Search
Филтрирай по...

Готу Кола (билка) 475 mg х 100 капс.

женско здраве, енергия

8 thoughts on “Готу Кола (билка) 475 mg х 100 капс.”

 1. Може ли да се ползва при бременност?
  В 5 месец съм и ми откриха начален тромбофлебит. Приемам фраксипарин и ацетизал кардио 75мг

  1. Борис Гинчев магистър-фармацевт

   Здравейте!

   Краткият отговор на въпроса Ви е „по-добре не”, а подробният е следният:
   Към момента няма категорични данни, че готу кола е безопасна по време на бременността при хората, въпреки че това е доказано за локалните форми – когато екстракт от растението е вложен в крем или паста за приложение върху кожата – например срещу стрии, при които има добър ефект. Знае се, че растението има еменагогно действие (засилва менструалното течение) – разбира се, когато жената не е бременна. Като се има предвид, че приемате фраксипарин и ацетизал кардио, които намаляват способността на кръвта да се съсирва, може да се заподозре риск от настъпване на кървене при такава комбинация. Този риск трудно се поддава на изчисляване, а залогът по време на бременността е много висок!
   В Индия, където употребата на готу кола (Centella asiatica) датира от векове и е документирана отдавна в Аюрведа, са провеждани изследвания на екстракти от растението върху плъхове като потенциални контрацептивни агенти през 1960-те години. Едно такова изследване от 1968 показва, че две от веществата в екстракта – изотанкунизидът и субстанция BK, причиняват безплодие и/или спонтанни аборти съответно при 75% и 72.5% от двойките плъхове, подложени на експеримента за 21 дни (http://herbs.ph/index.php/ct-menu-item-3/completed/3557-crude-extract-of-centella-asiatica-and-products-derived-from-its-glycosides-as-oral-antifertility-agents). Подобни проучвания не са провеждани върху хора, но като се има предвид близката ни биохимия с тази на плъховете, е по-добре да се застане на безопасната страна и да не се приема Готу Кола по време на бременността.
   Според популярния във Великобритания здравен сайт http://www.babycenter.co.uk , съдържанието на който е одобрено от медицинския съвет BabyCenter Medical Advisory, екстрактите от готу кола могат да причинят чернодробна токсичност у бременните: https://www.babycentre.co.uk/a536346/herbal-remedies-in-pregnancy
   Фраксипаринът също дава отражение върху черния дроб, което се изразява в развитието на преходен трансаминит у 90% от пациентите – увеличаване на нивата на чернодробните ензими (трансаминази), понякога съчетано и с повишаване нивата на билирубина. Това дава допълнително основание да не се съчетава с готу кола (азиатска центела).

   Поздрави,
   Борис Гинчев
   магистър-фармацевт

 2. Здравейте, Готу кола помагали против загубата на обем на лицето при жените с напредването на възрастта.
  Има ли по ефикасна добавка за подмладяване на кожата?
  Благодаря 🙂

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,

   Едва ли има хранителна добавка, която да може да спре настъпването на старостта и промените идващи с нея. Но със здравословно хранене, системна детоксикация, упражнения за релаксация /много важни за изгледа на лицето!/, физически упражнения и хранителни добавки, може значително да се забави този процес. Готу кола вътрешно, както и бял чай, роза и хамалели локално могат да освежат кожата на лицето, а упражненията за мускулите на лицето да го предпазят от сериозни промени. Разбира се, за да има някакъв резултат ще трябва сериозно да се потрудите.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 3. Димитрова

  Здравейте,

  Може ли да бъде приеман продукта по време на кърмене?

  Благодаря!

  1. д-р Аелита Петрова

   Здравейте,
   Готу кола не е противопоказан по време на кърмене и не би трябвало да има проблем. Ако решите да го ползвате, моля пишете ни дали сте доволна.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

 4. Светла

  Наскоро преболедувах от хепатит и има доста ограничения в храната и лекарствата , които маога да приемам.Въпроса ми е мога ли сега да взимам този продукт или да изчакам да ми свърши диетата?

  1. Здравейте Светла,

   По принцип билките нямат странични ефекти, но предвид наличието на хепатит ще ви посъветвам да се свържете с лекуващия ви лекар, защото не искам да правя прибързани заключения.

   Поздрави и лек ден!

   Мария Радоева
   Ревита ООД
   http://www.revita.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top