Усетете мощната сила на витамин С и биофлавоноидите от цитруси – природни съставки със силно антиоксидантно, противовъзпалително, общоукрепващо и тонизиращо действие! Независимо дали желаете да укрепите имунитета си, да намалите умората, да подпомогнете сърдечносъдовото си здраве или да си осигурите добра антиейджинг грижа, то този продукт е точно за вас!
Всяка капсула съдържа 500 mg витамин С и 300 mg биофлавоноиди от лимон, лайм, портокал, грейпфрут и мандарина – комбинация, осигуряваща широк спектър здравни ползи и подходяща за хора от различни възрасти. В зависимост от това дали се приема с профилактична или терапевтична цел, икономичната опаковка е достатъчна за 50 или 100 дни.
ЕФЕКТИ НА КОМБИНАЦИЯТА ВИТАМИН С И ЦИТРУСОВИ БИОФЛАВОНОИДИ
- Защитава клетките от оксидативен стрес.
- Допринася за поддържане на вродения и придобит имунитет, предпазва организма от инфекции.
- Стабилизира колагена и съединителната тъкан, подпомага нормалното състояние на кожата, ставите, костите и сухожилията.
- Оказва благоприятен ефект върху кръвоносните съдове (артерии, вени и капиляри), ефикасен венотоник за повишаване еластичността на венозните стени и противодействащ на разширяването на вените.
- Съдейства за поддържане на зрителната функция и намаляване на риска от катаракта и дегенерация на макулата.
- Кардиопротектор, подобряващ метаболизма на холестерола и намаляващ риска от атеросклеротични изменения в кръвоносните съдове.
- Улеснява усвояването на желязото, съдържащо се в растителните храни.
- Намалява физическата умора и нервното изтощение.
Какво представляват биофлавоноидите?
Това е клас полифенолни съединения, известни със способността си да улавят свободните радикали и да намаляват оксидативния стрес. Благодарение на мощната си антиоксидантна активност, биофлавоноидите предпазват клетките от увреждания, осигуряват защита срещу различни заболявания и може да спомогнат за удължаване на живота.
Биофлавоноидите не са поредният модерен тренд в света на добавките – техните антиоксидантни свойства са отдавна установени. Още през 50-те години на миналия век ползите им са толкова високо признати, че биват наречени с общото наименование „витамин P“. Макар теорията, че са витамини по-късно да е отхвърлена, те наистина проявяват витаминоподобни свойства.
Науката зад цитрусовите биофлавоноиди
Основните биофлавоноиди, открити в цитрусовите плодове и оценени в редица изследвания, са диосмин, диосметин, хесперидин, хесперетин, нарингин, нарингенин, нарирутин, неохесперидин, нобилетин, тангеретин, ериодиктиол и ериоцитрин.
Проучване, публикувано в Critical Reviews in Food Science and Nutrition показва, че хесперидин има мощни липидопонижаващи и инсулин-сенсибилизиращи свойства, полезни при инсулинова резистентност, диабет, високи нива на холестерола. [Assini JM, Mulvihill EE, Huff MW. “Citrus flavonoids and lipid metabolism” Curr Opin Lipidol. 2013 Feb;24(1):34-40.]
В Mediators of Inflammation посочват хесперидин и като един от най-мощните биофлавоноиди за намаляване възпалението на дихателните пътища и облекчаване симптоматиката при алергична астма. [Kim SH, Kim BK, Lee YC. “Antiasthmatic effects of hesperidin, a potential Th2 cytokine antagonist, in a mouse model of allergic asthma.” Mediators Inflamm. 2011;2011:485402. doi: 10.1155/2011/485402. Epub 2011 May 4.]
Според друго проучване, публикувано в Advances in Nutrition, биофлавоноидът нарингин подобрява липидния метаболизъм при метаболитен синдром, затлъстяване и високи нива на оксидативен стрес и възпаление. [Chanet A, et. al. “Citrus flavanones: what is their role in cardiovascular protection?” J Agric Food Chem. 2012 Sep 12;60(36):8809-22]
Основни ползи от цитрусовите биофлавоноиди
- Увеличават абсорбцията на витамин С.
- Укрепват стените на кръвоносните съдове.
- Подобряват кръвообращението.
- Подпомагат профилактиката и терапията на хроничната венозна болест (разширени / варикозни вени).
- Понижават нивата на холестерола.
- Потискат възпалителния процес при алергии, артрит и други състояния и заболявания, развиващи се на фона на хронично възпаление.
- Могат да преминават през кръвно-мозъчната бариера, осигурявайки защита срещу невродегенерация.
- Облекчават дейността на черния дроб, чрез модулиране активността на различни ензими в него.
За витамин С
Някои от най-съществените ефекти на този витамин са, че подобрява активността на имунните клетки, модулира имунния отговор и подпомага защитата от простуда и грип. Ежедневното му набавяне подпомага способността на фагоцитиращите клетки да поглъщат и унищожават микробните патогени, и повишава устойчивостта срещу различни инфекции.
Добре известна е и ролята му да стимулира естественото производство на колаген – протеин и основен компонент на костите, сухожилията, връзките, кръвоносните съдове, кожата, венците и ставите.
Витамин С е много полезен и за вегетарианците, които не си набавят по-лесно усвоимото хем желязо от животински източници. Той увеличава абсорбцията на нехем желязото, съдържащо се в растителните храни и намалява риска от анемия.
По-слабо известен факт е, че витамин С е важен и за здравето на мозъка – подпомага комуникацията между невроните, поддържа нормалната когнитивна функция, стабилизира емоционалното състояние.
Витамин С е необходим и за синтеза на карнитин – „енергийната молекула“, доставяща дълговерижни мастни киселини в митохондриите за производството на енергия. Тъй като помага на тялото да използва мазнините като гориво, редовният му прием води до загуба на тегло и мазнини, и дори намаляване на апетита. Установено е също, че осигурява подкрепа за надбъбречните жлези и действа като кофактор за няколко метаболитни ензима.
Отзиви (0)