Search
Филтрирай по...

Куркумин: обещаващо бъдеще в битката със стареенето!

куркума, отслабване, мазнини, дълъг животСпоред данни от последни съвременни проучвания, процесът на стареене е пряко контролиран от теломерите и теломеразата.

 

Понятието теломер за пръв път е въведено от Херман Джоузеф Мьолер през 1932 г.  Теломери наричаме окончанията на хромозомите. С наименованието теломераза пък, обозначаваме специалния ензим, който посредством собствената си РНК матрица има способността да удължава теломерната дължина.

 

Резултатите от новите проучвания показват, че по-голямата дължина на теломерите и по-високата активност на теломеразата са определящи за по-дългия живот на клетките. И обратното: по-късите теломери и ниската активност на теломеразата провокират клетъчна смърт.

 

Колкото по-къси са теломерите, толкова по-негативно влияят те върху генната експресия. Резултатът: спад в имунната система, сърдечно-съдови и ракови заболявания, болест на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания.

 

Добрите новини са, че куркуминът – жълтия пигмент и супер активен полифенол в състава на куркумата, може да окаже съществена полза в предотвратяване скъсяването на теломерите.

 

Куркумата принадлежи към семейство Джинджифилови, което включва повече от 1300 вида растения. Всъщност, използването на куркумина с лечебни цели не е отскоро.

 

Куркуминът е известен с мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни  активности, а интересът на учените към него така и не отслабва. Научно доказано е, че куркуминът може да въздейства върху генните експресии, възпалителните цитокини, киназите, ензимите, растежните фактори и др.

 

Оказва се, че забавянето на процесите на стареене и удължаването на човешкият живот могат да бъдат възможни посредством удължаване и запазване дължината на теломерите. Намаляването на хромозомните увреждания, клетъчното окисляване, както и някои други фактори също са в списъка на факторите, причиняващи стареене.Но и тези негативни процеси могат да бъдат забавени или дови възпрепятствани.

 

Доказано е, че дължината на теломерите се запазва при следните условия:

 

Здравословен хранителен режим

 

По-активен начин на живот и спорт

 

Медитация

 

Достатъчно наличие на витамин D в организма

 

Намиране на стратегии за възпрепятстване или унищожаване на огнището на хроничното възпаление в тялото.

 

Съвременните клинични изследвания показват, че куркуминът може да увеличи активността на теломеразата, посредством което дължината на теломерите да бъде запазена.

 

 

Куркуминът  противодейства на процесите на клетъчно увреждане, вклчюително и онези, засягащи мозъчните клетки. Доказаните защитни ефекти на куркумина върху мозъка, го превръщат в едно от най-добрите средства срещу невро-дегенеративни заболявания, като например болест на Алцхаймер.

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top