамин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

безплатна доставка
НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ
Ашваганда
Ашваганда – древна билка с фантастично релаксиращо действие!
    Ашваганда е древно аюрведично средство, което се използва от хилядолетия като тонизиращо и подмладяващо средство. Най-новите изследвания потвърждават изключителните й ефекти при...
киселини
Ето как да се отървете от стомашните киселини – бързо и без опасност от странични ефекти!
    Повече от една трета от населението на света страда от често повтарящи се, мъчителни стомашно-чревни разстройства или заболявания. Те включват хемороиди, синдром...
Красота
Най-добрите средства за поддържане на женското здраве и красота!
    Въпреки че жените живеят средно по-дълго от мъжете, те боледуват по-често. Жените пазаруват повече продукти от мъжете независимо дали става въпрос за...