Search
Филтрирай по...
Филтриране по тип съдържание


Гама-линоленовата киселина (GLA), както повечето есенциални мастни киселини, спомага за нормалната функция на мозъка. Това вероятно е и еволюционната причина тя да се съдържа в най-големи концентрации в майчината кърма, което я прави изключително важна за растежа и развитието на новородените. Освен това, в организма гама-линоленовата киселина се превръща в простагландин, който има противовъзпалителна активност и влияе на кръвосъсирването. Тя е изключително важен градивен елемент и на кожата, където участва в изграждането на междуклетъчното вещество и естествената защита на организма от външни влияния.

Недостигът на гама-линоленова киселина води до блок на ключови ензими на метаболизма, влошава концентрацията и опосредства появата на кожни проблеми като екземи, атопичен дерматит и др.

Освен, че способства за развитието на бебетата, гама-линоленовата киселина намира широко приложение в терапията на редица клинични състояния като помага за намаляване на високото кръвно налягане и холестерола, облекчава артритни болки и ПМС, намалява сърбежа и площта на кожните увреждания като екзема и псориазис. Диабетната невропатия също се повлиява много благоприятно при употреба на гама-линоленова киселина.

Освен майчиното мляко, единствените естествени източници на гама-линоленова киселина са маслото от вечерна иглика и синьозелените водорасли спирулина, които могат да се набавят основно под формата на хранителни добавки.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
×

Cart