Високо полифенолно студено пресовано маслиново масло Органик, 200 ml
The Greek Olive Estate продукти
Високо фенолно студено пресовано маслиново масло Органик, 500 ml
Високо фенолно студено пресовано маслиново масло Органик, 250 ml
.png)
The Greek Olive Estate – производител на уникален зехтин с рекордно съдържание на полезни за здравето полифеноли
The Greek Olive Estate e гръцки производител с отлична репутация, абсолютен рекордьор по награди в производството на натурален, органичен, екстра върджин зехтин с високо съдържание на здравословни полифеноли. Компанията, която разполага със собствени масиви в малкото село Като Ризоспилия в областта Аркадия на полуостров Пелопонес, застава с името си зад изключителен продукт с най-високото ниво на полифеноли в световен мащаб за 4 от последните 6 години. Тя е и е единствената компания, която постоянно произвежда зехтин с над 2000 mg/Kg общи полифеноли, с някои от най-високите нива на определени феноли като олеокантал, олеацеин и лигстрозид, с изключителни здравословни ползи.
“През 2010 г., въпреки че знаехме, че нашият зехтин е различен и уникален, открихме, че причината за тази разлика е много високото ниво на естествено срещащи се полифеноли. Над 30 пъти по-високо, отколкото се смяташе за възможно. Прекарахме следващите няколко години в разработване на нашите практики за прибиране на реколтата, обработка на маслините и тестване с помощта на водещи изследователи в областта на здравословния зехтин, а през 2016 г. произведохме първия зехтин с над 3000 mg/kg общо регистрирани някога полифеноли“, разказва собственикът на The Greek Olive Estate Костас Матиопулос. Като пояснение: през 2021 г. Световният здравен център за маслини (организация с нестопанска цел, която измерва фенолното съдържание в зехтина и организира семинари за изследователи на зехтина от цял свят), установила, че само 5% от маслиновите масла съдържат над 1200 mg/ Kg общо полифеноли и затова предлага само зехтин с фенолно съдържание над 500 mg/kg да бъдат идентифициран като високофенолен.
Зехтинът на The Greek Olive Estate се произвежда в изключително чист район с девствена природа, като негов източник са само маслини от сорт Olympia и някои диви маслини, които растат в естествен хабитат. Затова и всичките зехтини на бранда имат средно еднакъв процент полифеноли – около и малко над 2000, независимо от метода на анализ. Нивата варират леко всяка година в зависимост от влиянието на времето върху реколтата.
Защо високофенолният зехтин се радва на такъв научен и потребителски интерес? Тук е мястото да отбележим, че през последните години, след мащабни проучвания, той предизвика истинска революция в диетиката и здравословното хранене, определян е като своеобразно „чудо“ заради мощното си антиоксидантно действие, а учените му възлагат огромни надежди в превенцията на редица заболявания:
- Свързани с мозъка - Алцхаймер, деменция, множествена склероза, аутизъм (част е от протокола на Немечек);
- Кръвта и сърцето – намаляване на „лошия“ холестерол, атеросклероза, превенция срещу инсулт и инфаркт;
- Храносмилането – нарушен чревен микробиом, гастрит, колит, язва, различни храносмилателни проблеми;
- Защита от оксидативен стрес - полифенолите са природна антиоксидантна и антибактериална защита и предпазват кръвните липиди (мазнини) от окисляване (изследванията в подкрепа на това са същността зад одобрената от ЕС здравна претенция относно полифенолите в маслиновото масло);
- Подкрепа на костно-скелетната структура – доказано Средиземноморската диета с повишена консумация на зехтин осигурява по-добро задържане на калция в тялото и е превенция срещу остеопороза и други костни заболявания.
Последните проучвания показват също, че полифеноли като олеокантал реагират с глицин, за да създадат съединение, което предпазва от окисление в мозъчните клетки. Ново изследване се фокусира върху това как полифенолите се променят, когато влязат в тялото, отваряйки изцяло нова област на изследване на антиоксидантите.
Именно воден от желанието да предложи на потребителите изключително качество високофенолен зехтин, през 2012 г. Костас Матиопулос създава The Greek Olive Estate – „с визия да популяризирам високофенолния екстра върджин зехтин от нашето малко провинциално село и да споделя любовта ми към нашата гръцка земя“. Признание за усилията му е безкрайният списък с награди за качество от Берлин, Атина, Лондон, Торонто, както и доверието и благодарността на хиляди клиенти, на които високофенолния зехтин е донесъл изключителни здравни ползи и удоволствие за вкусовите рецептори.
„Има и нещо символично в това, че нашето село е било спирка за пътниците, които се отправяли към Олимпия, за да участват в първите олимпийски игри в Древна Гърция“, не крие гордостта си Костас Матиопулос. Убеден, че упорития труд, честната игра, и в спорта, и в бизнеса, винаги дават резултат.