- Мария Белева
- Билки , Полезно
- 0 коментари
- Тагове: рожков
Вероятно всеки е чувал за рожков или рожково брашно, макар и да може да не се е замислял какво точно представлява.
Какво е рожков
Рожков (на английски carob и на латински Ceratonia siliqua L.) е цъфтящо, вечнозелено дърво от семейство Бобови. Естественият му хабитат е Средиземноморието и Близкия Изток, понастоящем широко култивирано заради своите ядливи шушулки и декоративна стойност. Достига до 15 метра височина. Стволът е дебел с грапава кора, клоните здрави, силно разклонени. Короната е широка и полусферична, листата с дължина до 20 сантиметра, сложни, срещуположни, чифтоперести, рядко се срещат и нечифтоперести.
Плодът представлява издължена, права или извита шушулка, сплескана с удебеления по ръбовете. Обикновено е необходима една година, за да се развият и узреят напълно шушулките. Когато сладките узрели шушулки паднат на земята, те биват изяждани от различни бозайници, с което се разпространяват на големи територии. Вътре в шушулките се намират многобройни семена, подредени в един ред, обградени от кадифена месеста пулпа.
Шушулките се използват за храна изсушени под формата на прах. Пулпата представлява около 90% от сухото тегло на шушулките, а семената 10%. Изсушената пулпа на прах е известна и като брашно от рожков. Семената могат да се използват за получаването на стабилизатори и сгъстители за приложение в храните.
Отличителна черна на брашното от рожков е, че вкусът силно наподобява този на какао. Шушулките от рожков са леко сладки сами по себе си (съдържат приблизително 1/3 до 1/2 захар на сухо тегло), така че се използват под формата на прах, чипс или сироп като съставка в сладкиши и бисквити, понякога като заместител на шоколада в рецепти заради цвета, текстурата и вкуса си. В Малта традиционен сладкиш, наречен karamelli tal-harrub, който се яде по време на християнските празници на Великия пост и Разпети петък, се приготвя от шушулки от рожков. Неговите шушулки са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно.
Брашното от рожков може да се използва в смутита, мъфини и други печива. Може да се използва като заместител на какаото във всички рецепти. Естественият аромат и сладост го правят подходящ и за храни и десерти за малки деца, тъй като изисква съвсем малко допълнителна захар, за получаване на оптимален вкус. Друга особеност е ниското съдържание на мазнини, което го прави отлична алтернатива и продукт за любителите на здравословния начин на живот. Понастоящем продуктите от рожков се разглеждат и като суперхрана. За това допринася богатият на полезни вещества състав, сред които флавоноиди, до 18% сложни захари, витамин D, калций и отсъствие на кофеин и теобромин, характерни за какаото, които могат да оказват нежелани ефекти върху сърдечната и нервната система у някои хора.
Рожков не съдържа глутен, богат е на антиоксиданти и съдържа по-малко мазнини на грам от какаото.
Сред основните производители на продукти от рожков са Гърция, Кипър, Португалия и Испания. 100% Брашно от рожков може да се използва във всякакви видове печива, мъфини, смутита, шейкове, бисквити и други. На пазара са налични също така и готови продукти от рожково брашно като сухари, готов хляб и бисквити.
От рожков се правят също така и сиропи и напитки. В Малта се приготвя традиционен сироп наречен gulepp tal-harrub. Произвежда се също и алкохолен ликьор от рожков. В Палестина брашното се нагрява до карамелизиране на захарите в него, след което се прибавя вода и ври известно време. Така получената напитка се пие охладена и се нарича kharrub. В Кипър изсушените и смлени шушулки от рожков се оставят да се накиснат във вода, преди да се прехвърлят в специални съдове, от които сокът от рожков постепенно изтича и се събира. След това той се вари при непрекъснато разбъркване, като се получава гъст сироп, известен като haroupomelo. В Турция рожков също е популярен за направата на сироп и ликьор.
Рожков се комбинира отлично и с портокали. Под такава комбинация може да се намира и като мармалад, който се прилага и в солени и месни ястия, освен в десерти.
Какво прави рожков отличен продукт в кулинарията и здравословния начин на живот?
- Отличен заместител на какаото, с 60% по-малко мазнини;
- Източник на фибри, полифеноли, витамини, калий, калций и желязо;
- Притежава естествена балансирана сладост и приятен аромат;
- Подходящ е за влагане във всякакви печива, смутита и други;
- Не съдържа глутен, кофеин и теобромин;
- По-евтин е от какаото.
Свързани продукти
Прочети още
Коментари (0)
Нов коментар