×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Азиатска центела
Азиатска центела - срещу целулит, стрии и кожни рани

 

Азиатската центела (Cеntella asiatica), позната още като тигрова трева, е малко растение, което вирее в блатисти местности, бере се на ръка, а негова родина е Индия. То има безброй лечебни качества, а в източния свят е познато под името готу колаИзползва се от над 3000 години за лечението на различни външни и вътрешни проблеми. Обикновено се продава под формата на таблетки, кремове и гелове,  можете го откриете и като билка за приготвяне на отвари.

Какви ползи осигурява азиатска центела

Интересен факт е, че центелата дължи прякора си „тигрова трева“ на факта, че е любима на азиатските тигри. Животните обичат да се търкалят в нея, за да облекчат раните си и те да заздравеят по-бързо. Билката е известна в аюрведическата медицина за успокояване на сърбеж и изгарянията, а в козметологията – за намаляване на стрии, целулит и псориазис. В момента изследователите работят върху действието й срещу венозна недостатъчност.

В традиционната индийска фармакопея азиатската центела се смята за „вълшебно растение“. Една поговорка от Шри Ланка гласи, че „две листа от готу кола на ден те карат да губиш старост“, вероятно защото растението е особено ценено от слоновете, които са признати дълголетници.

Билката дължи хилядолетната си репутация на действието си върху нервната система. На Изток се използва като мозъчен стимулант, за преодоляване на епилептични атаки, за борба с пропуски в паметта и като хипнотик при психични заболявания. В Мадагаскар водната настойка от листа се използва за лечение на всички кожни заболявания - включително проказа, за ускоряване на зарастването на рани и за лечение на проблеми с косата. Доказано е, че растението действа и като диуретик, слабително и успокоително, аюрведичните лечители му приписват функция за пречистването на кръвта, подобряване на имунитета, чернодробните нарушения и хипертонията.

Лечебните добродетели на азиатската центела вече са признати от западните учени. Освен танини, свободни аминокиселини, сапонозиди и алкалоиди, растението съдържа азиатикозид. Именно този тритерпенов гликозид придава на билката ефективност в дерматологията (белези, варикозни язви, хирургични рани), но също и в козметологията (стрии, целулит, бръчки). Според проучване, бременните жени, използващи крем с екстракт от Centella asiatica, имат по-малко стрии от тези, които са прилагали плацебо крем. В по-нататъшно изследване изследователите демонстрират способността на азиатикозида да подобрява заздравяването на рани чрез стимулиране производството на колаген. Билката обещаващо работи и срещу  венозна недостатъчност, а британски учени твърдят, че азиатската центела облекчава състояния като разширени вени, отоци, тежки или подути крака и дори хемороиди.

Пазете се от предозиране

Редките нежелани реакции при предозиране с азиатска центела се изразяват в лека кожна реакция при излагане на UVA лъчи. Бъдете внимателни, защото високите дози могат да доведат до замаяност. Ако приемате хипогликемично, седативно или понижаващо липидите лекарство, ефектите на Сentella asiatica могат да се добавят към тези на съответните медикаменти. В такива случаи се говори за изразена алергенност на билката, която се овладява не с прекратяване на приема й, а с намаляване на нейната концентрация.

Тъй като азиатската центела не вирее на нашия климат, билката не може да бъде открита в прясно състояние. Самостоятелно, или в комбинация с други растения, тя се продава като хранителна добавка. За външна употреба ще намерите майчина тинктура в аптеките, а също и субстанция за запарка. С нея може да направите компрес и да го приложите върху зоните, които ще се третират в случай на лоша циркулация - тежки крака, стрии, дори бръчки.

Готу Кола обаче е най-известна със способността си да намалява целулита, благодарение на диуретичните си свойства и съдържащите се в него танини, мастни киселини, фитостероли и клей. Терапията се състои в приемането на таблетки или мазането с кремове с азиатска центела поне два пъти седмично.

Растението стимулира лимфната система, като й позволява да изхвърля отпадните вещества чрез урината, потта и изпражненията. Освен това подобрява кръвообращението, хидратацията и преноса на кислород в кожата. Азиатската центела като цяло забавя стареенето на кожата, като спомага образуването на колаген, ускорява заздравяването на белези след операция и лекува петната и абцесите.

Като заключение: Периодичният прием на азиатска центела осигурява на организма много ползи, което се дължи на многобройните качества на това лечебно растение. Антиоксидантното му, противовъзпалително, противомикробно и лечебно действие са наистина впечатляващи. Билката, позната още като готу кола, или тигрова трева, обаче е особено ценена заради способността си да намалява целулита и да способства за заздравяване на кожата.

Вижте още материали по темата:

Коментари (1)

  • Жени Атанасова
  • 2022-07-21 15:51:13
  Здравейте, очаквате ли скоро зареждане на този продукт?!
  Здравейте, 

  Продуктът Готу Кола е наличен в две разфасовки: 


  Готу Кола 100 капсули

  Готу Кола 180 капсули

  Поздрави, 

  Соня Атанасова
  www.revita.bg

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.