Search
Филтрирай по...

Две отлични билки в подкрепа на женското здраве!

Хормонален дисбаланс

 

 

Все повече жени обръщат гръб на хормоно-заместителната терапия, която използва синтетични хормони и се обръщат към билковите лекарства, за да се справят със симптомите на ПМС, менопауза или различни хормонални нарушения.

 

Много често конвенционалното лечение на редица хормонални проблеми, предменструален синдром, пременопауза и менопауза, освен синтетични хормони, включва и антидепресанти. Както поотделно, така и в комбинация, тези две средства могат да имат доста неблагоприятни последици върху здравето. Затова си струва ефективната и безопасна терапия с билки, която няма опасни странични ефекти и много добре повлиява симптомите при всевъзможни женски проблеми.

 

Ако приемът на билки под формата на високо концентрирани екстракти в случаите на хормонален проблем, ПМС или менопауза, се комбинира с правилно хранене и достатъчно сън, ефектът ще бъде изключителен! Затова не прибързвайте с хормоно-заместителната терапия, освен ако наистина не е наложително. Първо опитайте с един от вариантите, които ви предлагаме в тази статия. Ето кои са трите най-популярни билки в подкрепа на женското здраве!

 

 

Китайска ангелика

 

Китайската ангелика, позната още като „царицата на билките”, както и „женският жен-шен”, е един от фаворитите в китайската природна медицина и много често се използва за лечение на хормонален дисбаланс у жените.

 

Съвременната западна природна медицина също използва успешно китайската ангелика срещу менопауза, пременструален синдром и менструални спазми.

Според няколко проучвания от 2014 г., китайската ангелика показва обещаващи резултати при остеопороза, което означава, че би била от най-голяма полза за жените в предменопауза и менопауза, когато рискът от остеопороза се увеличава.

 

Китайската ангелика принадлежи към семейство Сенникоцветни, към което се включва и целината. Съставът и е много богат на ценни за ендокринната система вещества, като аминокиселини и витамините A, B12 и Е, дъбилни вещества, фитостероли, флавоноиди, полизахариди и др.

 

Успешното й приложение при различни женски проблеми се дължи както на добрия й ефект върху ендокринната система, така и на общоукрепващото й нервната система действие. Логиката е следната:  много от хормоналните нарушения у жените, както и състоянията на ПМС и менопауза, почти винаги вървят в комплект с всевъзможни психо-емоционални разстройства, което както уточнихме преди, предполага необходимост от допълнителен прием на успокояващи нервната система медикаменти. Освен че има хормонобалансиращо действие, китайската ангелика тонизира централната нервна система, намалява симптомите при невроза и безсъние, и има тонизиращо и освежаващо действие.

 

 

Витекс

 

Стандартизираните екстракти от витекс също са много ефективни срещу женски проблеми. В Европа те се използват още от 1950 г., когато били използвани срещу симптомите на ПМС като болки и подуване на гърдите, болки в корема и др. Счита се, че работи като потиска отделянето на хормона пролактин от хипофизната жлеза. Пролактинът може да играе роля в цикличната болка в гърдите, свързана с ПМС.

Основното приложение на витекса обаче, е при дефицит на прогестерон или с казано с други думи – естрогенен излишък (естрогенна доминантност) – широко разпространено състояние, породено преди всичко от неправилния начин на живот и хранене, замърсената околна среда и предимно – огромното присъствие на изкуствени естрогени в различни предмети от бита.

 

Екстрактите от витекс въздействат много добре и женската психика, намалявайки симптомите на тревожност и напрегнатост, депресия, главоболие и др.

 

Забележка: тъй като понижава нивата на пролактина – хормон, естествено повишен през периода на бременност и кърмене, и стимулиращ производството на мляко, витексът не се препоръчва за бременни и кърмещи жени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top