×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Салвията известна още и като Градински чай е добре познато в българската народна медицина лечебно растение, притежаващо редица полезни ефекти върху организма. Изненадващо обаче, може да ни бъде от полза и при малко дискутиран проблем – прекомерното изпотяване.

Род Salvia е най-големият род в семейство Устноцветни (Lamiaceae), включващ над 1200 вида тревисти растения и храсти. Най-разпространени и известни представители са Salvia officinalis, Salvia sclarea, Salvia miltiorrhiza и други. Salvia officinalis известна у нас като просто Салвия и Градински чай е с дългогодишна употреба като билка и подправка.

Салвията представлява полухраст със силно разклонени, гъсто облистени сивозелени стъбла, високи до 50 cm. Листата са срещуположни, сивкави, с грапава повърхност, отдолу със силно изпъкнали жилки. Цветовете са сини до виолетови, разположени в прешлени, образуващи рехави съцветия. Цъфти юни-юли. Използват се листата, надземните части и етеричното масло.


Химичен състав

Съдържа 1–2,5% етерично масло с основни компоненти туйон (около 50%), цинеол — 15%, терпените  борнеол, камфора, пинен, цедрен — 15%, и около 15% сесквитерпени. В листата освен това се съдържат горчивият двутерпенов лактон карназол, тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, около 8% катехинови танини, флавоноиди, производни на лутеолина и апигенина, β-ситостерол, витамини (B1 и С), каротен, фумарова и никотинова киселина.

Притежава противовъзпалително, антибактериално и противокашлично действие. Може да се прилага при възпаления на гърлото и устната кухина, при стомашно-чревни неразположения, за компреси при леки кожни раздразнения и рани.

Малко известен факт е, че градинският чай намира приложение и при третирането на прекормерното изпотяване. Този ефект е потвърден в редица проучвания и дори е одобрен от Европейската агенция по лекарствата като показание за традиционна употреба на препарати съдържащи лечебното растение.


Какво представлява прекормерното изпотяване?

Прекомерното изпотяване, известно с медицинския термин хиперхидроза е състояние на повишено потоотделяне, надхвърлящо необходимото за нормалната терморегулация. Може да се среща както в детска и юношеска възраст, така и при възрастни. Всяка област от тялото може да бъде засегната, като най-често се среща в зоните на дланите, ходилата и подмишниците, което може да представлява изключително неприятен проблем за комфорта и самочувствието на хората. Хиперхидрозата може да бъде емоционална (при превъзбуда и засяга длани, ходила, подмишници), генерализирана (резултат от нарушения на симпатиковата активност на вегетативната нервна система), локализирана (вследствие на абнормален брой и разпределение на потните жлези). От друга страна може да се разглежда като първична (когато няма налице друг подлежащ проблем) или вторична (в следствие на заболяване – неврологично, хормонално, фебрилитет, нежелани лекарствени реакции, включително и признаци на определени онкологични заболявания).

Причините и видът на хиперхидрозата трябва да се диагностицират комплексно при всеки човек от лекар специалист, с цел изключване на сериозни заболявания. Терапиите са различни при различните причини и състояния и включват както локални (алуминий-съдържащи козметични продукти до ботулинов токсин) така и системни подходи (лечение на основното заболяване, лекарствени продукти и други).


Когато може да бъде изключена сериозна причина, можем да се доверим и на ползите от салвията за справяне с този проблем.  

  • Zeidabadi et al., 2020, доказват, че екстракти от салвия могат да намаляват значително симптомите на изчервяване, нощно потене и горещи вълни при жени след менопаузата, след двумесечен прием. Според проучване от Tober & Schoop, 2019, алкохолните екстракти от салвия намаляват потенето и повлияват неприятните усещания свързани с менопаузата чрез регулиране на невромедиацията в мозъка. Изследван е ефектът върху ензимът ацетилхолинестераза и върху редица рецептори (GABAa и GABAb, мускариновите M3, μ-опиоидните, 5-HT1A, 5-HT2b и 5-HT2c-серотонинергични рецептори). Установен е инхибиторен ефект върху GABAa и GABAb рецепторите, високо свързване с мускариновите, опиоидните и адренергичните рецептори и умерено свързване със серотонинергичните рецептори. Всичко това говори, че ефектите върху потенето и терморегулацията вероятно се дължат на свързване и модулиране на активността на рецептори в мозъка (и по конкретно в хипоталамуса).
  • В проучване от 2006г. (Anna Gajewska, Małgorzata Krajnik) документират приложението на запарка от салвия против прекомерното потене при пациент с напреднала форма на белодробен рак.
  • Европейската агенция по лекарствата е заключила, че приложението на салвия с цел да се регулира прекомерно потене е правдоподобен и потенциално възможен ефект и може да бъде показание за традиционна употреба и дори включване в лекарствени продукти. Такова заключение от регулаторния орган на ЕС за лекарства и терапии (EMA) може да бъде издадено само вследствие на анализ и оценка на огромен брой литература и данни и дългогодишен труд. Освен това е и свидетелство за безопасността на салвията употребявана с тази цел.
  • Регулаторният орган по лекарства на Германия, разглеждащ основно лечебни растения (Commission E към BfArM) също, независимо от EMA, е одобрил употребата на салвия при хиперхидроза.

Настоящите и все повече развиващите се познания са салвията уверено дават заключения, че тя може да оказва положителен ефект при този толкова неприятен проблем като хиперхидрозата.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.