×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Колаген


Колагенът е най-разпространеният извънклетъчен матричен протеин в човешкото тяло.
Той изгражда основната част от „арматурата“ на тялото, като осигурява структурен интегритет на кожата, ноктите, сухожилията, хрущялите и мускулните фасции, и всички видове съединителна тъкан на тъканно, органно и системно ниво.

От гледна точка на дерматологията и козметологията, колагеновите добавки имат добре обоснована и ефективна употреба за:

  • осигуряване на здрав вид и функция на повърхностните структури
  • видимо изглаждане на бръчките
  • изравняване кожната повърхност
  • намаляване образуването на белези
  • намаляване на целулита
  • укрепване на ноктите
  • заздравяване на косата и редица други ползи.

Логичен, но по-малко изследван въпрос е това, как се интегрира употребата на перорален колаген в козметичните процедури – мезотерапия, фейслифтинг, липосукция, увеличаване на устните, химически пилинг, лазерна епилация, поставяне на филъри, фотоепилация, мануално почистване на лицето и неинвазивните методи за премахване на мазнини.

С напредване на възрастта, промените в метаболитните процеси на структурни компоненти на кожата довеждат до видими признаци на стареене като увеличена сухота и образуване на бръчки. Пероралните колагенови добавки, съдържащи нативен или хидролизиран колаген от тип I и тип III, доказано намаляват сухотата, големината на бръчките и дълбочината на назолабиалната гънка след приблизително време на прием от 12 седмици (1).

 

Total Body Collagen – ефективно противостареещо средство

Изследваният в проучване (1) колагенов продукт съдържа хидролизиран колаген тип I от рибен хрущял (тилапия и пангасиус) плюс нискомолекулна хиалуронова киселина и няколко витамина. Интересното при това проучване, което са завършили 294 участници от пет държави (САЩ, ОАЕ, Гърция, Чехия и Испания), е че всички участващи са били планирани след това за подлагане на козметични процедури – химически пилинг, дермабразия, неаблативен лазерен лифтинг, фракционен лазерен рисърфисинг, лицева пластична хирургия и високоенергийни или термални процедури.

В края на проучването, 69% от първия клон на проучването, проследявани за хидратация, размери и дълбочина на фините бръчки и фотоувреждането, са имали видимо или значително подобрение на лицевите си черти и 24% от тях не са провели противостареещата терапия с ботокс или филъри, което подсказва, че колагеновите препарати могат да противодействат на бръчките не по-слабо от някои козметични процедури (1).

По отношение на кожната сухота, 44 от 54 субекта (82%) с подчертано суха кожа са имали видима или значително увеличена хидратация на кожата. Сред тях, 23-ма са се подлагали и на фейсифтинг или друга процедура на лицето, а други 21 души са били или без друго лечение, или са им прилагани локално ботокс и филъри.

Колагеновата терапия се е отразила благоприятно и на фотостареенето, което е оценено по класификацията на Глогау. Сред участниците, 86  субекта са били с умерено до тежко увредена от слънчевата светлина кожа – а 52 от тях са били с пигментирана кожа. От тези 86, 37 души (43%) са имали видимо или значително подобрение – 19 са подложени и на лицеви процедури, а 18 са останали без терапия или са им прилагани локално ботокс и филъри (1).

Хидролизираният говежди колаген от тип I и III, включен в състава на Total Body Collagen, има аналогични свойства върху кожата с тези на рибните колагени (каквито се съдържат и в Total Body Marine Collagen), като доставя аминокиселини и биоактивни колагенови пептиди в дермата. Той е с ниска имуногенност и поради това може да се прилага при влагане на импланти и филъри за ускоряване регенерацията на съединителната тъкан без ангажиране на имунокомпетентните клетки в областта около импланта. Специфичните колагенови пептиди Verisol® в състава на Total Body Collagen биват разпознати от фибробластите в дермата като градивни елементи на колагеновия матрикс и приемът им противодейства на колагеновата деградация, като ускорява биосинтеза на нов колаген в дермата и замесване на разрушените структури (2).

С интраоралния фейслифтинг, при който се цели натрупване на обем чрез топлинно третиране и процес, наречен колагенна индукция, се постига подобряване на стегнатостта и еластичността на кожата, наред с увеличаване кожния обем и здравина в назолабиалната област. Приложеният лазер с точно дефинирана честота и интензитет стимулира синтеза на колаген и еластин.

Коса, кожа и нокти

 

ЗАЩО TOTAL BODY COLLAGEN Е СПЕЦИАЛЕН ЗА КОЗМЕТИЧНАТА ДЕРМАТОЛОГИЯ

Отговорът е научно издържан – защото са налице плацебо-контролирани проучвания, доказващи неговия ефект. Биоактивните колагенови пептиди Verisol®, залегнали в основата на ефекта на Total Body Collagen и Total Body Marine Collagen, се добиват от говежди, морски (рибени) или свински съединителни тъкани.    

  • Повишена еластичност на кожата

Двойно-сляпо и плацебо-контролирано клинично проучване с 69 жени на възраст между 35 и 55 години показва, че приемът на Verisol (2-5 г веднъж дневно за 8 седмици) води до подобрена с до 15% кожна еластичност в сравнение с плацебо (3).Ефектът се наблюдава след 4-седмичен прием на колагеновите пептиди, а след 8-седмично приложение се запазва за продължително време. Четири седмици след приключване двумесечния прием на Verisol®, кожата на третираните с него жени все още  показва повишена еластичност на кожата  в сравнение с плацебо групата. Положителни резултати са отчетени също по отношение на влажността на кожата и предпазването от водна загуба чрез транспирация, макар и там разликата от плацебо да не е клинично значима (3).

  • Редукция на бръчките

В рандомизирано, двойно-сляпо и плацебо-контролирано проучване (4) е проследен ефектът на специфичните биоактивни колагенови пептиди Verisol® по отношение образуването на околоочни бръчки, стимулирането на биосинтеза на проколаген I, еластин, фибрилин в кожата, в сравнение с плацебо. Сто и четиринадесет жени на възраст между 45 и 65 години са рандомизирани да приемат 2.5 г Verisol® или плацебо (57 към 57) веднъж дневно за 8 седмици. Кожните бръчки са измервани обективно преди началото на проучването, на четвъртата и на осмата седмици от началото му, и 4 седмици след спирането на приема.

Оформена е и подгрупа, при която чрез биопсии в началото на проучването и след осмата седмица е изследвано съдържанието на проколаген I, еластин и фибрилин в кожата. Приемът на колагеновите пептиди е довел до статистически значима редукция в обема на бръчките с 20% в сравнение с плацебо, като позитивен остатъчен ефект е наблюдаван и през 4-те седмици проследяване след последния прием на колагеновите пептиди.

След 8-седмичния прием на Verisol® е наблюдавано също така значително увеличение в нивата на проколаген I (65%), еластин (18%) и фибрилин (6%), които не са установени за плацебо-групата. Изследователите правят заключението, че биоактивните колагенови пептиди (които са главен активен компонент в Total Body Collagen) намаляват обема на бръчките и имат позитивен ефект върху изграждането на дермалния матрикс (4).

  • Значително подобрение при целулит

Биоактивните колагенови говежди пептиди Verisol® са доказано добро средство и срещу целулита (5). В двойно-сляпо и плацебо-контролирано клинично проучване със 105 жени на възраст 24-50 години с нормално или наднормено тегло (индекс на телесна маса под 25) и умерено тежък целулит, е проследен ефектът на 2.5 г колагенови пептиди или плацебо за 6 месеца. Степента на целулита, измервана по стандартизирани критерии, е оценена преди началото на приема, след третия и след шестия месец. В допълнение към това, нагънатостта на кожата, дължината на граничната подкожна зона и дермалната плътност също са сравнени с тези в плацебо-групата.

Приемът на колагеновите пептиди е показал значителна редукция на целулита и набръчкаността на кожата на бедрата у жените с нормално тегло в сравнение с плацебо. Подкожната гранична зона е също скъсена в сравнение с тази в началото на проучването, въпреки че степента на повлияване не е статистически значима. У жените с наднормено тегло също е наблюдавана редукция на целулита, която е в по-малка степен от тази при жените с нормално тегло, но все пак статистически значима. Дългосрочният прием на биоактивните колагенови пептиди е оценен като добра стратегия за подобряване състоянието на кожата при целулит.

  • Ускоряване растежа и подобряване здравината на ноктите

За преобладаващата част от хората и особено за жените, здравите и красиви нокти са особено важна част от красотата и привлекателността. Употребата на колагеновите пептиди е перспективна и в това направление (6). Синдромът на чупливите нокти се характеризира с груба и неравна повърхност на ноктите и лесно отчупване на фрагменти от повърхността им, понякога водещо дори до болезнени ситуации.

В това открито и едноцентрово проучване с 25 участници, е проследен ефектът на 2.5 г дневна доза колагенови пептиди Verisol® за 24 седмици върху скоростта на растежа на ноктите, честотата на начупване на повърхността им, оценяване на симптомите и клиничното подобрение по стандартна скала, по време на третирането и 4 седмици след прекратяването му от лекар-дерматолог.  Биоактивните колагенови пептиди са усилили растежа на ноктите средно с 12% и са намалили проявите на чупливост с 42%. При 64% от участниците е установено подобрение в клиничната симптоматика, а 88% са докладвали подобрение на 4-тата седмица след началото на приема. Голямата част (80%) от участниците са се съгласили, че терапията с Verisol® e подобрила състоянието на ноктите им и са доволни от ефекта ѝ (6).

Тези резултати показват, че приемът на Total Body Collagen e отлична съпътстваща терапия на козметичните процедури, имащи отношение към сухата и нееластична кожа, целулита, третирането на бръчки и заздравяването на ноктите – фейслифтинг, мезотерапия, ноктопластика, липосукция и поставяне на филъри.

 

ВЪЗХОДЪТ НА МОРСКИТЕ КОЛАГЕНОВИ ПРОДУКТИ – Total Body Marine Collagen (Marine Verisol®). УНИВЕРСАЛНОСТ НА ЕФЕКТА НЕЗАВИСИМО ОТ РАСОВИТЕ И ГЕНЕТИЧНИТЕ РАЗЛИЧИЯ.

Когато се разработва „разкрасяващ” козметичен продукт, който цели глобално присъствие и надежден ефект у всички категории потребители, неминуемо излиза на преден план следният въпрос – еднакво ли ще действа той на всички раси и народности, или ефектът му ще зависи от естествените им генетични вариации? Биоактивните колагенови пептиди от морски (риби тилапия и пангасиус) произход са надеждно доказани в този аспект (7).

В рандомизирано и плацебо-контролирано клинично проучване със 76 жени от азиатската (монголоидна) и европеидната (кавказка) раса на възраст между 50 и 75 години е доказана еквивалентността на ефекта на дневната доза от 5 г морски Verisol® за 8 седмици, следвана от 4 седмици период на изчистване, върху еластичността на кожата. Приемът на колагеновите пептиди е показал подобрение, по-голямо от това при плацебо, на 4-тата седмица и в още по-голяма степен – на 8-мата седмица, като във втория случай е отчетено и понижение в дълбочината на бръчките. Благоприятните ефекти са се запазили и по време на очистителния период от 4 седмици.

Подгруповият анализ не е установил статистически различия между резултатите на участниците от „азиатската” и „европейската” група, което показва, че полезните за кожата ефекти от морските колагенови пептиди не зависят от етническите различия между потребителите (7).

Хидролизиран говежди колаген

 

ЛИТЕРАТУРА

1.             Maryam Borumand & Sara Sibilla. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clin Interv Aging, 2014; 9: 1747-1758.

2.            https://www.gelita.com/en/products/collagen-peptides/Verisol

3.            Proksch E. et al. Oral supplementations of specific collagen peptides has beneficial  effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014; 27(1): 47-55.

4.            Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.

5.            Schunck M, Zague V, Oesser S, Proksch E. Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1340-8.

6.            Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526.

7.            Proksch et al. Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health. Nutrafooods 2020; 1:127-133.




Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

магистър-фармацевт Борис Гинчев
Борис Гинчев е магистър-фармацевт с интереси в областта на фармакологията, фармакогнозията, хранителната химия, токсикологията и взаимодействията между храни, лекарства, природни продукти и ксенобиотици.
Продуктът беше успешно добавен в любими.