×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Бадеми

Бадеми са вид ядки с огромно кулинарно и медицинско значение. Те присъстват в традиционната кухня и флора на много култури, а освен за здравето, носят множество предимства и за поддържането на естествената ни красота. За какво са полезни, кога и как да ги консумираме поради специфичния им брой калории, както и какво точно представляват ядките бадеми, ще разберете в следващите редове.


Бадеми – какво точно са?

Преди да обясним нашироко техните ползи, както и да уточним колко калории съдържат, за да прецените дали да станат постоянна част от ежедневната ви диета, нека разберем какво представляват. Бадеми са вид ядки от специфично дърво, което произлиза от Средна Азия.

Днес това дърво е популярно за отглеждане в Южна Европа, Северна Африка, Северна Америка. Ядливата му част, позната като бадемова ядка, всъщност представлява семето на растението. Бадемът е ниско широколистно дърво с бели или бледорозови цветове. Съществуват множество сортове, но при всички ядките са ядливи и с множество ползи за здравето.

Бадеми – съдържание (химичен състав, хранителна стойност и калории)

Бадемите съдържат есенциални мастни киселини, витамини, минерали, протеини, гликозиди. В 100 грама от ядките се съдържат около 580 калории. От тях приблизително 20 грама са протеини и още толкова въглехидрати. Полезните мазнини – близо 50 грама – са основната причина да се консумират въпреки високото им количество калории. Тези мазнини са от мононенаситен тип и дори могат да помогнат в борбата с излишните килограми, като доказаните им в тази насока ползи са ускоряване на метаболизма и засищане на глада.

Неслучайно ядките са част от здравословни рецепти за отслабване с реални ползи за тялото, включително поради високото си съдържание на фибри. Разбира се, много зависи как точно консумираме бадеми. Ако са сурови или филирани, техните ползи пристигат в много по-силна степен, за разлика ако са печени, например. Когато са захаросани, бадемите са много вкусни, но пък наличието на захар увеличава броя калории и може да попречи на вашата диета за сваляне на килограми.

В някои по-екстравагантни рецепти ядките се предлагат в бланширан вид. Бадемите често присъстват и във веган режимите. Причината е, че накиснати във вода те се превръщат в отличен заместител на меса и млечни продукти, снабдяващи тялото с достатъчно калории и необходимите протеини и въглехидрати. Освен това, новите здравословни предложния за тестени изделия съдържат брашна от ядки, включително от бадеми. Тези ядки са и ресурс на вкусно мляко, подходящо за хора с лактозна непоносимост.

За какво са полезни бадемите?

Тези ядки имат много ползи за човешкото здраве. Въпреки сравнително високото си количество калории те се препоръчват за ежедневна употреба поради следните доказани терапевтични качества:

  • намаляват нивото на холестерола;

  • подобряват вида на кожата;

  • усилват перисталтиката на червата;

  • действат антиоксидантно срещу свободните радикали и задържаните в тялото токсини;

  • укрепват нервната система и мозъка (широко приложение в Аюрведа);

  • имат противовъзпалителни свойства;

  • подсилват имунната система;

  • представляват мощен стимулатор за подхранване на корените на косата;

  • укрепват костите и зъбите (поради високото съдържание на фосфор);

  • препоръчват се за първия триместър от бременността (имат високо съдържание на фолиева киселина).

С лечебна цел ядките се използват и във вид на масло. То има астрингентно (уплътнява тъканите и намалява секрециите) и успокояващо действие. Бадемовото масло има и ползи за красотата. То намира приложение при суха, възпалена и сърбяща кожа.

Бадеми – потенциална вреда и дневна доза

Ядките в действителност имат много ползи, но дали не са и потенциално опасни. Всъщност, при някои хора кафявата обвивка на бадема дразни храносмилателния тракт. По тази причина при тях се препоръчва ядките да се консумират само обелени. 

Дори да не е налична непоносимост или чувствителност към тях, е важно да знаем колко бадеми на ден да изяждаме, за да не си докараме стомашни проблеми. Според някои експерти, препоръчителното количество е максимум 50 грама. Други го определят в брой ядки – до 20. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър...
Продуктът беше успешно добавен в любими.